Ренесанс на расизма | webcafe.bg
Webcafe

Ренесанс на расизма

проф. Ивайло Дичев
12.01.2015, 18:39 (обновена 16.01.2015, 07:18)

1 от 5 снимки Назад Напред

Мюсюлмани, молитва

Снимка: © Getty Images

Тревогата от станалото в Париж идва не от това, че е застрашена свободата на пресата, а светската държава

Драмата в Париж произведе нова фигура на българския расизъм - циганите можело да станат терористи, защото лесно сменяли религията си. Възпроизвежда я, впрочем, и националната телевизия.

Представяте ли си ром-фанатик, опасан с експлозиви? Вероятно на много бедни хора може да се плати за всякакви работи, едни продават бъбреците си, други - дъщерите си, но да се намесват тук някакви религии е сюрреализъм. Май само на цвят го докарват нашите мургави съграждани.

Расизмът съпровожда от векове сегашната пост-пост-колониална война, която тече в различни точки на планетата.

Да почнем с кървавото завладяване на Новия свят от 16-ти до 19-ти век от уж миролюбивата християнска цивилизация (за разлика от войнствения ислям, ха-ха!), с геноцида в Северна Америка, търговията с роби от Африка, заразяването на Китай с опиум - и се стигне до двете чудовищни световни войни за преразпределение на колонии.

Вторият момент са национално-освободителните движения, в случая на Франция - алжирската война, свързана с непрекъснати атентати в метрополията. После бившите колонизирани започнаха да се заселват в развития свят, а Западът се отказа от системната грижа по развитие на бившите си владения - и влезе в режим на наказателни акции от време на време.

Безумната иракска война на Буш-син засенчва доста активната роля в това отношение на Франция, която в последното десетилетие нападна Мали и Либия, в първия случай с относително добри резултати, във втория - катастрофални. Тези акции, представяни в реално време от глобалните медии, радикализират местни групи и раждат кървави символики като разстрела в Париж.

Врагът на Запада е все по-невидим, все по Anonymous - съвсем както вътрешната социална съпротива срещу режимите.

Къде са разположени терористите?

В безсилието си да открие атентаторите от 11/09, споменатият Буш се нахвърли върху една традиционна диктатура, каквато беше Ирак и която той, разбира се, лесно победи. Резултатът беше катастрофален, защото на мястото на Саддам, върху когото можеше да се оказва натиск с арсенала моркова или пръчката, се появи невидимата „Ислямска държава", построена на принципа на интернет, където няма център и контрол.

Подобен резултат имаха някои от арабските революции - наместо диктатори, демократизация на бандитизма.

Още една такава държава коли в Нигерия - „Боко Харам" значи „не на западното образование". Такива хора поеха битката за Палестина, вече не е ясно с кого да се преговаря за независима държава, както виждаме те вече са и в Париж.

Какво точно искат? Ами нямаме еднозначно обяснение. Едни казват, че това са бедни, неитегрирани хора, които се борят за справедливост. Други - че едни главорези, които искат власт и религията е само средства. Трети твърдят, че ислямът е тръгнал на война със западната цивилизация. Четвърти - че тия хора нямат нищо общо с исляма. Пети - че отзад стоят едни пари. И тъй нататък.

Вероятно така са се чувствали колонизаторите, попаднали сред непознати народи с всевъзможни езици, обичаи, практики - и ето как расизмът идва да обедини в едно понятие неразбираемите чужди.

Нали помните Валадолидския дебат от 16 в, за това дали индианците имат душа? Вярно, че папата издава була за това, че те не са адски създания и подлежат на християнизиране, но расизмът не е изчезнал и до днес. Нещо повече - засилва го тази нова несигурност пред невидимия враг.

Назадничави? Мургави? Бедни? С гнусни за нас храни, облекла, семейни отношения?

Не е лесен въпросът доколко ислямът има вина за това, което се случи в Париж. Същите дебати водехме за вината на Маркс за съветския комунизъм - знаем, че според неговите идеи комунизмът ще възникне в най-развитите капиталистически страни, а не във изостанали като феодална Русия.

Е, виновен ли е той, че век по-късно някакви руски болшевики използват думите му за установяване на модерен феодализъм?

От друга страна - защо точно Маркс използват те, не, примерно Хегел? Очевидно има нещо в това учение, което се подава на пре-интерпретация.

Ако има проблем с исляма днес, той е в това, че тази религия не е преживяла своето Просвещение - епоха, която не отменя религиозните вярвания, а ги ограничава до частната сфера, като установява едно неутрално поле на взаимодействия между хората, което е ръководено от правото, културата, науката.

Това Европа прави след ужасно кървавите религиозни войни от 17 в, когато става ясно, че за да съжителстват хора в една държава, трябва да се въздържат да налагат религиозните си възгледи на другите.

