Между путинофилията и соросоидизма | webcafe.bg
Webcafe

Между путинофилията и соросоидизма

Иван Стамболов - СулаИван Стамболов - Сула
13.06.2017, 19:18 (обновена 16.06.2017, 15:00)
Владимир Путин

Снимка: © Getty Images

Ако искаш да си либерален, не може да си религиозен. Ако искаш да си демократичен, не може да си консервативен. Ако искаш да си модерен, не може да си патриот. Това е тъжната и елементарна картинка.

Сигурен съм, че има хора, които се чувстват отчайващо самотни в своето идейно-естетическо самоопределение. Те трудно се поддават на пакетиране и върху тях трудно се лепят етикети. Това прави животът им в днешния свят - свят категоричен и полярен - малко необясним и малко тъжен.

Много хора си въобразяват, че да изберат и подредят ценностите си, е въпрос на техен личен избор. Това не е така.

Избор, разбира се, има, но той не е между десетките отделни ценности и стотиците техни оттенъци, а между 2-3 пакета. Помня как в годините на социализма, по който днес въздишат дори и ентусиасти, които не са го виждали, книгите се продаваха също в пакет. Ако искаш да си купиш „Отнесени от вихъра", книгата задължително върви в „подаръчен" комплект с „Овчарчето Калитко". Днес на идеологическия пазар положението е абсолютно същото. Има два големи „подаръчни" комплекта: източно-тираничен и западно-демократичен. Западният пакет включва свобода, демокрация, либерализъм, модерност, мултикултурализъм, рационализъм, екологично съзнание и солидарност. В източния влизат централизъм, традиционализъм, християнство (в частност православие), консерватизъм, патриотизъм.

Ако искаш да си либерален, не може да си религиозен. Ако искаш да си демократичен, не може да си консервативен. Ако искаш да си модерен, не може да си патриот. Това е тъжната и елементарна картинка.

Ако се съмняваш в икономическата и военна мощ на Русия, ако поставяш под въпрос политическата добросъвестност на нейния президент Владимир Путин, ако споделяш опасенията, че бившите съветски служби продължават да държат властта и го правят по репресивния начин, който си знаят, ако харесваш мнението на хора като Гари Каспаров и Михаил Ходорковски, но не ти допадат автомобили като москвич и лада - тогава си соросоид.

Ако си въобразяваш, че Достоевски е по-добър писател от Джоан Роулинг, ако харесваш Иван Крамской повече от Джаксън Полък или Чайковски повече от Army of Lovers (въпреки някои периферни прилики между тях) - тогава си путинофил.

Ако твърдиш, че в Америка правораздаването, технологиите и стандартът на живот са на по-високо ниво, отколкото в Русия - соросоид.

Ако забелязваш, че Америка е пълна с налудничави протестантски „църкви", с малцинствена престъпност, ако си съгласен, че Фреди Мак и Фани Мей разгониха фамилията на целия свят и че ако не беше Втората световна война, Щатите още щяха да са в Голямата депресия - путинофил.

Ако си несъгласен хомосексуалните да се пъчат със своята „нестандартност", ако смяташ хомосексуалността за ненормална и не приветстваш еднополовите бракове, особено когато завършват с осиновяването на дете, ако смяташ, че е вредно заради оправдаването на всичко това да се въвеждат понятия като „относителност на морала" - путинофил.

Ако имаш познати и приятели, които са хомосексуални, и твърдиш, че те са добри хора, прекрасни професионалисти, отзивчиви, чувствителни, състрадателни; ако си готов да ги защитиш, когато някой ги напада грубо или желае да ги уязви несправедливо - соросоид.

Ако смяташ веганите и антиваксърите за хора с разклатено душевно здраве, ако подозираш зелените активисти в користолюбие и дори в екотероризъм, ако смяташ хленченето по разни мъхове и членестоноги, както и прескъпото преброяване на делфини за лицемерна загриженост, прикриваща рафинирана корупция - путинофил.

Ако отглеждаш с любов растения, ако помагаш на животни в беда, ако се потрисаш от жестокостта и безскрупулността при експлоатацията на природните ресурси, ако не харесваш лова и риболова било в промишлени измерения, било за лично удоволствие - соросоид.

Ако обичаш земята и народа си по същия естествен начин, по който обичаш семейството си; ако се увличаш от историята и традициите на родината си, ако харесваш фолклора и отдаваш значимото на интелигенцията си; ако познаваш политическите интереси на държавата си и се бориш за тях - путинофил.

Ако се възхищаваш от постиженията на различните култури по света, ако признаваш националния гений на другите народи, ако приемаш, че има земи, по които хората са постигнали повече, отколкото по твоите родни - соросоид.

