Ще има и други като Ципрас | webcafe.bg
Webcafe

Ще има и други като Ципрас

webcafeДаниел Стефанов
02.07.2015, 19:23 (обновена 06.07.2015, 12:18)
атина след победата на сириза

Снимка: © Getty Images

Залогът от изхода на този референдум не е само бъдещето на Гърция. Той е опасността от превръщането на Ципрас в мъченик на Европа, оттам и успех на левия популизъм на континента

Днес всеки сочи Ципрас с пръст - и с право, защото той е безотговорен политик. Политик, който срива не само собствената си държава, но изправя пред риск постигнатата с много усилия европейска интеграция.

Ципрас обаче не е единственият.

На Европа вероятно ще й се наложи да се справя с още като него, дошли на власт в Южна Европа. Подемос само чакат изборите в Испания, а подобна нова лява вълна има в Италия и в Португалия.

Затова Европа и нейните политици трябва да реагират по по-смислен начин.

В момента всички ругаят Ципрас, а на моменти и целия гръцки народ. И в това има няколко проблема.

Първият е, че гърците държат в ръцете си бъдещето на вълната от нови леви в Европа.

Рискът Ципрас да стане още по-голям герой на лявото все още съществува.

Левицата никога не е търсила най-чистите и истинни премери за подражание. Помислете за Че Гевара, Ленин и т.н. Така че няма да е много трудно да сложи нов ореол около Ципрас, дори и на фона на разрушена държава.

Една фалирала Гърция няма автоматично да делегитимира СИРИЗА и това политическо мислене.

Дори напротив, има сериозен риск това просто да отвори още по-голяма бездна между Европа и новата лява вълна.

От доста време има сериозен проблем с политиката на Европа - тя просто няма алтернатива. Финансовите ограничения на Меркел са без отговор от лявото. Умерената левица подкрепя някои елементи от тях, нищо че в същото време изпращаше поздравителни писма до СИРИЗА за победата им.

Фалитът на Гърция всъщност ще изостри противопоставянето между тази политика и желанието на много хора да няма такава финансова дисциплина. Тогава Европа ще се превърне в символ на адските финансови ограничения, а животът извън нея - на благополучие.

Затова фалитът на Гърция може съвсем да не е край за Ципрас и новото популистко ляво течение в Европа, а точно обратното.

Тя може да ги институционализира още повече като единствен противник на Европа. Загубата на референдума в неделя е истински край за тях. Защото това означава загуба на доверието на тези, които първи вдигнаха новото ляво на власт. Това означава провал не само за СИРИЗА, но и за идеята, че като се противопоставяш на Европа, със сигурност ще си харесван.

Много европейски политици явно не разбират този залог и с доста непремерени изказвания всъщност дават поле за изява на Ципрас всеки ден.

Свиканият референдум има доста проблеми, които играят срещу Европа и в полза на Ципрас.

Първо, той беше свикан твърде спешно. На гласоподавателите бяха дадени по-малко от 14 дни да се запознаят с темата. Това е световен стандарт, който правителството на СИРИЗА не да спази. Второ, въпросът е формулиран толкова сложно, че не е сигурно дали средно интелигентен гласоподавател ефективно е успял да го разбере.

Самото споразумение, за което се говори във въпроса, всъщност не е официален документ. А само преди няколко дни дори не беше преведено на гръцки език, за да могат всички да се запознаят с него. За това са възможни всякакви интерпретации и легенди от страна на СИРИЗА и техните съюзници.

Трето, всички забелязахме дребната хитрост, че отговорът "НЕ (не подкрепям)" беше на първо място, в което няма логика.

На този фон отговорността на Европа да внесе яснота в референдума и да активизира и информира нормалните гласоподаватели в Гърция беше голяма. Защото залогът от изхода на този референдум съвсем не е само бъдещето на Гърция. Той е опасността от превръщането на Ципрас в мъченик на Европа, оттам и успех на левия популизъм на континента.

Ако се стигне до излизане на Гърция от еврозоната, застрашен е и целият европейския проект.

Затова европейските говорещи глави трябваше ясно да кажат на гърците, че те не избират нищо друго, освен това дали страната им ще има място в еврозоната и ЕС, а с това и шансове за бързо икономическо възстановяване.

Всякакво позоваване на неясни и непреведени документи отваря пространство за спекулациите на Ципрас и за насъскване срещу Европа.

 

*Текстът е обновен на 6 юли 2015 година, 12.15 ч.

