Възходът на един популист | webcafe.bg
Webcafe

Възходът на един популист

теодТеодор Спасов
10.11.2016, 10:51 (обновена 10.11.2016, 18:16)
доналд тръмп

Снимка: © Getty Images

Как Америка ще стане велика отново

Кандидат-президентската кампания на новия държавен глава на САЩ бе емоционална и бурна. Тя бе белязана от две неприятни за Доналд Тръмп събития. През юни полицията осуети опит за убийството на политика по време на политическа кампания в Невада от страна на 20-годишен британски имигрант. В средата на октомври беше разпространен в медиите запис, който разкрива грубото и агресивно отношение на кандидат-президента към представителките на женския пол.

И все пак той успя. А основният ключ в ръцете на Тръмп до сърцата на американците беше популизмът.

Той издигна лозунга "Да направим Америка велика отново", въпреки факта, че именно САЩ е хегемонът в днешния свят, очертавайки се като такъв поне от края на Втората световна война и утвърждавайки се след разпадането на СССР.

Тръмп често сменяше позициите си по различни въпроси по време на кампанията. Политиолозите установиха, че по огромен брой ключови теми Тръмп променя възгледите си на 180 градуса и често говори неща, които после напълно отрича.

Ето какви възгледи сподели новоизбраният президент по различни теми по време на своята кампания. Темите са подредени по азбучен ред:

Абортите

Тръмп описва себе си като човек твърдо "за живота". Той неведнъж се е изказвал като противник на абортите, освен при някои изключения: при забременяване в резултат от изнасилване, при кръвосмешение или при обстоятелства, застрашаващи живота и здравето на майката.

Армията

По време на своята кампания Тръмп заяви, че ако стане президент ще повиши бюджета за щатската армия, но ще понижи плащанията на САЩ за НАТО.

Той обяви, че определено ще обмисли възможността да изтегли САЩ от Атлантическия съюз, тъй като участието вътре струва твърде скъпо. Още в началото, когато беше избран за кандидат на Републиканската партия за президент, той обяви, че 22% финансиране на НАТО от страна на САЩ е повече от това, което плаща всяка друга страна в света. Тръмп се изказа и за "обмисляне на излизането от НАТО" в случай, че съюзът не бъде реконструиран.

Глобалното затопляне

Още през януари Доналд Тръмп изстреля изказването, че глобалното затопляне е "китайска измислица". Той тотално отхвърли научните доказателства за промените в климата, което означава и че отхвърля и Споразумението от Париж към Рамковата конвенция на Обединените нации по изменение на климата, ратифицирано от ЕС, включително и България.

Тези международни споразумения за действия в областта на климата, подписани в Париж от 170 държави, сред които и САЩ, изискват държавите да намалят значително своите въглеродни емисии. Тръмп обеща, че ще преустанови подписаното от президента Обама в Париж за ограничаване на въглеродните емисии за следващите четири години.

И още нещо: според думите на милиардера, Агенцията за опазване на околната среда (EPA) в САЩ е "позор" и той обещава да ореже нейния бюджет, в случай че бъде избран за президент.

Данъците

Тръмп в своята кампания призовава за понижение на ставката за корпоративния данък до 15 процента, както и за понижение на данъците върху доходите, максималната ставка за които, по думите му, трябва да бъде понижена от 39,6% до 25% процента. За "голям брой американци" в предизборната си кампания Тръмп обеща нулева данъчна ставка.

В речите си Доналд Тръмп каза, че ще премахне "регулациите, които унищожават работните места" и обеща "масивна данъчна реформа". Сам обвиняван за неплащане на данъци през последните 18 години, той обясни следното: "Опитвам се да плащам възможно най-малко данъци, защото ненавиждам това, което те правят със събраните данъци. Ненавиждам начина по който те харчат нашите пари".

Еднополовите бракове

През 2015-та Тръмп се противопостави на решението на Върховния съд да легализира еднополовите бракове във всички щати, твърдейки, че всеки щат трябва сам вземе такова решение. По време на своята кампания той увери, че "силно би препоръчал" на Върховния съд да отмени закона, позволяващ еднополовите бракове във всички щати.

