Икономическите мигранти не са бежанци | webcafe.bg
Webcafe

Икономическите мигранти не са бежанци

Иван КуцаровИван Куцаров
26.08.2015, 12:32 (обновена 28.08.2015, 14:44)
Кюрди пресичат границата с Турция

Снимка: © Getty Images

Както казва комикът Луис Си Кей, „разбира се, че чужденците ти крадат работата. Но, може би, ако някой без контакти, пари или не говорещ език вземе твоята работата, то ти явно не струваш".

Преди няколко години на международна конференция за млади лидери дойде много интересен участник от Камерун. Въпреки че официален език бе английски, той не можеше да каже и дума на него. Благодарение на базовите му знания по френски успяхме да се разберем и накрая на конференцията ни заяви, че иска да остане в България. Като бежанец.

Опитахме се да му обясним разликата между бежанец и икономически мигрант, но така и не искаше да я възприеме.

Въпреки това се опитахме да му помогнем - бил в националния младежи по футбол. Както каза помощник-треньор на български футболен отбор: „всяка седмица ми идват по 2-3, които са били в националния отбор на някоя африканска държава".

Точно почнахме да се шегуваме, че ще имам приятел в Струмска слава - Радомир и на пробна тренировка се разбра, че дори за някоя „окръжна Б" не е способен.

Като видя, че няма да стане футболист, камерунецът пожела да се занимава с „лека атлетика". Уви, оказа се, че и за леко атлет не става. Някъде в този момент той остана без средства и само с куфар дрехи и самолетен билет за връщане.

На последния ден преди полета му го оставихме да спи в хостел, като уговорката беше на другия ден да го вземем и закараме до летището. В деня на полета камерунецът беше изчезнал.

Преди няколко седмици същият писа на приятел, че бил добре, уж се върнал в Африка, но пък гордо се бе окичил в социалните мрежи, че работи във фондацията ни. Междувременно през тези три години без вест от него периодично получавахме информация от познати, че са го засичали из България.

Такива лица, които се възползват от трагедията на мъже, деца и жени в конфликтни зони, обявявайки се за „бежанци", са немалка част от мигрантите към Европа.

Този личен пример описва цялата политика на Европейския съюз - вместо да помагаме на бежанците и желаещите убежище, голяма част от енергията и държавните средства заминават за икономически мигранти.

Основен признак на цивилизованите държави е равноправието и състраданието към хората в нужда. Именно поради това законодателството им гарантира възможността лица, които са подложени на война или политически гонения да бъдат приоритетно приемани в дадена страна. Възползвайки се от трагедията на семейства, които бягат от Сирия, Ирак и Йемен, чисто икономическите мигранти се обявяват за „бежанци" с което заобикалят закона и принуждават данъкоплатците на други държави да се грижат за тях.

Според конвенцията на ООН от 1951, която рамкира статуса на бежанците, „икономическите мигранти" нямат право на търсене на убежище. Тук е редно да направим и важно уточнение - докато „бежанец" е лице, което вече е получило статус от дадена държава за такъв, то „търсещите убежище" се водят всички лица от кандидатстването за статут на „бежанци" до получаването му.

Дали голяма част от журналистите правят тези грешки от незнание, или умишлено създават напрежение - не знам, но именно заради неяснотата около тях думата „бежанец" получи през годините негативна конотация, а дискурса се измества встрани от основния проблем, а именно - да помогнем хората в нужда.

Макар и терминът „икономически мигрант" да не съществува в правния мир, той се използва за строго специфична група от лица, които напускат дадена страна за да се развиват в друга. В своята същност не се ограничава само за мигранти с ниска професионална и образователна квалификация. Канадецът Марк Карни, управител на Английската централна банка, е толкова „икономически мигрант", колкото и камерунецът, за когото ви разказах. Единствената разлика е, че докато първият е образован и идва за специфична работа, то вторият няма представа какво ще прави в Европа.

Освен че социалните разходи на приемащите страни се увеличават безпредметно, в голяма си част заради млади мъже без семейства, то майка с деца, които бягат например от зверствата на „Ислямска държава", не могат да подадат искане за убежище, заради множеството подадени молби от лица, неподлежащи на третирани като "бежанци".

Така например преди няколко седмици Австрия спря да приема молби за убежище, тъй като вече се задъхва заради големия наплив. Административната машина е принудена да прави дълги и мъчителни проверки, които да определят дали един човек заслужава статус на бежанец или чисто и просто емигрира заради желанието му за по-добри доходи.

В САЩ този проблем е решен чрез работните визи, докато Европейския съюз издава „сини карти", които важат за лица с университетска степен на образование и дават възможност за пребиване и работа във всяка една от 28-те членки.

Всичко казано дотук не е причина да обвиняваме имигрантите за всичко. Както казва комикът Луис Си Кей, „разбира се, че чужденците ти крадат работата. Но, може би, ако някой без контакти, пари или не говорещ език вземе твоята работата, то ти явно не струваш".

