Граждански раздразнения около вярата | webcafe.bg
Webcafe

Граждански раздразнения около вярата

Проф. Ивайло Дичев
15.04.2014, 18:24 (обновена 03.02.2015, 15:52)
църква, икона

Снимка: © Getty Images

И политическата власт, и науката, и всички останали започват да се учат от мъдростта на църквата: да пеят и благоговеят, да чакат различните мнения да отшумят и да отлагат сериозните решения, докато паството се занимава с битови неща като какво да се яде за славата божия и кога точно да се боядисат яйцата

Все по-често сме свидетели на граждански раздразнения на тема религия, съвсем като онези, които гледаме в другите сфери на обществения живот. Циркулират нагледи, които показват, че духовната власт тъне в разкош по подобие на светската; дядовците-владици биват разобличавани от жълтите медии в разврат на една и съща страница с останалата светска хроника; дават ви доказателства за "задкулисието" в църквата, което вярващите дори не си дават труда да наричат "сатана" или "зъл дух", ами направо - с името на съответния бизнесмен.

Започнаха граждански протести срещу реституцията на имоти - по-смели, когато става дума за мюфтийството, защото, нали - турското робство. По-плахи при искания на православната църква. При вторите гражданите издигат аргумента, че щяло да се похаби културното наследство, например свещите в действащ храм свещите щели да се опушат стенописите.

Разбира се сериозният мотив на недоволството е съвсем друг: вече никой не иска да се примирява, че една уж света организация се превръща в най-едрия собственик на недвижимости, строи хотели и върти бизнес с богаташи, криейки се зад също така свещената частна собственост.

Напреженията около Ванга, чиито дом един свещеник наскоро се осмели да освети, са от по-друг порядък: гражданите се ядосват на това, че църквата като институция, опитва да налага рамки на вярата им - нещо, което е правила хилядолетия. Този конфликт е добре известен на историците: местната общност се бори за канонизиране на своя чудотворец, когото светият Център първо забранява, после проверява, адаптира към свещените книги, докато накрая го приеме или отхвърли според съотношението на силите.

По въпроса няма истина във всекидневния смисъл на думата. Дали появилият се лик на Ванга върху прозореца на къщата й преди Великден е знамение или не, ще се реши с мерене на силите между управляващите канона и вярващите маси. Впрочем защо да не приемем за знамение и появата на сериала "Вангелия" тъкмо преди Великден - само защото едно време телевизия не е имало ли? Ами по времето на Исус и стъкла не е имало на прозорците, на които да се отрази ликът на кандидат-светицата.

Работата е там, че днес институцията на църквата е дълбоко подкопана - също като науката, медицината, правосъдието. За науката - всеки втори ден някаква сензация, която отменя предишни сензации. За медицината - бунтуват се срещу ваксините, лекуват рак със сода. За правосъдието... впрочем какво точно беше това нещо?...

Няма причина в този процес на де-институционализация именно църквата да бъде пощадена. Ако поне можеше да гори хората на клада, поне щеше да вдъхва някакъв страх, но днес, в един свободен свят на личния избор тя трябва да се съобразява с клиенти, както всяка медия, всеки бизнес.

Представете си промяната в исторически план: по-рано човекът е принадлежал към енорията, свещеникът е бил негов духовен баща от раждането до смъртта, който той не е можел да го избира, както не избираме родителите си. Днес вярващият се вдига от единия край на града да се ожени на другия, защото там църквата била по-шик, защото някой му е казал, че попът е по-симпатичен. Това е съвсем друг свят: неговият крайъгълен камък не е властовата институция, а индивидът-потребител. В един момент той може да смени изобщо деноминацията, да стане будист, да се отдаде на някаква неформална духовност в жанра "абе, има Нещо"...

Това прави положението на църквата крайно деликатно: хората искат да признае Ванга за светица, но ако се подаде на натиска, ще наруши канона и ще загуби своята идентичност, своьтя запазена марка /да ме прощава господ/. Оттук едно непрекъснато разочарование: за едните, понеже не е отстъпила, за другите - понеже не е била достатъчно твърда в отстояването на принципите си.

И ако цялата история с Ванга и магическите трепети на обикновения човек, който опитва да се пазари с отвъдното, можем да отнесем към популярната култура, другата дилема пред църквата се разполага в регистъра на национално-възвишеното. Едни искат Левски за светец, други напомнят, че революционерите са обратното на светците. За едни православието ни поставя до Русия, за други то ни прави част от западната цивилизация, противостояща на исляма.

В учебниците ни пише, че вярата е запазила "българщината", читателите на Евангелието обаче знаят, че Исус проповядва универсална вяра, която откъсва човека от общностния му егоизъм... Тези принципни дилеми се изразяват в непрестанни раздразнения конкретни поводи. С православните или с НАТО? Християнска помощ на бежанците или охрана на християнската национална територия?

