Конспиративните теории за убийството на Немцов | webcafe.bg
Webcafe

Конспиративните теории за убийството на Немцов

Webcafe.bg, по Daily Beast
03.03.2015, 23:45 (обновена 05.03.2015, 11:18)
руска опозиция

Снимка: © GettyImages.com

Сред официалните хипотези се прокрадват такива, които търсят ислямистки подбуди и такива, които виждат в убийството намеса на Украйна или опит за дестабилизиране на Русия

Както може да се предположи, има широк кръг от теории и предположения за това кой стои зад убийството на руския опозиционен лидер Борис Немцов, който беше застрелян в руската столица Москва на 27 февруари.

Два дни по-късно той трябваше да поведе протестен марш срещу руските военни действия в Украйна и антикризисните мерки на Кремъл.

Сред официалните хипотези се прокрадват такива, които търсят ислямистки подбуди и такива, които виждат в убийството намеса на Украйна или опит за дестабилизиране на Русия. Според някои става дума за любовен триъгълник или неразрешени бизнес проблеми, довели до убийството.

Извън официалните, има и полуофициални позиции от анонимни източници, както и теории, създадени от проправителствени медии или антиправителствени гласове в социалната мрежа. (В карето дясно можете да видите по-известните от тях).

След като Daily Beast разглежда всички теории, разделя ги в няколко категории, които анализира:

1. Бизнес партньори, ревниви любовници и други частни лица. В повечето случаи, когато става дума за пари и любовни триъгълници, жертвата бива убивана в дома си или пред дома си. Убиецът не рискува да бъде видян на публично място от някого, или да бъде записан от камерите за наблюдение.

Фактът, че Немцов е убит навън, където може да има много свидетели и камери, в зона с повишено ниво на сигурност, каквато е тази в близост до Кремъл, предполага, че не става дума за личен мотив.

2. Украинското правителство или държавни „господари". Тези, които намират връзка между убийството и украинското правителство или което и да е друго западно правителство, недоволно от несвършена за тях работа, трябва да отговорят на въпроса защо тези предполагаеми „господари" не са изчакали до 1 март и планирания за тогава марш и тогава да си разчистят сметките - така пропускат и възможността за събитие, в подкрепа на тяхната кауза.

Като се има предвид, че в Русия убийствата и арестите се използват за сплашване, а не за подхранване на протести, това изглежда нелогично, предвид техните предполагаеми интереси.

От друга страна, очевиден проблем е и, че ако тези „господари" искат да привлекат на своя страна още помощници, примерите за екзекуция на зле представилите се, определено ще пречат на по-нататъшно набиране на сподвижници.

3. Западното разузнаване, в търсене на дестабилизация на Русия. Това изглежда най-достоверната конспиративна версия, на която лесно може да се повярва, преди да се замислим, че с убийството на опозиционен лидер в Русия без много последствия в обществото като цяло, едва ли постига желания ефект.

В последните 25 години има десетки убийства на журналисти, проповедници, граждански активисти, парламентаристи, артисти и бизнесмени. Нито едно от тях не е повлияло на властта на Владимир Путин по какъвто и да е начин. Други фактори са отговорни за края на режима на Михаил Горбачов и Борис Елцин.

Русия вече е сериозно разклатена от действията на Путин в Украйна, срива на рублата, цената на нефта. Цензурата върху словото и събиранията едва ли ще доведе до повече стабилност (макар и възможната нестабилност да се дължи на държавен терор), отколкото нестабилност.

Това може да е предположение на контролираните от Кремъл медии, което подкрепяните от Русия сепаратисти в Украйна и онези, заподозрени, че се обучават в Русия (според украинските влати отговорни за дестабилизирането на Луганск и Харков), могат да приемат като предлог за убийства на високопоставени лица или бомбардировки.

4. Руската опозиция, която превръща Немцов в „жертвен агнец". Това също е версия, свързана с „фалшивия флаг" - техника в подривната дейност, зад която вероятно също стои Кремъл.

