Границите са ни скъпи | webcafe.bg
Webcafe

Границите са ни скъпи

Webcafe, по International Business Times
14.03.2016, 00:04 (обновена 16.03.2016, 18:35)
македония, идомени

Снимка: © Getty Images

Деца от бежанския лагер в Идомени до Македония държат табели с надписи "Избягахме от смъртта" и "Отворете границите"

Франсиско Мораиш е идеалният продукт на европейския проект - той е отраснал в Португалия, изкарал е стаж в Германия, след което се е преместил в Лондон, където е намерил добра работа.

В момента младежът, роден в Лисабон, е заклет европеец и помага като доброволец към групата, която води кампанията за оставане на Великобритания в ЕС преди референдума за Brexit.

Франсиско използва своите професионални умения като софтуерен инженер, за да помага на мисията.

"Лондон е един от най-важните финансови центрове в света", казва Мораиш и добавя: "И определено е по-лесно да намериш работа, свързана с управлението на IT-сектора".

28-годишният мъж има диплома за висше образование, издадена в Португалия през 2015 г., а специализацията в компютърните науки му дава предимство при намирането на работа във Велкобритания, където технологичната индустрия е много по-развита.

Някои от неговите приятели, завършили специалности в други сфери на инженерството, трудно успяват да намерят работа в родината си, в която процентът на безработица е двуцифрено число.

Той обаче успява да си пробие собствен път в проспериращия финансов метрополис.

Колкото повече европейски държави затварят границите си заради миграционната криза, вътрешните терористични рискове и заплахата от Brexit, толкова повече регионалните компании и професионалисти като Мораиш се сблъскват с трудности пред растежа и развитието си.

Принципите, върху които се основава европейският просперитет през последните три десетилетия - като свободата на движение на хора и стоки - се оказват все по-разколебани.

Европейските икономисти се боят, че затягането на контрола върху движението на работна ръка през границите едва ли ще се размине без последствия за свободното движение на стоки и услуги.

Ако тенденцията се запази, смятат експертите, тежкият удар ще се усети както от мощните икономики като Германия, така и от държавите-износителки на работна сила като Португалия и Полша, например.

"Знаем, че до голяма степен търговията се движи и от културната близост. В момента, в който ограничите движението на хората, този културен контакт ще започне да се разпада", казва Свати Дингра, икономист, специализиращ в търговската политика и международните икономически отношения в London School of Economics.

Експертите като Дингра посочват, че свободата на движение улеснява културния обмен, който игражда дългосрочните основи между европейските народи, на базата на които бизнесите, банките и другите икономически агенти могат да действат не само отвъд границите, но и отвъд културите.

Връщането на граничния контрол цели да блокира достъпа на хора, търсещи убежище и прииждащи от страни извън ЕС, но спускането на бариерата е знак за символичната загуба на вярата в европейския проект.

Само за 2015 г. над 1 милион души са потърсили подслон в Европа. Огромното множество от тях бягат от страни с ескалиращи военни конфликти като Сирия, Ирак и други държави от Близкия Изток и Северна Африка.

Дори зимата не успя да забави опитите за пробив на мигрантите, европейските власти не смогват да поемат вълната от новопристигащи, а отделните държави все по-често прибягват до затваряне на границите си.

Австрия и Германия вече взеха мерки за връщане на граничния контрол. Виена реши, че ще разглежда само 80 молби за получаване на убежище на ден. Македония изцяло затвори границата си с Гърция през изминалата седмица, а крайната мярка беше повторена и в Словения и Сърбия.

"Наблюдава се едно разочарование от Европа във всички държави", коментира френският икономист Жан-Марк Сироан, ръководител на Департамента по Международни икономически отношения и развитие в Университета Дофин в Париж.

Ако изключим тревогите на теоретиците, големите корпорации също започват да показват все по-големи притеснения от ситуацията.

Германската BASF, най-големият производител на химическа продукция в света, обяви, че вече започва да отчита завишени разходи за доставки и се сблъсква с логистични проблеми заради връщането на граничния контрол.