Закон за достъпно здравеопазване (Obamacare)

През октомври 2016 година Тръмп определи "Obamacare" като "бедствие" oще преди да мине през Конгреса.

Странното е, че през юни 2009-та той твърдеше, че харесва идеята, но се съмнява дали страната му може да си я позволи. В своята предизборна кампания Тръмп предложи замяна на Закона за достъпно здравеопазване (Obamacare) с различен план за свободен пазар в здравеопазването.

Имиграцията

Имиграцията всъщност е една от водещите теми в кампанията на Тръмп. По време на своята кандидат-президентска кампания той обеща, че ако стане президент, ще издигне непреодолима ограда на границата с Мексико, за да предпази страната от нелегални имигранти. Нещо повече: Тръмп обяви, че разходите по строежа на оградата ще бъдат поети от правителството на Мексико - твърдение, което сериозно обтегна отношенията му с мексиканското правителство.

Доналд Тръмп също така заяви желание да депортира 11 милиона души, които пребивават нелегално в САЩ - и това, по думите му, е първото нещо, което ще направи, когато стане президент. Той също така е против правото на придобиване на американско гражданство при раждане в САЩ.

Ирак и Либия

По време на своята кампания Тръмп постоянно напомня, че е бил противник на войната в Ирак още преди да бъде започната, което обаче се оказа лъжа. През 2002-ра на въпрос дали би подкрепил инвазията в Ирак, Тръмп отговаря положително. От 2004-та насам обаче той тенденциозно критикува тази война, като реториката му по този въпрос достигна нови висини по време на предизборната кампания.

Що се отнася до военната инвазия в Либия през 2011-а година, през 2016-та Тръмп заяви, че "Либия е била грешка". Но през 2011-та той каза в интервю съвсем друго: "Не мога да повярвам какво прави нашата страна. Кадафи убива хиляди хора в Либия, никой не казва колко е лошо това, а ние седим. Имаме войници в Близкия изток и не ги пращаме в Либия , за да спрат това ужасно клане - защото то е точно това: клане".

Исляма

Едно от най-скандалните предложения на Тръмп по време на неговата кампания бе първоначалната му идея за налагане на забрана на мюсюлмани, които не са граждани на САЩ, да влизат в страната. По-късно той промени своята позиция и каза, че временна забрана ще бъде наложена само на хора, произхождащи от страни с "доказана история на тероризъм срещу САЩ и техните съюзници".

Той определи тази промяна в първоначалното си предложение не като отстъпване крачка назад, а като допълване на идеята.

ИДИЛ

"Не можем да оставяме този дявол да продължава. Нито да позволим тази омразна идеология на радикалния Ислям, който потиска жени, гейове, деца и невярващи - да бъде разпространен в нашата страна", каза Тръмп в реч през август. "Ние ще разгромим тероризма на радикалния Ислям, точно както сме правили с всяка една заплаха и преди".

Ислямската идеология трябва да бъде победена, точно "както победихме и в Студената война", пише на сайта на Тръмп.

За целта той призовава за използване на щатските въздушни и сухоземни сили в борбата срещу "Ислямска държава". По време на кампанията Тръмп се застъпи за изпращането на между 20 000 и 30 000 щатски войници в региона и се обяви за сътрудничество с "нашите арабски приятели и съюзници в Близкия изток" за борба срещу ИДИЛ.

Крим и санкциите срещу Русия

Обърканите или двузначни отговори на Доналд Тръмп относно анексирането на Крим от Русия объркаха медиите в САЩ, които по време на кампанията му заговориха, че нежеланието му да осъди Русия за анексирането на част от Украйна издава външнополитическа слабост или чуждо влияние. По време на своята кампания той дори твърдеше, че би обмислил признаването на Крим за територия на Руската федерация и дори свалянето на икономическите санкции срещу Москва.