Най-голямото постижение на дезинформацията, с която Кремъл си служи, беше историята, че снайперистите, които убиха 100 души на Майдана, са от „Десен сектор" или други крайно десни сили, които са убили свои хора и полицаи, за да провокират насилствен преврат. Въпреки че някои демонстранти наистина са стреляли по полицаи, доказателствата сочат, че повечето от тях са въоръжени и убити от полицията.

И още повече, има индикации, че Кремъл не само е имал готов сценарий за превземането на Крим и Донбас още преди оттеглянето на Янукович, Янукович е имал безбройни причини да избяга, без да се сблъсква с въоръжени мъже в резиденцията си - нещо, което така и не се случва.

Блогърът Олег Кашин има интересна публикация по повод хипотезата за жертвения агнец - нещо, което е чувал и за себе си през 2010 година, когато е нападнат и сериозно ранен, а след това - принуден да напусне Русия.

Следователите са го разпитвали дали не мисли, че причината за нападението над него е била „да се дестабилизира Русия" или пък опит на опозицията да го превърне в жертва. Кашин не мисли, че това е вярно за неговия случай или за смъртта на Немцов.

Той го приема такова, каквото е: свързан с правителството опит за сплашване като форма на наказание заради критичното си писане по теми за околната среда.

Според Иля Пономарьов целта на убийството в сценарий „жертвен агнец" не са били руснаците, а представителите на руския елит, който са познавали Немцов много добре и дори такива, които подкрепят Путин, но таят дълбоко уважение към Немцов, както и към западния елит - дори по-широк от този в Русия.

Пономарьов отбелязва, че за разлика от други лица, които са по-непрозрачни, за Немцов всичко се знае, включително любовните му връзки и бизнес отношения и той никога не се е притеснявал да изразява мнението си по широк спектър от въпроси. А това прави контролирането му от страна на властите трудно.

5. Ултранационалисти или национал-болшевики или други групи в ляво и в дясно, които действат самостоятелно. Убийството на най-видния враг, посочен от „Антимайдана" като „организатор на Майдана" е не просто насочено към дискредитиране на Путин, който така или иначе е доста дискредитиран.

Това по-скоро изпраща сигнал на Путин, че екстремистите ще бъдат около него и „ще се погрижат" за враговете, които биха могли да му повлияят по един или друг начин в „петата колона".

Независимо от силите и интересите замесени в убийството на Немцов, вероятно заподозрени за убийството ще бъдат „доставени" бързо, вече се говори за „регистрационни номера от Ингушетия" - кавказката република в близост до Чечня, обичаен виновник за престъпления, извършени в Русия, може отново да се окаже замесена.

6. Кремъл. Когато в САЩ, Латинска Америка, Азия или Африка има политическо убийство, медиите нямат проблем да запитат дали настоящата власт няма общо с това. Когато става дума за Русия обаче, това веднага бива отбелязано като „теория на конспирацията".

Дори и така, най-простото обяснение за убийството на опозиционен лидер на драматичния фон на стените на Кремъл и катедралата Св. Василий Блажени,в навечерието на антивоенен протест, води към това, че най-сериозен мотив има правителството, като то има и най-големи възможности да го направи.

Има няколко фактора, които подкрепят тази теза:

А. Немцов е бил под постоянно наблюдение. Доказано е много пъти, че негови телефонни обаждания "изтичат" в пресата, а срещите му се излъчват по телевизията. Убийците му са знаели къде се среща с приятелката си и откъде може да мине по пътя към вкъщи.

Дори и да се приеме, че опит за убийството му може да бъде направен, докато е под наблюдение, той може да бъде предотвратен, а виновниците - заловени. Ако приемем, че не е бил под 24-часово наблюдение, то в периода преди шествието на 1 март, няма начин да не е бил.

Б. Видеозаписът от охранителната камера показва, че снегорин блокира гледката към убийството и прави бягството на убиеца възможно. В самото видео има подозрителна активност - хора излизат и влизат обратно в превозните средства и след това си тръгват.

Това е и водещ индикатор за възможно съглашателство с властта. Други видеокамери значително по-близо до престъплението, вероятно са уловили повече детайли, но записите не са публикувани.

