Европа има проблем | webcafe.bg
Webcafe

Европа има проблем

Красимир ГрозевКрасимир Грозев
25.07.2016, 09:20 (обновена 26.07.2016, 19:33)
Полиция в Германия

Снимка: © Getty Images

Митът за отделните радикализирани елементи е толкова устойчив, че пропускаме да видим ясните доказателства за обратното.

Европа има сериозен проблем. Твърде много от жителите й мразят културните устои, върху които е изградена съвременната европейска цивилизация. Просто и ясно.

Даже няма нужда да цитираме Самюъл Хънтингтън, който създава концепцията за „сблъсък на цивилизациите", за да видим, че съвременната цивилизация, която е изградила Европейския съюз и днешна Европа, като цяло е в смъртоносен сблъсък с ислямската цивилизация.

И този сблъсък е факт по улиците на Европа, където започна да става нормално хората да умират от ръцете на други хора, които смятат, че изпълняват заветите на своя бог, като избиват неверниците.

Европа има и още един по-сериозен проблем. Самозалъгва се, че няма проблем с исляма като цяло, а само с негови отделни радикализирани представители. И тази мантра не спира да се повтаря, сякаш сме твърдо уверени, че ако я повторим милиони пъти, то тя ще се материализира в реалността ни.

„Някои западняци спорят, че Запада няма проблем с исляма, а само с отделни агресивни ислямски екстремисти", пише Хънтингтън пророчески преди повече от две десетилетия и дава проста аргументация - 14 000 години от човешката история показват, че сблъсъкът между цивилизациите е реален.

Митът за отделните радикализирани елементи е толкова устойчив, че пропускаме да видим ясните доказателства за обратното.

През 2013 г. германското правителство поръчва социологическо проучване сред мюсюлманите в Германия, Австрия, Франция, Белгия, Холяндия и Швеция. Резултатите са стряскащи.

65% от запитаните отговатят, че ислямските закони са по-важни от светските, а 60% са уверени, че ислямът трябва да се върне към корените си и 75% от респондентите са сигурни, че има една-единствена трактовка на Корана. 60% отговарят, че не биха имали за приятел хомосексуалист, а според 45% не може да се доверяваш на евреин.

Същото изследване показва, че според 54% от мюсюлманите в тези страни Запада иска да унищожи исляма.

„Оксидентофобия" е терминът, който описва всичко това - омраза/страх към Запада. Както и ислямофобията, това не е фобия в медицинския смисъл на думата, но пък показва ясна тенденция, която мнозина представители на западната европейска цивилизация предпочитат да игнорират.

Според едно проучване, проведено във Великобритания 69% от мюсюлманите там гледат на западната цивилизация негативно, като я определят за алчна, арогантна, аморална и егоистична. В същото време 30% от немюсюлманите в кралството имат ислямофобски възгледи.

Омразята към западната цивлизация идва най-вече от трактовките в исляма, според които мюсюлманите превъзхождат морално неверниците и западняците в частност.

Огромен брой мюсюлмани израстват в Европа с точно такава увереност - че те стоят над аморалните неверници, в чиито страни са родени и в същото време много от тези мюсюлмани са социални маргинали - без образование, хронично безработни и в част от случаите със сериозна криминална кариера.

Така те имат практически нулево уважение към страната, в която са родени, гледайки на нейните жители, като на хора втора ръка. А когато дехуманизираш някого, вече всякакви изстъпления са възможни - от рязане на глави и търговия със секс робини по време на джихад туризъм в Сирия, през разстрел на карикатуристи, до газене на пешеходци с взет под наем камион.

Ако несъзнателно правите паралели с нацистите с техния термин „untermensch", то едва ли сте сами.

Когато европейците масово се залъгват с това, че ислямът е толерантна и мирна религия, може би трябва да се вгледаме в страните, управлявани по същите ислямски закони, които според много мюсюлмани в Европа трябва да се поставят над всичко.

В тринадесет ислямски страни вероотсъпничеството от исляма се наказва със смърт и макар такива присъди да се изпълняват крайно рядко в последните години, суровите наказания са правило. Раиф Бадауи, най-известният атеист в Саудитска Aрабия, е осъден на 10 години затвор, 1000 камшични удара и глоба равна на около четвърт милион долара. Пак в Саудитска Арабия бе издаден кралски декрет, според който атеистите се определят като терористични елементи.

Да не говорим за равенство между половете, права за религиозните и сексуални мацинства, осигуряване на модерно образование и разделение на религията от държавата. Всички тези неща ги няма в повечето ислямски държави, които структно спазват повелите на Корана.

И ето че хиляди и хиляди мюсюлмани бягат към неверническа Европа и то не за друго, а в търсене на по-добър живот.

Но вместо да се опитват да се интегрират в новата цивилизация, те се възползват от толерантността й и социалните й придобивки, за да я изкривяват максимално, защото смятат собствената си ислямска култура за единствената, която има право да съществува.

Не всички мюсюлмани в Европа са социални маргинали, вперили се в собствената си мракобесна религия. Немалко от тях са успешни членове на европейските общества, но това почти винаги се случва, когато тези мюсюлмани се отърсят от тежкото умствено наследство на културата, изградила държавите, от които те бягат.

Оксидентофобията е факт, който не трябва да бъде погребван под тонове криворазбран либерализъм, болнава политическа коректност и „вината на белия човек". Оксидентофобията е тук и тя е тежък проблем за Европа. С нея трябва да се борим, точно както се борим с всяка пагубна за обществото ни идеология.

