Вълната, която ще удави Европа | webcafe.bg
Webcafe

Вълната, която ще удави Европа

Webcafe.bg, по BBC
30.08.2015, 22:07 (обновена 01.09.2015, 14:47)
приемен лагер за нелегални имигранти в унгария

Снимка: © Getty Images

Само през юли 2015 г. 34 000 мигранти са засечени при опита им да пресекат границата между Сърбия и Унгария, за да влязат в Шенгенското безвизово пространство. В опита си да се справи с бежанската вълна Унгария построи 175-километрова ограда от бодлива тел по границата си, която (без особен успех) цели да спре навлизането на мигрантите.

Само за една година над 2500 мигранти са изгубили живота си в Средиземно море вследствие на потъването на претъпканите с хора кораби, които се опитват да стигнат бреговете на Италия или Гърция.

Потокът от отчаяни бегълци от Близкия Изток и Африка, които преследват надеждата си за по-добър живот в Европа, вече надвишава значително нивото от същия период на 2014 г.

Тенденцията показва, че все повече хора изминават опасния маршрут през Западните Балкани, за да достигнат крайната си цел - Германия или друга северноевропейска държава.

Ето отговорите на някои от ключовите въпроси около кризата:

Колко души бягат към Европа?

От началото на годината над 300 000 мигранти са опитали да прекосят Средиземно море към Европа въпреки животозастрашаващия морски преход, по данни на ООН.

За сравнение - общият брой на средиземноморските мигранти за цялата 2014 г. е около 219 000 души.

Близо 200 000 от мигрантите са стигнали до бреговете на Гърция, а 110 хиляди души са акостирали в Италия.

По-голямата част от хората, търсещи вход към Европа през Гърция, идват от турския бряг. Обикновено достигат до островите Кос, Хиос, Лесбос и Самос. Тъй като маршрутът им не е твърде дълъг, често използват малки надуваеми или дървени лодки.

За сметка на това пътуването от Либия до Италия е по-продължително и много по-опасно.

2015 г. беше година на трагични инциденти, довели до смъртта на стотици имигранти:

500 души загинаха при потъването на две лодки на 27 август на заминаване от Зувара в Либия. Телата на 71 души, сред които и малки деца, бяха намерени в изоставен камион в Австрия в същия ден. Близо 800 мигранти загубиха живота си при крушението на претоварен кораб край бреговете на Лампедуза през април.

Хаосът в Либия всъщност дава пълна свобода на трафикантите да експлоатират "клиентите" си.

Оцелелите след тези катастрофи често свидетелстват, че са станали жертви на насилие и физическа разправа от страна на каналджиите. Голяма част от хората, търсещи път към Европа, са принудени да плащат на трафикантите на хора хиляди долари за всеки член на семейството си.

Според данни на Фронтекс - европейската служба по външните граници - през 2015 г. има двойно увеличение на мигрантите, използващи канали за трафик през Западните Балкани. Още по-голям е годишният ръст на онези, които пресичат Егейско море от Турция през гръцките острови.

Откъде идват мигрантите?

Най-голямата национална група сред мигрантите е тази на сирийските бежанци - хора, които се опитват да избягат от бруталната гражданска война в родината си.

На второ място по численост се нареждат афганистанците и еритрейците. В повечето случаи хората бягат от бедността и нарушаването на човешките права в собствените им държави.

Големи групи се образуват около мигрантите от Нигерия и Косово. Най-голямата част от косовските емигранти са бедни маргинализирани роми.

Новите мигранти от Еритрея формират най-голямата група в Италия, следвани от нигерийските преселници. През Гърция влизат най-много сирийци, следвани от афганистанците.

Накъде отиват мигрантите?

До момента Германия е одобрила най-голям брой молби за бежански статут в сравнение с всички останали страни от ЕС, като Берлин очаква да приеме 800 000 бежанци до края на годината.

Тенденциите показват, че основният маршрут на хиляди бежанци е по линията Гърция - Македония - Сърбия - Западните Балкани или Унгария - Австрия - Германия или друга страна от Северна Европа.

Според данни на ООН, всеки ден около 3000 нелегални емигранти пресичат границата между Гърция и Македония, като се очаква напливът да се запази през следващите месеци.

Голяма част от тях се озовават в Сърбия; службите в Белград твърдят, че от началото на годината са заловили около 90 000 мигранти.

