Webcafe

Как ще гласувате на референдума?

Webcafe.bg 30.01.2014, 11:16 (обновена 30.01.2014, 14:12)
гласуване

Снимка: © webcafe.bg

Подкрепяте ли част от народните представители да се избират мажоритарно?

да  
не  

Подкрепяте ли въвеждането на задължително гласуване на изборите и националните референдуми?

да  
не  

Подкрепяте ли да може да се гласува и дистанционно по електронен път при произвеждане на изборите и референдумите?

да  
не  

Ще гласувате ли?

да  
не  

Президентът Росен Плевнелиев предложи референдум за избирателната система.

Идеята на държавния глава е всенародното допитване да се състои в деня на евроизборите, които вероятно ще са на 25 май.

 

 

Oще: електронно гласуване  задължително гласуване  избирателна система  избори  мажоритарни избори  референдум  росен плевнелиев 


Още от Анкета

Webcafe.bg предупреждава, че администраторите на сайта трият коментари, които съдържат нецензурни думи, обиди по расов, етнически, религиозен, полов или сексуален признак, както и коментарите, които са на латиница.

Регистриран на: 14.08.2010, 11:53

29 Frida | 01.02.201413:34

1. значи, смятам, че 240 депутати за малка страна са прекалено много.
първостепенно и единствено засега е поне наполовина намаляне броя на депутатите. едва след това избирателни системи и пр. детайли.
2. задължително гласуване не може да се наложи в почивен ден. само в работен, като се заплаща, а не се работи на този ден. иначе си е ангария, или ленински съботно-неделник.
   

оценка

+1 -0

Регистриран на: 08.01.2013, 14:20

28 Илияна Т. | 01.02.201401:53

бай дъ уей, сефте те засичам, хаос, гастролирайки в политическите теми, и понеже те няма в интересните за мен, чувство в мен напира да ти споделя, че мнението на "такива като теб" нич ни мЪ Ибе
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 08.01.2013, 14:20

27 Илияна Т. | 01.02.201401:31

Хаос, брато, шегата настрана, то ценза ми хич не го мисли, не и твоя работа, ма как точно, ще ме НАКАРАТ да гласувам: влизам вътре и пускам недействителна бюлетина или никва и кво??? Предложения? Аз имам - кур 100 % Mr. Green само на хартия - със здраве, пич : )))))
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 13.09.2013, 21:13

26 Шрайка | 01.02.201400:13

Референдумите са хубаво нещо, нека ни питат. Зарадвах се, когато нашият скъп, демократичен и независим от никого президент, постави не един, а цели три въпроса подлежащи на референдум. Прескачам проблемите относно това, дали точно тези въпроси трябваше да се поставят, колко е точна формулировката и каква всъщност е целта на поставянето им. Това друг път.

Подхващам наглед най-лесния, най-привлекателния въпрос, особено в един електронен форум. Този за електронното гласуване. И най-логичния отговор на въпроса, би бил "Да", трябва да има електронно гласуване. Аз например предпочитам да правя нещата по електронен начин. Така си върша част от работата, използвам електронно банкиране, електронно плащам битовите си сметки, ползвам електронни магазини за доста покупки, чета електронни вестници и електронни книги, ползвам електронна поща, електронни картички и куп други електронни неща. Защо и да не гласувам електронно? Кому е нужно да се разхожда до близкото училище, да се реди на опашка, да влиза в "тъмна стая", да сгъва бюлетини, да се подписва? Колко по-лесно е, слагаш флашката с електронния подпис, няколко цъквания и готово!

Сетих се обаче за една българска поговорка - "Много хубаво не е на хубаво". И изведнъж в тъпата ми глава изкочиха няколко възможни бъдещи сценки.

Сценка първа.
Маалата. Седнал циганския барон на миндерчето, до него един партиен брокер следи за точната бройка, наоколо в стаята няколко брадясали гавази. И един по-един се редят "избиратели". Под строгия поглед на барона, всеки гласува, брокера брои гласовете и смята, колко дължи неговата партия. Всичко е много по-точно от преди. Тогава той броеше едни пари, ама колко гласа получаваше, не беше сигурно. Браво на електронното гласуване!

Сценка втора.
Действието се развива в Северозападнала България (макар, че би могло и в произволно друго място). Пак онзи брокер. Този път се намирам в единствената фабрика в района, спасила се от разрухата и даваща препитание на малкото останали жители. До тях застанала касиерката и раздава на работниците авасите за от преди 3 месеца. Те идват, гласуват "правилно" пред погледа на брокера и си получават парите. А шефа ще получи една държавна поръчка за фабриката, ако спечелят "наште". Браво на електронното гласуване!

