Webcafe

Безстрашният архитект на Jameson

Безстрашните пичове
20.02.2018, 12:25 (обновена 21.02.2018, 09:38)
валери гюров, безстрашните пичове

Снимка: © Безстрашните пичове

Когато някой прави нещата с любов, те се получават

Валери Гюров е една наистина забележителна личност. Израснал в семейство на строителни инженери, най-изтъкнатият сред които е инж. Делчо Гюров, стоящ зад строежа на НДК и комплекс „Камбаните", Валери решава да поеме по различен път.

След като завършва столичната Немска гимназия, заминава за Щутгарт, където завършва архитектура в местния университет. След завръщането си у нас става един от основателите на сдружение „Трансформатори", а през последните няколко месеца беше едно от главните действащи лица в проекта на Jameson "Безстрашни пичове".

Ти си важна част от проекта "Jameson Безстрашни пичове", която включваше много роли. Разкажи ни в какво се изразяваха те...

Първата и най-основна задача беше проектирането на мястото като функционалности и интериор, който измислихме и изпълнихме с моя колега Николай Митов. Предизвикателството беше краткият срок, както и изборът на материал, с който и двамата нямахме никакъв опит, а именно плоскости от рециклиран картон и велпапе.

След приключването на проекта се заех и с менажирането на пространството, съвместно с Дилек Дурал от All Channels и Ина Сингеорзан, посланик на Jameson у нас.

Очевидно е, че си дал всичко от себе си за проекта „Безстрашни пичове". А какво даде той на теб?

Даде ми възможност да проектирам и изпълня много интересна и предизвикателна задача, точно както ги обичам, без много време за излишни колебания. Всъщност имахме буквално по един-два дни за изработка на прототип преди финалното рязане.

Погледнато извън архитектурата и дизайна, проектът ме срещна с много нови, кадърни и интересни хора,

От Jameson споделиха, че е възможно да има още проекти, подобни на „Безстрашни пичове". Би ли се включил в тях?

Разбира се, за мен ще бъде чест и удоволствие!

В центъра на София посетителите и гражданите на града могат да открият твоя магазин Gifted Sofia, който по-скоро действа като хъб за млади градски артисти. Покрай "Безстрашни пичове" си доказахме, че тук има много талантливи артисти, но според теб как може да се даде повече гласност на работата им?

Според мен на първо време ние трябва да се подкрепяме взаимно и да си даваме нужния кураж. Когато някой прави нещо качествено и с любов, рано или късно нещата му се получават.

Важното е да мислим как да ускоряваме процесите, така че все повече талантливи хора да могат да живеят мечтите си, по възможност и у нас, без да им се налага да емигрират.

Мислиш ли, че изкуството трябва да се смесва с бизнеса? Тоест какъв е балансът, за да направиш от дарбата и идеите си начин на живот?

Това е изцяло въпрос на личен избор. Аз не виждам нищо лошо, човек да си изкарва хляба с това, което му доставя най-голямо удоволствие. Намесването на финансите за жалост винаги променя малко или много нещата.

Ти си един от основателите на сдружение „Трансформатори", чиято цел е да подобри облика на София. Ако утре получиш пълна власт над града, какво би променил най-напред?

Когато стана кмет на София ( ми да, защо не :) ), бих се заел незабавно в трансформирането му от град за автомобили към град за хора, а това ще означава тотален приоритет на градския транспорт, велоалеите и пешеходните зони.

Трябва да се мисли и за спешни мерки срещу изгарянето на отпадъци и твърди горива, защото въздухът в града е на път да стане непоносим. Като цяло има много какво да се променя в посока устойчиво градско развитие, така че да можем да живеем здравословно и пълноценно в този иначе прекрасен град.

За финал - сподели какъв е профилът на безстрашния пич, лично според теб? И какво би пожелал на всеки, който търси своето Sine Metu?

Безстрашният пич не се страхува да поеме по пътя към неизвестното, готов е да рискува комфорта, да зареже работата на заплата и да последва мечтите си.

Oще: jameson  безстрашните пичове  валери гюров  делчо гюров 


Още от Безстрашни пичове

Webcafe.bg предупреждава, че администраторите на сайта трият коментари, които съдържат нецензурни думи, обиди по расов, етнически, религиозен, полов или сексуален признак, както и коментарите, които са на латиница.