Престрелки, смърт на звезди и тероризъм - в новините няма нищо случайно | webcafe.bg
Webcafe

Престрелки, смърт на звезди и тероризъм - в новините няма нищо случайно

Webcafe, BBC.com
12.07.2016, 17:08 (обновена 14.07.2016, 19:03)
Терорист

Снимка: © Getty Images

Времето не е станало по-жестоко: просто така ни се струва

Изглежда, че не могат да минат и няколко дни през 2016-та, без да се появят новини за поредна смърт на знаменитост или масова престрелка някъде.

В рамките на по-малко от две седмици, англоезичните медии проплакаха първо за това, че горилата Харамбе била убита, защото изложила на риск живота на бебе, а после, че американски алигатор убил двегодишно дете във Флорида.

Във Великобритания за по-малко от седмица премиерът, лидерът на UKIP, мениджърът на английския футболен отбор, водещият на Top Gear и 63 основни фигури в Лейбъристката партия подадоха оставка.

Тези съвпадения изглеждат твърде големи и ни карат да си мислим, че сходните събития, които се случват почти едновременно, показват някаква тенденция.

Всъщност не е ли по-добре да си зададем въпроса дали по-скоро сходните заглавия в медиите не са резултат всъщност на начина, по който се създават и по който потребяваме новините?

"Съвпадението е предопределено да се случи, ако има достатъчно голяма извадка от събития", казва Бърнард Байтман, лектор в университета във Вирджиния и автор на книгата "Връзка със съвпаденията".

"Ако хвърлите монета 1000 пъти, има вероятност да попаднете на серия от седем-осем последователни пъти ези. Обаче ако се опитате да хвърлите осем последователни пъти ези, шансът това да се случи е твърде малък".

По неговите думи "съвпаденията" които медиите ни показват непрекъснато в новините - зачестилите престрелки, самолетните катастрофи - представляват по-скоро случайно натрупване на събития, отколкото да показват някаква тенденция - каквато се опитваме да търсим на всяка цена.

"Ще дам пример със самолетните катастрофи. Вероятно се случват десетки подобни всяка година, но е много вероятно в крайна сметка четири или пет да се случат в една и съща седмица. Но това не означава непременно, че тази седмица е била по-опасна за глобалните въздушни превози, откокото другите - както се опитват да ни внушат медиите", заявява Байтман.

"Скептичният статистик би казал "при достатъчно голямо население, всякакви странни неща могат да се случат" и би отхвърлил съвпадението като случайно".

Оказва се обаче, че има проблем с употребата на думата "случаен".

"Статистическата дефиниция за случайност е, че две събития са изцяло несвързани", допълва Байтман. "Но на практика е почти невъзможно да се докаже, че две събития не са свързани. "Случайната вселена" е трудна за доказване".

Да вземем например съобщенията за едновременни открития.

Знае се, че Александър Бел и Елиша Грей са подали патенти за телефона в различни офиси в един и същи ден - 14 февруари 1876-та. И двата проекта, но и прототипите, които са изпробвани, съдържат много сходства - и някои основни разлики.

Това обаче не е чак толкова огромно съвпадение. Техните разработки в крайна сметка са базирани на изследвания, извършени от тях и много други учени, експериментиращи с новата вълнуваща област на телефонографа.

Изобретенията не са се появили ей така от нищото в един и същи ден. Те са били крайна цел, за която се е работило и в края е имало надпревара кой ще завърши проекта си пръв, за да докаже, че има работещ проект. Не е изненадващо тогава, че двама учени, и двамата опитващи се да проектират инструмент за предаване и получаване на глас - подават патенти едновременно.

Да вземем за пример и привидния ръст на броя на смъртни случаи на знаменитости тази година.

Той също може да се обясни по подобен начин.

Според автора на некролози в BBC Ник Серпъл в първите три месеца на 2016 е имало "феноменално голям" кончини на известни личности - от Дейвид Бауи до Принс, в сравнение с миналите години.

Между 1 януари и 31 март са били публикувани 24 некролога на знаменитости, срещу само пет в същия период през 2012-та.

Серпъл твърди, че има няколко причини това да се случва: първо, ръстът на населението преди 50 години означава, че днес ще починат повече хора.

"Хората, станали известни през 60-те години, сега навлизат в седмото си десетилетие и започват да умират", коментира Серпъл.

"В днешната епоха има също така повече известни личности, отколкото е имало преди", допълва той. По думите му технологиите създават повече публични личности отвсякога.

"В поколението баба ми и дядо ми реално единствените прочути хора бяха от киното, защото нямаше телевизия".

Подобни аргументи могат да обяснят и странното съвпадение в историята на комиксите.

През 1951-ва се появяват за първи път две нови комиксови поредици - едната британска, другата американска.