Сценка трета.
Анадола, Турция. Този път друг брокер, че онзи е зает да обикаля маалите из Северозапада. Вече няма нужда от рейсове, както някога. Сега всичко е по-лесно и по цивилизовано. И с повече участници. Браво на електронното гласуване!

Разтръсках глава, сценките ми дойдха в повече. И викам, я да отида във форума на кайвето, там има умни хора, ще разсеят тези ми кошмари. Ще ми кажат единствено правилните отговори, нали са демократи.

Та?
   

оценка

+1 -0

Регистриран на: 24.07.2013, 20:47

25 Феята на Смъртта | 31.01.201418:55

Никой не може да ме застави на сила да гласувам! До сега съм гласувал на всички избори СЪВСЕМ ДОБРОВОЛНО, ИЗРАЗЯВАЙКИ ЯСНА ГРАЖДАНСКА ПОЗИЦИЯ И ОБЩЕСТВЕНО СЪЗНАНИЕ!
Който не е гласувал си е негов проблем.
И да попитам- как па точно сега станА въпрос за как да се гласува? Що не предлагаха и не говореха на такова високо ниво преди 15 години? Тогава нещо по- различно ли беше?
Те не забраниха комунистическата партия, всички техни бивши членове и децата им да заемат ръководни постове когато трябваше през 1990 година, не смениха тогава Конституцията както стана в повечето бивши соц държави, сега седнали да ми теглят локуми за избори, референдуми и лакърдии.
Дрън, дрън- ярина. Закъсняха необратимо, безвъзвратно...
Станат ли изборите задължителни, аз се махам от БГ.
Ще отида да работя и живея в някоя смотана европейска държава, дето изборите не са като в казармата- под строй. Избирам си Франция. Те, там са явно доста ограничени, след като такава демократическа демокрация не им е позната- да бъдеш заставен да гласуваш....
   

оценка

+1 -0

Регистриран на: 14.09.2011, 21:56

24 deowin | 31.01.201418:34

>Това наистина мирише на дискриминация

Все едно да кажеш, че лайното миришело на лайно.
А ако искаш да дадем стимул на хората да се образоват по този начин, защо направо не ги поробим тия тъпи, необразовани копелета и да ги накараме да чукат камъни? Ще ми се скатават!

Тръгнеш ли по тая линия, рано или късно (но по-скоро рано) ще стигнеш до фашизъм. Не е зле тогава да си направиш една обстойна интроспекция, и, щом те влече натам, да помислиш що за човек си и какви точни са ти житейските ценности.
Не ме разбирай грешно - изобщо не се опитвам да те съдя и да казвам кое житейско становище е правилно, и кое - не. Но като начало е добре да си наясно какво точно ти е становището. Знанието, познанието и себепознанието са сила.
   

оценка

+1 -0

Регистриран на: 10.12.2010, 06:25

23 Bichkiiata | 31.01.201418:27

John Smith

След поста забелязах някакво англосаксонксо име, т.е. постулата е неважещ в условията и географските ширини, къде се пие боза. Тук "бизнесмените" ако ги оставиш без да ги сменяш като нищо може те върнат у феодализма, е на виж Доган ага който е несменяем баш бзнесменин, взе да дига дувари, да строи хидроцентралии да загражда половината южна България.
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 14.09.2012, 17:17

22 Xaoc | 31.01.201417:57

Илияна, такива като теб може би наистина няма нужда да гласуват.
Според мен трябва да се въведе някакъв тест за грамотност/интелигентност или образователен ценз, за да не може гласът на Хасан, който е учил до 3ти клас да има същата тежест като на проф. Божидар Димитров например. Това наистина мирише на дискриминация, но може да се погледне и от друга гледна точка като съществен стимул за хората да се образоват и информират.
А след 20г. дори и да има 100% гласуване, мнозинството на циганите ще си избира пак сегашните капути, а за електронно гласуване ще бъде твърде късно дори и да се мисли.
   

оценка

+0 -2

Регистриран на: 08.01.2013, 14:20

21 Илияна Т. | 31.01.201416:04

Уважаеми Джон, и аз тва казвам - нищо не могат да ми направят: със свирки ще ме плашат
   

оценка

+0 -1

Регистриран на: 08.01.2013, 14:20

20 Илияна Т. | 31.01.201416:03

Уважаеми Джон, и аз тва казвам - мищо не могат да ми направят, със свирки ще ме плашат, хаха Mr. Green
   

оценка

+0 -1