Най-великият стратег | webcafe.bg
Webcafe

Най-великият стратег

webcafeДаниел Стефанов
27.11.2015, 12:10 (обновена 30.11.2015, 11:06)
владимир путин

Снимка: © Getty Images

НАТО се оказа големият печеливш от "стратегическите ходове" на руското управление

Светът от известно време е доста разхвърляно място. Нищо не е такова, каквото беше.

Мястото на световен полицай е свободно от около два мандата и няма кой да го заеме.

Ако слушаме българските медии, има само един достоен кандидат за него и това е Владимир Путин. Според тях, той има стратегическа мисъл и сила, с която никой в съвременния свят не може да се мери. След като постави загубилите се в либерален унес европейци на място, смълча слабият бивш лидер на свободния свят - президентът на САЩ Барак Обама, сега идва ред и на самозабравилия се президент на Турция Ердоган.

Според ширещия се пропаганден разказ стратегическият гений на Путин предвижда ходовете на останалите и изчислява своите повече от добре. С това той е пример за всички останали политици по света.

Какво обаче се крие зад разказа за успеха на тактическия гений на държавника Путин?

С връщането си на президентския пост през 2012 г. Путин очевидно си беше поставил няколко сериозни цели: да извади Русия от състоянието на бивша велика сила, да затегне влиянието си в най-близката си периферия, както и да осигури приемането си като равен с равен в отношенията със САЩ и ЕС.

В детайли това включваше спиране на разширяването на НАТО, оформяне на тотална енергийна зависимост и постигането на нова в някои части на Европа.

Още от началото на новия век Русия и Путин бяха приемани повече от добре от останалия свят.

НАТО определи Русия за партньор. Беше създаден и съветът на НАТО-Русия, където се обсъждаха не просто действията на едната или другата страна, а дори общите заплахи.

ЕС мислеше как да обвърже двата блока икономически, а някои от централноевропейските държави бяха започнали да говорят за т. нар. процес на ново сближаване с Русия. Тя вече беше станала част от групата индустриални демократични държави Г7, която се превърна във формат Г8. Там лидерите на най-силните страни посрещаха Русия като една от тях.

През това време Путин вече правеше всичко възможно да прокара интересите си в държави като България, които хем бяха част от ЕС, хем бяха податливи на неговото влияние.

През 2008 г. Георги Първанов, в качеството си на български президент, обяви т. нар. голям шлем - серия от споразумения с Русия, между които и изграждането на газопровода „Южен поток", строежа на АЕЦ Белене и нефтопровода Бургас-Александруполис.

През това време както България, така и ЕС си затваряха широко очите за амбициите на Русия на Путин.

Стигна се до там, че посланикът на Русия в Брюксел Владимир Чижов да заяви, че България е троянски кон на Русия в ЕС и защитава нейните интереси. Не последва кой знае каква реакция нито от ЕК, нито от коалиционното правителство на Сергей Станишев в София.

Изглеждаше сякаш ЕС наистина е унесен в бюрократичния си собствен дневен ред, а НАТО е толкова заспало, че вероятно вече няма нужда от него. А амбициите на Путинова Русия бавно си проправяха път.

Дойде обаче 2013 г. когато Русия реши да откаже Украйна от нейното желание за европейска интеграция.

Стратегът Путин за първи път реши да използва т. нар. хибридна война.

В Украйна бяха вкарани преоблечени военни в ролята на паравоенни формирования, които да задържат на власт про-руския президент и да потушат протестите. Това обаче бързо се разкри и западният свят за първи път видя, че си има работа с една различна от своите представи Русия.

Докато ЕС и САЩ се опитваха да заклеймят станалото, да спасят Украйна и да излязат от шока, дойде и вторият удар. През март 2014 г. Русия по подобен начин анексира Крим, който до тогава беше част от Украйна. Последваха и други райони от Източна Украйна.

С това Путин целеше да покаже, че той не се шегува. Той направи за смях световните лидери, докато ги държеше на мирни преговори, а през това време напредваше в територията на Украйна.

Гениален ход, но само на пръв поглед.

Европейският унес и дълбокият сън на НАТО не продължи толкова дълго. Серията от "стратегически ходове" на Путин в Крим и Украйна разби заблудите и илюзиите. В резултат ЕС не само наложи забрана за пътуване на кръговете около Владимир Путин. Въведоха се търговски санкции срещу Русия, които правят много трудна дори продажбата на едно болтче от руски компании.