В. Страхът, че протестът "Весна" може да събере повече от 30 000 души, които правителството събра за своя „Антимайдан", въпреки че дори плати на демонстрантите, осигури превоз на протестиращите и принуди обединения и местни власти да обвържат присъствието на хората на протеста с заплатите им.

Г. Разкриването на документи, за които се предполага, че идват от Кремъл, показва идеите за анексирането на Крим и Донбас дълго преди Янукович да бъде свален от власт.

Толкова много усилия бяха положени да се дискредитира този документ, че е възможно да бъде пренебрегната вероятността всичко в него да е вярно.

В този случай, теч от най-високо ниво трябва да бъде наказан, за да се вземе страхът на онези, които биха публикували други подобни документи в бъдеще. Вероятно Кремъл все още не знае кой е човекът, разпространил информацията и се опитва да го сплаши.

Мнозина вярваха, че Дмитрий Муратов от „Новая газета" е в голяма опасност, след като оповести за теча на информация дни преди да бъде публикуван. Но да бъде арестуван или нападнат той няма да доведе до такава публичност като убийството на опозиционен лидер, който се готви да поведе марш. Немцов също е планирал да публикува доклад.

Д. Очевидна нужда от превантивни действия за предотвратяване на протест. Това се простира от блокиране на сайтовете на независими медии, западни социални медии като Twitter и Facebook, заради несъстоятелното искане тези сайтове да разположат сървърите си в Русия с цел допълнително данъчно облагане и икономически мерки, закон, който да дефинира „нежелателните" организации с чуждестранни връзки в допълнение към Закона за чуждестранните агенти.

Независимо коя група или човек е отговорен за убийството на Борис Немцов, едно е ясно: те са се надявали, че образът на смъртоносно ранения мъж край стените на Кремъл, на които никога не е посягал, излъчен по всички световни медии, ще действа като силен образ, който да посее страх в сърцата на всички онези, които биха посмели да предизвикват властта.

Oще: борис немцов  версии за убийството на борис немцов  владимир путин  конспиративни теории  кремъл  крим  критик на путин  любовен триъгълник  москва  немцов  русия  руски опозиционер  убийство  украинска власт 


Още от Анализ

Webcafe.bg предупреждава, че администраторите на сайта трият коментари, които съдържат нецензурни думи, обиди по расов, етнически, религиозен, полов или сексуален признак, както и коментарите, които са на латиница.

Регистриран на: 14.09.2011, 21:56

57 deowin | 09.03.201516:25

>ако от 30 000 една е успяла, значи успехът е възможен

И от къде точно измъкна числото 1/30000? Май точно от същото място, откъдето и Бягащ Вълк.
Така и не се научихте, че като измъкнете някакви произволни числа от гъза си, то това, че отговарят на личните ви убеждения, не ги прави автоматично достоверна статистика.

>Също толкова възможно е да спечелиш от ТОТО-то

Бягащ Вълк поне беше наясно колко е тази вероятност и, конкретно, че е доста далеч от 1/30000.
Което прави спечелването от тотото не точно "също толкова възможно".
За съжаление хора като теб разсъждават относно вероятности и статистика точно на принципа "едно към гьотере" и "вероятността да спечелиш тотото е 1/2 - или печели, или не печелиш", и същевременно дори не осъзнавате, че има голяма разлика между това и истинското познаване на материята. Когато си невеж, неук, необразован или просто глупак, обикновено дори нямаш представа, че е така.

Апропо, според моя 14-годишен опит вероятността "да успееш" конкретно в САЩ е значително по-голяма от 1/30000, защото от няколкото стотин души, които познавам, има под десет, които все още работят като разносвачи на пица или шофьори. Естествено, не твърдя, че познатите ми наоколо са представителна извадка на българските емигранти в САЩ, но, както хора като Andrew Gelman показват, правилната методология може да извади доста точни статистически изводи от данни със значителен sample bias, например: http://www.stat.columbia.edu/~gelman/research/unpublished/swing_voters.pdf
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 14.09.2011, 21:56

56 deowin | 09.03.201515:59

>Няма как да се сравнява светофар с кариера или комарджийство

Yet.. точно това направих. Отново ще повторя - ако все още не виждаш принципа, за който говоря, то не съм успял да се изразя по начин, който би бил разбираем за теб. За мен не е ясно дали такъв начин изобщо съществува.

