Чуплива България | webcafe.bg
Webcafe

Чуплива България

Владимир Шопов
01.07.2014, 17:44 (обновена 06.07.2014, 00:00)
протест

Снимка: © Стоян Георгиев

Вместо като общество да си задаваме и отговаряме на въпроси, сега БНБ ще се опита съвсем да потъне и заживее като затворен джентълменски клуб, който дори не може да се споменава.

Най-любопитната подробност на банковата блиц криза бе съвпадението й с успешната дългова емисия на финансовите пазари. В един и същи ден символно лъсна огромната пропаст между формалните, обективни критерии за оценка на една икономика и държава, и нашите собствени, субективни оценки и интуиции за тях.

По пътната карта на първите ние сме едва ли не отличници, които могат да си излизат на световните дългови пазари, когато си поискат и да получават ресурс срещу ниска лихва. В нашия прочит на собствената ни реалност в същия този момент има устойчиви подозрения и доказателства, че нищо не работи и опасността дебне отвсякъде.

Това разминаване в оценката за реалността

е чудесно обобщение на нашето недоверие и несигурност, на усещането ни, че нищо не е това, което изглежда и със сигурност е по-лошо.

Протестната година може и да не е успяла да генерира значими политически субекти, но активно разголва задкулисието. През последните дни видяхме, че това ново знание, преди евентуално да направи хората по-смели, ги е направило по-плашливи.

Подозренията си имат вече имена, отвращението също, но на първо четене това по-скоро задълбочава ужаса от собствената ни реалност и страховете за нейното бъдеще. И прави България по-лесно чуплива, а дистанцията между номинално и реално все по-голяма.

Плащаме цената на разрушеното доверие и неспособността ни да създаваме работещи институции. Социалният бартер „ти на мен, аз на теб" продължава да е неписания гръбнак на живота ни, а разписаните правила и норми неудобство.

По тази причина там, където анализаторите виждат изпълнени параметри на банкова и икономическа стабилност, много от нас виждат единствено някаква конспирация, която предстои да бъде разкрита.

Профанизирането на медии и публичност все повече създават удобна психологическа среда за колективна истерия

Повечето сегашни сайтове и „източници на информация" вече не са дори жълти. Жълтото гони и разкрива кюшетата на реалността, преследва, осветява и хиперболизира човешките слабости, „повдига завесата" и се опитва да декодира наглед очевидните факти от живота.

Повечето сегашни медии са зелено-кафяви, бойни единици в калташки войнички. Не разкриват, а измислят и създават лъжливи образи по поръчка, по ценоразпис. Заливат с отрова, докато всякакви информационни ориентири се размият и разхлабят дори интуициите на хората за света около тях.

Контрареалността не е просто антипротестна стратегия, а системен опит за подкопаване на цялостната информационна среда в страната и култивирането на объркани, податливи и плашливи хора.

На усещането за чупливост вече му се намират и подходящи политически употреби

На вълната от въпроси след блиц кризата се отговаря с натиск за вълна от мълчание. Предлаганите дефиниции за наказания при публично говорене на тема банки и банкова система са толкова широки, че при добро желание на властта сигурно половината Facebook профили стават легитимна цел.

Вместо като общество да си задаваме и отговаряме на въпроси, сега БНБ ще се опита съвсем да потъне и заживее като затворен джентълменски клуб, който дори не може да се споменава.

Мълчанието ни се предлага като оръжие срещу собствената ни чупливост

Това е не просто неубедително, а рецепта за нови проблеми. По този начин крехкостта на всичко българско и родно ни се предлага като аргумент за полагане на клетва за мълчание.

Една дума и цялата кула може да се срути. Но ако се опитате да вкарате езика в нелегалност, то единствено увеличавате неговата разрушителна сила. Май наистина банкерите трябва да четат (много) повече книги (по Г. Господинов), а истинското доверие да се спечели.

