Webcafe

Езикова полиция - "Контрол и Управление на Речта"

АПАлександър Петров
14.06.2018, 18:05 (обновена 15.06.2018, 15:25)
Патриоти

Жаргонното grammar nazi ще придобие съвсем нов смисъл

Мине се, не мине и от лагера на Обединените патриоти излизат с някое важно, смислено и решаващо за бъдещето на България предложение, което да промени изцяло живота на хората към по-добро. Понякога ще е връщане на казармата, друг път ще е налагането на тишина в най-парти курорта на България, трети път ще преименуват някое и друго старо турско име. Въобще важни дела.

Сегашният им порив е за запазване (или възвръщане) на чистотата на българския език с глоби до 2000 лв. за онези грешници, които си позволяват да допускат правописни, граматически и пунктуационни грешки в официалните държавни документи и сред доставчиците на медийни услуги.

Сега жаргонното grammar nazi (граматически нацист - епитет, обозначаващ тези хора, които изключително стриктно спазват и изискват от другите да спазват езиковите правила и норми) ще придобие съвсем ново значение...

Проектозаконът на Обединените патриоти предвижда да се създаде нещо като "езикова полиция" - Съвет за българския език, който да следи дали институции, издателства, печатащи учебници, доставчици на медийни услуги и т.н. спазват всички книжовни норми и правила. Ако съдим от закона - нещо като СЕМ, ама за проверка на чистотата на българския език. А който не спазва (и бъде хванат) - глоба от 100 до 2000 лв. в зависимост от тежестта на провинението и това кой е допуснал грешките.

Как ще действа тази "езикова полиция" никой не знае. Накрая ще вземе към нея да се добави и една Служба "Контрол и управление на речта" - за по-кратко... Да си знаят хората за какво иде реч.

Вероятно под определена светлина внесеният от парламентарната група на Обединените патриоти този нов Проектозакон за българския език може и наистина да прилича на нещо като решителна крачка за опазването и обогатяването на книжовната реч.

Въпросът обаче е, че дори самите патриоти в мотивите към документа си признават, че промените на практика са много, и законопроектът си поставя за цел да сложи единна държавна езикова политика, национални приоритети и отговорности за изпълнението им.

Това, което получаваме обаче, ако се вгледаме по-внимателно в законопроекта, е пореден опит за раздуване на държавната администрация с нови институти и плащането за разработване на нови, специално български, шрифтове на кирилица. И тези неща изглеждат меко казано излишно. Едни постове да се завъртят, едни пари да се завъртят...

Защото и в момента у нас има институция, отговаряща за развитието на езика - Институтът за български език към БАН. А МОН продължава да полага усилия за преподаването на майчин език на българчета в чужбина и без да има специален институт за целта, какъвто се предвижда в новия законопроект. На фона на това нещата продължават да съществуват и без специалните уредби, глоби и раздуване на администрацията.

Вероятно за някои това би прозвучало странно, но не всяко нещо има нужда от регулации и регулатори. Понякога нещата просто се случват. И когато правилата бъдат натрапени, законовата рамка започва да се вписва повече в онзи прастар лаф за вратата в полето, отколкото на практика.

Може би трябва да сме благодарни, че поне ни се спестяват безумните постановки, подобни на онази, предложена в самия край на 43-тото Народно събрание от старозагорския депутат от ГЕРБ Кирил Добрев, наречена "Закон за съхранение, чистотата при употреба и развитие на българския език".

Тогава на прицел и медиите, а цялостният дух на законопроекта беше тотален превод на всичко в публичната сфера - от текстовете на песни и имена на групи в живо предаване до задължаване на медиите да ползват само и единствено кирилица в текстовете си.

А може би живеем вече в толкова добре уредена държава, че само и единствено въпроси като този за езика и това баничката с айрян ли трябва да се консумира, или с боза, са най-належащите в страната.

Oще: български език  български книжовен език  език  езикови норми  езикови правила  инситут  институт за изучаване на български език от живеещите в чужбина  книжовен език  норми  обединени патриоти  патриоти  съвет за българския език 


Още от Кофеин

Webcafe.bg предупреждава, че администраторите на сайта трият коментари, които съдържат нецензурни думи, обиди по расов, етнически, религиозен, полов или сексуален признак, както и коментарите, които са на латиница.

Регистриран на: 08.08.2012, 09:17

5 pixie | 15.06.201822:18

Като погледнах снимката, не знам защо се сетих за тримата глупаци...
   

оценка

+1 -0

Регистриран на: 29.04.2015, 21:11

4 Виктория Пенелопова 07 | 15.06.201822:09

jens xp , като обиждаш и използваш кофти думи, по-добре ли се чувстваш? Смяташ ли, че твоята истина така става по-истинска?
Чета, че си мъж с висШу, ама безработен......има връзка, изглежда Смее се
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 13.09.2010, 14:43

3 Bozo Kosmev | 15.06.201810:31

Ако този закон ще ресолвне ишутата - аферим
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 31.01.2018, 07:45

2 Kenny McCоrmick | 15.06.201809:27

Само да ти кажа, че във внесения проектозакон от патрЕотите аз лично открих осем правописни грешки... Чуди се
   

оценка

+1 -1

Регистриран на: 13.12.2015, 19:55

1 jens xp | 15.06.201807:47

И естествено петровци и подобните лекета, соросоидните отрепки, както и неграмотниците, скачат като ужилени.... Плези се А ние не желаем да слушаме англо-българския бълвоч, с който изпълниха ежедневието ни!!
   

оценка

+2 -2