Пакетирането се е усъвършенствало дотам, че вече няма значение какво се говори, а кой го говори и дали този, който го казва, е путинофил или соросоид. Ако правилният човек каже лъжа - истина е. Ако неправилният каже истина - лъжа е. И така се обновява нашата представа за света.

Ето, аз например съм на мнение, че западната цивилизация е изгубила жизнеността си, която преди 200 години я направи господар на света, но също така смятам, че от нея нищо по-добро до този момент не е измислено. Понякога ми се струва, че Европейският съюз е бюрократична клоака, завладяна от тъпи чиновници, но в следващия момент си давам сметка, че там е бъдещето. Твърдя, че светът никога преди не е бил по-охолен, по сигурен и по-справедлив; човекът никога не е живял по-дълго и по-качествено, отколкото през последните стотина години. Същевременно твърдя, че човекът никога не е бил по-морално увреден, защото е изгубил истинската перспектива и не желае да бъде благодарен за света, който притежава. Човекът няма страх и няма уважение. Човекът не цени другия, защото от поколения не му се е налагало да разчита на него при бедствия и войни. Човекът си мисли, че всичко, с което разполага, включително живот, здраве, спокойствие и безметежност, е негово право, а не привилегия, нещо „по дифолт", а не дар.

Вярвам в науката, защото опознаването на творението засилва преклонението пред замисъла на неговия Творец. Освен това науката днес създава „чудеса", непостижими дори и за фантазията на писателите от втората половина на 20 век. Вижте комуникационните технологии! Вижте медицината! В същото време аз съм православен човек и то смея да твърдя - наистина православен, за разлика от всякакви анаболни младежи с татуирани кръстове и икони по телата и от всякакви руски мотоциклетисти. Познавам догмата и канона, участвам в църковния живот повече от новопокръстили се бивши комсомолски секретари, възпитавани в атеизъм и сравнително доскоро пропагандирали такъв. Обаче не виждам защо, за да бъда православен, трябва да съм русофил или пък да съм достатъчно тъп и тесногръд, за да съм неспособен да схвана съвременните теории за същността на енергията, строежа на материята и динамиката на телата във вселената.

Какъв съм аз тогава - путинофил или соросоид? Да ме „лайкват" ли, или да ме „хейтят"?

Сигурно има и други като мен. Пичове, да не ви пука! Преценявайте всяка дума сама за себе си, гледайте вестта, а не вестоносеца. Защото другото е комунистическият поет Христо Радевски и неговото стихотворение „Към партията": „...аз знам, аз вярвам, че си права,/когато съгрешиш дори!". Освен това мисля, че Картаген трябва да бъде разрушен.

Oще: америка  европа  иван стамболов  москва  путин  путинофил  русия  сащ  сорос  соросоидо 


Още от Анализ

Webcafe.bg предупреждава, че администраторите на сайта трият коментари, които съдържат нецензурни думи, обиди по расов, етнически, религиозен, полов или сексуален признак, както и коментарите, които са на латиница.

Регистриран на: 23.09.2013, 21:48

28 GETI | 15.06.201723:02

25 Bai Hoi | 15.06.201715:42
Коментар номер 17 на deowin е изчерпал окончателно темата и не мисля какво повече може да се добави!
******
не, не е изчерпал окончателно темата , „Истинският патриот“ не обвинява,или избира между путинофили и соросоиди.
щеше да е изчерпал окончателно темата,ако до „Атака,Луков марш,руските знамена“бе поставил и Сорос, „Протесна мрежа“ ,знамената-тениски с образа на Сорос,с които се разхождат.

Прасчо манипулира!четете между редовете и преценявайте детайлите.
това което Прасчо е описал в коментар-17 за уж „Истинският патриот“ е,всъщност за„Истинският американски патриот“-да махнен едните,нашите да останат- Let's Make America Great Again - на чужд гръб Усмивка

всички лапнишаранковци възхваляващи подобни коментари,аз наричам идеологизирани соросоиди-сляпо възприели нещо,което не разбират.

истинският патриот не иска нито „Америка за България“,нито „Русия за България“,нито „Хелзинска България“.
а иска“Българите за България “и всички които спазват нашите правила и закони,са добре дошли.
толкова ли е сложно!