Oще: алексис ципрас  ангела меркел  евро  европейски съюз  испания  криза в гърция  ляв популизъм  подемос  португалия  референдум в гърция  риск за европа  сириза  фалит на гърция 


Още от Анализ

Webcafe.bg предупреждава, че администраторите на сайта трият коментари, които съдържат нецензурни думи, обиди по расов, етнически, религиозен, полов или сексуален признак, както и коментарите, които са на латиница.

Регистриран на: 18.12.2013, 22:47

13 HiFresh | 04.07.201500:08

Мнооооого дълги коментари и объркани отвсякъде. Поради ред причини (някои написани в част от коментарите) Гърция ще бъде спасена, но че ще има дълга агония, в това не се съмнявам - имам приятели гърци, а и бях скоро там за 10 дена. За съжаление и там лявата розово-червена ултра популистка вълна ги завлече и затова ще си сърбат попарата. Щом за СИРИЗА са гласували 37%, ако на греша и др. Ципрас има за любимец бандюгата Че Гевара, какво се чудите. Въпросът ми не е към розово-червените коментатори.
Стратегическата цел е излизане на Гърция от ЕС, с всички кошмарни последици от това и естествено социалистите-комунисти по всички земни кълбета ще са щастливи. Дано чиновниците и службите в ЕС, НАТО и САЩ да не проспят поредната червена, този път много опасна атака срещу западната демокрация. А "политици" от типа "киндер гарден" - др. Ципрас има навсякъде, а в България даже са в излишък. Да ги изреждам ли - В.Енчев, В.Сидеров, "Патриоти", АБВ и т.н. Кукумицините, които гласуват зомбирани не четат коментари, така, че писането им е кауза пердута и затова пийте си Узото, и наздраве.
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 25.04.2014, 23:55

12 Dox | 03.07.201522:49

Изключително ценен и показателен е коментарът под номер 3, на г-жа Емилия Илиева. Този коментар е в отговор на коментар номер 2, който казва, че 1% от жителите на планетата притежават 50% от богатствата на същата тази планета.

Това наистина е така, само че тези съотношения са валидни за преди 2-3 години. Според последните данни, единият процент е вече собственик на 56, до 60-% от ресурсите на планетата. Този процент е представен в диапазон, поради не еднаквата методология по изчислението на цените на ресурсите, а причина за това е т.нар. "пазар", в условията на който и едно лайно като нищо може да струва 10 000 евро. Ами - ако лайното е продукт на болен от рядка болест, изследването му ще струва много пари - за да може да се разболеят един ден от тази болест максимален брой хора. А този максимален брой хора ще се нуждаят от съответното лекарство, което, естествено няма да ги излекува напълно, а ще съсипе някой друг орган, за да се създаде нужда от закупуването на още 2 или три лекарства допълнително, и защото принципът на пазарната икономика е, да се реализира максимален обем печалба - буквално от всичко - в случая, и от лайното.

Но да се върнем на цифрите, които посочва коментарът под номер 2, защото те са изключително показателни и именно това е имала пред вид госпожа Емилия Илиева, като е "сътворила" коментарът си под номер 3.

Съгласно този коментар, ако единия процент от жителите на планетата притежават 50% от нейните ресурси, това означава, че /средно/ всеки един индивид от този 1% е работил 50 пъти /словом: петдесет пъти/ повече, от всеки друг, принадлежащ към 99-те процента. Или това ще рече, че ако аз днес копая канал с дълбочина 1 метър и ширина 0.5 метра в продължение на 8 часа /без почивки/, и за това време изкопавам канал с дължина 4 метра и широчина 0.5 метра, то тези от 1-ия процент изкопават за същото време канал с дължина 200 метра и широчина 0.5 метра. Забележително, наистина! Ето на това се казва работливи и трудолюбиви хора.

Тук, обаче, има един важен момент - аз копая на ръка, а 1-я процент - с багер. Но да видим тогава, колко труд е положил 1-я процент, за да си направи багера. Този труд ще включва - добиването на руда, от нея - желязо, от него - заготовки, които се формоват, струговат, пресоват, шлифоват и т.н. и т.н. За целта се използват прецизни измервателни уреди, ангажират се инженери, проектанти, технолози, учени, специалисти, майстори-стругари и т.н. Но ..... всички те, принадлежат към 99-те процента, а не към 1-я процент. 1-я процент го виждаме в лъскави офиси, престижни ресторанти, свръх-луксозни яхти, където той - най-вероятно "работи" 50 пъти повече от другите. Явно става въпрос за извънземни.