Отговорът на Русия с контра санкции доведе до загуби в Европа, но лиши вътрешния руски пазар от нормални хранителни стоки с високо качество. Това ощастливи за кратко Беларус, който прие преоценените стоки. Междувременно Г8 се превърна отново в Г7, след като останалите държави отказаха в срещите им да участва представената от Путин Русия.

Разгорялата се световна дискусия направи влиянието и зависимостта от Русия в някои държави особено видими.

България е добър пример за това. Преди анексирането на Крим, макар и спрени, повечето проекти от Големия шлем на Първанов периодично бяха реанимирани. След като цялата световна общност се зае с Русия и инвазията, всъщност Путин загуби всяка възможност да ги съживи или да предложи нови.

НАТО е големият печеливш от "стратегическите ходове" на руското управление. До преди анексирането, организацията беше загубила посока и кауза на съществуването си. Страните нямаха интерес да развиват както собствените си армии, така и сътрудничеството във военната област.

Стратегическият ход на Путин в стил „уличен боец" събуди лъва.

В момента Алиансът преживява най-голямата трансформация от създаването си и тя е изцяло насочена към възпирането на Русия и защитата на най-близките до нея държави. Създават се нови структури, които да осигурят на практика действието на чл. 5 от договора за НАТО, който гарантират принципа един за всички, всички за един.

Само преди месец Путин на практика осигури и поканата от НАТО за членство към Черна гора.

Според местни наблюдатели там беше направен опит за сваляне на правителството под формата на "спонтанни" протести, в които се забелязваше руска намеса. Целта е била да се дестабилизира страната, докато в НАТО се дискутира поканата й за членство.

Руски медии дори подхвърлиха "новината" че премиерът Мило Джуканович е избягал от страната. Оказа се, че той е на посещение в Брюксел. Опитът на Русия да дестабилизира малката балканска държава по-скоро убеди съюзниците от НАТО, че поканата е наложителна и вероятно подобно решение ще бъде взето съвсем скоро.

Инвазията в Крим и Украйна, както и санкциите на ЕС и САЩ накараха и българското Министерство на отбраната да търси алтернатива на ремонта на българските бойни самолети извън Русия. Затова се прибегна и до споразумението с Полша.

От това Русия ще загуби не само няколко десетки милиона евро, но и контрола върху един от видовете въоръжени сили - ВВС.

Въпреки че свалянето на руския самолет на границата на Турция изглежда като неразумна стъпка от двете страни, Путин е този, който загуби повече.

До онзи момент, след атентатите в Париж и ангажирането си с удари в Сирия, той изглеждаше като спечелил. Путин беше по-смелият и по-прозорливият в сравнение с Обама. Говореше се за неговата роля в единната борба срещу „Ислямска държава".

На този фон, дори санкциите срещу Русия, започнаха да изглеждат странно. След скандала с Турция обаче, Путин изглежда като вече като самонадеян тип. Още в началото на руските удари в Сирия, НАТО и САЩ предупредиха, че без координация между Русия и коалицията, опасностите са твърде големи. Сваленият самолет потвърди именно това.

Самата операция извади на преден план и преувеличената техническа мощ на Русия, след като бяха показани ракети паднали 300 м след изстрелването си, или такива, които са се отклонили в километри от целта и паднали в Иран.

Случаят със самолета изглежда като продължение на серията от т. нар. стратегически ходове на Путин. До скоро Русия имаше сериозен партньор в лицето на Ердоган. След провала на Южен поток, Путин обяви Турски поток, който трябваше за натрие носа на България и да мине на юг от нас.

След последните събития една от основните цели на Русия - да заобиколи Украйна в преноса на газ, като в същото време засили зависимостта на Европа от своето синьо гориво, се провали.

Русия вече е построила своята част от тръбопровода, но след последните събития няма изгледи Турция да се съгласи да участва в него.

На фона на предпазливите изказвания на Ердоган, Путин показва твърдост. Вече има знаци за бойкот на руски туристи и връщане на турски стоки. Ако обаче между Турция и Русия започне търговска война, това ще е сериозен проблем за Путин. Тя би била третата, в която той вкарва собствената си държава след ембаргото наложено от ЕС и САЩ. Това няма как да се отрази благоприятно на икономиката и не след дълго страната отново ще стане клиент на Световната банка.

Кратката рекапитулация показва, че стъпките на Путин от последните две години, извадени от пропагандата, са пагубни за Русия.

