Преторианска гвардия без контрол | webcafe.bg
Webcafe

Преторианска гвардия без контрол

Красимир ГрозевКрасимир Грозев
31.07.2015, 14:35 (обновена 03.08.2015, 14:56)
нсо

Снимка: © nso.bg

НСО: армейска структура, полицейски права и нулев контрол

Ако някой е разчитал, че с приемането на Закона за Националната служба за охрана (НСО) личната гвардия на властта ще се вкара в някакви разумни граници на правомощия и функции, то неговият оптимизъм е граничил с чиста наивност.

А да си твърде наивен в България е вредно.

Приетият в сряда от Народното събрание Закон за НСО не просто затвърди статуквото на службата, а направо наля стоманобетон в основите му, узаконявайки НСО като суперслужба, със суперправомощия и суперпревилегии, чиято единствена функция е да пази малцина избрани.

Дебатите и гласуванията по второто четене на Закона за НСО минаха вяло. БСП още в началото оттеглиха всички свои предложения по закона и демонстративно напуснаха залата. В полупразната зала на Народното събрание ГЕРБ, подкрепени от ДПС, имаха комфортно мнозинство и прокараха всички свои предложения без съществени проблеми.

Така спорният закон мина, без дори да се налага да се правят каквито и да е компромиси с първоначалния си план.

Служба на службите

НСО остава това което е и в момента - „специализирана военизирана служба" на пряко подчинение на президента.

Държавният глава се сдобива с батальон (с числеността си от около 1200 души НСО би бил батальон, ако е част от въоръжените сили), който има армейска структура, полицейски правомощия и е практически недосегаема за външен одит.

Останаха съмненията, че законът противоречи на конституцията, която не овластява държавния глава с функции по управление и контрол на подобна специална служба.

В пленарната зала последователно от ГЕРБ и ДПС бяха отхвърлени всички предложения за промяна в статуквото на НСО, включително службата да се подчини на премиера или пък нейният началник да се назначава пряко от Народното събрание.

Уникалността на НСО ще се запази. Тя си остава военна структура, но извън състава на въоръжените сили на България. Нейното функциониране не се покрива нито от Закона за отбраната и въоръжените сили, нито от Закона за МВР - въпреки че НСО получава и широк кръг полицейски правомощия - да задържа нарушители, да извършва проверки, да изисква и събира информация за граждани, фирми, организации и прочие.

Единствената - макар и много обща - форма за контрол върху НСО ще е възможността депутатите да привикват началника на службата за изслушване в пленарна зала или парламентарни комисии, а до 31 март всяка година той ще предоставя отчет за дейността си.

Клиентите са ни скъпи

НСО работи вече 23 години по устройствен правилник, който ѝ дава право да охранява и лица извън стандартните отговорности на службата (по решение на Министерски съвет). Най-известният „клиент" на НСО е почетният председател на ДПС Ахмед Доган, който от 2006 г. насам е под непрекъсната опека на държавните охранители.

Когато през март 2015 г. ГЕРБ вкараха в Народното събрание своя проектозакон за НСО, със задоволство бе отбелязано, че на службата не се оставя възможност да охранява лица извън заложените ѝ базови отговорности по пазенето на президент, вицепрезидент, премиер, председател на Народното събрание, председателите на КС, ВКС, ВАС, главния прокурор и омбудсмана.

В този си вид законът уж мина на първо четене, но не бе писано да се види сериозна промяна в тази област. Между първо и второ четене в Комисията по контрол над службите за сигурност в Парламента бе вкарана поправка, която дава възможност за охрана на „други лица", свързани с националната сигурност.

Тя мина с гласовете на всички членове на комисията без БСП и стигна до обсъждане в пленарна зала, където въпреки бурния дебат бе приета с 87 гласа "за" (основно депутати от ГЕРБ и ДПС), 16 "против" и 5 "въздържал се".

Интересно е, че в сравнение със сега действащия правилник дори ще бъде по-лесно да се стартира охрана на „други лица".

Досега това ставаше със секретно решение на Министерски съвет. Според новия закон преценката дали заплашеното лицето е от значение за стабилността на страната ще се взема от специална комисия от трима души: началникът на НСО, председателят на ДАНС и главният секретар на МВР.

Те ще решават и типа охрана, която ще се предоставя.

Правомощия на килограм

В новия закон служителите на НСО получават широк кръг правомощия при изпълняване на служебните си задължения, които до голяма степен отсъстваха в наличния правилник.