Само през юли 2015 г. 34 000 мигранти са засечени при опита им да пресекат границата между Сърбия и Унгария, за да влязат в Шенгенското безвизово пространство.

В опита си да се справи с бежанската вълна Унгария строи 175-километрова ограда от бодлива тел по границата си, която (без особен успех) цели да спре навлизането на мигрантите.

Властите в Будапеща отправиха призив към останалите страни от ЕС да спрат да връщат нелегални имигранти към тяхната територия, въпреки че имат регистрация в Унгария. Според регламента от Дъблин, обаче, отговорността за одобряването на молба за убежище се пада на първата държава от ЕС, в която са регистрирани мигрантите.

Унгария не е единствената държава, която показва, че не може да се справи с бежанската вълна.

Австрия също очаква поне 80 хиляди искания за предоставяне на убежище през 2015 г.

Хиляди мигранти живеят в лагери около Кале в Северна Франция, а голяма част от тях са готови да пожертват живота си в опит да преминат Ла Манша, за да влязат във Великобритания.

Какъв е отговорът на властите?

Повечето спасителни операции, свързани с мигрантите по външните граници на Европа, се изпълняват от служителите на Фронтекс.

След тежки спорове между европейските лидери през април финансирането на службата беше утроено, като бюджетът набъбна до 120 млн. евро.

Четири месеца по-късно обаче се оказва, че голяма част от парите не достигат до Фронтекс. Службата се оплака, че не получава достатъчно средства от държавите-членки на ЕС, за да може да помогне на Гърция и Унгария да се справят с миграционния натиск.

Италия се отказа от поддръжката на мисията Mare Nostrum за издирване и спасяване при бедствени ситуации в Средиземно море, след като няколко европейски държави декларираха, че вече не могат да си позволят да издържат програмата. Решение, което беше остро разкритикувано от множество правозащитни групи.

През април ЕС се ангажира да подсили военноморските патрули в Средиземно море, които да могат да прекъсват мрежите на трафикантите, като унищожават корабите им още преди мигрантите да бъдат натоварени на тях. Всяко действие на военните обаче трябва да съответства на изискванията на международното право.

Сериозни противоречия има и около въпроса какво се случва с мигрантите, които все пак успяват да влязат на територията на ЕС.

Брюксел се опитва безуспешно да убеди държавите-членки да приемат квотна система, според която 40 000 сирийци и еритрейци да бъдат разпределени във всички страни от съюза в рамките на близките две години.

В крайна сметка, се реши да бъдат приети само 32 500 мигранти и то - на доброволни начала по инициатива на приемната държава.

Петстотин души от тях ще дойдат в България. Страната ни настояваше за специално отношение и беше против предложената първоначално квота от общо 788 души.

Още 20 000 бежанци, които се намират в лагери на ООН, стоят в очакване да бъдат прехвърлени в ЕС, но окончателно решение по този проблем също не е взето.

Справедливо ли е разпределението на бежанците в ЕС?

В продължение на години ЕС се опитва да хармонизира политиката по отношение на предоставянето на убежище за външни лица. Опитът се сблъсква със сериозни трудности поради характеристиките на отделните 28 страни-членки, всяка от които разполага с независими правоохранителни органи и съдебна власт.

Лобирането в полза на правата на бедните имигранти също не е лесно на фона на нестабилния икономически климат в Европа, в която има страни със значителна безработица и опасения от отнемането на работни места от чужденци.

Самите държави от ЕС са разделени по отношение на разпределянето на бремето от огромния външен наплив.

Гърция, която е претрупана с молби за убежище като първа страна от ЕС на пътя на бежанската вълна, успя да се договори с част от европейските страни да не връщат нелегалните имигранти обратно към Атина.

Германия обяви, че няма да прилага регламента от Дъблин, и реши да предостави убежище на всички сирийски бежанци, независимо как са пристигнали в Европа.

Финландия също е сред страните, които спряха да експулсират имигранти към Гърция.

По данни на Евростат броят на молбите за бежански статут в ЕС е достигнал до 626 065 заявления през 2014 г., докато година по-рано броят им е бил 435 190. Най-голямата част от тях са одобрени от Германия, следвана от Швеция и Италия.

Как мигрантите получават бежански статут в ЕС?

Кандидатите за убежище трябва да докажат пред властите, че бягат от преследване в родината си и че ако се върнат обратно, рискуват да бъдат подложени на репресия или дори да загубят живота си.