За това е много права госпожа Емилия Илиева - не смейте, роби безпросветни, да искате да си присвоите "труда" на 1-ия процент. Вие нямате такова право. Трудът е от вас, но правото на присвояването му е единствено и само на 1-ия процент. За това - връщайте си заемите до стотинка, но само при едно условие - след това задължително изтеглете поне три пъти повече заем. Иначе няма да ви признаем връщането. Ясно ли е?

По разни стечения на обстоятелствата, 1-я процент се счита за "собственик" на 50% от ресурсите на планетата. В последно време все си представям ситуация, при която "собственикът" на Боинг 737-800, примерно, ремонтира повредените двигатели и задния ляв колесник на боинга. И все не мога да си представя такъв свръх-човек. А данните сочат, че такъв има - той "работи" 50 пъти повече от другите. Какво става бе, мамка му!
   

оценка

+2 -1

Регистриран на: 10.04.2013, 16:54

11 Desislava Popova | 03.07.201519:35

Гърция не притежава петролни залежи, в момента всеки ден те губят над 50 000 евро от туризъм, ако отхвърлят евросъюза ще стане дори по лошо заради усложнените визови условия и разплащателни възможнопсти в страната. Около 70 процента от енергията и хранителните продукти се внасят в страната. Гърция няма износ почти на нищо освен маслини. Няма реална икономика и на маслини и цимент няма да изкарат дълго. Това, което Сириза прави със страната е ужасяващо.
   

оценка

+2 -1

Регистриран на: 07.04.2014, 19:50

10 dedo adji | 03.07.201518:33

Много впечатляващо, Оби 1. Разрешете някои леки забележки.
Депозитите в швейцарските банки и 2400-те големи кораба принадлежат не на ГЪРЦИЯ а на ГЪРЦИ. Които засега не бързат да развързват кесии за да спасят историческата си или настояща родина от позорен фалит. Още по въпроса за корабите и корабостроителниците. За 37 години по море не съм видял и не съм чул кораб построен в Гърция. И по-добре, защото съм бил на ремонт в гръцки завод и съм им виждал мърлявата работа. А гръцките корабособственици са известни на всеки моряк. В една съветска книжка от детството ми имаше определение "гнуснопрославен". Нямам впечатления от другата им промишленост, но не бих си купил камион произведен в Гърция.
Овчето мляко е много хубава работа. Тук си спомням, че европейските велики сили са заграбили и подарили на гърците някои от най-тучните пасища в Беломорска Тракия и Егейска Македония. А и в най-големите овцевъдни страни овцете не се доят. Тук гърците са без конкуренция, но едва ли това мляко ще стигне и за четвърт процент от дълга.
Безкрайната гръцка брегова линия и туристическата индустрия са известни на всички. Териториалните води, макар да не се включват в територията на страната, са много сериозен ресурс. На практика, цялото Егейско море е гръцка изключителна икономическа зона.
Добавяме минералите и рудите и огромното нефтено находище и става още по-впечатляващо.
Е тогава, моля някой да ми обясни като на прост човек, как при наличието на всички тия ресурси Гърция стига до фалит. С идиоти управници не върви. ами ако заменим идиоти с крадци? Това е стара гръцка традиция, бог Хермес е бил покровител на крадците, подвизите на Одисей включват не една кражба и измама, имали са и богиня на измамата - Ата, която измамила самия Зевс. Това европейските управници също са го учили в колежите.
И какво пречи с тия ресурси да си платят дълга. Ако вземете заем и не го плащате ще ви вземат имота. Защо за едни важи, а за други не?
Моята компетентност стига до тук. Да се изходят по-компетентни.
   

оценка

+2 -0

Регистриран на: 22.11.2011, 16:48

9 Оби Уан | 03.07.201515:34

Попаднах на доста интересно писание:

........................
"Kолко струва в Гърция? Защо им дадоха милиарди напечатани и нищо неструващи долари, американците и дъртите мошеници от МВФ? Това което ни се представя за Гърция съвсем не е така!

Четете нататък!