Изследвания сочат, че страни, които са благоразположени към мигранти повишават икономическите си показатели многократно. За разлика от „врящото гърне" на САЩ, където всичко се претопява, то в Европа е възприет мултикултурализма, който дава възможност за взаимодействие между различните култури, без „изяждането" им една друга.

Това е предимството пред САЩ, което Западна Европа, Канада и някои азиатски страни са се научили да използват умело, като приемат висококвалифицирани мигранти от цял свят.

Демагогията, която ни се налага от популистки партии чрез множество медии ежедневно, че „сирийците" са тук за да ни завладеят и разболеят, подхожда повече на тоталитарна държава от Третия свят, отколкото на страна от Европейския съюз. Към този проблем трябва да включим и генерализацията, че всички, които идват на територията на ЕС са „бежанци" и „опасни".

Всъщност, голяма част от бежанците от Сирия са лица с висока степен на образование, които могат да се впишат в обществото. Немалко от тях са лекари, стоматолози, инженери, учители и висококвалифицирани работници.

От друга страна са част от имигрантите от Африка и части от Близкия изток, които нито бягат от война или режим, нито имат квалификация или опит, но очакват с влизането им в ЕС огромни помощи заради това, че са просто тук.

Разделянето на двете групи е от изключително значение за изграждането на коректно обществено мнение, което да прави ясно разграничение между нуждаещите се от закрила и тези, които просто очакват, че Европа им е длъжна.

Интелигентното държание от страна на политици, висша администрация и общество задължава разговорът за миграционния поток към България и ЕС да се води на ниво, което разяснява основните разлики и проблеми. Медиите не трябва да търсят сензации като „северно африканци искат да се женят за българки", а да направят разлика между „търсещ убежище", „бежанец" и „икономически мигрант". В противен случай не сме по-добри от пропаганда на нивото на Северна Корея.

Oще: бежанци  европа  европейски съюз  ек  емиграция  ес  иван куцаров  икономически мигранти  имиграция  мигранти  миграция  статут на бежанец 


Още от Анализ

Webcafe.bg предупреждава, че администраторите на сайта трият коментари, които съдържат нецензурни думи, обиди по расов, етнически, религиозен, полов или сексуален признак, както и коментарите, които са на латиница.

Регистриран на: 22.01.2013, 14:18

9 Prokopi | 20.10.201517:13

Какво означава думата мигрант, не я намерих в тълковния речник?
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 10.12.2010, 06:25

8 Bichkiiata | 01.09.201502:25

горе-долу 2 години ми тече процедурата по емигриране за Канада, задължително висше образование, преводи на дипломи, професия, трудов стаж, език, основен тест на здравословното състояние, първоначален капитал над 5000$... е така се ставаше permanent resident 1998 година в Канада
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 04.08.2010, 10:24

7 strawsPulledAtRandom | 27.08.201522:33

"...Всъщност, голяма част от бежанците от Сирия са лица с висока степен на образование..."

Какво разбираш по "голяма част"?

http://www.mediapool.bg/samo-6-ot-bezhantsite-u-nas-imat-dobro-obrazovanie-news238509.html

6% са с по-високо от основно образование. Едва ли има 1-2%, които да притежават "висока степен на образование", щото много моля средното да не го наричаме така. Уточнение - тази статистика е обобщение за имигрантите от всички страни и вероятно конкретно при сирийците процентът е по-висок, но важна е именно обобщената статистика - защо трябва да ги делим на сирийци и несирийци? Различно отношение и различна процедури ли имаме? Макар че трябва - именно имигрантите от Сирия може някак си да се доближат до определението "бежанец", макар по дефиниция да не са такива - не сме съседна на воюващата страна.
Та така, нещата хич не са розови. Нека благодарим на Чичо Сам за външнополитическите игрички, директно следствие от които е войната.
   

оценка

+1 -0

Регистриран на: 18.12.2014, 19:07

6 Шамито | 27.08.201517:21

Отдавна говоря че в новата Римска империя нахлуват варварите.Те ще оправят разплутата от демократични ценности европейска плутокрация.А американската хиена само чака кога ще захапе своята част.
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 02.06.2015, 19:21

5 Spider | 27.08.201514:52

Който няма документи, бунтува се срещу всякакви цивилизационни норми и се държи като тъп гъз, трябва да бъде третиран като такъв и натирен с палки в ничията земя. За ония, режещи телени огради и раздаващи го като горди членове на ид, трябва да се стреля на месо, че да им минат мераците за дивотии.
Хрантутници си има достатъчно, у нас и в ЕС като цяло.
   

оценка

+2 -0

Регистриран на: 03.03.2015, 17:06

4 bludniq_sin | 27.08.201514:09

Govedo13, говоря за другите - дето не носят паспорти, които са повече! Имам познати гранични полицаи - изхвърлят си паспортите много от тях умишлено! Истинският бежанец следва да се яви на съответните пунктове, да се идентифицира и да помоли за убежище. Така се прави по всички правила. Не като диверсант да реже ограда (след която според мен срещу преминаващите я по незаконен тр да се стреля на месо! - като в сащ, щото нали те са ни модел за подражание).

