Топ 10 на съвременните танкове | webcafe.bg
Webcafe

Топ 10 на съвременните танкове

Красимир ГрозевКрасимир Грозев
08.05.2015, 18:55 (обновена 12.05.2015, 07:52)

1 от 10 снимки Назад Напред

1. Altay (Турция)

Altay (Турция)- $6 млн.

Дори и за неизкушените от военната техника дебютът на новия руски танк Т-14 „Армата" е събитие, което се следи с интерес. „Армата", обаче далеч не е единственият модерен танк наличен днес.

Ето топ 10 на съвременни основни бойни танкове, които в момента се разработват или произвеждат, подредени по азбучен ред.

1. Altay (Турция)

Цена: $6 млн.

В средата на 90-те Турция взима решение да започне работа върху основен боен танк собствено производство. С работата е натоварена компанията Otokar. През 2007 г. е сключен договор с Южна Корея, с който се купуват технологии използвани за създаването на техния танк К2, но при разработката са използвани, както германски, така и местни технологии.

Altay тежи 65 тона, има композитна броня създадена в Турция, 120-mm оръдие базирано на Rheinmetall 120, германски дизелов двигател, произведен от MTU с мощност от 1500 h.p. и четиричленен екипаж.

В момента текат изпитанията на машината. Планира се те да приключат през 2017 г., когато трябва да започне серийното производство. Турските въоръжени сили искат да купят 1000 броя, които да заменят всички експлоатирани в момента танкове.

2. K2 Black Panther (Южна Корея)

Цена: $8,5 млн.

Южнокорейската компания Hyundai започва работа по К2 през 1995 г., базирайки се на опита при разработката и производството на предишното поколение корейски танкове К1. Първият прототип е показан през 2006 г.

К2 тежи 55 тона. Оръдието е лицензна версия на германското Rheinmetall 120 mm/L-55. Корейският танк има автомат за зареждане, базиран на този използван от френския танк Leclerc. За насочване на оръдието се използва радар, освен стандартните методи. Това позволява екипажът да се намали до трима души. Двигателят също е лицензна версия на германския дизелов агрегат MTU-883 с мощност 1500 h.p.

За защитата на танка са вложени немалко средства. Бронята му е композитна, а на отделни места има и реактивна броня. Целият танк е защитен и от комплекс за активна защита, който открива насочените към машината ракети и снаряди и ги унищожава в полет. Специално внимание е обърнато на възможността танкът да действа в мрежова среда.

Единичната цена на К2 е $8,5 млн. Първите 15 серийни бронирани машини са предадени на армията на Южна Корея през юли 2014 г. До 2017 г. трябва да се построят общо 100 танка.

3. Leclerc (Франция)

Цена: €9,3 млн.

Френският танк Leclerc е създаден през 80-те години и влиза на въоръжение през 1992 г. и става първият западен основен боен танк снабден със система за автоматично зареждане на 120-mm оръдие Nexter CN120-26. Системата позволява да се произведат 12 изстрела в минута. Поради това, екипажът е тричленен - командир, мерач и механик-водач.

По време на производството са пуснати три различни версии. Последната Série XXI се строи от 2003 г.

Танкът има маса от 57,6 тона, задвижван е от 8-цилиндров дизелов двигател SACM V8X с мощност от 1500 h.p. Бронята е композитна, а машината успява да развие до 72 km/h на път и 52 km/h на пресечен терен. Освен Франция, която има около 400 такива машини, танкът е продаден и на Обединените арабски емирства.

4. Leopard 2 (Германия)

Цена: €8,5 млн.

Германският Leopard 2 e създаден през 70-те години и бързо става абсолютен стандарт за това какво може да се очаква от един съвременен танк. Конструкцията преминава през осем сериозни обновявания през годините. Най-съвремената версия е Leopard 2A7+, която е оптимизирана, както за нискоинтензивни конфликти, така и за пълномащабни войни. През декември 2014 г. германската армия получи първите 15 броя от новия вариант А7.

Leopard 2A6M тежи 62 тона и е въоръжен с Rheinmetall 120 mm/L-55. Прицелната система позволява да се поразява движещ се противников танк на дистанция 5 km, докато Leopard 2 се носи с максималната си скорост. 21-тонният купол се задвижва с електрическа система и само за девет секунди може да се завърти на 360 градуса около остта си. Бронята е композитна съставена от пластове закалена с волфрам стомана, керамични елементи и полимери.

