"Полезният идиот" на Кремъл | webcafe.bg
Webcafe

"Полезният идиот" на Кремъл

Webcafe, по Daily Beast
13.10.2016, 18:10 (обновена 14.10.2016, 15:27)
джулиан асанж

Снимка: © Getty Images

От гледна точка на Русия, WikiLeaks по-скоро е "полезният идиот", защото хората зад платформата са прекалено страхливи или глупави, за да се включат в централната стратегия на правителството

Щабът на Хилари Клинтън и Националната комисия на Демократическата партия (DNC) публично обвиниха WikiLeaks в обслужване на руските държавни интереси и в активно подпомагане на кампанията на Доналд Тръмп.

Така ли е обаче в действителност? Има ли пряка връзка между платформата за публикуване на секретна информация и Кремъл?

Оказва се, че американските разузнавателни служби не са съвсем сигурни в точността на подобна теория.

Един от говорителите на Клинтън нарече WikiLeaks "пропаганден инструмент" на Кремъл и обвини основателя на сайта Джулиан Асандж в "съучастие с руското правителство в помощ на Тръмп". Причината - изтичането на компрометиращи имейли, откраднати от сървъра на DNC и от акаунта на Джон Подеста - шеф на предизборния щаб на Хилари Клинтън.

Тази позиция се различаваше от оценката на американското разузнаване и Департамента по национална сигурност от миналата седмица, в която WikiLeaks не се посочва изрично като руски агент, нито се прави връзка между хакерските атаки и кампанията на Доналд Тръмп.

Във вторник временният председател на DNC Дона Бразил директно посочи, че WikiLeaks е част от кампанията за манипулиране на президентските избори в САЩ.

"Нашите разузнавателни служби показаха достатъчно ясно, че руското правителство е отговорно за кибератаките, чиято цел е да се месят в нашите избори, а WikiLeaks е част от тази акция", се казва в позиция на Бразил.

В същото време, четирима служители от военното и контраразузнаването коментират пред The Daily Beast, че връзката между Русия и WikiLeaks съвсем не е толкова ясно очертана.

Без съмнение, организацията се възползва от дейността на руските хакери, които пускат крадените мейли през сайта й. Но означава ли това, че WikiLeaks получава заповеди от Владимир Путин и действа по негова поръчка?

"От гледна точка на Русия, WikiLeaks по-скоро е "полезният идиот", защото хората зад платформата са прекалено страхливи или глупави, за да се включат в централната стратегия на правителството", казва анонимен служител от правителството на САЩ. По думите му сайтът се използва само за прикритие на руските хакери.

В разузнаването са твърдо убедени, че WikiLeaks представляват опасност за националната сигурност на САЩ заради практиката си да публикуват документи и кореспонденция, съдържащи класифицирана информация.

Каква е конкретната връзка с Русия обаче продължава да е тема на вътрешен дебат. Някои смятат, че групировката е в директен контакт с Кремъл. Други обаче твърдят, че WikiLeaks действа единствено като посредник за крадени документи - и не като журналистическа организация.

Внимателно подбраните думи в позицията на службите за сигурност от миналата седмица по отношение на руското участие в последните хакерски атаки показва, че няма единно мнение за сътрудничеството между WikiLeaks и Русия.

"Публикациите на хакнати имейли през сайтове като DCLeaks.com, WikiLeaks и от лицето зад псевдонима Guccifer 2.0 съвпадат с методите и мотивацията на атаките, ръководени от руската страна", се казва в позицията.

И все пак никъде не се посочва, че някоя от тези организации стои зад самите хакерски атаки, нито се обяснява по какъв начин "атаките, ръководени от руската страна" са свързани с WikiLeaks.

Експертите твърдят, че човекът (или хората) зад Guccifer 2.0 работи по поръчка на руското правителство, но основната му задача е да бъде канал за информация. WikiLeaks твърди, че има своя самостоятелна процедура за проверка на достоверността на документите, които получава.