Според правилата на ЕС бежанецът има право на храна, първа медицинска помощ и подслон в приемен център. За всеки бежанец трябва да бъде направена оценка на потребностите. Настанените в приемните центрове имат шанс да получат бежански статус "на първа инстанция". Ако молбата им не бъде одобрена, те могат да обжалват отказа пред съда.

Всеки бежанец би трябвало да получи право на труд в рамките на 9 месеца след пристигането си в приемащата страна.

Кризата с бежанската вълна е без прецедент в историята на Европейския съюз.

Самият ЕС е принуден да се справя с още серия вътрешни проблеми - като финансовата криза с Гърция, проблемите на южните страни-членки с безработицата и срива на икономиката, политическия възход на антисистемни партии, терористичната заплаха след атентатите във Франция, Дания и Белгия, и др.

Липсата на лидерска визия за справяне с мигрантската вълна обаче може да се окаже най-сериозното изпитание за страните от ЕС. Някои от тях - като Великобритания и Франция, например - вече усещат последствията от провала на интеграцията на мигрантите от бившите си колонии в Близкия изток и Африка.

Бездействието на ЕС не само задълбочава проблема с притока на мигранти, но и създава благоприятна среда за мощно развитие на транснационални организирани престъпни групи, които се захранват с пари от трафика на хора.

В дългосрочен план резултатите от този хаос могат да бъдат унищожителни за ЕС.

Oще: бежанска криза в европа  бежански лагер  бежанци  германия  еритрея  италия  как се получава бежански статут  каналджии  македония  мигранти  нелегални имигранти  правата на бежанците  сирийски бежанци  средиземно море  трафиканти 


Още от Анализ

Webcafe.bg предупреждава, че администраторите на сайта трият коментари, които съдържат нецензурни думи, обиди по расов, етнически, религиозен, полов или сексуален признак, както и коментарите, които са на латиница.

Регистриран на: 25.04.2014, 23:55

28 Dox | 02.09.201523:34

Како Фридке,
От коментарът ти под номер 25 разбирам, че в "цялата си прелест", не си разбрала нищо от наистина прелестния виц на Конспи /евала Конспи! Не го знаех този виц. Страхотен е! Копнах си го/.

Виж како, светът отдавна знае, че по тази земя обитават основно 2 групи хора - едните изпитват удоволствие и радост, когато на другите им е добре. Другата група изпадат в неистова ярост и завист по същата причина - т.е., когато на другите им е добре. Причини за това - бол. На първо място - религии, на второ среда, в която са израснали, придобити комплекси и т.н. Над всички тези причини обаче, има друга, с която за сега няма да те занимавам. Не е възможно да се обясни на всеки как се готви миш-маш /аз много го обичам - еле пък и със студена биричка - ситни капчици пропълзяват надолу по изпотеното стъкло! Мали-и-и-и-и!/.

Такъв опит е направил Мойсей преди няколко хиляди години, с най-хуманни чувства, разбира се, но са го "разбрали" така, че изкривяванията от това "разбиране" са основен проблем и до ден днешен. За това май и още го "тълкуват".
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 18.12.2014, 19:07

27 Шамито | 02.09.201516:12

Дара като те чета разбирам че както еврейската диаспора в САЩ е доминираща–няма проблем и мюсюлманската диаспора да доминира в Германия.А защо да не е и в САЩ?
   

оценка

+1 -0

Регистриран на: 05.09.2012, 13:35

26 Дара | 02.09.201515:15

Като чета Фрида , все едно че чета нацистки идеолог. Само замени араби/мюсюлмани с евреи и картинката е едно към едно.
Ми да бяха избили евреите , когато са бягали от Египет с Мойсей начело. Нямаше да има проблеми с палестинците днес.
Или, в Израел живеят около 6 милиона евреи, по света - още 8 милиона. Що не ги изпратят обратно? Това е повече от половината народ живее в чужбина . Я да си ходят. Нали си имат вече държава. ( То и 2 милиона българи живеят в чужбина. )
За сравнение, Сииря е около 17 милиона. Чак когато поне 9 милиона от тях се преместят в други страни, ще достигнат израелците по инвазия .
Ако прибавим и половината от Ливан (абе те само 4 милиона ли са ?) , половината от Пакистан , а те са около 200 милиона, излиза , че светът трябва да приеме около 110 милиона араби само от тези 3 страни, за покаже същото гостоприемство към арабите , каквото предлага на евреите.
И пак за сравнение, Фрида , само в Ню Йорк живеят над 1 700 000 евреи, в цяла Америка - над 6 милиона , или повече , отколкото в Израел.
Така че 800 000 емигранти в цяла Германия са капка в морето , сравнени с инвазията на евреите в Америка.
И т.н.
Впрочем , Фрида, с какво Амал Клуни, от смейство на бежанци, мюсюлманка , родители мюсюлмани, е по-лоша от теб?

