Защо хората посягат на живота си? | webcafe.bg
Webcafe

Защо хората посягат на живота си?

Webcafe.bg, по Vox
13.09.2015, 15:27 (обновена 15.09.2015, 14:19)
лаура, депресия, самота, прозорец

Няма една единствена причина за самоубийството. Тук действат много биологически и психически причини

Защо хората се самоубиват? Отговорът на този въпрос е в основата на превенцията на самоубийствата: ако знаем обстоятелствата, които тласкат хората да посягат на живота си, тогава може да ги спрем.

Един мит, например, е, че самоубийството не е импулсивен акт, а е въпрос на подбиране на смъртоносни методи и средства, на планиране.

Джил Харкави - Фридман, вицепрезидент на фондация за превенцията на самоубийствата в САЩ, цитира последни проучвания, според които самоубийците са склонни да действат прибързано в момент на криза, а много от факторите за това зависят от детайли и дългосрочни фактори, известни само на най-близките им хора или само на самите тях.

Изследвания от Израел показват, че хората, които искат да сложат край на своя живот, изпадат в състояние на временно упорство, на умопомрачение, което лесно може да преобърне, ако не открият пистолет, например, или смъртоносното средство, което са си представяли. Както се досещате, между самоубийствата и притежанието на оръжие има пряка връзка, а специално в Израел имат проблем със самоубийствата на военни.

Джил Харкави - Фридман смята, че е нужно да погледнем на времето като фактор. Изпаднали в криза, самоубийците не си дават сметка, че тя няма да продължи вечно. Всяка минута забавяне може да е спасителна, така че липсата на пистолет в гардеробите им определено има значение, докато на място пристигнат психолози и близки, които да разколебаят фаталните намерения.

Тя твърди, че самоубийството е сложен личностен проблем и синтезира събраната информация по темата.

Импулсивност

Самоубийците не стават такива за секунди. Това е сложен процес, в който влияят дългосрочни и скрити фактори, например психически или физически заболявания, травматично увреждане на мозъка, насилие в детството... Те не водят директно до желание за самоубийство. Има обаче по-остри фактори с катализиращ ефект (уволнение, тормоз, прием на психоактивни вещества) които носят усещането за безизходица и отчаяние, замъгляват трезвата преценка.

Ако човек има склонност към суицидно поведение, всичко може да се случи много бързо. Решението може да дойде след 5 минути, час, 3, 5 или 10 часа. Мнозинството от хората мислят три часа. Има случаи, в които оцелели признават, че са съжалявали дори в момента на самия опит за самоубийство - тогава осъзнават, че всъщност искат да живеят.

Внимание

Т.нар. психологическа аутопсия обикновено установява суицидни признаци, дори и загиналият сам да не ги е забелязал. Всъщност, доста хора не са диагностицирани изобщо. Други преживяват сами проблемите и стреса, без да казват на никого.

Има нужда да образоваме хората да бъдат по-внимателни, когато забележат у околните смяна на настроението и апетита, употреба на наркотици, нарушен сън, загуба на тегло и т.н. Всичко това може да бъдат знаци. Няма една единствена причина за самоубийството. Тук действат много биологически и психически причини.

Важно е да запомните, че дори когато имате криза и се почувствате по-добре, за известно време чувствителността ви ще продължи да бъде изострена. Като счупване на кост.

Oще: желание за самоубийство  край на живота  опити за самоубийство  притежание на оръжие  психология  самоубийство  суицидни нагласи  човешко съзнание 


Още от Анализ

Webcafe.bg предупреждава, че администраторите на сайта трият коментари, които съдържат нецензурни думи, обиди по расов, етнически, религиозен, полов или сексуален признак, както и коментарите, които са на латиница.

Регистриран на: 25.08.2010, 11:18

1 boris | 14.09.201512:59

Смърт за самоубийците!
   

оценка

+1 -2

Най-коментирани

Стани автор

Моливче
Изпрати текст

Изпращайте материали по темите, които ви вълнуват. Ако ни харесат, ще ги публикуваме след редакция в рубриката "Стани автор". Не публикуваме текстове, съдържащи обидни или нецензурни твърдения, квалификации, расистки определения или заплахи.