>Има съвсем точни данни за българите

Твоята представа за точност и моята явно се различават съществено. За мен данни като долните, без посочен източник, не влизат в категорията "точни":

>около 30 хил
>около 776 паунда

Също не ми е ясно как едновременно казваш "Има съвсем точни данни за българите" и това:

>нямам подръка статистика

Има, няма, точно, приблизително, кое все пак?
Хайде първо да си изясниш нещата малко по-конкретно. Не ме бива в отсяването на истината, каквато я виждаш ти, от силно противоречивите ти думи.
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 30.04.2011, 05:03

55 veselavesela | 07.03.201522:51

54- Правилно, само позитивни мисли! Никакви други предположения, които биха вгорчили семплото ти съществуване Смее се
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 29.12.2012, 10:07

54 Борката | 07.03.201515:53

Роуане, кво се чудиш и ти да ПреФъргаш зарзават по цял ден , и на тебе ще ти мухлясат невроните. Смее се
   

оценка

+1 -0

Регистриран на: 30.04.2011, 05:03

53 veselavesela | 07.03.201515:21

Rowan, аха, не се осланям на тотото, когато искам да постигна нещо. Ако купя някой скратчер, то е за забавление. Много щастлив Учудвам се, когато взимаш нечие твърдение за правило, без да имаш личен опит.
Колкото до онази статия- много дълга памет имашшшшшшшшшш! Да не пишеш с лявата ръка?
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 24.05.2011, 21:39

52 John Smith | 07.03.201513:49

Голям смех, тия накрая ще се сдават Стрелка
"Изтребители Су-30 и бомбардировачи Су-24, базирани в Крим, на 3 март проведоха имитация на атака над американския крайцер USS Vicksburg и турската фрегата Turgut Reis. Целта на учението беше проверка на механизмите „за преодоляване на ПВО" на крайцера и фрегатата, тоест максимално приближаване до съдовете за ефективна атака", пишат от „Ройтерс" по данни на Wprost.
Кораби на НАТО навлязоха в Черно море за провеждане на провокационни учения с военноморските сили на България, Румъния и Турция.
Мнимата „атака" на руските изтребители срещу американския крайцер и турската фрегата са предизвикали паника сред екипажите на двата бойни плавателни съда."
Търсят се моряци, де е Павур...да не е заминал


Много щастлив
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 02.09.2010, 17:28

51 Rowan | 07.03.201512:26

Ахам, значи логиката е, че ако от 30 000 една е успяла, значи успехът е възможен. Веси, ние това добре го знаем. Също толкова възможно е да спечелиш от ТОТО-то! Виж по телевизията – някой вече са милионери! А ся бЕгай до тото-пункта да си пуснеш фиша и после сядай в къщи да чакаш тегленето. Изключението не оборва правилото, колкото и да ти се иска да си права. Със същата увереност ми спореше навремето под статията за „Жена приятел“… Как пък за толкова години нищо не научи?
   

оценка

+4 -0

Регистриран на: 30.04.2011, 05:03

50 veselavesela | 07.03.201512:09

"А и откровено ми доскуча с опитите ти и на Весела да ползвате броя на емигриращите като гаранция за търсене на щастие"

Не съм визирала броя на емигриращите! Разбирам , нормално е да се съмняваш...
На мен също ми се видя странно, че на моя приятелка дъщеричката й след година и половина в Англия чистене на хипермаркет, стана супервайзер. Новата й длъжност й е с по-малко натоварване, а това позволява да запише да учи. Вярвам, че ще се справи.
Защо ми се стори странно ли? Ами, заради твърденията на бягащ вълк, който всячески се опитва да ме убеди, че за "тяхни може , а за наши - не." Да, ама не!
   