Макар че компанията изнася по-голямата част от продукцията си чрез железопътен или морски транспорт, тя предупреждава, че по-строгият паспортен контрол предизвиква дълги опашки и забавяне на камионите с продукция по границите.

"Като глобална компания ние сме силни привърженици на отворените пазари и подкрепяме отворените граници. Увеличаването на граничния контрол може да отслаби икономическата ефективност и да намали растежа", обявиха от BASF в своя позиция пред International Business Times.

Според европейското законодателство от 1992 г. всеки жител на държава-членка има право да живее и работи в друга държава-членка, без да е длъжен да кандидатства за работна виза или разрешение за престой.

Тази клауза, по-известна като закон за свободното движение, даде възможност за безпрепятствената миграция на високо- и ниско-квалифицирани работници из цяла Европа.

След като континентът беше ударен от икономическата криза през 2008 г., някои държави като Испания, Италия, Португалия, Ирландия и Гърция бяха смазани от рекордна безработица, раздути бюджетни дефицити и високо данъчно облагане.

Високо образованите професионалисти и работниците от реалния сектор трудно намираха работа в родните си места, което ги принуди да потърсят реализация на по-силните пазари на работна ръка - като Великобритания и Германия. Този поток се вля в традиционния наплив на икономически мигранти от държавите от Източна Европа.

Политическите сътресения в Европа рискуват да нанесат опасен удар по стабилността на континента. Крайно-десните партии във Франция, Великобритания, Австрия, Германия, Полша, Швейцария и др. се радват на електорални успехи през последната година само благодарение на националистическите си платформи.

Националният фронт на Марин льо Пен във Франция, например, набира скорост сред избирателите с двупосочен аргумент: партията обвинява ЕС за излагането на терористична опасност на Франция заради нулевия контрол на границите. В същото време посочва, че страната се е наводнила с евтина продукция от съседните Испания и Германия, които подбиват цените на местните земеделски производители.

Дебатите около вероятността за Brexit - т.е. оттегляне на Великобритания от ЕС, също се разгорещиха в навечерието на предстоящия през юни референдум. Целият шум около "британското изключение" заплашва да предизвика лавинобразен ефект, след който всяка от останалите 27 страни-членки може да поиска да предоговори условията за участието си в Съюза.

Макар че евентуалната отмяна на свободното движение на хора и стоки не може да се случи без промяна на основния договор от 1992 г., крайната реторика, вдъхновена от кампанията за Brexit и от бежанската криза, започва да тревожи европейските лидери.

Благодарение на взаимната свързаност на европейските икономики отделните държави успяват по-лесно да специализират собствената си промишленост и да внасят отвън всичко, което не могат да произведат сами. Това се отнася както до трудовия пазар, така и до пазара на стоки.

Германия, например, е на първо място в Европа по индустриално производство - пет от седемте най-големи предприятия в този сектор са германски.

Ограничението на свободното движение в рамките на ЕС би нанесло тежък удар върху местната икономика.

Точно когато търсенето от страна на развиващи се пазари като Китай намалява, Германия разчита все повече на вътрешно-общностния износ. Експортът на промишлени стоки в еврозоната и Великобритания е нараснал с близо 20% през септември 2015 г.

Стойността на германския износ към ЕС се равнява на повече от 623 млрд. евро през 2013 г., докато втората по големина европейска икономика - Франция - успява да постигне по-малко от 1/3 от тази сума.

"Специализацията на икономиката, която е възможна благодарение на свободното движение, ще бъде сериозно уязвена. Тя е едно от най-големите предимства на единния пазар", казва Стийв Култър от London School of Economics, експерт по политическа икономия и по проблемите на кризата в еврозоната.

Като страната с най-голяма икономика в Европа, Германия отдавна е притегателен център за мигрантите от европейските държави. Най-малко 2/3 от чужденците, работещи в Германия, са граждани на страни от континента, показва статистиката на германското министерство на труда и социалните въпроси.

Индустриалното производство осигурява 5,3 млн. работни места през 2014 г. - пиковата година за сектора. Ако германският износ отчете спад заради връщането на граничния контрол в ЕС, това може да доведе до загуба на работни места както за германските граждани, така и за мигрантите от източноевропейските държави.

