Webcafe

Все някога ще задуха вятър

Webcafe
16.01.2018, 19:11 (обновена 17.01.2018, 18:24)
мръсен въздух, замърсяване, замърсяване на въздуха

Снимка: © Getty Images

С решения на парче скоро няма да дишаме по-чист въздух

В България много обичаме да изпробваме неща, които вече се правят в други държави. Друго си е да кажеш, че така го правят в ... изберете си място, което ви е на сърцето. Че въздухът в София е мръсен, вече знаят и децата.

Очакваме само Константин Трендафилов да напише парчето

Кислород,

въглерод,

противогаз! маска!

Всичко е мръсно!!!

И да го обърнем съвсем на пародия.

И така, събра се Столичният общински съвет и погледна на Запад.

Запад, Запад, колко да е Запад - говорим за Скопие. Градът е в ТОП 10 на най-мръсния въздух в Европа и там местната власт е решила в дните с особено замърсяване транспортът да е безплатен. Софиянци, разбира се, сме повече габровци, отколкото скопчани и не можем да проявим такава излишна щедрост, затова вместо безплатен транспорт ще се мисли за "зелен билет" за левче.

По-веселата част в мерките за София обаче е, че центърът ще бъде ограничаван по дни за коли с четни, респ. с нечетни номера.

Тази мярка е разигравана на доста места със спорен резултат в зависимост от манталитета на шофьорите.

Какъв по-добър аргумент за хората с приличен доход за още един семеен автомобил с четен/нечетен номер, ако алтернативата ще е да се возят в градския транспорт? Тоест, рискът е колите не просто да намалеят, а да се увеличат.

Защото да си признаем, най-малкият проблем на градския транспорт в София е, че е скъп. И много ни е интересно жителите на престижните квартали Витоша и Манастирски ливади в кой точно автобус да продупчат зеленото билетче?

Но най-абсурдната част в обявените мерки е, че отговорните институции не дават вид да им е ясно защо въздухът е мръсен, освен поради липсата на вятър и... международното положение, разбира се, което винаги може да се вкара като фактор.

Между другото, ако питате компетентните лица, мръсният въздух е точно като корупция - има го навсякъде и никъде никой не го е преборил. В тоя смисъл, всичко е обречено.

Друг момент, за който общината си затваря очите, нарочно или не, е, че по празниците в българската столица автомобили почти не бяха останали, а въздухът беше по-мръсен и от час пик в делничен ден.

Отделно защо ще затваряме центъра при положение, че най-завишените норми на замърсяване с фини прахови частици се отчитат в "Павлово", "Красно село" и "Надежда"? Жокер за хората от провинцията защо точно в "Красно село" и "Павлово" е мръсен въздухът - може би защото там тече строеж на лъч от третия метродиаметър?

И въобще строежите в София към момента не ги отчитаме за фактор. Впрочем, да сте видели друга държава, в която камион да пренася в каросерията си пясък без да е покрит с нещо?

И накрая стигаме до печките на твърдо гориво, които очевидно са най-големият фактор. От Столична община се похвалиха, че са иззели от домакинства 3400 стари гуми, за да не могат те да бъдат изгорени. Познайте кой гори гуми и това не е центърът на София!

Проблемът е много по-комплексен от това да оградим централната градска част с периметър, след който ще се допуска по регистрационни номера, цвят на очите или номер на лична карта.

Не е ли по-работеща мярка да се вдигнат данъците за автомобилите, които нямат екологичен стандарт Евро 4 и нагоре? Или това губи много гласове на избори?

Въобще в момента всички опити, мерки и предложения изглеждат временни - колкото да кажем, че правим нещо. А то вятърът все ще духне някога.

Oще: замърсяване  замърсяване на въздуха  мръсен въздух  паркиране 


Още от Кофеин

Webcafe.bg предупреждава, че администраторите на сайта трият коментари, които съдържат нецензурни думи, обиди по расов, етнически, религиозен, полов или сексуален признак, както и коментарите, които са на латиница.

Регистриран на: 01.07.2011, 15:53

7 KingoftheROAD | 17.01.201822:46

Нашите властимеющи тикви, кратуни, компири и рапони както винаги вместо да изпишат вежди, ще извадят очи - тръгнАли да забраняват стари модели печки. Мъкаааа - ами направете така, че централната газификация да е евтина и икономически изгодна. Извадете газ от черно море, и го предложете на ниска цена, а не само някои фирми да лапат, и никой друг да не може да диша. Градския транспорт трябва да е евтин, екологически чист, и добре организиран. И хората да бъдат икономически мотивирани да го ползват. А не да му се надува цената, както и на много други неща в България, пък по сле що така ами не инАче. Намалете данъците на колите с газови уредби, и акцизите на пропан-бутана и метана. Нали са по-екологически чисти горива? Ама и там някой си прилапва по веригата...
Е докато такива хора водят нещата, такъв ще е и резИлтатът...
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 08.08.2012, 09:17