Конспиративните теории

По време на своята предизборна кампания Тръмп вкара в политическия дискурс някои конспиративни теории, популярни в интернет през последните години. Сред тях е научно недоказаното предположение, че ваксините причиняват аутизъм, както и че бившият върховен съдия Антонин Скалия, който беше известен с реториката си срещу правата на гейовете, не е починал поради естествени причини, а е бил убит. Тръмп цитира и предположението на "National Enquirer", че християнският проповедник Рафаел Круз - бащата на сенатора на САЩ от Тексас Тед Круз - е замесен в убийството на президента Джон Кенеди.

Марихуаната

Тръмп е противник на легализирането на свободната консумация на марихуана, но е поддръжник на нейната консумация по медицински причини. И все пак той предпочита всеки щат да решава самостоятелно по този въпрос.

Meждународното атомно споразумение за Иран

В своята кампания Тръмп твърди, че ако стане президент ще "демонтира" Международното атомно споразумение с Иран, подписано във Виена през лятото на 2015 година. Това споразумение между САЩ, Русия, Франция, Великобритания и Германия бе тълкувано от много политолози като историческо. С него санкциите, наложени на Иран от САЩ, ЕС и ООН, бяха преустановени в замяна на съгласието на Техеран за дългосрочни ограничения върху ядрената си програма, която Западът подозираше, че е насочена към създаването на атомна бомба.

Минимална работна заплата

Позициите на Тръмп по отношение на минималната работна заплата са непоследователни. Пъроначално той заяви, че минималната работна заплата е "нещо хубаво". По-късно каза, че е против нея. Обясни и, че минималната работна заплата НЕ трябва да се покачва. Заяви също така, че би подкрепил въвеждане на минимално заплащане на труда от 10 долара на час.

НАФТА

Що се отнася до Северноамериканското споразумение за свободна търговия между САЩ, Канада и Мексико (НАФТА), което е само икономически, но не и политически еквивалент на Европейския съюз, Тръмп обяви, че това е "най-лошата търговска сделка в историята" и ако стане президент, ще промени клаузите или напълно ще преустанови това споразумение. Тръмп също така твърди, че стоките, които Мексико внася в САЩ, трябва да бъдат обложени с данък от 35 процента.

Образование

В САЩ е налична инициатива на държавата за началните и прогимназиалните училища, наречена "Common Core" (или "Общо ядро"). Според нея всеки ученик в края на всяка учебна година трябва да има определени познания в областта на английския език, изкуствата и математиката. Тръмп се обявява против този стандарт, наричайки го "бедствие, което трябва да бъде приключено", заплашвайки също така, че ще отстрани целия или поне част от Департамента на образованието (еквивалента на българското Министерство на образованието и науката).

Оръжията

Макар и неговите възгледи по въпроса с контрола върху свободното притежание на оръжие да се променят през различните етапи на кампанията, може да се обобщи, че Тръмп е по-скоро поддръжник на свободното притежание на оръжие.

Палестина

По отношение на израелско-палестинския конфликт, Тръмп заявява, че САЩ трябва да запази неутралитет по време на потенциални преговори. В същото време Тръмп обясни, че е "голям фен на Израел" и подкрепя израелското заселване в Западния бряг.

Русия

"Голяма чест е да бъдеш почетен от човек, който е толкова уважаван в своята собствена страна и извън нея", заяви Тръмп за руския президент Владимир Путин миналия декември. "Винаги съм чувствал че Русия и САЩ ще могат да работят заедно за преборването на тероризма и за възстановяването на мира в света, да не забравяме и търговията и другите ползи, които ще допринесе нашето общо уважение".

Световната търговска организация

Според кандидатпрезидентската риториката на новия американски президент Световната търговска организация (СТО) е "бедствие" и връзките на САЩ с нея трябва или да бъдат преосмислени, или САЩ да я напусне.