Тя бързо се лиши от възможността да стане пълноправен и цивилизован член на групата от водещи нации. Вместо алтернатива на Обама, Путин се превърна в нещо средно между Никита Хрушчов и Махмуд Ахмадинежад.

За нас остава проблемът, че светът е изправен пред сериозния проблем с „Ислямска държава" и има нужда от отговорни лидери, които да не позволят терористите да постигнат целта си.

Oще: g20  барак обама  башар ал-асад  владимир путин  война  войната в сирия  г20  геополитика  георги първанов и русия  големият шлем  даниел стефанов  европейски съюз  икономиката на русия  кризата в украйна  най-великият стратег  нато  реджеп тайип ердоган  русия и българия  русия и нато  свалянето на су-24  сигурност  срещата на путин и обама на g20 в турция  стратегът владимир путин  су-24  турски поток  турция  черна гора  чл. 5 на нато  южен поток 


Още от Анализ

Webcafe.bg предупреждава, че администраторите на сайта трият коментари, които съдържат нецензурни думи, обиди по расов, етнически, религиозен, полов или сексуален признак, както и коментарите, които са на латиница.

Регистриран на: 07.04.2014, 19:50

125 dedo adji | 20.12.201513:20

Пепе, сега виждам, че със закъснение си се включил да ми клатиш опорната точка, и аз ти отговарям със закъснение. Намерил си да клатиш най-стабилната опорна точка. Американците много добре знаят кой какъв е и с кого е свързан. вярно, понякога различните служби играят свои игри и не споделят информация, но тая е общодостъпна. И не им пука какви хора им вършат работата. всеки отговорен другар отива на инструктаж в Брюксел и Вашингтон, където не им придирят за миналото и връзките, само да слушат. И не само на нашите. Пиночет им беше сърдечен приятел, както и сваленият ирански шах. Нямаха нищо против Садам да трови кюрдите с газове, но щом засегна американски интереси веднага го наказаха. Можеш да продължиш списъка сам.
Информацията достига и до най-дребните риби. Баща ми разказваше, че през 78 или 79 год. не са издали пропуски за излизане на брега в Ню Орлеан на моряците, служили на кораби, снабдявали Виетнам по време на войната. И дребните риби ги наказват а големите ги използват.
   

оценка

+1 -0

Регистриран на: 13.10.2011, 07:32

124 pepe | 13.12.201519:30

Да бе Дедо, затова половината депутати са свързани с ДС и бившите комунистически служби и още 20 процента са ченгета, защото американците ги назначават.
Бегай за нови опорни точки, че тази въобще не я бива. Усмивка
   

оценка

+0 -1

Регистриран на: 07.04.2014, 19:50

123 dedo adji | 01.12.201514:02

САЩ управлява България и назначава и сваля премиери и дупетати.
   

оценка

+1 -0

Регистриран на: 31.10.2012, 14:37

122 TheRock | 01.12.201509:29

Мисля, че ако САЩ управляваше България нещата щяха да са по друг начин!
А не мутра за премиер и мафиоти в НС!
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 18.10.2015, 20:34

121 unclejohn | 29.11.201517:59

@TheRock, Путин ще е до време. След това САЩ ще командват Русия по същия начин както командват и България.
Новият световен ред се обявява като демокрация и права на хората, но е планирано да се премине към обратното - диктатура и безправие!
   

оценка

+1 -1

Регистриран на: 28.01.2014, 19:57

120 sim4o | 29.11.201515:35

"Турция е увеличила доставките на оръжие за бойците, сражаващи се против правителствените войски в Сирия, предава Reuters
.„Разполагаме с информация, че правителството на Турция в последно време е засилило поддръжката за терористите и е увеличило доставките на оръжие, боеприпаси и оборудване“, казва се в изявлението.Отбелязва се, че оръжието се доставя във вид на турски „хуманитарни конвои“, в замяна на евтин петрол и антични ценности."
-------------------------

.. " Сирия близо до турската граница изгоря колона камиони на „хуманитарен” конвой от Турция. .
Сирийците пишат в социалните мрежи, че конвоят може да е превозвал оръжие и снаряжение за терористите, поддържани от режима на Ердоган. Съобщава се още, че камионите са влезнали в Сирия незаконно – без съгласуване с властите на Сирийската арабска република.
Пожарът е унищожил 20 камиона. Съобщава се, че пожарът е избухнал вследствие на падане на бомба, но информация, кой може да е пуснат авиационния снаряд върху турските камиони не се съобщава.
„ Камионите не са наши. Информация за това, кой е хвърлил бомбата, няма”, съобщи членът на турския Фонд за хуманитарна помощ (IHH) Мустафа Озбек. .."

