Webcafe

Какво ще им гласувам...

manuelaМануела Геренова
26.11.2018, 18:27 (обновена 27.11.2018, 19:07)
избори 2017, гласуване

Снимка: © Webcafe

Народът иска да го попитат, но го е страх да отговори

Българите сме недоверчив народ по природа, а не е пресилено да кажем - и по наследство. Съмняваме се и в най-благородното предложение, кой знае, може и с него да ни излъжат някак си. И понякога това съмнение се оказва напълно оправдано.

Една бърза справка можем да направим с плеадата политици-месии, които видяхме през последните години - Волен Сидеров, Яне Янев, Николай Бареков, Веселин Марешки - списъкът е дълъг.

Друг път обаче недоверието е напълно нелогично и безпочвено и в чужди очи най-вероятно предизвиква насмешка и дори погнуса.

Последното изследване на Евробарометър отново доказа, че се съмняваме във всичко и всички, но най-вече във вездесъщата Система - 60 на сто не вярват, че през май догодина, когато избираме евродепутати, ще се проведат честни и свободни избори. Още по-голям процент се опасяват от намеса на криминални групи. 81 на сто се притесняват, че вотът може да бъде (под)купен.

Ще кажете - да, помните ли Костинброд 2013-а? Изборна измама не беше доказана пред съда, но все пак... А кошмарът в Арена "Армеец" през 2015-а и небивалият хаос при преброяването на бюлетините от кметските избори? Дали някой не изнесе чувал повече или по-малко от необходимото...

Няма как да не се сетим и за керваните с автобуси от съседни южни държави, които започват да пъплят насам преди всеки изборен ден. Или за тоновете кайма, които се превръщат в кебапчета и кюфтета с цел избирателят да бъде нахранен и, съответно, омилостивен. Всичко това допринася масово да се смята, че изборите са по-скоро нечестно начинание.

Още когато бай Ганьо тръгва да прави избори, работата не е много читава, а описаното от Щастливеца е сатира, само че с много горчив привкус.

Но е парадоксално човек силно да се притеснява, че конкретна схема (в случая - изборите) е измамна и крайно податлива на чужда намеса, и едновременно с това да е не особено добре запознат с материята. Не вярвате? На 26 март миналата година избирателната активност съвсем леко надскача 54%. През 2014-а 48 на сто стигат до урните. Май месец 2013-а е малко по-благоприятен - процентът е 51%.

От сухата статистика е видно едно - около половината избиратели отказват да гласуват, дори и да приемем, че избирателните списъци са раздути с избиратели фантоми.

Тенденцията на негласуване не е породена от притесненията, че изборите са несвободни, нечестни и купени. Епидемията от социална апатия се превърна в сериозна и остро заразна болест. Тя обхвана немалка част от българите, които в изборният ден изведнъж си намират хоби като риболов, бране на гъби или просто решават да не напускат уюта на собствения си дом, особено ако е студено.

Така минават поредните избори, а никой не се тревожи, че не е взел участие в избора на народни представители, кмет, президент.

Освен процентът избирателна активност, константен остава и страхът, че ако стигне до урните, ще се прецака. И без това всички са маскари...

Отказът да участваш в демократичните процеси, сред които са и изборите, е коварен капан, който едновременно се храни от и още повече спомага за развитието на фобии като тази, че задължително някак си ще те измамят при пускането на бюлетината. А всъщност колкото повече хора гласуват честно, свободно и без притеснение, толкова по-малка тежест ще имат кебапчетата и купеният вот.

Да не помниш как изглежда отвътре училището, където гласуваш, и едновременно с това да си убеден, че там ще те измамят, е не просто парадоксално. То е смешно точно както изборите на бай Ганьо - смешна сатира, примесена с много горчивина.

А иначе мине - не мине и по площадите започва искане за пряка демокрация и референдуми като в Швейцария. Народът иска да бъде попитан... Лошото е, че когато се сбъдне желанието му, отказва да отговори - я от страх, я от друго...

Oще: бай ганьо  вот  гласуване  избирателна активност  избори  недоверие  референдум 


Още от Кофеин

Webcafe.bg предупреждава, че администраторите на сайта трият коментари, които съдържат нецензурни думи, обиди по расов, етнически, религиозен, полов или сексуален признак, както и коментарите, които са на латиница.

