Време е НАТО да отговори със сила | webcafe.bg
Webcafe

Ред е НАТО да отговори със сила

Джеймс Ставридис*, Форин Полиси
15.11.2015, 12:26 (обновена 16.11.2015, 08:27)
Свещена война

Снимка: © Getty Images

Ако французите потърсят НАТО за кампания срещу ИД, САЩ трябва да предложат подкрепа

След нападенията в източен Париж, думата "война" трудно може да бъде избегната.

Президентът на Франция Франсоа Оланд определи атаката като "акт на война, воден от армия от терористи".

"Ислямска държава" приветства "благословената" операция на своите воини и огласи бъдещи атаки. Папа Франциск описа настоящата ситуация като "парче" от "поетапна Трета световна война"

Времето в Париж е като настроението там - мрачно и сиво. Докато френското правителство се подготвя за евентуален военен отговор, е добре и военните съюзници - включително САЩ - да направят същото.

Париж е в правото си да очаква от НАТО да играе смислена роля в организирането на значим военен отговор на атаките.

Алиансът от 28 страни-членки, в края на краищата, се основава на една ключова предпоставка, заложена в член 5 от учредителния договор: "Страните се договарят, че всяко въоръжено нападение срещу една или повече от тях - в Европа или в Северна Америка, ще се разглежда като нападение срещу всички тях, и следователно те са съгласни, че ако се появи такова въоръжено нападение, всяка една от тях, при упражняване правото на индивидуална или колективна самоотбрана, признато в член 51 от Хартата на Организацията на обединените нации, ще окаже помощ на страната или страните, които са нападнати."

Единствената страна, която някога е активирала член 5, е САЩ след атаките от 11 септември през 2001 г.

Дали Франция ще стане втората? За да го направи, тя трябва да поиска консултации по член 4, което означава среща на представителите на 28-те страни, които са в постоянната делегация към НАТО в Брюксел, за да обсъдят ситуацията и да се реши единен курс на действие.

Това се е случвало за последен път през 2014 г., когато Турция поиска активиране на член 4 заради нападенията на "Ислямска държава" там.

Изглежда вероятно една среща по член 4 да заключи, че нападенията в Париж, предвид мащаба и обхвата им, трябва да се разглежда като нападение по смисъла на член 5. Това би било напълно уместно.

Терористичните атаки - ако приемем, че "Ислямската държава" е в действителност отговорна за тях - са кулминацията на хуманитарната катастрофа в Сирия, която дестабилизира Близкия изток и  провокира потока от милиони бежанци в сърцето на Европа.

НАТО вече не може да се преструва, че конфликтът не засяга неговите най-основните интереси.

Основната цел на една мисия на НАТО трябва да бъде победа над "Ислямска държава" в Сирия и унищожаване на инфраструктурата, която я поддържа. Такава мисия би имала и допълнителна полза  -  да докаже, че НАТО е готово да действа решително, когато е под заплаха.

Ако оставим настрана вътрешните разногласия, които понякога забавят НАТО, не трябва да забравяме, че алиансът е внушителна военна сила. НАТО има огромен военен ресурс, включително над 3 милиона войници (и повече в резерв), над 25 000 военни самолета, 800 океански големи бойни кораби и 50 разузнавателни самолета AWACS. В същото време, 28-те държави членки на алианса представляват над 50 на сто от световния брутен вътрешен продукт (БВП).

Основна мисия на НАТО срещу "Ислямска държава" трябва да мине през няколко по-малки, практически стъпки.

На първо място, според договора на НАТО, инцидентът в Париж трябва да бъде отнесен до Съвета за сигурност на ООН. От гледна точка на международното право, би било добре Съветът за сигурност да одобри военен отговор, макар че НАТО може пристъпи към военни действия независимо от ООН.

Второ, алиансът трябва да назначи съвместно командване на операцията, което да планира и да ръководи военните действия. Тъй като Съвместното командване на силите на алианса в Брунсум в Холандия е изцяло ангажирано с Афганистан, задачата вероятно ще падне върху друго основна командване: напр. съвместното командване на силите на алианса в Неапол, Италия. Това е командването, което провеждаше операцията в Либия и което има значителен оперативен опит, както и дълбоки връзки с коалиционни партньори от региона - Обединените арабски емирства, Йордания, Катар и други.

