Кремъл в тиха паника | webcafe.bg
Webcafe

Кремъл в тиха паника

Webcafe.bg, по Reuters, Уилям Померанц
07.02.2016, 18:30 (обновена 10.02.2016, 14:42)
владимир путин

Снимка: © Getty Images

Ако правителството изгуби юздите в кризата, руснаците има голяма вероятност да пожелаят и смяна на президента

Само след първия си месец, 2016-та година нанесе серия от унищожителни икономически удари върху Русия. С падането на цените на петрола и курса на рублата, спада и стандартът на живот на масовия руски гражданин.

Централната банка на Русия бе широко хвалена, че не е харчила от резервите си в твърда валута, за да подкрепи рублата - видимо губещ вариант - но това се случва за сметка на самите руснаци.

Обществеността реагира стоически и като цяло без паника, въпреки че виждаше как стремежите й да се превърне в средна класа отиват в небитието. Но все пак вече се усеща прилив на отчаяние, а именно Кремъл изглежда най-объркан какви следващи стъпки да предприеме.

Владимир Путин стигна до това да обвинява основателя на Съветския съюз Владимир Ленин за настоящите трудности на Русия

Историческите изкупителни жертви обаче не освобождават Путин и неговото правителство от отговорността за финансовата каша, в която е Русия. С повишаването на икономическата температура, Москва ще се окаже пред нараснал натиск да преразгледа и вътрешната си политика, и външнополитическите си авантюри.

Признаците на паника и на пробойни в системата са навсякъде.

Финансовият министър Антон Силуанов настоя за нови 10-процентни орязвания на бюджетни разходни пера. Сходно намаление се случи през миналата година.

Както предупреди Силуанов, Русия е изправена пред повторение на финансовия срив от 1998-99 г., както и пред евентуален фалит - това не са особено успокояващи думи от човека, отговорен за икономическата политика на Русия. Вероятно затова той бе отстранен от управляващата партия - „Единна Русия, която през есента ще бъде изправена пред парламентарни избори.

Междувременно държавният бюджет за 2016 -та вече включва катастрофални ограничения на средствата за образование, здравеопазване и социални разходи. Как руската общественост ще реагира на допълнителни орязвания на средствата?
Никой не може да предскаже.

За да увеличи приходите, Кремъл обмисля продажбите на част от собствеността си в големи държавни компании, включително "Роснефт", "Сбербанк" и "Аерофлот", като все пак си запази мажоритарен дял. Москва отдавна се заричаше никога да не продава тези ценни книжа на свит пазар, но точно това предстои да се случи при настоящите икономически условия.

Съответните министерства обаче не изглежда да са получили благословията на Путин за приватизационни сделки

Руският президент току-що настоя купувачите на тези активи да са регистрирани според руските закони фирми, а не офшорни компании. Това рязко намалява и без това ограничения кръг от потенциални купувачи.

Путин също така увери, че няма да има продажби "на пожар" на държавни активи. Така президентът и неговото правителство най-вероятно изгубиха крайно необходима прясна финансова инжекция, но и изглеждат разделени и несигурни в предстоящия приватизационен процес.

Няколко руски министерства също така подготвят антикризисен план за засилване на определени национални индустрии, което почти звучи насърчаващо, докато не се замислим за съдбата на антикризисния план за 2015. Само 17 от 60-те програми бяха реализирани изцяло миналата година, казва руската Сметна палата, което е оставило непохарчени милиарди рубли.

Няма особени причини да се смята, че планът за стимулиране на икономиката през 2016 - с по-малко налични пари - ще постигне повече от своя предшественик за съживяването на руската икономика.

Частният сектор остава в губеща позиция и надали ще може да поеме щафетата

На скорошен форум, названието на който звучеше не особено оптимистично - "Малкият бизнес: национална идея?", Путин отговори на въпроса с категорично "не". Той не даде на малките фирми нови данъчни отстъпки, нито им предложи някакви облекчения от убийствените двуцифрени лихви. Вместо това той ги насочи да търсят подкрепа от местната власт - която сама по себе си също е на ръба на фалита, така че не е в състояние да намалява данъчни ставки.

Руското правителство реално няма сериозни икономически алтернативи, освен да се надява на добър късмет

Това накара Герман Греф, бивш министър на Путин по въпросите на икономическото развитие и сега шеф на "Сбербанк", да оповести, че Русия ще продължи да изостава от глобалните си икономически конкуренти, ако не въведе сериозни структурни реформи. Предупреждението на Греф и придружаващото го притеснение изглеждаха изумително: "Оказахме се сред губещите страни, сред дауншифтърските държави."

Това, от което руският елит се бои най-много, е, че икономическите проблеми ще прелеят и в политиката

Сергей Наришкин, председател на руския парламент, отправи не особено деликатно предупреждение към депутатите в Думата, изправени пред избирателна кампания през септември 2016 г. Той предупреди, че изборите не бива да служат като "детонатор за социална експлозия".