Регистриран на: 25.04.2014, 23:55

17 Dox | 28.11.201819:05

Е, жалко! А ние се надявахме да ни помогнеш. Язък!
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 14.09.2011, 21:56

16 deowin | 28.11.201817:53

>оти не фанеш да ме осъдиш

Много просто - не ми пречиш. Изобщо.
Кочината, която създаваш, си я обитаваш ти и тези като теб. Вие си я заслужавате напълно. На тези българи, които не я заслужават, но им се налага да я търпят, мога да съчувствам, но не и да помогна. Не е моя работа. Тяхна е. Ако живеех в България щеше да е и моя.
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 25.04.2014, 23:55

15 Dox | 28.11.201817:28

Свински,
Е кажи кога и къде ще е вечеринката бе, брато? Гледам, готвите представление на некакво театро и ти усилено репетираш. Ма много добре си научил текста. Браво!
Как ще се казва театрото? Кажи де. Мислиме да дойдеме от нашето село братчеди и авери от съседното. Така, малко - да викаме, да дюдюкаме, калабалък да стане, тежест да придадеме.

А, гледам там, нещо викаш, дека съм бил виновен. Е па, оти не фанеш да ме осъдиш, тогава, та да видиме като как че стане.
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 14.09.2011, 21:56

14 deowin | 28.11.201815:54

>ястия, кое от кое по вкиснало

Точно заради този тип мислене от десет години държавата я управляват пожарникар и всевъзможни други откачалки и дебили като Сидеров, Каракачански и прочие.
Когато сам си убеден, че избор няма, че всичко е "вкиснало", ти не просто доброволно абдикираш пред тлъстогушите du jour, а и активно допринасяш тази токсична апатия да се разпространява сред околните.

А причините да го правиш са винаги доста тривиални - очевидно, щом поведението е толкова силно разпространено.

Основната причина е бягство от отговорност - понеже всички са маскари, не си ти виновен, че не си избрал свестни политици. Но си виновен, особено в контекста на горепосочения манталитет на "всички са маскари".

Друга причина е това, че ти всъщност си свикнал с вкиснали манджи защото друго не само не си ял, но не си и помирисвал. Евентуално си го виждал по телевизора, но не си го разбрал, защото си го изкривил през собствения си опит. Понеже си твърде стар и с твърде закостеняли принципи и мислене, изпитваш неустоим страх и недоверие към всичко различно от това, с което си свикнал, и не си склонен да поемеш риск да опиташ нещо, което не знаеш отлично, че е именно вкиснала помия.

Още една причина е ниското самочувствие. Понеже ти си слабообразован трудовак - шофьор, пазач, шлосер, продавач - самата идея за хора, които, за разлика от теб, са свестни, ти е дълбоко неприятна. Когато усетиш дори минимална възможност някой друг да е всъщност кадърен, образован, почтен, първосигналната ти реакция е яростно да го заплюеш, защото самото му съществуване те застрашава - да го потвърдиш и оцениш би означавало да се наложи да отговаряш пред себе си защо ти самият не си нито кадърен, нито образован, нито почтен. Понеже това е твърде неприятна перспектива, налага се категорично да я избягваш, за да можеш да продължиш да вярваш в удобните лъжи, които си разказваш за себе си.
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 06.03.2016, 11:35

13 deaf | 28.11.201808:48

Виц.
Мъж в магазин:
- Дайте ми пет яйца,но искам сам да си ги избера.
- Как така ще си ги избираш?!
- Еми ей така. България е демократична страна и искам като на изборите сам да си избера яйцата.
- Така кажи бе човек,ето ти пет яйца,избирай. Много щастлив
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 25.04.2014, 23:55

12 Dox | 28.11.201800:12

Пикси е съвсем права - "Избор винаги има".
Не може да ревеш, че нямало какво да ядеш, когато те завеждат в една прекрасна зала, с трапеза отрупана с ястия, кое от кое по вкиснало, мухлясало, а от някои дори се носи мирис на мърша. И ти казват: "Е, хайде де, какво се кумиш сега, яж. Не виждаш ли как сме решили проблема с глада. Какво се оплакваш сега, че нямало какво да ядеш."
И в този момент ти, подтискайки спазмите на гадене, се сещаш за гениалните думи на Пикси - "Избор винаги има".
И наистина е така. Аз, например, вместо да вдишвам гадните изпарения на "ястията", които ми предлагат, отивам там, където си ходя редовно и в друго време - из южните склонове на Витоша. Чудни челядинки растат там. Особено обичам тези, дето още не са се разперили. Достатъчно е да ги клъцнеш с нокът или с ножчето и си ги ям сурови. Невероятен вкус и истински, естествен аромат?