Военни стратези на НАТО трябва да се стремят да включат не само официалните членове на алианса, но и многото си коалиционни партньори, включително Швеция, Финландия и други регионални участници.

Третата ключова инициатива трябва бъде да се подготвят специалните сили на НАТО за централна роля във военните операции.

НАТО има щаб за специални операци в Касто, Белгия, който трябва да поеме водеща роля в организирането на обмена на разузнавателна информация между държавите-членки.

Съвместните специални сили на алианса също така да бъдат разгърнати по места в Сирия, където да обучават и да мотивират бойци срещу "Ислямска държава", да събират от първа ръка разузнавателна информация, да провеждат изненадващи нападения, да служат като наблюдатели за НАТО и военновъздушните удари на коалицията.

Четвърто и най-важното в дългосрочен план, НАТО трябва да организира тренировъчна мисия за работа едновременно с кюрдските бойци пешмерга и язидите в Северен Ирак и иракските сили за сигурност в Багдад.

Йордания - която има силни сухопътни войски - трябва също да бъде поканена за участие на високо ниво. Тези усилия биха могли да бъдат структурирани по модела на  тренировъчната мисия НАТО-Ирак в сила 2004-2011 г.

Пето, водените в момента от САЩ бомбардировки в Сирия и Ирак трябва минат под ръководството на НАТО.

След това НАТО може да увеличи активите, използвани в тази мисия, като допълнителни самолети, войници, артилерийски снаряди и самолети AWACS, чийто мощен радар има 360 градуса покритие на въздушното пространство при битка. НАТО успя да организира много ефективно командването и контрола над въздушното пространство в Афганистан, и това може се направи и в сегашния конфликт.

Накрая, НАТО трябва поиска изграждането на "отворена коалиция", която да включва не само силите на традиционни съюзници, но и тези на традиционния противник на НАТО - Русия.

Руското правителство твърди, че иска да се защити от "Ислямската държава" и предвид над 200-та мъртви граждани от гражданския самолет, който се разби вероятно след намесата на ИД, тя ще трябва да мотивира неучастието си в тази борба.

Русия трябва да бъде поканена да участва заедно с НАТО и други членове на коалицията срещу "Ислямска държава".

Ако французите потърсят силно участие на НАТО в една широка и твърда кампания срещу "Ислямска държава", американците ще трябва да предложат подкрепа. Те ще трябва да последват примера на французите след 11 септември, а и ако се върнем назад в историята - по време на Американската война за независимост.

"Ислямската държава" е апокалиптична организация, а нейното ликвидиране е закъсняло. Тя обезглавява и насилва граждани от цял свят; убива цивилни в зрелищни касапници, поробва млади жени и момичета и ги продава; тя, по всичко личи, си позволява да сваля граждански самолети.

Сега "Ислямска държава" уби граждани на Западния свят в стил "театър на смъртта".

Има времена за мека сила и за дълга игра в Близкия изток, но има и времена за безмилостно прилагането на твърда сила. Това е отговорност на НАТО да разпознае момента.

* Джеймс Ставридис е пенсиониран адмирал от военноморския флот на САЩ и командващ войските на НАТО, декан на Tufts Fletcher School в САЩ.

Oще: 11 септември  алианс  военни сили  военноморски сили  джеймс ставридис  ислямисти  ислямска държава  нато  париж  русия  сащ  съюзници  флот  франция 


Още от Анализ

Webcafe.bg предупреждава, че администраторите на сайта трият коментари, които съдържат нецензурни думи, обиди по расов, етнически, религиозен, полов или сексуален признак, както и коментарите, които са на латиница.