Смъртното наказание

В своята предизборна кампания Тръмп неведнъж е заявявал, че е поддръжник на смъртното наказание, което днес се прилага в повечето американски щати. В топ пет от приоритетите на Тръмп също така е симулираното удавяне (wateboarding) - метод, който да бъде използвн от службите на САЩ за изтръгване на самопризнания от опасни за националната сигурност хора и терористи.

Транстихоокеанско споразумение

Тръмп е противник и на Транстихоокеанското споразумение. Нещо повече - той се застъпва за идеята за повишаване на таксите за износ на китайски стоки в САЩ с 45 процента...

...

За разлика от гръмките изказвания на Тръмп по време на кандидат-президентската му кампания, речта му в нощта след изборите беше доста прочувствена и много по-умерена.

В нея новият президент обеща, че ще се води преди всичко от интересите на САЩ, но в същото време ще се грижи за целия свят, твърдейки, че ще търси сътрудничество, а не конфликти. Той обеща страната да се разбира с всички нации по света, както и да удвои икономическия растеж на САЩ.

Не пропускайки любимото на всички популисти "строене на пътища и магистрали", той също така увери, че ще бъде президент на всички американци, дори и на онези, които не са го подкрепили, обръщайки се към тях с молба за насоки и помощ.

Дали Тръмп ще изпълни някои от обещаните неща (а той вече обяви, че ще се придържа към заявения план), превръщайки се в съвременния Калигула, или умерените му позиции непосредствено след победата на изборите ще просъществуват - предстои да разберем.

На този етап е сигурно само едно - новият президент на най-влиятелната държава в глобален план е милиардерът Доналд Тръмп.

Oще: америка  американски президент  да направим америка велика отново  доналд тръмп  ес  избори  климатични промени  невада  обама  париж  политика на сащ  президент на сащ  сащ  ссср 


Още от Анализ

Webcafe.bg предупреждава, че администраторите на сайта трият коментари, които съдържат нецензурни думи, обиди по расов, етнически, религиозен, полов или сексуален признак, както и коментарите, които са на латиница.

Регистриран на: 02.10.2012, 11:42

10 скучко | 10.11.201622:21

Айде стига моля ви се с това клише "популист"! Днешните хора на властта от цял свят като усетят ,че някой почва да им клати стола и вкупом припяват популист , популист независимо дали претендента е комунист, социалист, националист, републиканец, че даже и демократ, или обикновен всенароден любимец решил да пробва като как аджеба ще е да си във властта! Щом иска да наруши статуквото значи е популист. Тръмп всъщност им го начука яко на сички тия "професионални политици", дето си въобразиха ,че са избрани свише и во веки веков да определят съдбините на народите по свое усмотрение и прищевки. България разбира се не прави изключение ,като ББ го докара дотам в нарцисизма си ,че да плаши с оставка в ситуация която дори и не го налага.
Лично аз се радвам ,че с избора на Доналд Тръмп за Президент ерата на "ястребите" в американската политика свърши и вярвам, че света ще стане по-весел и спокоен! Много щастлив
   

оценка

+1 -0

Регистриран на: 14.08.2010, 11:53

9 Frida | 10.11.201620:37

популист си е човекът. обаче и левяците прекалиха с грамофона - расист бил, ксенофоб бил. ами не съм чула обида на расова основа. ако имаше - щяха да го разкъсат. пък и се жени все за чужденки, какъв ксенофоб може да е...
човекът каза, каквото се харесва, да видим дали ще изпълни и 50 процента от обещанията си и тогава да говорим.
тука съществува едно неразбиране - тръмп не е избран заради качествата си, дори не заради политиките си. това бе отрицателен вот - срещу клинтън и обамовата концепция за америка, чиято продължителка щеще да бъде. идиотите, дето протестират срещу демокрацията днес, само доказват колко опасен път бяха поели щатите.
   