Европейският модел на "все по-сплотен съюз" предполага отворени пазари и граници. Затова експертите посочват, че тенденцията към изолация или преход към самодостатъчни икономики може да се окаже твърде сложен.

"Някои процеси са необратими", коментира Дейвид Уис, икономист и специалист по международни отношения и икономикс в Университета "Браун" в Провидънс, Род Айлънд.

"Индустрията, компаниите и банките се прехвърлиха отвъд границите. Би било много трудно да се върнат в изходна позиция", допълва той.

Хората като Франсиско Мораиш също живеят отвъд границите. Увеличаващата се подкрепа за Brexit обаче му пречи да прави дългосрочни планове за живота си.

Засега той казва, че иска да остане във Великобритания през следващите 5 години. Но евентуалният раздор между Обединеното кралство и Европейския съюз би довел до цял куп усложнения и пречки пред работния му статут. Не е изключено дори да се наложи да кандидатства за виза.

"Всичко зависи от възможностите тук, в друга европейска държава, в САЩ, Дубай или Азия", казва Мораиш, но подчертава пристрастието си към Лондон.

"Всеки ден се влюбвам все повече и повече в този град, защото никога не спира да се развива и защото има великолепна култура", казва той и добавя: "Бих искал да живея като мултинационален човек".

Oще: brexit  бежанска криза  великобритания  визи за европейския съюз  връщане на граничния контрол  германия  граници  граничен контрол  гърция  еврозона  европа  емиграция  ес  износ  икономика  криза  лондон  мигранти  работа в лондон  разочарования  шенген 


Още от Анализ

Webcafe.bg предупреждава, че администраторите на сайта трият коментари, които съдържат нецензурни думи, обиди по расов, етнически, религиозен, полов или сексуален признак, както и коментарите, които са на латиница.

Регистриран на: 21.08.2013, 16:41

20 JB | 15.03.201622:15

до Deowin:
Гърция може да ги върне само до страната, в която са били след напускането на Сирия - факт!
Няма нито един случай, в който Гърция е върнала бежанци обратно в Сирия - факт!
Това, което (не) са написали (сами) не е факт, а злоупотреба на деца в тази "мръсна игра" - факт!

Когато си далеч от действителността (както и коментарите ти за циганите), би било добре, да си по-въздържан.
   

оценка

+1 -0

Регистриран на: 28.01.2014, 19:57

19 sim4o | 15.03.201621:20

И малоумният толераст-соросоид или му е платено да лъже, или толкова знае ..

Понеже тъпакът НАИСТИНА може би е заблуден, е редно да му се обясни кротичко ..

1.Хората от снимката са на ГРЪЦКА ТЕРИТОРИЯ.. те протестират , че Република Македония не ги допуска през границата на свой територия..

2.Недопускането им в Македония НЕ ОЗНАЧАВА ВРЪЩАНЕ В СИРИЯ .. Македония НЕ ГРАНИЧИ СЪС СИРИЯ ВЪОБЩЕ, което може да се види на карта ..

3.Македония не ги допуска, защото ТЕ НЕ ОТГОВАРЯТ на условията за даване на бежански статут .. и постъпва правилно .. така както и САЩ не допускат на своя територия никой през границата си и са изградили и СТЕНА!

4.Всеки тъп седераст, който иска мигранти, би могъл да вземе 3-4 човека у тях в къщата си и да си ги хрантути ... вместо това, обаче, кой знае защо соросоидите не дават личен пример , а пръскат слюнка, попържат наляво и надясно, пенявят се и бият на чувство и се разпореждат от наше име"момчета, дайте да дадем - трябва да се посместим, трябва да отделим едни пари , трябва да построим къщи за тези хора, трябва да осигурим условия " ...