Към Гърция принадлежи територия на сушата и в морето (това е колкото Германия и Австрия заедно), с обща площ от 450 000 кв. километра от Адриатическото крайбрежие до крайбрежието на Кипър! От западната точка на страната (Корфу) до най-крайния изток (Ларнака) Това е като да летиш от Брюксел до Марсилия.
По света живеят 17 милиона гърци от Гърция, Кипър,и др.
Втори са в света по депозити "в швейцарски банки''.
Гърция се посещава от 16 милиона туристи годишно и има високо развита туристическата индустрия.
В Гърция има три големи корабостроителници, които могат да се строят кораби от всякакъв тип. Гърция произвежда тежкотоварни камиони, автобуси, железопътни вагони, бетонобъркачки, ремаркета и др.
На Гърция принадлежат 2400 големи танкери и товарни кораби - в тази позиция страната се нарежда на първо място в света, Кипър 5-то място (1500 големи танкери и товарни кораби).
Гърция е втора в света по производство на овче мляко, 3-то място за производство на маслини, шафран, киви, праскови.
Страната е на първо място в света за производство на никел, магнезит, Хидромагнезит, перлит (1.6 милиона тона); 2 в света в производството на бентонит (1,50 милиона тона), на първо място в Европа в производството на боксит (2174000 тона),
Airforce Гърция е на 2 позиция в НАТО
Военноморския флот на Гърция е на второ място в НАТО (Турция - на 11-то място). Внимание... !!!! На юг от Крит, е поле с петролни резерви 175 милиарда. Тона, и е третото по големина в света!!!.
А златните резерви, се оценяват на 38 млрд. Евро.
В Гърция и България са 3-те най-големи златни находища в Европа.
На нефт и природен газ Гърция се оценява (забележете) в размер на $10 трилиона(!!!!) - според Геологическия институт на САЩ !!!!
И тази страна искат да се продаде за 340 000 000 000.?!?"
............................

Много ще ми е интересно ако всичко това наистина е вярно - някакси хич не ми се връзва много с думи като "мързел", "узо", "сиртаки" и т.н....
От друга страна какви идиоти трябва да са управлявали до сега, преди Ципрас, за да докарат до това дередже!
   

оценка

+3 -2

Регистриран на: 29.04.2015, 16:31

8 rare case | 03.07.201515:01

Шамито, ти отново разцепи форума с безумна концепция. "финансова диктатура"?!Ако ти спиш на работното си място и шефът ти каже, че няма да ти даде заплата, това какво е??Диктатура трябва да има на работещите, защото парите идват отнякъде, а не се събират по улиците.
Но в настоящия момент, диктатурата е на мързеливците и на тези с големи усти като теб. Не ти ли приличат гърците на българските цигани??Искат, искат, искат...Какво дават е друг въпрос.
Гърците ще си преживеят драмата и тя ще е чистилище за тях, защото, както писа един познавач на гръцката психология, те "масово са оглупели".
   

оценка

+4 -1

Регистриран на: 08.12.2014, 17:25

7 Skrita_Sila_M | 03.07.201514:41

Автора обаче удобно пропуска една важна истина! Това, че Ципрас е лъжедоктор, който не може да направи нищо полезно, не значи че пациента не болен и не трябва да бъде лекуван. Шокиран
   

оценка

+3 -0

Регистриран на: 18.12.2014, 19:07

6 Шамито | 03.07.201513:46

Ало демократите.Защо си плюете на основния принцип на демокрацията–да имаш собствено мнение и право на протест.Използвайки финансови методи за принуда не се ли доближавате до финансова диктатура.Няма да се учудя ако и ЦРУ се намеси да възстанови техните демократични ценности.
   

оценка

+4 -5

Регистриран на: 25.08.2010, 11:18

5 boris | 03.07.201513:04

Че какво толкова му е противен на ЕС социаизма? Та нали точно първият опит за създаването на единна и обединена Европа го правят именно национал социалистите?
   

оценка

+1 -1

Регистриран на: 22.11.2011, 16:48

4 Оби Уан | 03.07.201512:33

"избират нищо друго, освен това дали страната им ще има място в еврозоната и ЕС, а с това и шансове за бързо икономическо възстановяване..."
....................

Интересно е да се уточни думата "БЪРЗО"!
Теоретично, откакто Гърция прилага наложените и ограничения върви само надолу като показатели....
   

оценка

+1 -1

Най-коментирани

Стани автор

Моливче
Изпрати текст

Изпращайте материали по темите, които ви вълнуват. Ако ни харесат, ще ги публикуваме след редакция в рубриката "Стани автор". Не публикуваме текстове, съдържащи обидни или нецензурни твърдения, квалификации, расистки определения или заплахи.