С други думи, кандидатите не бива да се конкурират като критикуват държавата, а политическият дебат не може да служи като средство за изпускане на парата, намаляващо социалното напрежение.

Дали паниката ще доведе до промяна в правителството, разрастващи се протести, икономически срив или политически енергични мерки, тепърва предстои да се разбере. Засега руснаците действат по-спокойно от лидерите си. Нарастващата тревожност сред елита обаче започва да прераства от националната към международната политическа арена.

Русия вече обмисля суспендиране на заемите си за други държави

Нещо повече, според Financial Times през декември Путин е приканил сирийския президент Башар ал Асад да се оттегли от поста. Този му ход противоречи на всичките му публични изявления за пълна подкрепа.

Но вероятно най-важното е, че бърза среща през януари между зам.-държавния секретар на САЩ Виктория Нюланд и ПР гуруто на Кремъл Владислав Сурков разглеждаше възможни решения за Украйна.

Участието на Сурков беше особено показателно, защото той е човекът, който в крайна сметка ще трябва да представи пред руското общество каквото и да е стратегическо оттегляне от Украйна като полезна стъпка за Русия.

И държавният секретар на САЩ Джон Кери, и френският икономически министър Еманюел Макрон загатнаха, че санкциите срещу Русия биха могли да бъдат отменени в следващите няколко месеца, ако споразуменията "Минск-2" бъдат изпълнени изцяло.

Премахването на санкциите ще е първата стъпка към икономическото възстановяване на Москва, макар че сериозният растеж все още остава в твърде далечна перспектива.

Преговорите за Украйна обаче далеч не са с предопределен резултат

САЩ, Европейският съюз и Русия ще се наложи и да си стиснат ръцете, и да си ги извиват под масата, за да съберат съответните страни на масата за преговори. Ако не бъде постигната договореност и икономиката продължава да затъва, Путин ще трябва по някакъв начин да спре разпространението на зараждащите се признаци на паника.

Ако правителството изгуби юздите в тази криза, руснаците има голяма вероятност да пожелаят и смяна на президента. А това остава най-страшният възможен сценарий за Путин.


Още от Анализ

Webcafe.bg предупреждава, че администраторите на сайта трият коментари, които съдържат нецензурни думи, обиди по расов, етнически, религиозен, полов или сексуален признак, както и коментарите, които са на латиница.

Регистриран на: 27.11.2015, 17:55

46 SamVaims | 12.02.201617:02

"Споменах ли лъжи достатъчно много пъти?"
Спомена, само че пропусна да ги изобличиш, което прави мнението ти според мен меко казано невалидно.
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 08.12.2010, 12:04

45 LaForce | 10.02.201610:16

Споменавал ли съм преди, че този сайт е тотална, невъобразима клоака, пълна с фекални противни лъжи? Ако не съм, сега го правя.

Дори даже не съм чел статията... но понеже няма раздел, коментирай целия сайт го правя в най-коментираната статия.
Цялата Ви първа страница е фекалы Лъжи, долна пропаганда и лъжи, допълнение с глупости и лъжи. Също така има лъжи, заблуждения, глупости и лъжи, също и путин е виновен...
Споменах ли лъжи достатъчно много пъти?
   

оценка

+4 -1

Регистриран на: 22.11.2011, 16:48

44 Оби Уан | 10.02.201609:51

През погледа на Мюлер отпреди 70-тина години:
Сутринта Щирлиц влиза при Мюлер. Мюлер е в мрачно настроение.
- Господин групенфюрер, какво става? Да не би руснаците вече да са в предградията на Берлин?
- Щирлиц, спрете с глупавите си шеги! Сънувах Германия от 2015 година!
- Толкова ли са зле нещата тогава?
- Зле е много слаба дума, Щирлиц! Представете си, канцлерът на Германия е жена, министърът на външните работи - п*дераст, турци работят в заводите Даймлер-Бенц, французите са ни съюзници, а Германия плаща дълговете на гърци и испанци. Вместо факелни шествия - гей паради, даваме пари на евреите и изпълняваме командите на негър от САЩ! Араби издевателствуват над нашите жени, а полицията вместо да ги набие хубаво, ги пази от щурмоваците, които искат да свършат нейната работа. Фашистите са в Кремъл, а не в Райхстага. Русия нападна Украйна, а Германия, представяте ли си, Щирлиц: Германия разубеждава Русия да не воюва!
- "Действително, глупост някаква..." - помисли си Щирлиц...
   

оценка

+5 -0

Регистриран на: 05.06.2011, 01:24

43 Mladen Marinov | 10.02.201603:46

Е очакваше Русия да има проблеми. И както виждаме имат.
Все пак това е Г20 срещу Р1.
Според мен най голямата грешка на запада е че се правят че Русия не съществува или не е това което е. Полсе се изненадват... обикновенно неприятно.