Тревогата от станалото в Париж идва не от това, че е застрашена свободата на пресата - това е едно относително понятие, което зависи от цензура, гражданска смелост, нрави, закони и тъй нататък. Застрашен е просвещенският проект на светската държава, проектът на секуларизацията.

Християнството е по-добро от исляма не по съдържанието си (в Библията има достатъчно много ужаси), а с това, че е приело да се оттегли в частната сфера, да се грижи за интимния мир на човека, а обществените дела да остави на разума. На статуята на свободата в неделя беше качена фразата на Декарт, емблематична за европейския рационализъм: „Мисля, следователно съществувам".

Във Франция има един такъв израз, описващ френски граждани, потомци на имигранти през едно-две-три поколения, като тези, замесени в атентата: „видими малцинства".

Можем да си представим как този нов расизъм може да се комбинира с новите технологии: някакви компютри да следят нюансите на цвета, формата на носовете, употребата на изрази като „мир на праха му" за пророка. Скептичен съм към техноутопиите.

Дали не е по-добре да се върнем към понятия, които някак взехме да презираме през последните 30 г. - държава, развитие, социална тъкан?

Oще: charlie hebdo  арабски свят  ирак  ислям  история  колонизация  коран  религия  светска държава  свобода на словото  секуларизация  франция  християнство 


Още от Анализ

Webcafe.bg предупреждава, че администраторите на сайта трият коментари, които съдържат нецензурни думи, обиди по расов, етнически, религиозен, полов или сексуален признак, както и коментарите, които са на латиница.

Регистриран на: 14.09.2014, 18:24

28 Георги Стефанов.538312380 | 25.01.201509:45

Всяка епоха е раждала умове и идеи, които да помогнат за човешкото развитие напред, към по-добро. Нашата епоха не роди нищо такова. Погълнати от невероятната техническа революция и левите и десните и фанатиците и атеистите и бедните и богатите - всички май забравиха да мислят за съдбата на човечеството. А човечеството се плоди главоломно. Ресурсите стават все по-ограничени. Като има ООН, ЮНЕСКО, форум Давос и всякакви други публични форуми - да вземат да се съберат световните учени да седнат и да формулират някаква световно приемлива политика, която да подобри положението на Земята.
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 27.11.2013, 19:18

27 Nikkor | 17.01.201519:53

Страхотен коментар №20 на Фрида. Същото важи и за другите ти коментари.
Не знам дали си заслужава да обясняваш тези неща на хора, които така и не са поискали да разберат света около себе си, т.е. да си седнат на дупето и да четат и препрочитат и осмислят едни книги, но защитата на свободата е най-високата кауза. Който не я разбира ( повечето ти съперници тука ), наистина не заслужава дори да я обсъжда.
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 09.09.2011, 08:58

26 янаки | 15.01.201511:50

„Свободните” медии пренесоха акцента на трагичните събития в Париж от 7 януари от жестокото убийство на 17 човека върху защитата на свободата на словото.

Пренесоха акцента върху правото на журналистите да обявяват за предразсъдъци всички наложили се в цивилизованото общество ограничения, табута и норми, повечето от които го отличават от един кучкарник, примерно.

Защото именно по тези самоограничения, които обикновено се наричат добро възпитание, се ранжират хората от най-ниското стъпало на един квартален побойник до един уважаван в обществото човек, при когото неговите несъмнени качества се съчетават със зачитане достоинството на другите, деликатност и чувство за отговорност по отношение на това какво прави и какво казва . Или ако щете - от един бай Ганьо до професор Иречек.

Но това, според мене, няма нищо общо със свободата на словото. Свободата на словото има общо с това, доколко обществото се запознава обективно, безпристрастно и без налагане на определени теми от политическия живот на табута от политическа коректност (или респект от властоимащите) със всичко това, което се случва около нас и е обществено значимо.
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 23.05.2013, 01:45

25 Conspirator | 14.01.201517:45

Фрида,съгласен съм с теб,че либералното общество е в пъти по-добро от какъвто и да е друг,утилитарен,тоталитарен и пр.режими,но има едно голямо НО.Когато една държава 45 години е била под строг тоталитарен контрол и между другото са лишили гражданите и от недвижима собственост,превръщайки ги в класически пролетарий,които нямат друго какво да губят освен панелката си,нещата са съвсем различни.Прибави към това десет години пълна загуба на пазари,тотално сриване на икономиката,хипер-инфлация и фалит на държавата.След 5-6 години следва политическо решение на Европейския съюз за приемане на България в Европа,без да има абсолютно никакво икономическо основание за такова решение.Държавата ни през 2006 по икономически показатели съвсем не беше готова да бяга по ''пистата''на Европа.Все едно човек,който е бил над петдесет години прикован на легло,само на хляб и вода,да го пуснеш да се състезава/либерално/с едни юнаци дето от триста години само това правят.Резултата е налице.Два милиона българи съвсем либерално взеха семействата си и се пръснаха по света.Останките от народа ни вече и теоретически не могат да излъчат елит,който да ги издърпа от ямата на демографската криза.
Ако в най-скоро време не се предприемат мерки,които са далеч от либерализма България просто ще загине,включително с ренесанс на расизма.Факт.
   

