Webcafe

Кой ще ни пази от Facebook?

webcafeМария Панайотова
21.03.2018, 18:19 (обновена 23.03.2018, 15:11)
Мария Габриел

Снимка: © Европейски парламент

Пореден скандал в ресора на българския еврокомисар Мария Габриел

Преди 10 години, когато се чудехме каква кола, телевизор или печка да си купим, звъняхме на съседа-инженер и се осланяхме на експертното му мнение. Днес повечето хора търсят в Google или питат във Facebook.

Но не всяка информация от интернет е вярна - особено когато не знаем кой стои зад нея. Медалът има и втора страна, която изпъкна след скандала Facebook-Cambridge Analytica.

Оказа се, че интернет гигантите не само използват нашите данни, за да ни пробутват реклами. Понякога информацията попада в ръцете на политически гурута, които си правят страхотен бизнес с нея.

Неслучайно Марк Зукърбърг се оказа най-търсеният човек в света тези дни - очакват го в американския Конгрес, привикаха го във Великобритания, искат да го изслушат в Европарламента. Става дума за милиони хора, които имат право да знаят кой и за какво е използвал личната им информация. Именно това е отговорността на компании като Facebook - да пазят личната информация на потребителите си.

Проблемът е, че в безкрайното поле на дигиталната реалност регулацията е по-скоро имагинерно понятие, особено в САЩ, а в Европейския съюз едва сега започват първите стъпки за създаването на правила.

От една страна става въпрос за опазването на личните данни, където компетентен комисар е Вера Юрова, но все пак тази информация е събрана чрез Facebook, чиято дейност е в ресора именно на българския еврокомисар Мария Габриел.

Европейската гордост на Бойко Борисов започна мандата си с много амбиции и аплодисменти, но най-вече с надеждата, че ресорът "дигитален пазар" е лесен и, макар и без блестяща експертиза в областта, Габриел няма да успее да обърка конците.

Интернет гигантите обаче се проявиха като постоянен източник на проблеми и скандали, а институциите повсеместно се оказаха неподготвени да реагират на случващото се.

Да вземем примера с фалшивите новини, които Габриел постави за свой приоритет, заръчан й лично от председателя на Европейската комисия Жан-Клод Юнкер. Беше създадена специална работна група от утвърдени специалисти, които след дълго умуване излязоха с доклад от предложения, чието съдържание е общо взето пожелателни препоръки и как да напишем нов доклад на база на стария.

Разчита се на добрата воля на заинтересованите страни - т.е. медии, интернет платформи и граждани - да спазват определени принципи, които да предотвратят дезинформацията. Сред предложените мерки са още журналистически обучения и държавата да насърчава плурализма в медийната среда. Особено в България знаем, че подобни мероприятия не водят до ограмотяване на журналистите, а държавната помощ за медиите е синоним на контрол и зависимост. За справка - БНТ.

Със скандали като този с Facebook-Cambridge Analytics, а преди това и кризите, които последваха встъпването на Кристалина Георгива на поста комисар по международното сътрудничество, хуманитарната помощ и реакцията при кризи, проличава едно - че често постовете, които считаме за маловажни, изведнъж могат да се окажат в центъра на събитията.

Може би неслучайно Политико твърди, че интернет и аудио-визуалните гиганти, както и компететентните представители в Европейската комисия не са ентусиазирани от работата на Габриел. Наближават и европейските избори през 2019 година, а никой няма интерес руските тролове и политическите инженери да разполагат с личните данни и нагласи на милиони европейци.

Ако вече не са си направили back-up на сигурно място.

Oще: cambridge analytica  facebook  бойко борисов  еврокомисия  европейска комисия  европейски съюз  лични данни  мария габриел 


Още от Кофеин

Webcafe.bg предупреждава, че администраторите на сайта трият коментари, които съдържат нецензурни думи, обиди по расов, етнически, религиозен, полов или сексуален признак, както и коментарите, които са на латиница.

Регистриран на: 31.01.2018, 07:45

7 Kenny McCоrmick | 24.03.201809:55

Много ми е смешно кудкудякането от последните дни. И особено илюзията, че като нямаш Фейсбук или сега хванеш, че си изтриеш профила, и значи си в безопасност. Единственият начин да не събират информация за вас е да живеете абсолютно, напълно, стопроцентово изолирани - без телефон (не без смартфон, без телефон изобщо), без банкова сметка, без достъп до интернет, без контакт с други хора. Нема начин...
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 04.05.2014, 00:32

6 МарКом | 24.03.201803:30

"Който ни освободи той и ни пороби" (по памет, май бе от Вазов, не е цитат)
Явно важи с пълна сила както за Facebook така и за новите ни Големи Братя...
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 18.03.2011, 09:26

5 explorer | 22.03.201813:52

"Разчита се на добрата воля на заинтересованите страни - т.е. медии, интернет платформи и граждани - да спазват определени принципи, които да предотвратят дезинформацията. " - интересно на какво да се разчита?
На диктатура под формата на китайската Great(Fire)Wall или на Путиновата "демокрация"? Въпроса не опира до регулациите и до това, "кой ще ни пази", а до културата и възпитанието на субектите в кибер-пространството. Другото е суета и гонене на вятъра Идея
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 11.10.2016, 10:21

4 BaronVino | 22.03.201809:56

Кой ще ни пази?
Късно е за този въпрос либе.
Показал си лицето и з*дника н-пъти за последните години във фейса + какво харесваш, какво не, фелийнг фантастик итн. Това е повече и от досие от соц. време. Първо щото е доброволно, никой не те е доносничел. Второ ти си мислиш че никой не гледа, и плещиш, плещиш умности в мрежата им...
   

оценка

+1 -1

Регистриран на: 01.06.2015, 20:38

3 Белка&Стрелка | 22.03.201808:44

Другари от ЕК предлагам да повишим Мария Габриел за да освободи място за някой който да свърши работа !!!
За фалшивите новини има решения базирани на blockchain, нооо това не го преподават в курсовете по политически науки и процес на вземане на решения в ЕС това се учи трудно и не може да се фейкне както са повечето али-бали,
Горката все повече си личи колко е неадекватна, но сега ние сме заложници на собственото си решение да я пратим , ще си мълчим и ще се правим че я разбираме да не се излагаме пред чужденците.
   

оценка

+1 -0

Регистриран на: 20.02.2015, 19:36

2 Вълков | 21.03.201821:53

Патката си е патка ,не комисар ами президент да я сложиш пак си остава патка.Като знаеш кой я е сложил всичко си отива на мястото.
   

оценка

+1 -1

Регистриран на: 20.02.2015, 19:36

1 Вълков | 21.03.201821:51

Патката си е патка ,не комисар ами президент да я сложиш пак си остава патка.Като знаеш кой я е сложил всичко си отива на мястото.
   

оценка

+0 -2