Тази заплаха може да се окаже много удобна и навременна. През идните дни предстои да разберем реално дали и как банковия надзор се прави в България. Оценката за състоянието на КТБ ще бъде една от първите публични оценки какво е наред и какво не, какво трябва да се промени и кой да го направи.

Вместо това, настойчивите покани за мълчание са на път за пореден път да заглушат това, което като общество трябва да научим и променим, за да станем, евентуално, по-силни.

Никой не счита за необходимо да даде информация и обяснения за извънредни аукциони на ценни книжа, искания до ЕК за държавна помощ за банките, евентуалното харчене на тези средства и т.н.

Някой трябва да започне разговор и разследване защо и как ДАНС е в състояние да проспи подобни случки, някой трябва да поиска сметка от прокуратурата за де факто съучастието си в цялата нестабилност от последните седмици, някой трябва да попита защо СЕМ продължава да съществува.....

Усещането за собствената ни чупливост сякаш кара много хора да са ненужно щедри в тази ситуация, „добре, че се размина", „каква беля можеше да стане" и прочее. Скалъпената в 12 без 1 политическа реакция и защитната мрежа на еврочленството носят фалшиво спокойствие.

Погледнато отблизо няма да намерим много хора и институции, които се държаха адекватно през последните седмици

СЕМ? ДАНС? Прокуратурата? Кутев? Борисов? БНБ? Министерски съвет? Т.н. премиер? Сигурно е възможен и по-положителен прочит, все пак обществото прояви някакъв здрав разум, президента успя да придаде някакво излъчване за държава, доста хора се мобилизираха и започнаха да убеждават околните в безумието на ситуацията. Независимо от това все още приличаме на общество, което е постоянна боксова круша за стотина души, които са отвлекли държавата.

Един ден ще се опитат да му сложат Пеевски за шеф на сигурността, друг ще му натресат няколко милиарда дълг без обяснение, трети ще ми разклатят банка, защото са си я харесали. Силите са все още твърде неравни и не е ясно още колко рунда ще можем да издържим.

Oще: банки  бнб  дълг  закон  манипулация  мълчание  протести  сем  социални мрежи 


Още от Анализ

Webcafe.bg предупреждава, че администраторите на сайта трият коментари, които съдържат нецензурни думи, обиди по расов, етнически, религиозен, полов или сексуален признак, както и коментарите, които са на латиница.

Регистриран на: 29.06.2014, 23:27

9 Калитко | 06.08.201419:46

Пуеблото ще излезе прав, какъвто народа такава и държавата.В нашия случай продажен народ - продажно правителство - продадена държава.
Продават си гласа за 20-30 лева, какво очакват не знам...каквото търсиш това намираш о неразумни юроде...Дойде време явно да бъдем заличени от световната карта и за всичко ще си бъдем виновни ние.
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 19.05.2014, 02:00

8 puebloto | 03.07.201402:15

Смее се АМИ ТОВА ТРЯБВА ДА ВИ КАЗВА САМО ЕДНО:
В БЕГЕТО ,Е ОСТАНАЛ САМО МАТРЯЛ.........................
   

оценка

+0 -2

Регистриран на: 13.10.2011, 07:32

7 pepe | 02.07.201422:46

Тази разлика на отвън и отвътре не мисля, че е въпрос на някаква наша си "субективна" оценка, ами си е съвсем обективна разлика, между отношението на хората, които управляват страната към нейното население, което би трябвало да е основната им грижа, и "финансовата стабилност", чуждите инвеститори" и въобще всеки друг, който не е имал нещастието да бъде поверен на техните грижи. Усмивка
Също така исторически диктатурите обикновено са имали добър кредитен рейтинг - при една диктатура раята работи и си плаща. Усмивка
Самоче некадърността на управляващите е в неспособността им да разберат разликата между финансова стабилност и работеща икономика. Защото двете въобще не са едно и също. Работещата икономика се нуждае от потребление - от износ и от висока покупателна способност. Ние нямаме нито едното - въпреки цялата ни финансова стабилност. А цялата финансова стабилност без реална икономика - без потребление, води до това, че ние генерираме дълг, и после още дълг, и пак дълг, и откупуваме един дълг с друг дълг.
Няма нищо субективно в тая работа - ние сме стабилни в генерирането на дълг и нямаме никаква реална икономика, която има нужда от потребление.
Затова и външни инвеститори има едва-едва. А виж кандидати да ни дават заеми има много - тях ние редовно си плащаме - обикновено като вземаме други заеми за целта. Усмивка
Стабилно дългово перпетуум мобиле е нашата мила страна. Усмивка
   