Пляс, пляс педалите .. бой по канчетата ..
   

оценка

+0 -1

Регистриран на: 28.01.2014, 19:57

119 sim4o | 29.11.201514:09

В-к "СЕГА":
.."турската авиация рязко е съкратила след 24 ноември нарушенията на гръцкото въздушно пространство, съобщи източник от Генералния щаб на гръцките въоръжени сили. До този момент Турция е правила десетки нарушения, като само през ноември са били 50. .."
----------
Дръпна им са лайното в манафските ануси ...
   

оценка

+1 -1

Регистриран на: 31.10.2012, 14:37

118 TheRock | 29.11.201512:43

САЩ санкциионираха Кирсан Илюмжинов и банка, купували ислямистки петрол за Асад
Американското финансово министерство наложи нови санкции на лица, свързани с режима на сирийския президент Башар Асад.

Сред тях са руският бизнесмен Кирсан Илюмжинов и АКБ "Руски финансов алианс", в която според изданието Банки.ру той притежава 19.03% от акциите. Санкциониран е и председателят на Управителния съвет на банката - сириецът Мудалал Мтанюс Хури.

Илюмжинов е по-известен като президент на Световната шахматна федерация (Fédération Internationale des Échecs – FIDE) и като бивш президент на република Калмикия.

В съобщението се посочва, че той е включен във връзка с вече намиращия се под санкции управител на Централната банка на Сирия Адиб Маялех, както и с един от неговите подчинени Батул Раид, заподозрени, че незаконно доставят оръжие в страната.

Председателят на управителния съвет на банката Мудалал Хури е съдействал на сирийското правителство и централна банка, а освен това е представлявал свързани с режима на президента Асад бизнеси в Русия. Хури притежава или контролира пет от санкционираните фирми - освен банката, това са кипърските Ezegoo, Hudsotrade и Primax, както и базираната в Белиз Kremsont.

Сред другите санкционирани е Жорж Хасуани, който е действал като посредник, когато сирийската власт е купувала петрол от "Ислямска държава". Наказана е и сирийската фирма HESCO, с която Хасуани е "свързан" и която работи в регионите, контролирани от ислямистите. Хасуани е в списъка на ЕС за санкционираните лица от март 2015 .
http://www.dnevnik.bg/sviat/2015/11/25/2656734_sasht_sankciioniraha_kirsan_iljumjinov_i_banka/
=======
Интересна работа!
Значи и Путин и Ердоган са купували петрол от ислямска държава, Асад също!
   

оценка

+2 -1

Регистриран на: 31.10.2012, 14:37

117 TheRock | 29.11.201512:20

unclejohn | 28.11.201523:50
А дано, ама надали!
Ние Българите сме издържали:
1 Над 200 г. - византийско робство.
2 500 г. - турско робство.
3 50 г - див руски комунизъм.
Така че нас българите с диктатури не ни плаши!
Битката е за душите на българите и като гледам, дори в този форум, развращаващата проруска пропаганда успява доста добре.
Език, вяра, просвещение - тези три неща са държали българите заедно, сега се бие точно по тези ценности на българите.
   

оценка

+2 -2

Регистриран на: 07.04.2014, 19:50

116 dedo adji | 29.11.201512:18

sim4o
Уебкафенцето :
"........ ЕС и САЩ накараха и българското Министерство на отбраната да търси алтернатива на ремонта на българските бойни самолети извън Русия. Затова се прибегна и до споразумението с Полша. ... "

.........................................
Симчо, в интерес на истината, на ЕС и САЩ помогнаха и хората на най-великия стратег. От години слушаме за поддръжката на тия МИГове и бати все бави. Не съм компетентен и не знам колко е изгодно и колко е качествено, но все някой трябва да свърши работата ако титулярът се потрива. Ако жената цял месец всеки ден я боли глава ще намина към комшийката, нищо, че не е толкова качествена.
   

оценка

+1 -1

Най-коментирани

Стани автор

Моливче
Изпрати текст

Изпращайте материали по темите, които ви вълнуват. Ако ни харесат, ще ги публикуваме след редакция в рубриката "Стани автор". Не публикуваме текстове, съдържащи обидни или нецензурни твърдения, квалификации, расистки определения или заплахи.