Та така..
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 28.01.2014, 19:57

18 sim4o | 15.03.201621:05

deowin | 15.03.201620:38

>тези хора са в ... Г Ъ Р Ц И Я

И са стигнали до Гърция, защото са бягали от смърт. Факт.
Гърците не ги искат и ако ги върнат в Сирия, ги връщат към точно тази смърт. Факт. ''
------------
На малоумните идиоти им бе обяснено - БЕЖАНЦИТЕ ОТ РАЙОНИТЕ НА ВОЕННИТЕ ДЕЙСТВИЯ В СИРИЯ СРЕД МИГРАНТИТЕ СА ПО-МАЛКО ОТ 10% .. Факт!

Бе им казано, на идиотите, че ВСИЧКИ ХОРА, ОТГОВАРЯЩИ НА УСЛОВИЯТА ЗА ДА БЪДАТ ПРИЗНАТИ ЗА БЕЖАНЦИ, БЯХА ВЕЧЕ ПУСНАТИ .. а малоумниците, се направиха, че не разбират . Факт!

На тъпаците, за пореден път ще им се обясни, че Сирия е една държава, а Ирак, Афганистан, Пакистан, Еритрея, Тунис са съвсем други държави и ще бъдат запитани, учили ли са някога География ..
Щото да се пише .. "и ако ги върнат в Сирия" .. а то иде реч за пакистанци, да речем - говори за доста голямо невежество. Факт!

И лицемерието и двойният стандарт постоянно присъстват в писаниците . Бяха запитани толерастите-соросоиди що не жалят за тежкото положение на българите - примерно бабите тормозени по селата , що не публикуват в седерастките си медии снимки на дечица от Донбас, що не помагат на бягащите от търговията с органи в Косово, а бият на чувство и представят за жертви само и единствено младите мъже от Афганистан, Пакистан, Ирак, Тунис .. дето май са се сражавали в ИД .. ама соросоидите мълчат като е@ни гъзове. Факт!


та така с Фактите! .. и така с идиотите ...

Много щастлив Много щастлив
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 14.09.2011, 21:56

17 deowin | 15.03.201620:38

>тези хора са в ... Г Ъ Р Ц И Я

И са стигнали до Гърция, защото са бягали от смърт. Факт.
Гърците не ги искат и ако ги върнат в Сирия, ги връщат към точно тази смърт. Факт.
Тоест, това, което са написали, е факт, вярно съждение за обективната реалност.
Кое пак не е ясно?
И "смърт" ли трябва да обяснявам какво означава?
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 22.11.2011, 16:48

16 Оби Уан | 15.03.201609:37

deowin | 14.03.201620:07
>убедете ме че тия деца са ги написали тези думи
Защо?
Какво, ако не са, значи не е така - не бягат от смърт?
..........................

Део, от каква смърт бягат бре? Та чак "отворете границите"!!! От каква смърт - та тези хора са в ... Г Ъ Р Ц И Я ...
   

оценка

+1 -0

Регистриран на: 28.01.2014, 19:57

15 sim4o | 15.03.201602:01

И преди принципно, на тъпият толераст му е обичай да продължи да се опитва да лъже и да ни поучава по следният начин ..
----------
deowin | 14.03.2016 20:07 ... .. Защо?
Какво, ако не са, значи не е така - не бягат от смърт? .."
----------
.. е хубаво да му обясним, що е неправ в конкретният случай ..

Ами ТЕЗИ конкретни ДЕЦА, на снимката от лагера на гръцко-македонската граница НЕ БЯГАТ ОТ СМЪРТ .. Точно те - не!

Щото хората КОИТО БЯГАХА ОТ СМЪРТ и отговаряха на условията по Конвенцията за бежанците минаха през КППтата , а не през границата и Македония отдавна ГИ ПУСНА !
.. да припомним-на границата ИМА ПРЕДСТАВИТЕЛИ ОТ КОМИСАРИАТА НА ООН, ОТ ПАСЕ, ОТ ЕС, ОТ ЧЕРВЕНИЯ КРЪСТ ...
И е хубаво да се чете .. .. и като ще се пише за нещо , преди това да е помислено ..!
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 28.01.2014, 19:57

14 sim4o | 15.03.201601:50

deowin | 14.03.201621:35 .." >Стоиш си там зад океана и критикуваш хората тук

Банално позоваване на лицемерие.
Аргументите ми не биха били по-малко валидни дори ако поведението ми беше същото като критикуваното.
Аз констатирам, в констатацията няма моралната оценка, която "обвинявам" носи. ..."
-----------------------
Хубаво бе споменато ЛИЦЕМЕРИЕ ..