Служителите на НСО ще могат да използват помощни средства, когато е наложително, за да изпълнят дейността си по закон - въжета, белезници, електрошокови и други палки и приспособления, димки, химически вещества, халосни патрони, патрони с гумени или пластмасови накрайници или шокови куршуми, устройства за принудително спиране на превозни средства, устройства за отваряне на помещения, устройства за светлинно и звуково въздействие.

Единствената реална забрана е използването на физическа сила, помощни средства, специални техники и похвати спрямо видимо малолетни лица и бременни жени.

Това ограничение обаче няма да важи в случаите на масови безредици срещу охранявано лице, когато са изчерпани всички други средства. Този текст предизвика бурни дебати в Парламента, но също бе приет без сериозни трудности.

Служителите на НСО ще са физически неприкосновени и се намират под защитата на закона. Дори и да има оплаквания срещу тях, за например приложена прекомерна сила, разследванията по тези оплаквания ще се извършват от самата служба.

Интересно е, че в случай на война на НСО се вменява задължението да охранява Върховното главно командване, което включва премиера, министъра на отбраната, министъра на вътрешните работи, министъра на външните работи, министъра на транспорта, министъра на икономиката, министъра на регионалното развитие, министъра на финансите, началника на отбраната, председателя на ДАНС и други лица, определени от върховния главнокомандващ.

Това командване досега се охраняваше от Военна полиция. Как НСО ще се координира с Въоръжените сили при война, след като формално не е част от тях, а трябва да работи в сътрудничество не е изяснено в закона.

Така ли ще я караме?

Ако досега НСО бе Преторианската гвардия на властта, без да има закон за нея, сега службата е същото, даже с повече правомощия и привилегии, като всичко това е узаконено.
Миналата седмица избухна поредният скандал, свързан с НСО - семейство твърдеше, че колата им е била избутана от магистрала „Тракия", защото не е дала път на кортеж на НСО, като дори неизвестен служител е показал зареден автомат през прозореца на една от колите от ескорта.

От НСО отрекоха всичко и с това скандалът приключи, защото от правна гледна точка няма какво повече да се направи.

Може да се разсъждава доста по темата: трябва ли властта да има един батальон, чиято единствена функция е да я охранява от невидими заплахи?

Трябва ли знайни и незнайни държавни служители да се ползват от т.нар. „специализиран превоз", включително и бивши премиери до четири години след напускането на този пост? Трябва ли десетки милиони да се изсипват в суперспециална организация, която на теория трябва да охранява няколко човека в държавата?

За съжаление аргументите за съществуването на службата се изчерпват с умотворението на Цветан Цветанов от парламентарната трибуна по време на първото четене на закона за НСО:

"Всички (в парламента - бел. авт.) са участвали и са се възползвали от това, което го има днес като НСО. И тя действа и сега като такава, което означава, че е изпълнила своите функционални задължения и никой не е дал предложения в обратна насока", заяви тогава Цветанов.

С други думи: всички сме ползвали НСО и то не от вчера и от днес, значи има смисъл.

Трудно е да се намери по-очеизваден пример за ретроградно пазене на статуквото от това.

Oще: армия  ахмед доган  герб  дпс  закон за нсо  кой контролира нсо  красимир грозев  мвр  национална служба за охрана  нсо  охрана  полиция  правата на нсо  президент  привилегии на нсо  скандалът с нсо  цветан цветанов 


Още от Анализ

Webcafe.bg предупреждава, че администраторите на сайта трият коментари, които съдържат нецензурни думи, обиди по расов, етнически, религиозен, полов или сексуален признак, както и коментарите, които са на латиница.

Регистриран на: 26.06.2015, 00:50

7 Derek Trotter.1593529870912567 | 11.08.201515:29

И юздите сложиха. Тая страна няма да я бъде.
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 07.09.2014, 01:52

6 obi1 | 01.08.201522:23

План БАН-ЪТ...
Избираме ги отново, ама разпределяме гласовете по равно. Така да могат да се натикат всички калъфи в парламента. Като отидат да се кълнът в служба на народа, същия се изсипва и щурмува парламента. Многохилядна тълпа навлиза вътре вади ги и ги провесва точно под надписът "Съединението прави силата". Това е като видят 240 провесени, ще се замислят дали изобщо да се кандидатират отново, защото са женички всичките. Избираме новите, от всеки регион по 3ма, от 30 региона по 3ма са 90 човека, и първото което гласуват е присъди за враговете на народа и се започва една хайка за : Доган, Костов, Първанов, Станишев, Милен Велчев, Гати ал Джабури и т.н. докази с времето крадци. Тези се осъждат на кариерен труд в кариератаУсмивка Всичко тяхно се присвоява от държавата. Втората стъпка е изритването на монополите и частните грабители на народа и за 3 години сме станали бяла държаваУсмивка
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 07.09.2014, 01:52