изгонете Сорос и Путин(като плашило) ще изчезне,обратното не става,защото Путин не е в България Намига
   

оценка

+1 -1

Регистриран на: 23.09.2013, 21:48

27 GETI | 15.06.201722:54

23 Бай Пешо Танкиста | 15.06.201711:00
Аз съм българин и патриот, но не руски патриот (каквито в последно време се пръкнаха много). Искренно мразя Русия и нейния полудял президент Вова с неговото еврейско обкръжение от новоизпечени милиардери, облажили се от държавната баница-щедро предоставена им от същия тоя ПутЯн, за сметка на активната им дейност в задържането на същата тая власт! Съчувствам искрено на руския народ за страданията и бедността, на които е подложен от управляващата путлерска клика вече 17 години!! Мразя руските намеси в българската политика преди и сега, показващи Русия като един истински враг на България и българите, само че маскиран доста умело, като приятел и брат на Родината и народа ни! Ненавиждам почти толкова също и САЩ, Турция, Сърбия.....но на 1-во място е руската простотия, наглост, безпринципност, лицемерие, и безскрупулност отъждествени с неврастеничния им и полудял "президент"!!
******************

И аз съм българин и патриот, но не американски патриот (каквито в последно време се пръкнаха много). Искренно мразя САЩ и нейния полудял президент Тръмп с неговото еврейско обкръжение от новоизпечени милиардери, облажили се от държавната баница-щедро предоставена им от същия тоя Тръмпи, за сметка на активната им дейност в задържането на същата тая власт! Съчувствам искрено на американският народ за страданията и ограничаване на правата, на които е подложен от управляващата обананова-тръмпска клика вече бая години!! Мразя американските намеси в българската политика сега, показващи САЩ като един истински враг на България и българите, само че маскиран доста умело, като приятел и брат на Родината и народа ни! Ненавиждам почти толкова също и Русия, Турция, Сърбия.....но на 1-во място е американската простотия, наглост, безпринципност, лицемерие, и безскрупулност отъждествени с неврастеничния им и полудял "президент"!!
*
хора, научете се да пишете коментари,бе!
показах нагледно,как със смяна на имена и наименования ,даден коментар придобива съвсем друг смисъл..т.е.пропаганда та дрънка.като повечето статии в кафето Усмивка

..и друго,което чрез смяна на имена не става ,т.е. не е пропаганда:

Путин в страната си е избран по напълно демократичен начин(с гласуване) и то с доста голям процент от населението.ако харесваш политиката ,която изправи страната му на крака,защо да не си путинофил?!

същото и с Меркел-меркенофил,затова че,напълни Европа с джихадистиМного щастлив

а Сорос е спекулант-обрал не една страна,наложил в чужди държави своите фондации, които влиятелно се намесват в политическия, културния, научния и стопанския живот на страната.естествено,без да пита „туземците“.
не разбирам как някой може да бъде соросоид,освен ако не е платен,или зомбиран от идеологията му Много щастлив
   

оценка

+2 -0

Регистриран на: 31.10.2012, 14:37

26 TheRock | 15.06.201718:17

Русия НЕ Е част от Цивилизацията, просто защото няма ценности, а само цел(и).
Русия има маниакална, атавистична и непостижима цел (кауза) – световното господство, постигнато по насилствен начин. Но не може да отговори на въпроса “Защо?” (иска да властва над света). Не може да отговори, защото не знае какво е.
Това е първият голям проблем на Русия – липсата на самоличност (в БЮРМ, където имат същия проблем го наричат идентитетот). Русия няма Без етнос, собствен език, писменост, история. С изключение на писмеността, подарена им от България, всеки от другите важни елементи е, както казват по пазарищата, karaşık – събирани (присвоявани) оттук-оттам късове, криво-ляво напасвани.
Вторият голям проблем е споменатата по-горе липсата на ценности. Вместо ценности, в Русия има целесъобразност. Добро или зло, истина или неистина, красота или безобразие, допустимо или забранено, справедливо или несправедливо – всичко това с въпрос на моментна, ситуативна, конюнктурна преценка. Моралът е абстрактно понятие.
Третият голям проблем е ЛЪЖАТА. Русия живее от вкове в лъжа. Лъжа и преструване. Повсеместно и с вътрешната убеденост на хора, които казват само истината. Напълно фалшив живот, споделен и приет от всички.
Четвъртият голям проблем на Русия е отношението към свободата. Свободата е неприсъщо, непознато и донякъде плашещо състояние за руснака. В редките (и краткотрайни) исторически моменти, в които им се е удавала възможност да заживеят свободно се е стигало или до опасност от разпад и анархия или до стъписване и рязък завой към познатото от векове поданичество (робство).
Цивилизация означава да познаваш себе си и сам да поставиш граници на собственото си аз, така че да не нарушаваш границите на някой друг аз. Тогава звярът става човек (джентълмен) и обществото става цивилизовано. Русия никога не си поставя граници. Винаги, когато ѝ се удаде случай (и прецени, че ще ѝ се размине) посяга, нахлува, граби.
Пушкин, Стравински, Хармс, Платонов и т.н. са велики творци – харесвам повечето от тях, но те са майстори на европейското изкуство и колкото и гениални да са, не е по силите им да издърпат тежкото туловище на Русия от блатото и да го “качат” в цивилизацията.
Цивилизация има там, където народът е цивилизован, просветен, изповядващ базисните ценности – свобода, човечност, зачитане на личното пространство и на човешките права, морал.
Франция (актуално) е цивилизована страна не заради Волтер и Юго, а защото народът ѝ е цивилизован.
Паралелът с Русия, в която огромното мнозинство от руснаците са съгласни да живеят в мизерия, стига страната им да е велика (!) и +80% от поданиците подкрепят кремълския режим говори сам по себе си.
   

