Бурно вълнение за Черно море | webcafe.bg
Webcafe

Бурно вълнение за Черно море

Панайот Ангарев, в. Сега
17.06.2016, 08:45 (обновена 19.06.2016, 11:05)
плевнелиев

От обяснителния режим, в който правителството само се вкара, стана ясно, че липсват комуникации между премиер, президент и министри по ключови въпроси за външната политика.

В рамките на 24 часа правителството на Бойко Борисов смени три пъти позицията си за плановете на Румъния за създаване на флотилия на НАТО в Черно море с участието на Турция и България.

България направи несръчен опит да запази неутралитет в спора между Русия, НАТО и Турция за контрола над Черно море, рискувайки да подрони доверието на Брюксел към нея преди срещата във Варшава през юли.

От обяснителния режим, в който правителството само се вкара, стана ясно, че липсват комуникации между премиер, президент и министри по ключови въпроси за външната политика.

Инициативата на Румъния за създаване на многонационална бригада с участието на България, както и на натовски черноморски флот е от началото на годината. Тя е била многократно обсъждана между България и Румъния и е получила и одобрение от ръководството на НАТО. На 14 юни, на срещата на военните министри на алианса Николай Ненчев обяви, че България ще участва с до 400 души в многонационалната бригада в Румъния. "Разглеждаме как бихме могли да увеличим присъствието си в Черноморския регион", заяви и генералният секретар на НАТО Йенс Столтенберг в отговор на въпрос какви допълнителни мерки е склонен да предприеме алиансът, "за да респектира Русия в Черно море".

Ден по-късно позицията на правителството по въпроса се промени коренно.

По неофициален път стана ясно, че премиерът Борисов се е изказал рязко на срещата си с румънския президент Клаус Йоханис. "Това е опит да бъде въвлечена България в допълнителен конфликт. Нищо не налага допълнителни войски да бъдат разполагани в региона. Не ми трябва война в Черно море", заявил Борисов на Йоханис, цитиран от "24 часа". Говоренето на висок тон продължи и на следващия ден. Пред журналисти премиерът официално потвърди, че България няма да участва във флот срещу Русия и допълни, че ако министрите на отбраната и външните работи са дали напразни надежди на Румъния, без да го информират, ще имат проблеми. На въпроса какви проблеми той отговори: "Ще ги пратя на кораб, да воюват те! Аз искам в Черно море да виждам платноходи, яхти, туристи - мир и любов".

Не стана ясно какво точно е накарало премиерът рязко да смени позицията си. Едно от обясненията е, че България отказва да заеме страна в спора между Русия и Турция за контрола над Черно море. В средата на май Анкара и Москва си размениха "любезности" чие е морето.

"Казах на генералния секретар на НАТО: вас ви няма в Черно море, затова то почти се е превърнало в руско езеро", заяви тогава турският президент Реджеп Ердоган, цитиран от РИА "Новости". В отговор Русия обяви, че НАТО прекрасно разбира, че Черно море никога няма да се превърне в "натовско езеро". "Ние ще предприемем всички необходими мерки, за да неутрализираме възможните заплахи и опити за силов натиск върху Русия по южното направление", посочи руският представител в НАТО Александър Грушко.

Второто обяснение е, че България няма да спечели от създаването на общия флот между трите страни и Борисов си е дал сметка за това. Според политолога Огнян Минчев създаването на морската бойна група няма да е "флот на НАТО", а по същество ще бъде политическо присъединяване на България и Румъния към ВМС на Турция. Така реално България ще заеме страна в конфликта между Анкара и Москва след свалянето на руския самолет над Сирия.

За да бъдат изчистени различията, бе свикана спешна среща между премиера, президента Плевнелиев и министър Ненчев. След нея Борисов смекчи тона: "Евроатлантическата ориентация и лоялността на България е доказана. И към ЕС, и към НАТО. От 2006 г. имаме договор и до 2500 американски войници могат да бъдат в базата в Ново село. Модернизирахме авиобаза Безмер и стана най-модерното военно летище. Непрекъснато се провеждат учения, тренировки и подготовки. По-пронатовски от това няма къде да бъдем!", заяви премиерът и предупреди, че "оттук нататък има граници". "Аз неслучайно говорих за "ястреби". Има държави, които гонят своите интереси и позиции, искат да са на гребена на вълната в даден момент. Това си е тяхна работа. Ние сме миролюбива страна", коментира Борисов, но не стана ясно кого визира като "ястреб".