И ТУКА Е МЯСТОТО ДА БЪДЕ ПОВТОРЕН ВЪПРОСЪТ НА СИМЧО .. дето бе подминат лицемерно по толерастки - както Сорос дава инструкции на платените си тролове да се прави !..
От Балканите - от хората бягащи за да не станат жертва на трафика на органи - и от Донбас КОЯ ДЪРЖАВА КОЛКО БЕЖАНЦИ прие ...
Колко снимки имаше, на бягащи хора, колко малки деца, колко репортажа?
В КОИ медии?


И тъпите толерасти, не е зле да се замислят, дали преди да лъжат тъпо, няма да бъдат разобличени съвсем лесно ..?
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 28.01.2014, 19:57

13 sim4o | 15.03.201601:43

deowin | 14.03.2016 20:07 ... са ги написали тези думи .. Защо?
Какво, ако не са, значи не е така - не бягат от смърт? ..""
-------------------------
Ами 90% от мигрантите НЕ БЯГАТ ОТ СМЪРТ ..
И не отговарят на определението "бежанец".. в Конвенцията на ООН от 28 юли 1951г за бежанците ...
Както вече БЕШЕ КАЗАНО ОТ СИМЧО..!

Ако някой идиот твърди ОБРАТНОТО или да го докаже, или да признае, че ЛЪЖЕ ТЪПО ..!
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 04.03.2011, 19:13

12 SilvioGesell | 15.03.201600:16

Емпатия-мемпатия това е.
На никой няма да му пука ако ние сме в това положение. На никой няма да му пука ако моето семейство и аз сме в това положение, не виждам и мен какво трябва да ме интересува.

Купувам храна, вода и оръжие и ако идват некви главорези тука, един да пратя при девствниците, преди да ме заколят пак добре.

Какво са ми се наредили тия по границата и мрънкат...

емпатия...
   

оценка

+1 -0

Регистриран на: 14.09.2011, 21:56

11 deowin | 14.03.201621:35

>Стоиш си там зад океана и критикуваш хората тук

Банално позоваване на лицемерие.
Аргументите ми не биха били по-малко валидни дори ако поведението ми беше същото като критикуваното.
Опитай с нещо, което да не е толкова тривиална логическа грешка.

>Нещо не съм те чул да обвиняваш британците в липса на "емпатия"

Първо, използването на думата "обвинявам" е интересно, защото го включваш ти.
Аз констатирам, в констатацията няма моралната оценка, която "обвинявам" носи.
Сега очаквам да обяснш защо го видя като "обвиняване" - гузен негонен much?
Второ, ако британците отказват да приемат бежанци, естествено, че бих казал, че и на тях им липсва емпатия.
Ако също така разстрелват бежанци, бият ги, гонят ги, малтретират ги, открито ги мразят и техни еквиваленти на Динко ги ловят като дивеч, бих дори казал, че по липса на емпатия достигат българите. Такива крайни случаи в Англия, обаче, не знам да е имало. Ти имаш ли други данни?

>ти веке си хамериканец, нъл тъй

Не разбирам какво значение има в случая (ad hominem чрез имплицитното осъждане на приемането на друго гражданство, което някак си би направило това, което казвам, невярно?), но, не, не съм гражданин на САЩ - по паспорт съм точно толкова българин, колкото всеки друг. Какъв съм според твоето субективно възприятие има дори по-малко значение.
   

оценка

+0 -2

Стани автор

Моливче
Изпрати текст

Изпращайте материали по темите, които ви вълнуват. Ако ни харесат, ще ги публикуваме след редакция в рубриката "Стани автор". Не публикуваме текстове, съдържащи обидни или нецензурни твърдения, квалификации, расистки определения или заплахи.