Отново: каквато и да бъде конкретната позиция, тя рискува да е разочароваща. Защото там, където сме стигнали, раздразнение генерира всеки, който се опита да прави, да казва. Не знам дали това е нов стадий на демокрацията; дали е свързано с дигиталните комуникации, където твърде лесно взимаме думата и твърде трудно се съсредоточаваме; дали - с относително безгрижните следвоенни десетилетия, които разнежиха духа ни.

Но институциите имат тежък проблем: все по-нервно настояваме да действат, все повече се вбесяваме, когато направят каквото и да било. Какво се случва?

И политическата власт, и науката, и всички останали започват да се учат от мъдростта на църквата: да пеят и благоговеят, да чакат различните мнения да отшумят и да отлагат сериозните решения, докато паството се занимава с битови неща като какво да се яде за славата божия и кога точно да се боядисат яйцата.

Oще: бпц  ванга  вангелия  вяра  имоти  институии  религия  християнство  църква 


Още от Анализ

Webcafe.bg предупреждава, че администраторите на сайта трият коментари, които съдържат нецензурни думи, обиди по расов, етнически, религиозен, полов или сексуален признак, както и коментарите, които са на латиница.

Регистриран на: 25.08.2010, 11:18

24 boris | 22.04.201409:07

Vladimir Pavlov | 18.04.201411:06
До №16 - отговора е светлина с дължина на вълната в обхвата 650–750 nm.
-------------------------------------------------------------------------------------------------------------------
Много щастлив Ако ти кажа, че нещо е площ оградена от три свързани в краищата си отсечки, можеш лесно да си представиш един триъгълник. Аз поне не мога да си представя каквото и да било червено нищо от твоето "обяснение". То и твърдението, че крокодила няма нищо общо с северния елен е безспорно вярно твърдение, но..
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 28.01.2014, 19:57

23 sim4o | 21.04.201413:04

Цитат от Айнщайн:
"Всеки, който се занимава сериозно с наука, постепенно се убеждава, че един Дух се проявява в законите на Вселената; Дух, Който е безкрайно по-могъщ от духа на човека и пред лицето на Когото ние, с нашите скромни възможности, трябва да се смирим. По този начин научните изследвания водят към едно специфично религиозно чувство, което е твърде различно от наивната религиозност."
   

оценка

+1 -0

Регистриран на: 25.05.2013, 17:47

22 Vladimir Pavlov | 18.04.201411:06

До №16 - отговора е светлина с дължина на вълната в обхвата 650–750 nm.
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 18.07.2010, 15:13

21 Harry | 18.04.201410:08

Г-н Ивайло Дичев изобщо не разбира същността на вярата и християнството, човекът е грешен и няма никакво значение какъв е попът и владиката, важна е вярата в Христа, слушайте какво ви казва пастирът ви г-н Дичев, и се стремете да бъдете такъв, но знайте че никога няма да бъдете безгрешен, а вашите разсъждения са твърде горделиви. Просто вървете по пътя на Христа.
   

оценка

+1 -0

Регистриран на: 28.01.2014, 19:57

20 sim4o | 17.04.201417:24

Да се уточним обаче ... не става дума за Вярване и Невярване, а става дума за ДВЕ ВЯРВАНИЯ ...

Едното - на антикреативитистите - мичуринисти ... те вярват, че животът и разумът, са възникнали, ей така . ... някак си, и са се развили...

Другото вярване - е на креативитистите .. Те твърдят - че това е невъзможно, като подкрепят идеите си с Научен апарат и с научни данни - Биохимия, Термодинамика, Математика, Физика ...

Без да съм Нобелов Лауреат, като Алварес, нито да съм професор в Бъркли, като Колуел ... лично аз, съвсем повърхностно запознат с проблема СЧИТАМ ЕДНОТО ВЯРВАНЕ - ЗА СЪВСЕМ ИДИОТСКО ОТ ПРЪВ ПОГЛЕД ...

Но Мичуринистите .. са свободни във волята си .. и в схващанията си!
Да не казват обаче "АЗ СЪМ НЕВЯРВЯЩ " - което не е коректно .. а да казват "Аз съм вярващ МИЧУРИНИСТ, ВЯРВАМ В МИЧУРИНИЗМА" ...

По този начин - нещата са коректни ..
Поздрави
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 28.01.2014, 19:57

19 sim4o | 17.04.201417:03

.... "tatu | 17.04.2014 16:13
-------------------------
Vladimir Pavlov | 16.04.2014 13:52
... И накрая един малко елементарен цитат, но все пак : ,,Науката казва ,,докажи ми и ще повярвам'' , а религията - ,,повярвай и ще ти докажа''.
---------------------------------------
Абсолютно трябва с разбиране и кротост, да се отнасяме и към най-отявлените Мичуринисти , колкото и на пръв поглед идиотски да са идеите им ...