Тримата политици официално потвърдиха, че разговори за общия флот са водени, но Плевнелиев уточни, че румънският президент не е използвал точно този термин, а имал пред вид "повече съвместни учения и упражнения". "Да, нашите румънски колеги повдигнаха въпроса за нова регионална инициатива за военно сътрудничество в областта на морската отбрана. И тук искаме да внесем яснота - това може да бъде инициатива, която България ще подкрепи само в рамките на формата на НАТО. Тази инициатива по никакъв начин няма да се различава от всичко друго, което ние правим в НАТО - става въпрос за учения, става въпрос за координация, става въпрос за действия на ротационен принцип", обясни президентът Плевнелиев. Според държавния глава трябва да се спрат всякакви спекулации, че ще се правят флотилии с някого, насочени срещу някого. "Действително имах среща с моя румънски колега, на която беше представена инициативата на Румъния и Турция за изграждане на флотилия. Нещо, срещу което възразих, и помолих, ако се разглежда този въпрос, той да се разглежда във формат политическо ръководство на НАТО", обясни и военният министър Николай Ненчев, който се върна вчера от Брюксел.

Държавният глава на няколко пъти заяви, че тримата правят съвместно изявление, за да разчистят "слуховете и да се спрат всякакви спекулации." "Надявам се, че с нашето изявление тази тема да я прекъснем и да се съсредоточим върху бежанската вълна - да можем да я препястваме по начина, по който ЕС е решил", заключи Борисов. Според него "необходимостта кораби на НАТО да охраняват нашата граница може да възникне само при мощна бежанска вълна по море, след като се затвори пътят през Егейско и Средиземно море".

В късния след обед румънският президент също се включи с изясняване какво е имал пред вид в разговорите в София: "Това касае на първо място съвместни тренировки между силите на Румъния, България и Турция. Фактически става дума за т.нар. морска инициатива. Това са съвместни учения, може би и маневри, всичко да се направи заедно. Ние сме уверени, че тази инициатива трябва да бъде под шапката на НАТО, защото три от страните в Черно море са членки на НАТО - и Румъния, и България, и Турция. Може би неправилно е разбрана думата "флотилия", това неправилно е разбрано, защото НАТО не желае да създаде и да поддържа в Черно море такава флотилия. Може би сега е рано да говорим за точни неща", обясни в Русе президентът Йоханис.

Хронология на изказванията:

21 януари

Румъния обявява, че на срещата на върха на НАТО във Варшава ще предложи създаване на флотилия в Черно море.

21 март

"Ние ще се стремим заедно с нашите румънски партньори да допринесем за повишаване на сигурността в региона на Черно море", заявява министърът на отбраната Николай Ненчев след среща с Михнеа Моток в Букурещ. По предложение на Ненчев е сформирана работна група, за да бъдат уточнени детайлите по пакета инициативи на двете държави.

20 май

България обсъжда с Румъния и Турция участието в постоянна морска група кораби на НАТО в Черно море, заявява в Брюксел външният министър Даниел Митов. "Продължаваме разговорите с нашите партньори, както и с всички съюзници в НАТО какви отбранителни способности могат да се създадат допълнително и в Черно море, което се вписва нормално в концепциите. С всички способности ние вече участваме в отбранителните способности на НАТО в Черно море. България ще направи всичко възможно да укрепи защитните си гаранции и способности в Черноморския регион", декларира Митов.

20 май

България, Румъния и Турция обсъждат как да увеличат присъствието на НАТО в Черно море, съобщава в Брюксел Йенс Столтенберг. "С нашите съюзници в региона обмисляме как да направим повече, има разговори между Румъния, България и Турция как можем да увеличим нашето присъствие в Черно море", казва Столтенберг.

1 юни

Обсъдено е и хармонизиране на позициите за поддръжка на източния фланг на НАТО. "Двете държави, като членки на НАТО, може да провеждат съвместни учения в акваторията на Черно море", обявява българският премиер Бойко Борисов след среща с румънския си колега Дачиан Чолош.

