ББ 2.0 | webcafe.bg
Webcafe

ББ 2.0

Владимир Шопов
05.08.2014, 17:47 (обновена 10.08.2014, 12:04)

1 от 6 снимки Назад Напред

Бойко Борисов

Снимка: © Webcafe

Този път няма да мине без реформи и Бойко Борисов го знае (Вижте снимките)

Познатият Борисов се завърна.

Драматични обрати, внезапни обръщания на аргументацията, редуване на привидно спокойствие и остра изнервеност, избягване на неудобни въпроси. Знаковото рязане на лентите също е пак на екрана, дори магистралите са отново тук.

Сякаш нищо не се променило, само малко време е изтекло. Тази оценка може в крайна сметка да се окаже вярна, но има немалко неща в света около него, който вече не са същите и могат да направят неговото завръщане във властта по-различно от това, което познаваме.

2009 не е 2014

Мащабът на предизвикателствата пред него е по-голям и плашещ, публични системи са пред счупване, тежки финансова картина, свито поле за отлагания и маневриране.

Справянето със сегашните трудности предполага и отварянето на ГЕРБ към експертиза извън нея, мобилизация на хора с най-различни способности да правят реформи и да направят следваща стъпка в развитието на страната.

С други думи, връщането в изпълнителната власт на екипа, с който Борисов се оттегли не просто не е достатъчно, а и ще има обратен ефект от гледна точка на общественото мнение.

Лимитът от намерени случайно министри е изчерпан и лидерът на най-подкрепяната партия ще сгреши драматично, ако се върне към този лежерен и несериозен подход на правене на ключови назначения и вземане на решения.

Наследство с лихви

Предходното управление на ГЕРБ дойде в края на цяло десетилетие добър икономически растеж, период на интензивно нарастване на повечето показатели в Европа.

За България годините между стабилизирането на страната от времето на ОДС и началото на глобалната криза през 2008 година са сред най-успешните, с висок темп на растеж, безпрецедентен бум на инвестиции и раздвижване на цялата икономика. Всичко това имаше своята инерция през първите години на управлението на Борисов, въпреки острия срив на „стария континент".

Страничният ефект на сериозните финансови буфери, които това десетилетие на растежа остави бе от изключителна полза за него. Те финансираха хаотичната му щедрост и нежеланието за сериозни реформи в лошо управляваните и неустойчиви публични системи. Този път обаче това удобство ще отсъства, а размера на поредното соц наследство тепърва ще се изяснява.

Другата България

По отношение на гражданското общество Борисов ще завари две важни промени.

Едната е неговото израстване и укрепване, добре документирано през последната година. Склонността за протести е по-висока, организацията за такива по-плътна и работеща, толерантността към безобразия по-малка.

Другата е по-голямото декодиране на собствената ни реалност. Обществото започва мъчително да си сглобява картината „кой кой е" и започва повече да помни какво са правили миналото лято.

Бутането на барбекюта няма да е достатъчно.

Не просто обществото е по-готово и организирано за протести, а и споменът от февруарските вълнения на 2013-та със сигурност е останал в съзнанието на Борисов.

В същото време неговият прочит не съвпада изцяло с този за събудилото се гражданство. Зимата на изминалата година си остава за него изцяло мащабен и внимателно сглобен метеж, добре финансиран и изпълнен. По тази причина при избухването на различни недоволства по време на задаващото се ново управление на ГЕРБ Борисов ще е раздвоен между този спомен и прочит и собствената му интуиция.

На тях им ги спират, на нас ни ги пускат

Има множество признаци за намаляване на външната толерантност към лошо управляваната България. Страната започва същински да се превръща във външна граница на западния свят и общата й неподготвеност за тази роля започва сериозно да дразни партньорите в ЕС и НАТО.

Например, контрастът в нивата на подготвеност с останалите държави в подобна ситуация (Полша и Румъния) в НАТО е впечатляващ и не е случайно, че през последните години натискът за промени започва отново да се засилва. Не по-малко сериозни са последствията от мащабното разместване и нарастване на рисковете в резултат на неслучилата се „арабска пролет".

Енергийната политика на отминалата „тройна коалиция" превърна България в де факто „черна дупка" в европейската система, а изцяло новата ситуация в отношенията между ЕС и Русия прави това още по-трудно за приемане.

Достъпът до еврофондовете е един от най-важните и знакови елементи от политическата заявка на Борисов и без съмнение отново ще бъде такъв след поредното фиаско на БСП в това отношение.

„На тях им ги спират, на нас ни ги пускат" ще бъде отново лайтмотив в неговата реторика.

Но и тук нещата няма да бъдат съвсем същите в сравнение с предишния мандат на ГЕРБ. Основната формула на сегашната финансова рамка е „пари срещу реформи" и това вече създава проблеми на страната. Връщаният непрестанно проект на рамковия документ за фондовете за идните седем години илюстрира точно това и критиките в него са най-вече именно по линията, че не успяваме да защитим предвидените пари.

Не сме в състояние да направим убедителни планове за промени и реформи, които след това да осъществим. Тази логика на фондовете тепърва ще се развива и от нея Борисов не може да избяга. Това пък поставя под съмнение и прави много по-труден известния му подход да бяга до последно от тежки реформи, за да не губи доверие и народна любов.