Leopard 2 е най-експортирания модерен западен танк. Освен в Германия машината се намира на въоръжение в още 16 страни, сред които Швейцария, Швеция, Сингапур, Полша, Канада и Австрия.

5. М1 Abrams (САЩ)

Цена: $8,6 млн.

Гордостта на американската оръжейна индустрия M1 Abrams е създадена през 70-те години и влиза на въоръжение в САЩ през 1980 г. Шест години по-късно преминава през сериозна модернизация, която заменя 105-mm нарезно оръдие М68 със 120-mm гладкоцевно М256 (лицензна версия на германското Rheinmetall 120 mm/L-44).

Актуалната версия на танка е М1А2SEP, която тежи 63 тона. Abrams, за разлика от повечето съвременни танкове, се задвижва от газотурбинен двигател с мощност от 1100 kW. Бронята е композитна, като в състава ѝ участва и обеднен уран за засилване на здравината.

М1 влиза в бой за първи път по време на операция „Пустинна буря", където се оказва несравнимо по-добър от остарелите иракски танкове съветско производство. Втората Иракска война се оказва по-тежка за машината, тъй като тя е принудена да се сражава срещу бунтовници в градски условия, където страда от импровизирани взривни устройства и стрелба в слабо защитените ѝ части. Така част от наличните Abrams преминават през модернизация наречена Tank Urban Survival Kit (TUSK). Днес M1 Abrams се намира на въоръжение в САЩ, Саудитска арабия, Кувейт, Ирак, Египет и Австралия.

6. Merkava (Израел)

Цена: $7 млн.

Първият и засега последен израелски танк влиза на въоръжение през 1979 г. и три години по-късно вече се сражава в Ливан. Уникалните военни потребности на Израел водят до създаването на наистина уникална машина. Двигателят е разположен в предната част за да осигури допълнителна защита за екипажа. В задната част на корпуса има врата, която не само, че позволява по-бърза евакуация, но благодарение на свободното пространство в танка, той може да се използва за превоз на пехота или спасяване на ранени.

Merkava има четири отделни версии, които се различават сериозно една от друга. Актуалната версия се нарича Merkava Mk. 4 и е на въоръжение от 2004 г. Танкът тежи 65 тона, има композитна броня с класифициран състав, специален камуфлаж намаляващ топлинното излъчване и е въоръжен с 120-mm оръдие (можещо да изстрелва снаряди и управляеми ракети), три картечници и 60-mm минохвъргачка.
През 2007 г. Merkava Mk. 4 започва да получава системата за активна защита Trophy, която унищожава в полет изстреляни по танка снаряди и ракети.

7. Type 10 (Япония)

Цена: $8,4 млн.

Япония не жали средства и интелектуална мощ за да създаде един от най-високотехнологичните танкове на нашето време. Работата по Type 10 започва през 90-те години, а първият прототип е показан през 2008 г. Резултатът е компактен, високозащитен и мощно въоръжен танк.

Type 10, създаден от Mitsubishi Heavy Industries, тежи едва 44 тона и има стоманена броня от нанокристална колонна структура, усилена с керамика. Танкът е въоръжен със 120-mm оръдие с автоматично зареждане.

Много голямо внимание е отделено на мобилността. Type 10 се задвижва от дизелов двигател с мощност 1200 h.p. Окачването е активно и хидропневматично, а безстепенната скоростна кутия прави възможно развиване на максималната скорост от 70 km/h както напред, така и назад.
Първите Type 10 са доставени на японските въоръжени сили през 2012 г.

8. Type 99 (Китай)

Цена: $4 млн.

Най-модерният китайски основен боен танк започва да се конструира през 80-те години и към средата на 90-те е готов неговият прототип. Първите публични появи са през 1999 г. Типично за повечето китайски военни системи и при Type 99 са заимствани, или направо казано крадени, технологии от различни части на света.

Най-новата версия на Type 99A2 тежи 58 тона, въоръжена е с 125-mm оръдие, което може да изстрелва и управляеми ракети и има автоматично зареждане. Няма яснота за състава и възможностите на бронята на танка, но е известно, че различните вариации на машината имат доста различна броня.

Минимум 700 броя Type 99 са на въоръжение в Китайската народна армия, като производството продължава с пълна сила. През миналата година бе показан и експортен вариант на типа.