Но все пак не бързайте с резултата. Тука е като в професионалния бокс...
До нокаут или победа по точки на единия противник - до 15 рунда. Тука обаче рундовете не са ограничени и никои не гледа ръкавици или мръсни удари.
Досега сме само в първите 3 рунда... и запада е взел едва 1 точка.
   

оценка

+0 -1

Регистриран на: 10.12.2010, 06:25

42 Bichkiiata | 10.02.201602:33

ибрикчията или дъ гъз или к'вото си там ментално анално извращение (странно как когато единия го няма другия го замества) , какво ли не съм виждал в МТЛ бачкал съм с тях харесвал/нехаресвъл съм ги, така както ми се е случвало и с всички останали хора, не вярвам и на твоя кумир да му се е разминало в НЙ да не е имал контакт с руснак на професионална или друга основа и едва ли са на ниво хлебарки, но той си знае може да са му направили нещо лошо та за това интересно ми е обаче що все го въртиш на анална пенетрация да не ти става хубаво като минеш на таз тема и ти се разхлабва сладко, сладко мускула там отзад,м?
   

оценка

+0 -1

Регистриран на: 14.09.2011, 21:56

41 deowin | 10.02.201600:25

>руснаците ще изчезнат последни

Тук вероятно си прав.
Дори хлебарките сигурно ще изчезнат преди руснаците.
Което не е повод да се възхищаваме на руснаците, освен ако не считаме за редно да се възхищаваме и на хлебарките.
Аз не го считам за редно.
В този аспект русофилията е еквивалентна на хлебаркопоклонничество.
   

оценка

+0 -2

Регистриран на: 27.02.2015, 15:00

40 Mako | 10.02.201600:14

SamVaims | 09.02.201622:00
Почти всички войни са спечелени от русия, има огромна територия, ресурси, човешки потенциал и.т.н. При тези дадености Русия винаги е била кочина, което си е цяло постижение. И Сталин и Ленин не са им виновни- те са си били така и преди тях и след тях и така ще си останат, докато изчезнат. Купуването на суровини от Русия пълни гушите на руските олигарси, което само по себе си е престъпление. Единствено окупирането на тази държава и заграбването на ресурсите й е морално оправдано, както и поголовното изтребване на фауната там.
***************************

Браво, Милиционерко - в един и същ пост предлагаш вдъхновено окупация и унищожение на Русия ведно с инфото, че руснаците са спечелили "почти всички войни". Съждение, достойно за една милиционерска главица / особено на фона на атомната въоръженост на руснаците напоследък!/, поздравления! Такова нещо само с милиционерска глава може да се измисли, с никаква друга Смее се
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 27.11.2015, 17:55

39 SamVaims | 09.02.201623:51

Да ще ми бъде обяснено добре. Само че не виждам на теб как ще ти бъде обяснено ето това - http://www.kommersant.com/photo/512/DAILY/2007/068M//KP_62498_004_07_l.jpg
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 25.04.2014, 23:55

38 Dox | 09.02.201623:34

Сам Ваймс,
Както разбирам, не си наясно с понятието "фашист".
Няма проблем. Ще ти бъде обяснено. При това така, че неминуемо ще разбереш.
И ..... заеби я Уикипедия.
Всъщност, това ще се случи от само себе си, след като разбереш.
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 23.09.2013, 21:48

37 GETI | 09.02.201623:01

SamVaims | 09.02.201622:00
" Руснакът не е човек, той не е в състояние да осмисли положението си и съответно не е в състояние да страда. За него е без значение как живее, стига да има достатъчно водка. Да страда може човек, примитивните форми на живот изпитват болка, но не и страдание"
**********************
много правилно казано! ДА!
"Руснакът не е човек" а ИЗРОД..и точно за тва,ше ибе мамата на всеки,опитал се страдалчески да демократизира неговата "болка" Много щастлив
п.п.
"Двама политици си говорят за световното положение и единия пита.
- Нещо ново?
- Ами Украйна воюва против Русия.
- И как е положението?
- Ами до тук Украйна е загубила Крим, около 2 милиона жители, няколко десетки самолета, няколко хеликоптера, няколко стотин танка, хиляди машини техника, единици оръжие и около 10 000 войника, навярно ще загуби Донецк и Луганск.
- А Русия?
- Е, Русия още не се включила във войната…" muhihihihi muhihihihi
   

оценка

+0 -2

Най-коментирани

Стани автор

Моливче
Изпрати текст

Изпращайте материали по темите, които ви вълнуват. Ако ни харесат, ще ги публикуваме след редакция в рубриката "Стани автор". Не публикуваме текстове, съдържащи обидни или нецензурни твърдения, квалификации, расистки определения или заплахи.