И двете включват младо момче и кучето му, както и белите, които правят двамата - и двата комикса са наречени "Денис Белята". Интересното е, че двата комикса всъщност нямат нищо общо помежду си, но са толкова сходни, че се налага да бъдат преименувани, когато се разпространяват в други държави, за да се избегне объркването.

Шансът два комикса с едно и също име и еднаква концепция да бъдат публикувани с интервал само 5 дни от двете страни на Атлантическия океан изглежда крайно малък, но, както обяснява Байтман, подобно съвпадение разкрива много за онова, което се нария Zeitgaist - Духа на времето.

"Съществуват идеи, които витаят из въздуха", добавя той.

"Дори и тези два комикса да са публикувани напълно отделно, създателите им вероятно са се вдъхновили от идеи, съществуващи наоколо. Същото е с новинарските събития. Сходствата между привидно несвързани събития изникват, защото съзнаваме Духа на сегашното време".

Това на свой ред се затвърждава от редакторите в медиите, които наблюдават търсене на определен тип сюжети, независимо дали те са за смърт на знаменитости или атаки от животни и е по-вероятно да отразяват сходни събития - макар и почти или напълно несвързани - за да се възползват от Духа на времето, защото знаят, че за това говорят хората.

Също така е по-вероятно и да помним забележителните съвпадения, а да забравяме останалите, обяснява Байтман.

Мислим си, че лошите новини се повтарят по три пъту, но на практика двойките сходни новинарски събития се случват много по-често. Просто ние помним тройните съвпадения, защото те са по-необичайни. Това отразява тенденциозността на начина, по който помним - необичайните събития имат по-голяма тежест за нас.

Така че ако имате чувството, че цари истински потоп от депресиращи заглавия, това говори повече за вашия собствен темперамент, отколкото за това какво в действителност се случва по света.

Oще: случайност  съвпадения  тероризъм 


Още от Анализ

Webcafe.bg предупреждава, че администраторите на сайта трият коментари, които съдържат нецензурни думи, обиди по расов, етнически, религиозен, полов или сексуален признак, както и коментарите, които са на латиница.

Регистриран на: 18.07.2010, 15:13

3 Harry | 16.07.201617:23

Браво Макароне, започваш да се досещаш че реалността е нещо друго и е различна от официалната реалност по телевизията.
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 14.08.2010, 11:53

2 Frida | 13.07.201610:28

последното съвпадение от носещите се във въздуха на времето микро-макро духовни тенденции е в имената на новата британска премиерка и на една сладурана от подобна професионална сфера... нещо, като тръмп и неговите жени.. Смее се
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 11.05.2010, 18:26

1 Крив Макарон | 13.07.201610:06

А пък аз живея в собствен дух на времето, където необичайните събития са правило. Нека да разкажа няколко случая:
- вчера отивам да праверя дали ще получа отговор от Министрество на правосъдието, след почти пет месеца чакане. И разбирам, че директора на дирекцията бил сменен, а служителя към който е разпределен моя сигнал е напуснал. И при положение, че два пъти съм давал допълнителни материали към началния сигнал никой не бил обърнал внимание...
- преди два дни получих писмо от Столична община, където ми беше обяснено, че моите въпроси са препратени към Обществени посредници към "Топлофикация София". След като два предишни пъти от Обществени посредници отговарят, че нямат правомощия да вземат отношения към случая, сега трети път от Столична община ме пренасочват към тях. Вероятно защото ако направят проверка на случая ще трябва да дадат на съд цялото ръководство на "Топлофикация София"...
- преди две седмици отивам в приемната на МВР да попитам дали ще получа отговор на свой сигнал свързан със същия случай, заради който съм сигнализирал на Министретво на правосъдието и Столична община. Описах внимателно деня на подаване, и че в сигнала е цитиран член от наказателния кодекс за престъпления срещу правото на труд. Оказа се, че такъв сигнал не бил постъпил...
- преди два месеца след като в продължение на месец и половина събирах документи, за да заведа дело срещу "Топлофикация София" заради трудова злополука, и заради неаргументирания отказ да ми изплатят обезщетение, адвокадката с която работех се отдръпна от случая. При положение, че бяхме се разбрали на следващата среща да й платя хонората, и да внесе иск в съда. Случаеност...
И се оказва, че ако работиш срещу "Топлофикация Софя" вероятността да хвърлиш монета на пода 10 пъти, и в пет от тях да застане на калъч е доста голяма. Не знаея как ще обяснят това статистиците, но аз съм убеден, че има хора в ръководствто на тази компания, които корумпират държани институции, притискат граждани, и потъпкват правата на собствените си служители.
   

оценка

+1 -0

Най-коментирани

Стани автор

Моливче
Изпрати текст

Изпращайте материали по темите, които ви вълнуват. Ако ни харесат, ще ги публикуваме след редакция в рубриката "Стани автор". Не публикуваме текстове, съдържащи обидни или нецензурни твърдения, квалификации, расистки определения или заплахи.