Добре , че познавам свестни и нтелигентни евреи, за да не си помисля , че всички са зли и надъхани.
   

оценка

+2 -1

Регистриран на: 14.08.2010, 11:53

25 Frida | 02.09.201510:14

вицът е прелестен - да направим от доматите плевели Смее се
само, че е остарял - погледни възрастта и всяческото изхабяване на доматите, пожелали да са плевели. те си отиват безплодни. и като домати, и като плевели.
а плевелите се плодят. никва евгеника нема тука. Смее се
твърденията ти са не само непълни, едностранчиви и неправилни, но и остаряли.
договорът с иран е страхотна инжекция и за сирия. тъй, че в разпада на бл.изток и на европа - като следствие, има един единствен фактор - глупостта. некои си мислят, че като хитруват на дребно, ше излъжат провидението - няма такава игра.
примерно бабе меркел - щяла да приема 800 хил. - еми кат е такава голема хуманистка, що не изпрати и транспорт на тея нещастници да си ги превози до германия, ами ги мъчи по морета, балкани, гари и шосета?
истината, конспи, истината единствено може да помогне на човечеството. истината да го води, не лицемерието и гузната съвест.
   

оценка

+1 -1

Регистриран на: 23.05.2013, 01:45

24 Conspirator | 02.09.201500:19

Фрида,що се отнася до дефиницията "изкуствени формирования'',много е лесно към това число да се прибавят абсолютно всички държави в света.Прибавянето става сравнително лесно.Намират се различни категории граждани по оста бедни-богати,бели-черни,християни-мюсюлмани,шиити-сунити и пр.Технологията ти е позната.За това пише и е обяснено достатъчно изчерпателно дори и в популярната литература и публичните медии.
Визирането на близкоизточните държави като изкуствени формирования,които рано или късно ще се разпаднат е в услуга на една политика,позната под наименованието ''Разделяй и владей''.
Също така,съм сигурен,че ако българското правителство беше проявило характер и ''Южен поток''стъпи на българска територия,вече щяхме да сме в гражданска война по оста християни-мюсюлмани/за по-лесно/или американофили-русофили/за по-интересно/.
Всъщност Сирия я удариха,защото юли месец 2011 година се подписа договорът за ''шиитската'' тръба между Иран,Ирак и Сирия.Гражданската война в Сирия започна след няма и месец.Август вече се водеха сражения.Онеправданите сунити срещу злите шиити с допълнителна екстра за сирийските християни-между чука и наковалнята.
За тази трактовка на събитията не си права,Фрида,но за една друга част от коментара ти съм съгласен.Демографският взрив в Близкия изток.Увеличение на населението за петдесет години от 4 до 10 пъти!Сам по себе си този факт е революция,стига някой да подпали фитила от правилната/или изгодната/ страна.Изкушавам се да нагазя в евгениката,но знам,че не ти е от любимите науки.
Сещам се за един виц.Как нео-либералът отглеждал домат.Интензивна подготовка на земята,брилянтна хидро-мелиорация,най-добрите торове и в момента,когато плевелите надхвърлят по ръст културното растение се обвинява домата в тесногръдие,егоизъм и неприспособимост.Никой не яде домат,но справедливостта е възтържествувала.
Май,наистина ще трябва да я започваме наново,Фрида,но първо да видим кой кого първо ще започне и как ще се свърши.
   

оценка

+1 -0

Регистриран на: 25.04.2014, 23:55

23 Dox | 01.09.201523:18

Хм. Виж ти! За първи път чувам, че центрофугирането ставало и чрез друсане. Никога не е късно човек да научи нещо ново. Мерси за което, како!