Oще: араби  европа  европейски съюз  ислям  ислямисти  мюсюлмани  неверници  оксидентофобия  радикален ислям  религия  самюъл хънтингтън  саудитска арабия  тероризъм  терористи  терористичен акт  терористични атаки  толерантност  цивилизация 


Още от Анализ

Webcafe.bg предупреждава, че администраторите на сайта трият коментари, които съдържат нецензурни думи, обиди по расов, етнически, религиозен, полов или сексуален признак, както и коментарите, които са на латиница.

Регистриран на: 28.09.2010, 14:22

18 Pavur Pezev | 28.07.201609:58

Германската федерална полиция залови 19-годишен алжирски бежанец, който избяга снощи от психиатрична клиника с викове "Ще ви взривя", предаде Ройтерс.

ся,путин кога бомби Алжир,че тука нещо не съобщават.
   

оценка

+1 -0

Регистриран на: 25.11.2015, 17:07

17 Бам | 27.07.201614:52

Нека ти е на тебе, дето не те пускат, кавал прост.
Такива злобни нищожества и у сомалийски публичен дом нема да ги пуснат, освен да заработят некой лев Много щастлив
   

оценка

+1 -0

Регистриран на: 03.03.2014, 11:14

16 prqkor | 27.07.201609:48

Нека им е на немците и на французите. Пуснаха тия пълчища от цигани , а на нас не ни дадоха да работиме там
   

оценка

+1 -0

Регистриран на: 25.04.2014, 23:55

15 Dox | 25.07.201622:16

За това дали вече е късно нещо да се промени или не, статията нищо не казва. Нито пък загатва. Та .... кое точно и е "вярното"?

А, да, - 69% от мюсюлманите във Великобритания гледали негативно на западната цивилизация. Определяли я като алчна, арогантна и егоистична. Сигурно е вярно - за мюсюлманите. А останалите? Те пък как ли определят западната "цивилизация"? И какъв ли е техния процент? За това статията нищо не казва, но от това не следва, че е "много вярна".

Един вид - каквото със статията, такова и без нея.
   

оценка

+0 -1

Регистриран на: 10.01.2011, 02:29

14 straight | 25.07.201620:51

Тази статия е много вярна. Опасявам се, обаче, че вече е много късно нещо да се промени.
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 25.08.2010, 11:18

13 boris | 25.07.201616:17

"Пагубната идеология" се оформя през 60-те години в идеите за един общ свят и залага не едно вътрешно присъщо противоречие. От една страна се пропагандира правото на самоопределение, както и толерантност, уважение и приемане на различието, и едновременно с това се настоява, че хората всъщност трябва да са еднакви, а не различни. Или по-точно казано, че хората трябва да са напълно еднакви в общите си принципи и от там нататък е разрешено да са различни в някакви незначителни / или набедени като незначителни/ подробности. Е да ама не - както казваше Бучаров. За всеки човек по света си има различни важни неща и именно затова хората са различни и няма как хем да му казваш, че уважаваш правото му да бъде какъвто е, обаче не може да бъде такъв какъвто е. Това е далеч по-лошо от простото "Бъди какъвто искаш, но ако искаш на мен да ми пука за теб си длъжен да бъдеш като мен". Може да живееш както искаш, но ако твоят начин те обрича на глад и нищета - нямаш никакво право да чакаш нещо от другите. Ценностите на ЕС са просто проява на объркано лицемерие, а това объркано лицемерие рано или късно се плаща. Европейските политици, обаче, го насаждат в главите на хората вече повече от половин век и сега не искат да плащат цената. Това е целият проблем.
   

оценка

+0 -3

Регистриран на: 17.11.2010, 12:35

12 vanko | 25.07.201615:55

Това е реалността на глобализацията. Истинското и лице започна да се показва...

А много хора продължават да носят розови очила и да си втълпяват мазохистично, че л@йното е с цвят и вкус на ментов сладолед.
   

оценка

+2 -1

Регистриран на: 25.11.2015, 17:07

11 Бам | 25.07.201615:09

Аре стига с тоя петрол, бе. Се едно некой им го краде на тия чаршафи там. Те продават, който си нема - купува, кво се праите на минзухари. С толкова много милиарди от петрол тия не само демокрация ами и социализъм можеха да си построят, ма като са алчни гъзове и средновековни касапи да си трошат главите.
   

оценка

+8 -1

Регистриран на: 18.12.2014, 19:07

10 Шамито | 25.07.201614:54

Ало умните.Ислямските държави ли се стремят да променят гражданското устройство на западните държави и САЩ или обратното.Кой е инициатора на процеса налагане на ценности със скрит подтекст владеене на петрола?Когато вкараш в ъгъла дадена цивилизация тя хапе и не подбира средства.Въпрос с интелектуална трудност.Кой ще подходи към реални преговори.Мантрата не се страхуваме се плаща от невинни хора за да се удовлетвори егото на дадени политици.
   

оценка

+3 -3

Регистриран на: 25.11.2015, 17:07

9 Бам | 25.07.201614:14

Ми ислямът извън закона и оттам квото следва. За да не стане да дочакаме Поредната Голяма Война и след това да се сетят, че ислямът лош, както се сетиха за фашизма, ама късно.
   

оценка

+4 -0

Най-коментирани

Стани автор

Моливче
Изпрати текст

Изпращайте материали по темите, които ви вълнуват. Ако ни харесат, ще ги публикуваме след редакция в рубриката "Стани автор". Не публикуваме текстове, съдържащи обидни или нецензурни твърдения, квалификации, расистки определения или заплахи.