оценка

+2 -1

Регистриран на: 13.02.2014, 11:16

25 Bai Hoi | 15.06.201715:42

Коментар номер 17 на deowin е изчерпал окончателно темата и не мисля какво повече може да се добави! ДА! Пляскане
   

оценка

+1 -0

Регистриран на: 19.04.2017, 10:28

24 Пасарелка | 15.06.201714:52

1deowin | 14.06.201722:10


" Истинският патриот е тих, той просто работи в полза на българщината, за която му дреме - било то като организира и подпомага български училища в чужбина, като набира средства за български сиропиталища, или дори просто като се записва на народни танци. Тези хора не се чуват и виждат, защото това, което правят - истински патриотизъм - не е шумно, не е показно"
ДА! ДА! ДА!

Това е абсолютната истина!
   

оценка

+1 -0

Регистриран на: 31.08.2010, 13:11

23 Бай Пешо Танкиста | 15.06.201711:00

Аз съм българин и патриот, но не руски патриот (каквито в последно време се пръкнаха много). Искренно мразя Русия и нейния полудял президент Вова с неговото еврейско обкръжение от новоизпечени милиардери, облажили се от държавната баница-щедро предоставена им от същия тоя ПутЯн, за сметка на активната им дейност в задържането на същата тая власт! Съчувствам искрено на руския народ за страданията и бедността, на които е подложен от управляващата путлерска клика вече 17 години!! Мразя руските намеси в българската политика преди и сега, показващи Русия като един истински враг на България и българите, само че маскиран доста умело, като приятел и брат на Родината и народа ни! Ненавиждам почти толкова също и САЩ, Турция, Сърбия.....но на 1-во място е руската простотия, наглост, безпринципност, лицемерие, и безскрупулност отъждествени с неврастеничния им и полудял "президент"!!
   

оценка

+6 -3

Регистриран на: 03.03.2017, 20:10

22 Nikolai Angelov.1809462969315342 | 15.06.201709:32

Аз съм просто обикновен български патриот мразещ и ненавиждащ нато и ФАЩ!
   

оценка

+1 -6

Регистриран на: 22.03.2012, 15:57

21 Шебек Хасан | 15.06.201708:39

Или пък сте обикновен седераст? Чуди се
   

оценка

+1 -3

Регистриран на: 27.02.2015, 15:00

20 Mako | 14.06.201723:06

Kikaha | 14.06.201712:27
На разни русофили, представящи се за "трезви, независими анализатори" като Мако, съм свикнал отдавна. Действията на Путин в Сирия били алтернатива ... За друга алтернатива се говори в статията
===========================

И кое ти попречи да посочиш "другата алтернатива" в отговора си? Не си посмял, май, след като тази, посочена от мен, толкова болезнено заседна в гърлото ти?
Смее се
   

оценка

+1 -3

Регистриран на: 27.02.2015, 15:00

19 Mako | 14.06.201723:02

Уточнител | 14.06.201712:59
ЧервеноРусските форумни агенти, като Макя не бива да бъдат удостоявани с нищо дрего освен презрение. Не влизайте в полемики с тез човекоподобни неща
----------------------------------------------------------

Уточнителе, ако не ме лъже паметта, ти се самоопределяш като демократ / хуманист, защитник на човешките права, свободата на словото/?
Горната ти изява наистина те дефинира именно като такъв. Само че - от болшевишки тип. Характерно за бивши партийни секретари, впрочем.
Леки сънища, човеколюбецо Намига
Смее се
   

оценка

+2 -5

Стани автор

Моливче
Изпрати текст

Изпращайте материали по темите, които ви вълнуват. Ако ни харесат, ще ги публикуваме след редакция в рубриката "Стани автор". Не публикуваме текстове, съдържащи обидни или нецензурни твърдения, квалификации, расистки определения или заплахи.