А относно злодеите - да, тях наистина ги осъждат да се въртят, по-точно - да циркулират, но по една друга схема, докато не им дое акъла в главата /казано образно/. Рано или късно, циркулацията дава нужния резултат в 100% от случаите. За това злодеите не циркулират вечно. Това, което е вечно, е появата на нови и нови такива.
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 14.08.2010, 11:53

22 Frida | 01.09.201523:05

конспи, не ги знам тея заговори и тайни планове, чета само популярна литература и публични медии.
но, ако се замислиш, ще се съгласиш, че независимо рано или по-късно т.нар. държави - либия, ирак, сирия, ливан и пр. изкуствени формирования биха изпаднали в същото положение - смъртта на кадафи можеше да е естествена- след няколко години, ако властта му бе толкова стабилна, синовете му щяха да го наследят и държавата щеше да си се продължава без сътресения. но в арабския свят това е твърде условно. държавността и стремежът към държавност е чужда на исляма. държавата изисква строителство, т.е. съзидание. съзиданието е чуждо на исляма. трудът е презиран, а хитруването, измамата носят авторитет. да не говорим, че в основата си ислямът не предполага единение, обединение, освен с една цел - джихад - грабеж и паразитиране, дорде се опоска завладяното. полигамията създава съперничество и вражда още от утробата - и така си върви и досега. та, когато говорите за държави и видите ли колко били добре и уредени, не забравяйте, че това се е дължало наистина на по-напредналите, по-развитите, по-силните икономически, политчески и военно западни страни. е, това е в историята или поне така им се иска на леваците и либералите там. надеждата е, че последните са вече демоде - апокалипсисът е зрим и осезаем за все повече хора.
   

оценка

+1 -1

Регистриран на: 14.08.2010, 11:53

21 Frida | 01.09.201522:22

докси, глей ся - според юдейската и оттам християнската есхатология душите или каквото е там, на злодеите, са осъдени да се въртят вечно . затова съм написала турбина - въртеливото движение е определящо в случая с хитлер muhihihihi muhihihihi muhihihihi
докато центрофугирането става и чрез друсане и пр. различни движения. употребата е малко алегорична и конспито го е вденал, без да изпада в буквоядство.
   

оценка

+0 -1

Регистриран на: 21.06.2014, 15:10

20 VK | 01.09.201520:22

"Така че за какво на теб ти се иска да слушаш и какво не няма никакво значение."

???
Нещо май...
Да, прав си!
Когато се говори за екология хората трябва много внимателно да слушат! Щото еколозите много добре ги разбират нещата, особено финансовата част. Щото обикновено става дума за пари, и то за много пари!
И не става дума за "Био-еко - пет лева връзката" Усмивка Това са просто трохите.
Става дума за големите пари , за изнудване, за нещо, дето може да се нарече "екотероризъм". И екотероризма е не по-малко опасен от оня другия, традиционния, с бомбите.
Но за разлика от традиционния, за този мутант не се говори много, та мнозинството дори не е чувало за него. Дори тези, които са се опарили, си траят в повечето случаи по ред причини.
Но ти, предполагам, си напълно наясно за какво говоря, нали !
Но май печалбите вече не са достатъчен стимул. Май преминава на друго ниво-политика , власт.
Дори само опитите да се обоснове една идиотска идеология, с помощта на екологията (и изобщо някаква наука) са не просто стряскащи, а ужасяващи.
Не, че не е правено досега, но мащабите за които става дума са чудовищни.
А цинизмът, с който се натрапва, просто е ....
"Не разбирате , щото сте прости!" - е началото, а нататък е ясно....
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 27.07.2014, 05:46

19 Georgi Marinov.711315 | 01.09.201515:01

VK | 01.09.201512:46
Аре стига с таа екология!
Всички простотии на света се с нея се обясняват. щял да свърши петролът и кво - светът свърши вече

====================

Съвременният човек е:

1) Живеещ в градове и съответно откъснат от земята и от директната връзка с природата
2) Научно, екологически и въобще всякак си неграмотен (което не е новост, винаги е било така, но по-горното е новост)

Това обаче не означава, че природата следва да се съобразява с тези факти и светът от управляван от законите на физиката изведнъж да се превърне в политическия такъв какъвто ние го възприемаме в днешно време. Няма да стане

Така че за какво на теб ти се иска да слушаш и какво не няма никакво значение.
   

оценка

+1 -0

Най-коментирани

Стани автор

Моливче
Изпрати текст

Изпращайте материали по темите, които ви вълнуват. Ако ни харесат, ще ги публикуваме след редакция в рубриката "Стани автор". Не публикуваме текстове, съдържащи обидни или нецензурни твърдения, квалификации, расистки определения или заплахи.