Единственото- което би трябвало да искаме от тях .. ако ще спорят с Креативитистите .. е да бъдат така добри, да ползват същия Научен апарат .. Термодинамика, Теория на вероятностите, Математичен анализ, Биохимия, Геология ...
...ако не искат, или не могат, да се придържат към подобни правила на спора, и не могат да извадят разумни аргументи за вярванията си .. .. ами оставяме ги, да вярват в каквото си искат - в Академик Опарин , в Мичурин, във възникването на Живота, по естествен път- от морска пяна, на брега на остров Кипър и т.н. и пр.

...естествено - ще знаем, колко са "разумни" вярванията им ... но просто не бива да им обръщаме внимание ..
Иначе - да вярват в Мичуринизма , колкото си щат , но да не се опитват да пропагандират схващанията си сред хората, ей така -без да ги придружават с разум и логика ..
Не нам, не нам ......

Поздрави
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 26.02.2014, 22:26

18 tatu | 17.04.201416:43

Наистина съжалявам за грубата дума. Визирах единствено познанията ви в конкретната област.
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 26.02.2014, 22:26

17 tatu | 17.04.201416:13

Vladimir Pavlov | 16.04.201413:52
Хубаво е, мисля, поне тези няколко дни да се смирим и да помълчим. Но ме провокирахте да ви попитам, според вас църква и вяра едно и също нещо ли са? Не са ли църквите институции, водещи свои си политики, съобразени с нуждите им, а не точно с човеколюбието, което религията проповядва. И не е ли вярата духовност, която поражда в нас човеколюбието, заради което понякога пренебрегваме собствените си нужди. Истински вярващ не си затваря очите за тези неща. Просто той знае, че ,,Заради наш Иван не бива да намразим и свети Иван".
И наистина ли си мислите, че ,,Божият ни образ и подобие,, означават точно анатомичните ни особености, а не разумът, свободната ни воля, творческите ни пориви...
Както и да е... Най-страстно спорят и порицават най-невежите. Съжалявам за грубата дума.
И накрая един малко елементарен цитат, но все пак : ,,Науката казва ,,докажи ми и ще повярвам'' , а религията - ,,повярвай и ще ти докажа''.
Вярващ или не, пожелавам ви светли празници!
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 25.08.2010, 11:18

16 boris | 17.04.201409:40

Някой от вас, може ли на мен -аз, човек който не съм сляп и не съм далтонист да ми обясни какво е червения цвят. Ей така да ми обясни, че да ми стане ясно?
   

оценка

+4 -0

Регистриран на: 28.01.2014, 19:57

15 sim4o | 16.04.201422:22

За любознателните .. споменах няколко имена .. примерно професор Granville Sewell - ето ..

http://en.wikipedia.org/wiki/Granville_Sewell

ето и един от текстовете ...
http://bio-complexity.org/ojs/index.php/main/article/view/70

Ето част от публикациите на креационистите ...
http://en.wikipedia.org/wiki/A_Scientific_Dissent_from_Darwinism .. Всеки може, да отвори, да попрочете и да се замисли в КАКВО ДА ВЯРВА .. !

ето и за нобеловия лауреат Luis Walter Alvarez - Physics Institutions
University of California, Berkeley

... "До Алварез (а за мнозина учени и до ден-днешен!) съществуваше дълбокото убеждение... .... За укрепването на тази недоказана и недоказуема дата .... и да потвърди някои от най-оспорваните твърдения .. на Дарвиновата еволюционна теория. ... Парадоксалното е, че в тази кампания многократно беше цитирано името на Алварез, който бил доказал... "

Та ПРЕДИ ДА СЕ ВЯРВА, НЕ Е ЗЛЕ ДА СЕ МИСЛИ. ...
Всички вярващи, дори и антикреационистите, имат право на уважение, заради своите вярвания в Лисенко или Мичурин ..
Но и ВСЕКИ, БИ МОГЪЛ ДА ИЗТЪКНЕ АРГУМЕНТ , основан на логиката и разума - така както изтъкват професорите Granville Sewell или пък Luis Walter Alvarez ..

Мичуринистите, трябва да са така добри, да не отговарят с обиди, а да оспорят, ако искат твърденията на креационистите , основавайки се на същите тези Биохимия, Геология, Физика, Математика, Термодинамика ... Иначе се губи всякакъв смисъл, не само за спор, но дори и за разговор с вярващ Мичуринист ...

Поздрави .
   

оценка

+2 -0

Стани автор

Моливче
Изпрати текст

Изпращайте материали по темите, които ви вълнуват. Ако ни харесат, ще ги публикуваме след редакция в рубриката "Стани автор". Не публикуваме текстове, съдържащи обидни или нецензурни твърдения, квалификации, расистки определения или заплахи.