Докато им направим тестовете на всички кой водопроводчик, кой лекар, кой инженер то ще стане нова петилетка. Те се бунтуват щото им взимали отпечатъци и така ги бавили??? Представяш ли си? Какво остава да ги строим и тест да им дадем. Пък като са се засилили на един прекрасен английски да говорят .. точно стават и за учители, и за какво ли не.
   

оценка

+2 -0

Регистриран на: 07.04.2014, 19:50

3 dedo adji | 27.08.201513:18

...страни, благоразположени към мигранти повишават икономическите си показатели...
Кои са тия страни? Най-търсената дестинация - САЩ - приключва с благоразположението още в началото на миналия век. Спомнете си филма "Кръстникът" (или "Майкъл", забравих вече) - сцената с посрещането на малкия Вито Корлеоне на Елис айлънд. (срещу статуята на свободата) В Европа също след ПСВ навсякъде се спускат здрави бариери срещу имигрантите. Даже Германия, загубила милиони мъже през ВСВ, отваря вратите за турската инвазия 10 години по-късно, след въстановяването от разрушенията и порастването на ново поколение и началото на германското икономическо чудо. (чети плана Маршал)
Високо квалифицираните имигранти са добре дошли винаги и навсякъде. Но и те, в началото на кариерата си имат да преодоляват враждебно отношение и неблагоприятни условия, даже и да знаят езика на приелата ги страна. (мнозинството го знаят) А у нас? Как, с извинение, ще снема анамнеза лекар от Сирия, как ще ръководи работниците инженер от Ирак, как ще изнася урок учител от Афганистан? След прогонването на хиляди български лекари и инженери сега да приемем такива от третия свят. И какво ще ги спре и тях да се придвижат на северозапад?
За масата да не говорим. Прав е този, който казва, че щом един пришълец може да ти крадне работата, значи не струваш много. Наистина, Тахумба от Занзибар може да чисти кенефи не по-зле от Джони от Лондон. И ще се съгласи на по-малка надница. Но тогава Джони остава на социални помощи. Или Тахумба се включва към тях направо. След това привиква и семейството си, братовчедите, балдъзата и шуренайката и цялото племе. И по хуманитарни причини те биват приети и в зачислени на яслата. Без някой да изисква от тях да се съобразяват с реда и законите на новата им родина. И като натрупат критична маса започват да предявяват претенции.
А Кристалина Георгиева предлага да си решим демографската криза с внос на сирийци и афганци.
   

оценка

+4 -0

Регистриран на: 12.11.2011, 13:00

2 Govedo13 | 27.08.201513:05

Много добра статия.

@Блудния Син
Много лесно могат да бъдат проверявани, първо нормалните хора, който бягат от нещо имат пари във себе си, както и документи, който включват тяхната квалификация както и лични документи.

В екстремни случаи, когато бягството не е планирано добре един човек, който например казва, че е инженер или лекар може много бързо да бъде проверен дали действително е такъв, просто му се дава тест или се изпитва от комисия.

Тези бежанци обикновено говорят и чужди езици освен родният им, съответно могат със скоростта на светлината да си изкарат синя карта и да започнат да работят.


Проблема, е че реално голямата част от бежанците, който идват в България в момента не са такива, никой нормален образован човек не би избрал държава като България, поради много социални и икономически фактори.
Защо да е доктор или инженер в България за 1000 лв като може да е такъв в Германия или Франция за 3000 евро?

При нас идват само профанизирани и ниско образовани мюсюлмани с много деца, тяхната цел е явно икономическа, същото както при циганите.
   

оценка

+3 -0

Регистриран на: 03.03.2015, 17:06

1 bludniq_sin | 27.08.201511:53

"Всъщност, голяма част от бежанците от Сирия са лица с висока степен на образование, които могат да се впишат в обществото. Немалко от тях са лекари, стоматолози, инженери, учители и висококвалифицирани работници."

Без да споря за останалото, но питам няколко неща:
1) Колко голяма част от сирийците са лица с висока степен на образование? 5,20,30,50%?
2) Как могат да удостоверят степента си на образование? Кой им провери квалификацията?
3) Вярваш ли си, че от 800 хил, които ще се появят в германия примерно голямата част са инженери, стоматолози, лекари, а не примерно - бивши военни (както някои сами си признаха) и тн.
   

оценка

+6 -0

Най-коментирани

Стани автор

Моливче
Изпрати текст

Изпращайте материали по темите, които ви вълнуват. Ако ни харесат, ще ги публикуваме след редакция в рубриката "Стани автор". Не публикуваме текстове, съдържащи обидни или нецензурни твърдения, квалификации, расистки определения или заплахи.