14 юни

"Обсъдихме въпроси, свързани със сигурността на Югоизточна Европа, включително и разполагането на една рота на територията на Румъния. Към момента евентуално ние бихме могли да участваме с приблизително около 400 човека в обучение и общи тренировки на ротационен принцип. Ние се убедихме заедно с румънския колега, че е необходимо по-осезаемо присъствие от страна на НАТО в региона на Черно море. Имаме обща концепция и вероятно ще поставим този въпрос на срещата на върха във Варшава съвместно", заявява Николай Ненчев след среща с Михнеа Моток.

15 юни

"Що се отнася до Румъния и България, съюзниците се съгласиха да бъдат предприети съвкупност от мерки за допълнително укрепване на сигурността в региона", заяви Ненчев в Брюксел.

16 юни

"Обръщаме се с молба към уважаемите медии да се спрат всякакви спекулации, че ще се правят флотилии, насочени срещу някого. България не е част от подобни идеи и предложения", заявява президентът Росен Плевнелиев.

Текстът е публикуван във в. "Сега".

Oще: алианс  анкара  бойко борисов  военни действия  военноморски сили  нато  николай ненчев  росен плевнелив  румъния  русия  турция  флота  флотилия  черно море  черноморие 


Още от Анализ

Webcafe.bg предупреждава, че администраторите на сайта трият коментари, които съдържат нецензурни думи, обиди по расов, етнически, религиозен, полов или сексуален признак, както и коментарите, които са на латиница.

Регистриран на: 31.10.2012, 14:37

14 TheRock | 18.06.201614:04

Аз пък не съм имал никакви илюзии за Борисов!
Човек от подземния свят, няма принципи и е слуга по принцип защото има от какво да се страхува!
Патриот е той, когато му изнася и когато ще му донесе повече пари, Ботев го е описал в едноименното си стихотворение.
Сега ако обясниш и кои са хората на Борисов ще е добре!
   

оценка

+1 -0

Регистриран на: 18.07.2010, 15:13

13 Harry | 18.06.201613:29

Вие "протестърите" сте си виновни, вие върнахте ББ на власт по поръка на САЩ... Много щастлив Много щастлив не беше ли така?

На мене Борисов ми става все по-симпатичен, защото се развива както аз предвидих, от човек на глобалистите и САЩ, той се развива по посока на защита на своето и своите - нещо съвсем естествено за национален елит, ще става все по-патриотичен и национален, вероятно накрая ще опитат да го неутрализират поне политически...

Такава е еволюцията на всички диктатори които Америка създаде, а после унищожи, и Нориега, и Садам Хюсеин, и Кадафи...
   

оценка

+1 -1

Регистриран на: 31.10.2012, 14:37

12 TheRock | 18.06.201611:43

Какво излиза???
В голям български курорт две банди завързват престрелка за разпределение на наркопазара а премиерът нагло лъже, че това било някаква махленска свада.
В същото време не желае да изпълнява и откровено саботира инициативи на съюзниците ни от НАТО.
Какво се случва???
Случва се това, че нашето черноморски крайбрежие е окупирано от мафоитски групировки, които не искат чужди въоръжени лица да им се месят в игрите.
Нали си представяте ако в това заведение имаше румънски, американски или турски моряци с личното си оръжие какво щеше да остане от нашите мутри???
В същото време същото крайбрежие е окупирано от руски граждани и руски фирми.
Та за Борисов могат да се зададат няколко въпроса:
1 Колко му е процентът от наркоразпространението по морето?
2 Кога е вербуван от руските служби?
3 Кога ще го изритаме от управлението на държавата???
   

оценка

+1 -0

Регистриран на: 25.04.2016, 20:42

11 bastard | 18.06.201601:05

"чужди военни кораби могат да пребивават в него до точно 21 дена"

-------------------

Да, Хари, а според Беловежското съглашение Русия трябваше да гарантира сигурността на Украйна, в замяна на което Украйна предаде на Русия ядрените си ракети. Смее се

Мисълта ми е - скоро на никого няма да му пука за никакви договори и съглашения, които говорят било за 21 дена, било 2001 дена. Намига
   

оценка

+3 -2

Регистриран на: 18.07.2010, 15:13

10 Harry | 17.06.201621:12

Измери си кръвното, глътни два диазепама и си лягай! Много щастлив
   

оценка

+2 -4

Регистриран на: 31.10.2012, 14:37

9 TheRock | 17.06.201621:10

Най-добрият русофил е мъртвият русофил!!!
Хороший русофил ето мертвий русофил!
Поняли бляди ебание???
   