Да, така е - избор все още има - за гъби. И винаги ще има, ако знаете как да ги берете. Не изскубвайте цялото пънче от почвата, както правят най-вече мангалите, но и някои други, ниско-грамотни елементи. Защото там, където мангали са брали гъби, там повече гъби не никнат.

А след това, избор няма.
   

оценка

+4 -0

Регистриран на: 07.07.2011, 12:03

11 Дракон с кисело зеле | 27.11.201823:01

Писки, ако ще действаш така, на парламентарните избори гласувай за партия, която има поне теоретичен шанс да влезе в парламента - иначе само вдигаш общия брой гласове и преместваш четирипроцентовата бариера нагоре - т.е., ще я минат по-малко партии и баш големите ще имат по-голям дял - а от поста ти съдя, че едва ли искаш това.
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 08.08.2012, 09:17

10 pixie | 27.11.201820:48

Манипулациите всъщност започват доста преди самите избори. Напоследък по два основни начина. Съвсем законно, с активната помощ на социологическите агенции чрез медиите. Поне веднъж на месец "новина" е ако изборите бяха днес, с еди-колко си процента печелят герб. И така всеки месец се набива в съзнанието на населението, че те наистина водят след съвсем "реално" социологическо проучване, за което всъщност партията си е платила, а то едва ли се е провело действително. Вторият начин е мантрата "няма алтернатива", която също периодично се набива в съзнанието на обществото чрез думи на гости по разни политически говорилни и само защото за алтернатива се приема бсп или дпс. Така погледнато, да, наистина няма алтернатива, но защо останалите се изключват? Има доста играчи и на последните избори се видя - патриотите и воля успяха да влязат в парламента.
И ако гласът ми ще отиде за някои от големите партии, в случай, че не отида да гласувам, тогава непременно ще го дам някого, за да не отиде при тях. Избор винаги има.
И за протокола, винаги гласувам, дори и само за да объркам сметките на големите играчи. Не че се получава само с моя глас, ама пък кой знае...
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 14.09.2011, 21:56

9 deowin | 27.11.201818:34

Лукарски, Москов и Кунева бяха неприятната плънка около Кънев, с която той съзнателно реши да се опита да обгради за да натрупа критичната маса, нужда за да влезе в реалното управление. Техните прегрешения и недостатъци са си техни, не на Кънев.

>сигурен ли си, че нямаше да се омаже с лайна, ако беше стигнал до премиерския пост?

Естествено, че не съм сигурен. Никой никога не може да е сигурен за нещо хипотетично, което не е наблюдавано, може само да лъже, че е сигурен.
Ако хвърлиш обикновен зар също няма как да си сигурен, че ще се падне 2 или повече, но аз лично бих предпочел да хвърля зар, който поне на външен вид засега ми изглежда стандартен, и засега не съм видял поводи да мисля, че е фалшив, отколкото зар, на който очевидно на всичките страни пише 1 - с втория провалът ми е гарантиран.

>Или да го избутат от властта, ако стане неудобен на някои кръгове.

Точно това се случи, при това толкова бързо, че Кънев не придоби съществена власт, от която да трябва допълнително да го избутват.
Помисли за хипотезата, че Кънев е бил ужасно неудобен дори с малкото сила, която имаше като председател на ДСБ - бихме ли очаквали дебелогушите управляващи да побързат да го разкарат максимално чевръсто? Ако да, хипотезата стои.

>Те виждат, че всичките сме мишоци и затова правят каквото си искат

Напълно съгласен.
Докато мишоците се държат като мишоци, ще бъдат управлявани като мишоци. Изобщо не би било рационално да се очаква промяната да дойде от управляващите ги тлъсти котки.
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 14.09.2012, 17:17

8 Xaoc | 27.11.201817:54

deowin, сигурен ли си, че нямаше да се омаже с лайна, ако беше стигнал до премиерския пост? Или да го избутат от властта, ако стане неудобен на някои кръгове. Идеята ми е че единственият начин да стигнеш там горе и да се задържиш е да си част от всичките помии, които са вършени горе, вършат се и ще се вършат. И това няма да спре докато не стане гражданска война. Те виждат, че всичките сме мишоци и затова правят каквото си искат.
   

оценка

+0 -0