"WikiLeaks има перфектна десетилетна репутация за точността на процедурата по проверка", казва говорител на организацията пред The Daily Beast, но отказва да отговори на твърденията, че сайтът подпомага Путин и Тръмп.

Неяснотата около евентуалния конфликт на интереси при WikiLeaks става все по-проблематична, тъй като изтичането на крадени мейли не спира.

Без съмнение WikiLeaks оказва влияние върху американската политика. На въпрос на Daily Beast как биха категоризирали организацията, двама от разузнавачите реагират с дълго мълчание.

"Хм, това е интересен въпрос".

Медия ли е WikiLeaks? Не съвсем.

"Не мога да си ги представя като журналистическа структура, тъй като те не отговарят на нито един кодекс за етично поведение на журналистите", казва един от анкетираните служители. (На това твърдение WikiLeaks отговарят с припомняне, че организацията е спечелила "множество награди за журналистика", включително престижно отличие от родината на Асандж - Австралия).

Ако разследващите институции в САЩ посочат, че WikiLeaks е "агент на чужда сила", каквато е дефиницията в законодателството, тогава разузнавателните служби и полицията могат да получат разрешение да подслушват сътрудниците на организацията, както и да им повдигнат обвинения в шпионаж.

В такъв случай - може ли да се твърди, че WikiLeaks е престъпна организация?

"Не бих стигнал чак толкова далеч", казва един от анкетираните служители на разузнаването.

А съучастник в престъпление? "Абсолютно", отговаря друг. "Тази групировка е разпространител на крадена информация, който склонява други лица да извършват престъпна дейност в негова полза".

"Никога не сме се опитвали да ги класифицираме с точно определение. Обсъждаме единствено последствията от дейността им", казва трети разузнавач.

В частни разговори, някои служители на разузнаването изразяват задоволството си от факта, че общественото мнение вече се отнася критично спрямо организацията заради множеството случаи, в които през платформата изтичат лични данни за обикновени граждани.

Наскоро WikiLeaks публикува 300 000 мейла от турската управляваща Партия на справедливостта и развитието, в които се съдържаха данни за почти всички жени, които са гласували на последните избори в Турция. Критиците на WikiLeaks обвиниха хората на Асандж, че поставят невинни хора под заплаха от репресия.

За пръв път от 10 години обществеността започва да разбира гледната точка на разузнавачите спрямо WikiLeaks: хора, които движат собствена пропагандна кампания, а не журналисти, които пазят анонимността на източниците си.

"Никога не сме се съмнявали, че не са легитимни. Пускането на тези данни има за цел да злепостави Съединените щати", твърди един от разузнавачите.

Изглежда, всички се обединяват около едно мнение: WikiLeaks желае да играе собствена роля в процеса на американските президентски избори и да влияе върху политиката в САЩ.

"Асандж се опитва да въздейства върху политическата машина. Това е огромна промяна", казва Арун Вишванат от Университета в Бъфало. Той е преподавател по комуникации, специализирал в киберсигурността.

Въпреки че няма пряко доказателство, че WikiLeaks се занимава с хакерски атаки, очевидно се възползва от тях - нещо, което правят и всички останали американски медии.

Техните атаки обаче имат много по-голяма цел от осветяването на частната кореспонденция.

Американското разузнаване смята, че Русия се опитва да подкопае доверието в честността на изборите - изключително опасен ход, като се има предвид опорната точка на Тръмп, че "единственият начин да загуби е правителството да подправи изборите".

"Само преди десет години никой не говореше за кибератаки по време на избори. Сега те заплашват самата база на нашата политическа система", казва Вишванат.

В този странен нов свят WikiLeaks е един от водещите играчи.

Асандж обяви, че организацията ще публикува нова информация през следващите 10 седмици - т.е. дори и след президентските избори.

А дотогава всички дискусии за целите и същността на WikiLeaks ще бъдат заглушени от тайните, които те разкриват. За голямо съжаление на щаба на Клинтън.