оценка

+3 -0

Регистриран на: 18.07.2010, 15:13

24 Harry | 14.01.201511:31

Не казвай че не познвам юдаизма, познавам го, свещената книга Тора съм я прочел, Стария завет на християнската Библия, чел съм и малко преводи от Талмуда, достатъчно да кажа че догматът на юдаизма е расистки, ксенофобски, фундаменталистки, поне колкото исляма.

Хора, купете си Библията, прочете Стария завет, и узнайте какво проповядват равините.
   

оценка

+2 -0

Регистриран на: 18.07.2010, 15:13

23 Harry | 14.01.201511:20

"либерализмът, янаки има една граница - животът. всичко друго е относително."

Фрида, що не го кажеш на милионите избити по целия свят от колонизаторите англосакси?! Кажи го и на палестинците, в чиито земи нахълтахте с помощта на анлго -американската армия, с огън и меч ги прогонвате от домовте и земите им, в които живеят от хилядолетия, подложили сте ги на геноцид, Америка ви поддържа с 3-4 милиарда годишна помощ, Германия също, а когато ви натиснат арабите, идва Шести американски флот да ви спасява.
   

оценка

+1 -0

Регистриран на: 18.07.2010, 15:13

22 Harry | 14.01.201511:14

Спорно е дали еврейската държава е възродена, предците на ешкеназите - 90% от всички евреи, никога не са живели в Палестина и не са семити, както арабите и сефарадите от Испания. Израел беше създадена в частното владение на Ротшилд в Палестина, с насилие, единставено на основание на Стария завет на Библията, в юдаизма свещената книга Тора, за която отдавна се знае че е заемка от по-стари цивилизации с поне 1500г - виж епоса Гилгамеш.

Скорошно генетично проучване доказва че съвременните евреи нямат близкоизточни корени, генетичният код им е средиземноморски и европейски, също като на нас българите.
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 14.08.2010, 11:53

21 Frida | 14.01.201510:48

виждате ли, хари, явно не познавате юдаизма, затова пък имате възродена юдейска държава пред очите си, бъдете обективен.
   

оценка

+0 -3

Регистриран на: 14.08.2010, 11:53

20 Frida | 14.01.201510:44

либерализмът, янаки има една граница - животът. всичко друго е относително.
либерализмът не е виновен за икономическата криза - свободният избор на индивидите често е погрешен за тяхната съдба. всеки, който обвинява свободата за икономическите трудности, за кризите, за социалното неравенство и несправедливост се родее с мракобесничеството и носи жалка злодейска душичка.
дали е папа, айатолах, секретар на някоя комунистическо-социалистическо-работническоселска партия, дали е брадясал и въшлясал зелен, дали е активист на некое движение за защита на правата и достойнството на терористите и пр. левичарско-консомолско-циркаджийско котило, няма значение. който изрече дума против свободата, съмнение в свободата, няма понятие, какво означава тя. следователно няма право да я обсъжда, а камо ли да я осъжда.
проблемът е, че такива са се навъдили и са се възкачили на всякакви авторитетни места, облечени са във власт и им се дава трибуна да крякат и сили да пречат и да рушат.
   

оценка

+3 -3

Регистриран на: 09.09.2011, 08:58

19 янаки | 14.01.201510:18

“Дали не е по-добре да се върнем към понятия, които някак взехме да презираме през последните 30 г. - държава, развитие, социална тъкан?.........”

Не е много ясно, кои са тези „ние”, които са започнали да презират „държава, развитие, национална тъкан......”, мисля, че би било коректно авторът на статията да се конкретизира.

Със сигурност, от държавните ръководители в ЕС единствено Виктор Орбан не презира тези понятия, затова не е далече часа, когато, „ще му скроят кюляфа”.

И Виктор Орбан, и Папа Франциск са обект на масирана атака от страна на свободните медии, защото изказат съмнение в ценностите, върху които е изградена политическата и икономическата система на западния свят.
Защото Орбан се осмели да каже, че „либералните принципи и способи на организацията на обществото не защитиха държавната собственост, хвърлиха държавата в дългове, и направиха семействата лихвени роби на банките”. По думите на Орбан, икономическите изменения, които намират място по света, потвърждават, че държавите, основани на принципите на либерализма, не са в състояние да запазят своята конккурентоспособност. И че става повече от ясно, че държава на благосъстоянието е илюзия.
Какво може човек да прибави.
   

оценка

+3 -0

Най-коментирани

Стани автор

Моливче
Изпрати текст

Изпращайте материали по темите, които ви вълнуват. Ако ни харесат, ще ги публикуваме след редакция в рубриката "Стани автор". Не публикуваме текстове, съдържащи обидни или нецензурни твърдения, квалификации, расистки определения или заплахи.