9. БМ „Оплот" (Украйна)

Цена: $4,5 млн.

Разпадът на СССР завеща на Украйна Харковския танков завод и конструкторското бюро към него. Най-модерното, което се произвежда там е Т-80. През 1994 г. започва работа по подобряване на модела Т-80УД с надеждата да се намери експортен пазар за него. Машината получава името Т-84. През 2009 г. украинското правителство сключва договор за създаването на модерна версия на танка наречена БМ „Оплот".

Новият вариант има модерна прицелна система, дизелов двигател с мощност от 1200 h.p., маса от 51 тона, тричленен екипаж, 125-mm оръдие с автоматично зареждане, система за динамична защита „Дуплет" и за активна защита „Варта".

Като цяло украинците се опитват да създадат сравнително достъпен, но модерен основен боен танк. През 2011 г. е договорена доставката на 49 броя „Оплот-Т" за Тайланд и изпълнението на поръчката започва две години по-късно. Отделно до 2018 г. 50 броя от машината трябва да се произведат за Украйна.

10. Т-90 (Русия)

Цена: $ 4,2 млн.

До появата на Т-14 най-модерният руски танк бе Т-90. Той започва историята си в края на 80-те и началото на 90-те, като опит за радикална модернизация на класическия модел Т-72. През 1992 г. влиза на въоръжение. През 90-те са произведени малки количества от него, а през 2004 г. се преминава към строителството на подобрения Т-90А.

Машината тежи 45,6 тона, има тричленен екипаж и е въоръжена със 125-mm оръдие 2А46М, което изстрелва и управляеми ракети, освен стандартните си снаряди. Бронята е комбинирана и усилена със системата за динамична защита „Контакт-5". За самозащитата се грижи и комплексът „Штора-1", който трябва да заблуждава изстреляните по танка управляеми ракети. Двигателят на Т-90А е дизеловият В-92 с мощност 1000 h.p.

На базата на танка е разработена радикално подобрената версия Т-90АМ (Т-90СМ за експорт), но руското МО отказа да я купува, защото заложи на Т-14 „Армата".

Освен в Русия танкът е на въоръжение в Азербайджан, Алжир, Индия, Туркменистан и Уганда.

Oще: армата  армия  война  въоръжение  русия  танк  тежко въоръжение  турция  южна корея 


Още от Анализ

Webcafe.bg предупреждава, че администраторите на сайта трият коментари, които съдържат нецензурни думи, обиди по расов, етнически, религиозен, полов или сексуален признак, както и коментарите, които са на латиница.

Регистриран на: 16.01.2015, 20:44

6 Stephan Vachev.100004351500532 | 08.10.201722:52

И тук е пълно със съветски тролове.
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 25.08.2014, 02:28

5 1951 | 09.05.201520:33

Форт Перфект или Москвич 402 Смее се
   

оценка

+1 -1

Регистриран на: 08.01.2013, 11:56

4 Форд Префект | 09.05.201519:56

Каква невероятна глупост е тази статийка може да ви каже и напише всеки що-годе сведущ по въпроса, а журналиста, който е склепал тази класация, е типичен американски възпитаник - неграмотен, но със самочувствие.
   

оценка

+3 -2

Регистриран на: 18.12.2014, 19:07

3 Шамито | 09.05.201514:21

За мен най добрите танкове са тези които не се използват.Но за да не се използват трябва да бъдат заплашителни.Бре колко съм прост.
   

оценка

+1 -0

Регистриран на: 27.02.2015, 15:00

2 Mako | 09.05.201510:06

Красьо Грозничкия грозно се е разкрасил - пропущил е "Арматата" в топа на танковете. А това си е топтан топ-танк, кой от другите е запецвал насред Червения площад толкова страховито?
Намига
   

оценка

+1 -8

Регистриран на: 30.04.2011, 05:03

1 veselavesela | 09.05.201508:52

Сорос я е правил тази класация! Истинските топ десет са в обратен ред! Много щастлив
   

оценка

+5 -0

Най-коментирани

Стани автор

Моливче
Изпрати текст

Изпращайте материали по темите, които ви вълнуват. Ако ни харесат, ще ги публикуваме след редакция в рубриката "Стани автор". Не публикуваме текстове, съдържащи обидни или нецензурни твърдения, квалификации, расистки определения или заплахи.