Конграчулейшънс!

Харизмата на Борисов е поизтощена. Видимо намаля броят на хората, които искат и очакват от него да моделира света около тях. Илюзиите за неговото желание и способност да го направи също доста намаляха.

Броят на феновете е вече по-малък за сметка на избирателите.

Лошото управление на поредната „тройна" коалиция и трагикомичното състояние на основния му опонент наливат повече стабилност в неговите позиции, от когато и да било. Борисов е изправен пред нова ситуация, която интуицията му вече долавя.

Той помни добре най-важния урок от неговия университет на живота: или се адаптираш, или слизаш от сцената.

Oще: бойко борисов  брюксел  владимир шопов  власт  герб  гражданско общество  еврофондове  ес  нато  недоволство  правителство  протести  реформи  русия  управление  финанси  харизма 


Още от Анализ

Webcafe.bg предупреждава, че администраторите на сайта трият коментари, които съдържат нецензурни думи, обиди по расов, етнически, религиозен, полов или сексуален признак, както и коментарите, които са на латиница.

Регистриран на: 15.09.2014, 16:46

19 portalka | 15.09.201417:25

Е много плачеш, момче! Нищо не е същото, ами много ясно, че не е -реката във всяка част от секундата е различна! И гледай по-нависоко от барбекютата, ако ти е възможноУсмивка))
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 25.08.2012, 21:04

18 Елизабет | 23.08.201416:20

Чешете си езиците , това е ! Добър е . Нищо на йота не се мръдна след него .Цяла тодина къде се скриха тия от Орлов мост?Кьорави ли бяха или се правеха , та една Мая Галева ни закопаваше ?Появи се дудука , та си замина за Брюксел , а вие лапайте мухите след него.А дойде , а заговори фантасмагорий.
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 04.05.2014, 00:32

17 МарКом | 08.08.201413:42

Оня... днес не съм на кеф да ти слушам простотиите.
Ходи се фъкай :-)
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 27.11.2012, 16:27

16 Прокопи | 08.08.201405:50

"ББ 2.0 Този път няма да мине без реформи"
Ха на бас, че ще мине muhihihihi
   

оценка

+2 -0

Регистриран на: 10.12.2010, 06:25

15 Bichkiiata | 08.08.201402:23

peet

тая завършена мутра тиквата щото говори като тиква не означава, че е народен човек, този арогантен бухалкаджия дето като главен секретар на МВР държеше каналите за амфетамини, за който открито се говори, че е обработвал с бухалка... абе няма ли да узреете малко в таз държава вземи му прочети малко автобиографията да видиш за к'во става въпрос
http://bg.wikipedia.org/wiki/%D0%91%D0%BE%D0%B9%D0%BA%D0%BE_%D0%91%D0%BE%D1%80%D0%B8%D1%81%D0%BE%D0%B2
   

оценка

+2 -3

Регистриран на: 01.10.2010, 17:03

14 tougherty | 07.08.201415:33

В смисъл, че тия улици ги е построил "бате Бойко" ли?
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 30.09.2010, 17:54

13 Scooby Doo | 07.08.201415:18

Гласували за Бойко щото бил пич. Аре стига с тея опорни точки. То е достатъчно да се излезе по улиците и да се види за какво става въпрос.
   

оценка

+2 -1

Регистриран на: 01.10.2010, 17:03

12 tougherty | 07.08.201414:15

Средностатистическият българин гласува за ГЕРБ защото "бате Бойко е пич и бие комунистите". Това само по себе си говори достатъчно за нивото на електората у нас. Ето защо най-важната реформа, която трябва да се направи, е реформата в образованието. За сегашното поколение вече е късно, но ако бъдещите се научат в училище да мислят с главата си вместо да наизустяват дати и факти, такива явления като Борисов, Станишев, Доган, Бареков, Сидеров и компания няма как да виреят тук.
   

оценка

+2 -1

Регистриран на: 18.09.2013, 11:56

11 Citizen X | 07.08.201412:51

Силна статия от Вл. Шопов. Страшното е, че звучи неразбираемо на ср-стат еуекторат. Сега идеята е точно "сам съм, други няма", а момента е повече от превъзходен за възход на граждански платформи, десни рокади, алтернативи от ляво... Но не, бащицата, а.к.а. уй за вас...
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 18.08.2010, 20:27

10 Оня Дето Го Трият | 07.08.201411:45

Марком
Ти точно си типичния електорат - тъп, но с претенции, че уж е прозрял светата истина. Всичките тия дето изброи си умират от кеф, че електората е съставен от такива като тебе.
Виж си коментарите из тов саит ако се чудиш защо ти казвам това точно на тебе
   

оценка

+1 -1

Най-коментирани

Стани автор

Моливче
Изпрати текст

Изпращайте материали по темите, които ви вълнуват. Ако ни харесат, ще ги публикуваме след редакция в рубриката "Стани автор". Не публикуваме текстове, съдържащи обидни или нецензурни твърдения, квалификации, расистки определения или заплахи.