Oще: guccifer 2.0  wikileaks  връзки на wikileaks с русия  групировка  джулиан асандж  джулиан асанж  избори  кибератаки  кремъл  президентски избори в сащ  престъпна дейност  разузнаване  руски хакери  руски хакерски атаки  сащ  хакерска атака  хилари клинтън  цру  шпионаж 


Още от Анализ

Webcafe.bg предупреждава, че администраторите на сайта трият коментари, които съдържат нецензурни думи, обиди по расов, етнически, религиозен, полов или сексуален признак, както и коментарите, които са на латиница.

Регистриран на: 01.08.2012, 16:39

7 scuba | 16.10.201600:42

Доналд Тръмп може и да загуби изборите,но много малко хора в Европа и разбира се,в България разбират,че главният губещ ще са те,т.е.ние.
Още преди повече от година,когато Тръмп и Клинтън започнаха да се спрягат за евентуални кандидати за партиите си Хилъри беше оприличена на "ястреб",Докато Тръмп беше определян по-скоро като "изолационист".
Какво означава това,всеки знае-ако Клинтън спечели ще има нови войни,намеса на САЩ навсякъде по света,повличане на Европа във всичко това,и най-малко хиляди бежанци,които ще отидат в Европа,а не в САЩ.
Това е.
Другото,което не мога да си обясня е невероятната наглост на Хилъри,която мълча като овца,когато съпругът и бъркаше с пурата си в * на Моника,а сега пищи, че Тръмп бил хванал задника на някоя кифла.Дебели очички!
Но целта оправдава средствата,нали!
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 28.01.2014, 19:57

6 sim4o | 15.10.201617:27

.." WikiLeaks в обслужване на руските държавни интереси и в активно подпомагане на кампанията на Доналд Тръмп..."
------------------------
Демек- руските интереси и кампанията на Доналд Тръмп комай съвпадат донякъде?
А?
И не е манупулационно твърдение, не е!

А който е демократ , иска да удари по путиновизма и мракобесието .. .. .. и цени принципите на свободната френска любов - да подкрепя Клинтън!
А?
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 18.12.2014, 19:07

5 Шамито | 15.10.201615:22

Поръчкова и независима журналистика са все платени.Журналистиката струва пари следователно е зависима.Правейки се на независим сега обслужваш бъдещата си зависимост.
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 18.12.2014, 19:07

4 Шамито | 15.10.201615:15

Силата да бъдеш информиран е силата да бъдеш манипулиран.
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 17.11.2010, 12:35

3 vanko | 15.10.201612:29

Ако беше забавно, горното щеше да е поредният претендент за "Виц на десетилетието"... Но не е.

Всъщност е класически пример за поръчкова журналистика - неприкрито поляризирана, преливаща от комсомолски патос и, най-важното, хвърляща недоказани и недоказуеми фекалии по "лошите".

Интелектуално фактологическа флатуленция. Включително и препечатването/разпространението.
   

оценка

+1 -0

Регистриран на: 28.09.2010, 14:22

2 Pavur Pezev | 15.10.201610:37

пак се подчертава че информацията е КРАДЕНА,а не се коментира САМАТА информация.престъпленията на ойро-атлантите по света в последните години са толкова зловещи,че КРАДЕНЕТО на информацията всъщност е благородно дело,а клинтъница,бушовете,кондомлиза райс и оная сган в Брюксел,требе незабавно да бъде оваляна в мазут и патешка перу'ина,подгонена със сопи,обесена и провесена на главните площади да съхне за назидание на седерастията.
   

оценка

+1 -0

Регистриран на: 18.12.2014, 19:07

1 Шамито | 14.10.201617:20

Пустите му янки.Пак Кремъл им виновен.Не знам дали е българска поговорка но е уместна.На кривия чеп Космоса ама много му пречи.
   

оценка

+0 -0

Най-коментирани

Стани автор

Моливче
Изпрати текст

Изпращайте материали по темите, които ви вълнуват. Ако ни харесат, ще ги публикуваме след редакция в рубриката "Стани автор". Не публикуваме текстове, съдържащи обидни или нецензурни твърдения, квалификации, расистки определения или заплахи.