оценка

+0 -1

Регистриран на: 24.12.2012, 15:05

49 Бягащ Вълк | 07.03.201511:34

Въпреки че не би следвало да се занимавам с тази тема повече, ще ти отговоря Деоуин!

Няма как да се сравнява светофар с кариера или комарджийство. Така нар. от теб метрика на очаквания позитивен изход при светофара е кръгло сто%, т.е. е почти невъзможно да те удари кола на зелен светофар. Не е така с емиграцията!

Има съвсем точни данни за българите, да речем, в Лондон - с брой (около 30 хил.), със средна заплата (около 776 паунда), вкл. предпочитани сфери на заетост - строителство и почистване! Картинката по останалите страни е подобна и може да се извади (не от г.за ти), а от нормалните източници по Интернет - вестници, списания, сайтове на конкретни институции.

Същото е, като да провериш резултатите от последното преброяване в Европа - в еди-коя-си страна толкова и толкова чужденци, от такъв и такъв произход, упражняващи такава и такава професия.

Явно е, че не само си мисля, ами мнозинството емигранти, вкл.в Юнайтед Стейтс, са си хора, които си остават на дъното - хваща се като черноработник и може да остане черноработник цял живот.

Съжалявам, че нямам подръка статистика, която показва черно на бяло колко са хората, отворили свой бизнес след 5 години. Но има статистика, която говори, че 4/5 фирми фалират през първите една-две години съществуване.

Като да не съм емигрант и все едно не съм минал пътя по преместване, кандидатстване в университет в чужбина, работа за малко пари, желанието да те цакат с всичко възможно.

А Златната треска какво ти говори - хора, готови на мизерия, болести и смърт, за да постигнат желаното. И днес либийци, сирийци и т.н. тръгват от африканския бряг към Италия с потъващи кораби, без екипаж, много от тях се давят. Да си виждал нигерийските проститутки в Норвегия и Италия?! Колко от тях спят по горичките и парковете?!
   

оценка

+2 -0

Регистриран на: 04.05.2014, 00:32

48 МарКом | 07.03.201507:18

Охо deowin в атака.... малееееее!
Пак едни емиграции и "факти от гъза".
Но тия които то й вади от там са факти а тези които други вадят от кудето и да е - не! Проста логика - "ние на запад имаме моралното право" или с моя cramped English - "We have moral high ground!"
И защо? Защото великия "DEOWIN said!" Хау и прочие...

Аз като по-прост мога да кажа че на запад изобщо не са изградили "най-доброто общество" по-скоро "най-много открадналото". Но тука ще влезем в едни дебати които намесват история и психология.
На тема общество бих ви посочил да погледнете към скандинавските и силно източните страни...

Колкото до убийството на Немцов - сори... стават и такива работи. Не са хубави ама стават и то в държавите и на двата "големи братя".
При единия нещата са малко по-шлифовани но ефекта за обществото е същия.... При другия нещата са са много по sloppy...
Сега ще кажат ама дай пример... пресен е - "Former IMF chief Dominique Strauss Kahn" .... налетял на камериерка?!? Хайде бе :-)
Берлускони? Саркози? Оланд? Все хора с характер и неудобни с позициите си.
Ама не не никой не ги подслушва и Сноудън е измислен от мармоти дето завиват шоколад.
Ами Били и Моника?
Това ще кажете не са убийства.... ама са - "убийства политически кариери".
Колкото до Немцов... докато не се изкара явно доказателство че е политическа поръчка сори, ама на практика това работи повече против американските интереси в раша. Слухове много а пропагандата може да си раздухва който иска...

Обаче мен ме притеснява много повече че ако единия голям брат победи то той ще спре да си дава труда да е добър и принципен просто защото няма да има не само избор ами и идея за избор.
   

оценка

+2 -0

Стани автор

Моливче
Изпрати текст

Изпращайте материали по темите, които ви вълнуват. Ако ни харесат, ще ги публикуваме след редакция в рубриката "Стани автор". Не публикуваме текстове, съдържащи обидни или нецензурни твърдения, квалификации, расистки определения или заплахи.