оценка

+2 -0

Регистриран на: 01.07.2014, 16:40

6 Джулай Морнинг | 02.07.201415:47

Много добър прочит на събитията от автора,браво! Истината е,че все още политиците вместо да ни служат ни нареждат какво да правим-кога да говорим,кога да мълчим,кога да си теглим спестяванията от банките,кога да ходим на почивка...и т.н. и т.н..! В кой лагер живеем, в кой век, в коя държава,в държава ли сме изобщо..??Много въпроси,очакващи отговори. Дали ще ги дочакаме ? цензура
   

оценка

+3 -2

Регистриран на: 02.07.2014, 12:25

5 Valeria Mincheva | 02.07.201412:46

Човечеството винаги е съществувало в координатната система на разум и чувства. Когато е постигано относително равновесие между тях реализираме прогрес и благоденствие; нарушим ли това равновесие - "чупливост": или се намира някой "свръх умен" да ни поведат към ада или "свръх надарен/чуствителен" ни води пак натам.
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 15.05.2014, 10:12

4 Camellia Stefanova | 02.07.201411:44

Валери Станков
ОТЛОЖЕНО ЮЛСКО УТРО

Пак очерта се седмица без край,
на всичкото отгоре – беше вторник.
Обаче всички ревнаха „Джулай!”,
а след „Джулай”-я туриха и „Морнинг”.

А слънчицето сипеше сребро
и шепи злато върху плажа спитен.
Честито, братя! – ЧЕЗ, Енерго Про
със „Джулай Морнинг” вдигнаха цените.

Молитвено издигнахме ръце –
но за какво се молехме, не знаем.
Ще друснем, ако трябва, и хорце! –
пред МВФ за нов валутен заем.

Но бай Иван поклащаше глава –
не вярваше на изгрева цикламен,
и как властта се кефи на това,
че пеем, вместо сопите да хванем.

Щом премиерът стане призори,
и ни обмисля нови Камасутри.
Честит „Джулай”, братлета и сестри!
А „Морнингът” отлага се за утре.

1 юлий 2014 г.
гр. Варна, 6, 50 ч.
   

оценка

+5 -0

Регистриран на: 01.07.2011, 15:53

3 KingoftheROAD | 02.07.201411:39

Като заиграе дървен господ подплатен с едни такива хапчета - 7,62х39, или 7,62х51, тогава тиквите друга песен ще запеят, ако не са изпокапали преди това Смее се
   

оценка

+0 -1

Регистриран на: 30.09.2010, 17:54

2 Scooby Doo | 02.07.201410:47

Е то е ясно, че няма да се получат отговори на изникващите все повече неудобни въпроси. Даже БНБ иска затвор от 10 години та да се пресекат всякакви опити дори за дискусия на тази тема.
   

оценка

+3 -0

Регистриран на: 19.04.2011, 17:37

1 monkilok | 02.07.201408:38

Най-хубавата статия, която сте публикували...
   

оценка

+5 -2

Най-коментирани

Стани автор

Моливче
Изпрати текст

Изпращайте материали по темите, които ви вълнуват. Ако ни харесат, ще ги публикуваме след редакция в рубриката "Стани автор". Не публикуваме текстове, съдържащи обидни или нецензурни твърдения, квалификации, расистки определения или заплахи.