оценка

+2 -3

Регистриран на: 18.07.2010, 15:13

8 Harry | 17.06.201620:02

Според действащи международни договори, Черно море е само на страните с излаз на него, и точка, чужди военни кораби могат да пребивават в него до точно 21 дена, и на следващия могат да бъдат потопени, като агресори. Нито НАТО, нито САЩ, нито който и да е друг може да има черноморски военен флот. Ако САЩ искат НАТО-вски кораби в Черно море, трябва да ни подарят военен флот.

Но няма да го напрвят, едно че е лош пример господар да дарява роб, друго, че не се знае как русофилки народ като българския ще ги ползва някой ден. Много щастлив
   

оценка

+4 -4

Регистриран на: 31.10.2012, 14:37

7 TheRock | 17.06.201615:09

Русия избърза с радостта: София пъди НАТО и говори в полза на Москва
Редица руски медии излязоха със заглавия: "София пъди НАТО от Черно море" ("Утро"); "България се обърна с гръб към НАТО" ("Евразия"), "НАТО се стъписа - България направи категорично изявление в полза на Русия" ("Южен федерален").
http://www.faktor.bg/novini/svjat/75894-rusiya-izbarza-s-radostta-sofiya-padi-nato-i-govori-v-polza-na-moskva-procheti-poveche-na-httpwwwnovinibgnews359745d180d183d181d0bad0b8d0b8d0b7d0b4d0b0d0bdd0b8d18fd181d0bed184d0b8d18fd0bfd18ad0b4d0b8d0.html
   

оценка

+1 -0

Регистриран на: 31.10.2012, 14:37

6 TheRock | 17.06.201610:36

Ето и превод за тия, които не знаят руски език:
"Руският политолог посочва, че за Русия няма никакъв смисъл да съхранява стабилността на днешна България - страна, която авторът определя еднозначно като "враг" и "хроничен предател". Според него, тъй като да се разруши страната е невъзможно, тя трябва да бъде

изтръгната от ръцете на Запада

като бъде "лишена от самостоятелност", защото иначе пак щяла "да предаде Русия". Това е буквален цитат, без никаква намеса."
http://www.faktor.bg/mnenia/lacheni-carvuli/73808-kremalskiyat-politolog-baranov-v-prav-tekst-imame-nuzhda-ot-nestabilna-balgariya.html
   

оценка

+2 -1

Регистриран на: 31.10.2012, 14:37

5 TheRock | 17.06.201610:34

Кремълският политолог Баранов в прав текст - имаме нужда от нестабилна България
http://www.faktor.bg/mnenia/lacheni-carvuli/73808-kremalskiyat-politolog-baranov-v-prav-tekst-imame-nuzhda-ot-nestabilna-balgariya.html
=========
Возвращение России на Балканы через Новороссию и Молдавию
Сохранять стабильность нынешней Болгарии России нам тоже нет никакого смысла. Что бы мы ни говорили о симпатиях простых граждан, Болгария – страна- хронический предатель России. В нынешнем виде она будет только врагом. Развалить Болгарию тоже невозможно. Но её нужно вытащить из рук Запада. Болгарию надо вернуть в стан союзников. При одном условии, что она выйдет из ЕС и лишится самостоятельности, иначе опять предаст Россию.
http://www.politnavigator.net/vozvrashhenie-rossii-na-balkany-cherez-novorossiyu-i-moldaviyu.html
===========
"Братушки",а!!!
Изгонване на руските дипломати от България и скъсване на дипломатическите отношения с тази държава!!!
   

оценка

+1 -3

Най-коментирани

Стани автор

Моливче
Изпрати текст

Изпращайте материали по темите, които ви вълнуват. Ако ни харесат, ще ги публикуваме след редакция в рубриката "Стани автор". Не публикуваме текстове, съдържащи обидни или нецензурни твърдения, квалификации, расистки определения или заплахи.