оценка

+1 -0

Регистриран на: 27.12.2013, 17:24

8 Dear Ivan | 10.11.201619:02

Въобще популист е човек, който лъже народа с цел лична облага и най-често - спечелване или запазване на високия си пост, съответно и облагите от него, законни и незаконни. Освен да омайва народа с хубаво, популистът може и да го плаши с лошо. Например: "Махнете ме, бе, махнете ме! Още утре ще си подам оставката! Но ще плачете, като ви спрат парите от Европа, като ви спрат газа, като няма какво да работите и какво да ядете, и най-вече като няма магистрали и спортни зали! Махнете ме!"
   

оценка

+1 -0

Регистриран на: 27.12.2013, 17:24

7 Dear Ivan | 10.11.201615:39

Шами, напоследък думата популист се използва съвсем не на място.

Популист (от populus (лат.) - народ) в политиката се нарича човек, който будалка, лъже и омайва народа - хляб за всички, щастие за всички, възможности за всички, и представя тези неща като че ще станат наистина за всички и то наготово, направо ще им се занесат в къщи.

Сега популист, с цел да го обидят и да го опозорят, казват на този, който обещава важни и необходими неща, дори и да са възможни и човекът наистина да има намерение да ги изпълни. Такъв човек може да бъде наречен популист едва когато му е дадена възможност да ги направи, но той прави друго, тоест преди е излъгал с цел да се добере до поста.

Типични популисти са либералите. Те обещават пълна свобода, каквото и да значи това. На практика обаче тя се изразява в това да бъдат избрани те и да създават такъв ред и закони, че именно те да са най-облагодетелстваните, а народът да лапа мухи и да ги слуша, че има пълна свобода.

Затова трябва народът да следи какво се обещава, наистина ли то е най-доброто и най-важното и после, когато избере човека, да продължава да следи дали обещаното се изпълнява.
   

оценка

+5 -1

Регистриран на: 18.12.2014, 19:07

6 Шамито | 10.11.201614:30

Прочетете заглавието.Що е това популист?Това е мечтател.Противниците веднага опонират с не възможни мечти.И защо?Защото ще пречите или защото са невъзможни?Ако е второто твърдение щяхме да сме още в пещерите.Затова популизмът не е лошо понятие.Дайте шанс на мечтата без да пречите а напротив да съдействате.Но в курвенската демокрация това е казус пердута.Отделен въпрос е отговорността ако не успееш да постигнеш реализация на тази мечта.Но спрем ли да мечтаем значи сме обречени на робство.Но някои затова мечтаят.
   

оценка

+0 -1

Регистриран на: 27.12.2013, 17:24

5 Dear Ivan | 10.11.201614:05

Не могат да се изразяват. Дали говорещият или дописникът, не знам.
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 27.12.2013, 17:24

4 Dear Ivan | 10.11.201613:58

Очевидно. На някои неща пише IMPORTED PRODUCT, а на други EXPORTED PRODUCT. Всъщност значи едно и също - експортира го произвеждащата страна, а го импортира купуващата. Зависи какво му е скимнало на отговорника по рекламата на производителя. Тука пише IMPORT. Същото щеше да бъде, ако пишеше EXPORT Усмивка

http://citykey.net/images/product/849/427849/vodka-stolichnaya-stoli.jpg

Иначе терминът е мито, да.
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 25.01.2012, 18:03

3 паяка | 10.11.201613:29

"...таксите за износ на китайски стоки в САЩ..."?
за вносни мита в САЩ на стоки от Китай ли става въпрос ?
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 25.01.2012, 18:03

2 паяка | 10.11.201613:11

https://www.youtube.com/watch?feature=share&v=RmBwEMo8UxE&app=desktop
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 11.05.2014, 14:07

1 voxy | 10.11.201612:33

офф уебкафе се беше опазило уж от либералната пропаганда и сега тая доза глупости и клишета преписани от Ню Йорк Таймс, Гардиън и BBC
   

оценка

+1 -1

Най-коментирани

Стани автор

Моливче
Изпрати текст

Изпращайте материали по темите, които ви вълнуват. Ако ни харесат, ще ги публикуваме след редакция в рубриката "Стани автор". Не публикуваме текстове, съдържащи обидни или нецензурни твърдения, квалификации, расистки определения или заплахи.