Регистриран на: 14.12.2011, 11:33

59 gothic | 22.11.201517:13

Конспи, чедо, дойде и твоят ред. Оставих те малко да се порадваш на остроумието ти. До сега. Викаш.... "пофесионални русофоби". Ок. Това само докава, че или не си прочел какво написах аз, или не си се постарал да вникнеш. Както и да е, сам си заби автогола. Само ми кажи, ако можеш, кои празнуваха тази година на язовир Копринка, как се самонаричат те /подсказка - русофили/ и коя държава им е в сърцето, в сънищата и мислите /подсказка № 2 - СССР/. Толкова за връзката между русофилията и Съветския съюз. А това, какви по националност 80% от ръководителите на болешевиките е без абсолютно никакво значение. Сещаш се защо.
По въпроса за Македония - нещата продълават и доста по-късно след 42-ра. А противоречията между Сталин и Тито ескалират в открит конфликт чак през 1948-ма и едва тогава нашенските си функционери започват да се дистанцират от досегашната си позиция по македонския въпрос. Ревизирането на коминтерновската теза за македонска нация върви бавно и тегаво. През 62-ра ЦК на БКП моли ЦК на КПСС да не се издава замислената "История Югославии", заради въпроса с Македония. На следващата започва обрата, когато Живков обявява твърденията за македонска народност и националност за груба историческа фалшификация. А какво е било преди това - открий си сам. Какво е заявил в телеграма до ЦК на БРП на 22.02.1945 Г. Димитров; кога и защо е приет Закона за създаване на съд за защита на македонската национална чест и колко българи са осъдени на смърт в следствие на него; кои точно са "създателите" на македонските "азбука" и "език"; кога Сталин дава указания на Димитров пред Тито за ускоряване на македонизацията на пиринския край; колко от населението в Пиринския край е насила записано като "македонци" при перояването през 1946-та и каква част от тях посочват като майчин език макидонския..... така че попочети малко и се обади пак.
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 03.03.2014, 11:14

58 prqkor | 19.11.201522:32

Колко сте прости не е истина.
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 23.05.2013, 01:45

57 Conspirator | 19.11.201520:14

gothic,сега пък ти ''изби рибата''.Каква връзка откри между Русия,русофилията
и македонската афера?
Ако си толкова млад и историята не ти е любим предмет може да говориш неверни неща-обяснимо е,но да повтаряш като папагал ''мантрите''на професионалните русофоби е нелепо.
От 1917 година до 1989 година винаги е ставало въпрос единствено и само за СССР.''Създаването''на Македония е разработка на Коминтерна,който е бил под пълното подчинение на Сталин,който пък е осетинец.
Вярно е,че до 1937 година Коминтерна активно е работил по ''идеята''за обособяване на Македония като ''съюзна''република,но това,което НЕ СЕ ЗНАЕ и грижливо се прикрива е,че самата България е трябвало да влезе в съюзна Югославия,като предварително бъде разделена на две ''съюзни''републики.България и ''Добруджа''.На път е била,да бъде измислена добруджанска ''нация''.Известно от историята е,че след 1937 година Сталин избива до крак/с малки изключения/шефовете на Коминтерна,а през 1942 година го ликвидира като институция.Всъщност,разривът между Сталин и Тито е на базата на коминтерновската политика.Тито ''прибира''Македония,а наши мекерета ''измислят''македонскиот язик''.
В тази връзка.Каква Русия,каква русофилия те гони,като 85 процента от ръководния състав на болшевиките до 1934 година не е бил от руския етнос и чак след 1937 година намалява под 30 процента,но това е друга тема...
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 31.10.2012, 14:37

56 TheRock | 19.11.201517:33

gothic, русофилите мислят по същият начин както мислят ислямистите от ИДИЛ!
Това не е война на терористи срещу демокрацията а е война на тоталитарните идеологии срещу демокрацията.
Всички русофили в България са привърженици на тоталитаризма ерго са също толкова опасни колкото ислямските фундаменталисти от ИДИЛ.
Та те милите не знаят че точно любимата им Русия е тази, която е стартирала "македонизацията" на българските територии подарени на СФРЮ!!!
От Русия сме страдали толкова колкото и от Турция, но комунист и русофил разбира само от едно, здрав удар в алчната муцуна!!!
   