5 obi1 | 01.08.201522:19

План БАН-ЪТ...
Избираме ги отново, ама разпределяме гласовете по равно. Така да могат да се натикат всички калъфи в парламента. Като отидат да се кълнът в служба на народа, същия се изсипва и щурмува парламента. Многохилядна тълпа навлиза вътре вади ги и ги провесва точно под надписът "Съединението прави силата". Това е като видят 240 провесени, ще се замислят дали изобщо да се кандидатират отново, защото са женички всичките. Избираме новите, от всеки регион по 3ма, от 30 региона по 3ма са 90 човека, и първото което гласуват е присъди за враговете на народа и се започва една хайка за : Доган, Костов, Първанов, Станишев, Милен Велчев, Гати ал Джабури и т.н. докази с времето крадци. Тези се осъждат на кариерен труд в кариератаУсмивка Всичко тяхно се присвоява от държавата. Втората стъпка е изритването на монополите и частните грабители на народа и за 3 години сме станали бяла държаваУсмивка
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 13.02.2014, 01:04

4 Павел Илиев | 01.08.201500:12

ДПС и стоящите зад тях кръгове ( никой вече не се заблуждава че са български) здраво хваща юздите . За когото и да гласувате - БСП , СДС , ДСБ, ГЕРБ или Атака , все тая , всичките са ги обяздили . По-добре да слушкат и да папкат отколкото д не слушакт и да не папкат , а и никой тях да не ги слуша
   

оценка

+1 -0

Регистриран на: 18.04.2015, 22:41

3 Танас | 31.07.201522:52

Ето още малко светлина по въпроса:
=========

Nikolai Markov
преди 7 часа ·
На 3.08.2015 (понеделник) в 7.40 часа, като гост на БТВ съм поканил всички, от вносителите на закона за НСО в лицето на Цветан Цветанов и групата китайски учени около него, до самото ръководството НСО! Който е участвал гласно и негласно да бъде прието в този вид това пошло и глупаво законодателство, нека се чувства поканен да застане с лицето си пред гражданите и да го защити! Ще го чакам там за публичен дебат. Като награда за смелостта му, след края на предаването ще бъде удостоен лично от мен с повестта на Стайнбек "За мишките и хората"!
Очаквам ви парламентаристи, генерали и маршали български. Обещавам, че няма да боли.

============

Nikolai Markov
27 юли в 07:59 · Редактирано ·
Преди време пред очите на агент Гоце, една зъболекарка с деца отиде с автомобила си в канавката без грам основание и с опасност за живота на трима беззащитни човека.Той махна с ръка и кортежа му продължи, а тази жена получи заплаха, че ако подаде жалба ще последват тежки съдебни дела срещу нея. Това е професионализмът в НСО на този етап.
В държавата с така нареченият "оперативен автомобил" се движат четири човека- Цачева, Плевнелиев, Борисов и Доган! Никой от тях няма документирана пряка заплаха за живота! Никой!
Пиша този пост защото вчера пред очите на един от тези по-горе имена щеше да загине друга млада жена и отново с две деца.Четири държавни човека, които мълчат и нямат достойнството сами да кажат кой е бил в този посткомунистически кортеж. Кой от тези четири "държавници" мълчи и се крие зад тъмните стъкла на бронирания автомобил, платен с пари на гражданите. Не е ли длъжник? Има ли елементарни чест и морал лично да поднесе извиненията си и да поеме отговорност преди да се разбере името му!?
Цачева, Борисов, Плевнелиев, Доган.
   

оценка

+1 -0

Регистриран на: 10.01.2011, 02:29

2 straight | 31.07.201521:17

Поредният пример, че в БГ изобщо няма гражданско общество. Властта си създава лична армия да я пази от народната любов за сметка на същия този народ, който ги избира, храни и търпи. После да те изблъскват от пътя и да те сочат с автомат.
Ама в крайна сметка, всеки си заслужава съдбата.
   

оценка

+2 -0

Регистриран на: 17.04.2015, 06:39

1 Диман | 31.07.201518:41

Много точно казано!Безумно е да се дават наши пари за тези трътльовци! Бесен
   

оценка

+3 -0

Най-коментирани

Стани автор

Моливче
Изпрати текст

Изпращайте материали по темите, които ви вълнуват. Ако ни харесат, ще ги публикуваме след редакция в рубриката "Стани автор". Не публикуваме текстове, съдържащи обидни или нецензурни твърдения, квалификации, расистки определения или заплахи.