оценка

+2 -0

Регистриран на: 18.12.2014, 19:07

55 Шамито | 19.11.201516:40

The Seeker защо ти трябваше да се обаждаш.Хиените се разквичаха но не поискаха да ти отговорят на простичките човешки въпроси.Те само се опияняват от злобата си и си плещят помежду си смятайки се за велики коментатори които ще останат в историята.При смяна на гео политическата обстановка ще бъдат първите които ще претърпят еволюция на ценностите си.
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 14.12.2011, 11:33

54 gothic | 19.11.201515:20

"Звучи като Македонски "отличник" по история, който убедено твърди че Хан Аспарух е Македонец, понеже в учебника му по история (финансиране от американски НПО-та) пишело така."

The Seeker, синко! Изби рибата направо! Разрови се малко из историята, но истинската. И ще откриеш кой точно създаде македонските "нация", "език" и "история". Кой искаше да откъсне от България Пиринска Македония и кой готвеше България за присъединяване към СФРЮ. Това, русофилията, май наистина ще се окаже душевно заболяване.... бой
   

оценка

+2 -0

Регистриран на: 31.10.2012, 14:37

53 TheRock | 19.11.201513:46

The Seeker, който вярва на Ванга е идиот!!!
   

оценка

+1 -0

Регистриран на: 14.09.2011, 21:56

52 deowin | 19.11.201500:46

>коефициента и на попадение е над 70 %, което е много както и да го гледаш

Ако хвърляме зар и аз многозначително промълвя "зарът ке падне на страна, дето има 4 или най-много 5 ръба!", то моят "коефицент на попадение" ще е точно 100%.
Интересно съвпадение - точно колкото ми се струва е вероятността да си пълен дебил.
   

оценка

+1 -0

Регистриран на: 06.06.2014, 10:38

51 The Seeker | 19.11.201500:31

Малко по-малко нещата отиват към сценария описан от Ванга - а както може би знаете, коефициента и на попадение е над 70 %, което е много както и да го гледаш.
Не разбирам само автора радва ли се от този факт или му се иска да се случи - според заглавието на статията.
Като не успяха да вкарат Русия във война с Украйна, нормално е да си насочат усилията в по-лесна за разпалване дестинация.

Павето, какво го коментирате - той е явно платен, още по явно от коя страна. Не може да си пишеш на всяка тема по 15 поредни коментара - често не по темата - и да твърдиш, че си адекватен. Още по весело е как се опитва да прехвръли топката от виновните към невинните за дадено събитие - диаметрално изопачаване на фактите. Звучи като Македонски "отличник" по история, който убедено твърди че Хан Аспарух е Македонец, понеже в учебника му по история (финансиране от американски НПО-та) пишело така.
Все пак по тази земя (все още) крачат и хора, които имат критичен поглед върху случващото се или най-малкото могат да анализират ситуацията.

Колко е трудно да се сети човек, коя "сила" има интерес от военни действия и коя печели повече, когато има мир?! Колко е трудно да се сетиш кой разгаря войни и конфликти последните 70-тина години и защо - как и кой печели от тях. Елементарно та чак няма нужда и от коментар. И на фона на това, колко елементарно звучат твърденията, че държавата, която печели в мирна среда ще обучава терористи, които да и мътят после водата - висша форма на мазохизъм или?
   

оценка

+1 -2

Регистриран на: 14.09.2011, 21:56

50 deowin | 18.11.201517:15

>Убеден съм, че си физически хилав, със забележими смущения на либидото

Защото си ме виждал на живо? И си ми спал в леглото?
Човек, продължаваш да копаеш.
Колкото повече твои убеждения споделяш относно човек, когото не познаваш и няма как да познаваш, толкова по-ясно става, че си абсолютно неспособен да компенсираш (или поне осъзнаеш) силните си предубеждения и да позволиш някаква рационалност или логичност в разсъжденията си, когато те се отнасят до неща, които предварително "знаеш".
Тоест, че си обикновен кон с капаци.
Или друго нечифтокопитно.
   

оценка

+0 -0

Най-коментирани

Стани автор

Моливче
Изпрати текст

Изпращайте материали по темите, които ви вълнуват. Ако ни харесат, ще ги публикуваме след редакция в рубриката "Стани автор". Не публикуваме текстове, съдържащи обидни или нецензурни твърдения, квалификации, расистки определения или заплахи.