6 pixie | 17.01.201820:21

Хаос,
баба ти е късметлийка, знаеш ли на колко други баби никой не помага. И не мисля, че общата бедност е оправдание, всъщност чие оправдание? Не е мое, аз се топля на ток и карам кола с катализатор. Ако доходите ми позволяваха, щях да карам електрическа кола, щото зелената идея не ми е чужда. Много отдавна събирам боклука си разделно, нищо че ми се смеят, щото на практика няма смисъл, всичко отива на една място, въпреки цветните контейнери.
За другото си прав.
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 14.09.2012, 17:17

5 Xaoc | 17.01.201815:53

pixie, донякъде е така, но не мисля, че това е оправдание. Баба ми е с 240лв пенсия и не гори нито гуми, нито дограми, просто пуска по-рядко парното и децата й помагат за сметките.
Какво е оправданието на циганите, които горят отпадъци?
Какво е оправданието на строителните фирми, които не ползват закрити самосвали и изхвърлят отпадъци в зелените площи и не плащат данъци?
И след като нямат пари за коли, някои хора, защо карат коли?
Нека вдигнат данъците на всички, които замърсяват и ще видите как ще се намери начин и в 90% причината е мързел и неглижиране. И в блока ни е залепена бележка, че е забранено за се изхвърлят боклуци около него и 90% от хората цъкат с език и се възмущават, а 10% си хвърлят торбите със смет през терасата, защото никой не предприема финансови санкции. Всеки си мисли, че с приказки нещата ще се оправят. Не е вярно. Има редица проблеми, които вече не са за лечение, а за ампутация. Режеш до кокал и това е!

Когато си прост селтак с 30-годишен дизелов мерцедес без катализатор и си хвърляш фасовете през прозореца, трябва да си понесеш последствията. И ако борбата с мръсния въздух не се води паралелно ефективно заедно с борбата с корупцията, всичко е обречено. И проблемът идват от вас и мен. Всеки трябва да се замисли дали не е част от този проблем, защото ако предпочитате да се напиете и да дадете 20лв на полицай вместо да дадете за дринк енд драйв, значи заслужавате да дишате мръсен въздух и да ви управлява Бойко. Ако предпочитате да карате стара и неизправна кола и да не плащате данък, но да спестите за почивка в Дубай, заслужавате мръсен въздух и т.н.

Твърде много хора не виждат връзката между корупцията, глупостта, мързела и мръсния въздух и за съжаление много от тях са в държавната администрация. Това си личи по мерките, които се предприемат и кога се предприемат. Този проблем го има от поне 20г. и постоянно се замита под килима. Ама то вече не остана място под тоя пуст килим, бе! Както и безбройните мерки против корупцията, против контрабандата, против разпространението на дрога, против насилието над лекари и ученици, против войната по пътищата и т.н. От космоса се вижда, че тези мерки не просто са неефективни, а умножават корупцията и безсмислено увеличават държавната администрация.

Ясно ни е, че тия "мислители" от столична община (неслучайно е с малка буква), са умни колкото четвърт гълъб, но нас да ни взимат за идиоти? Ние още не сме забравили за решението на съда, което обяви цената на билетчето от 1,60лв за незаконна и необоснована, затова мерките със зеленото билетче за левче са брутална подигравка и могат да си ги заврат в тлъстите общинарски пърделници!
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 25.01.2012, 18:03

4 паяка | 17.01.201814:26

Като ви е мръсен въздуха, дишайте райски газ, бе! ( Да перифразирам Мария-Антоанета)
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 18.03.2011, 09:26

3 explorer | 17.01.201811:15

София се напълни с боклуци! Купуват боклуци от автоморгите в западна Европа, директно или през тукашни автокъщи. В резултат улиците не могат да се мият поради движещи се, паркирани и захвърлени боклуци. Освен това първите боклуци горят боклуци, изхвърлят навсякъде боклуци и се стараят да не плащат такса смет, да не говорим да почистят. Отделно бетонират всяка зелена площ с боклучаво строителство.
После въздухът бил мръсен. Ами с толкова боклуци няма как да е чист Идея
   

оценка

+0 -1

Регистриран на: 04.10.2010, 20:33

2 Гризли | 17.01.201810:50

Предлагам Столична община да инвестира в изграждането на вентилаторен парк. За да е евтин и икономичен може даже да е със захранване от соларни панели.
Този вентилаторен парк ще издухва мръсния въздух в определена посока, която ще се определя от местоположението на непослушната (Нему) друга област/община.
По този начин проблемът със замърсяването в София ще се реши бързо и лесно, и то целогодишно! Е, ако лятото няма замърсяване, значи просто парка ще служи за прохлада на столичани, в горещите дни...

Питате за общините, към които ще духа софийския мръсен въздух? Е, че на кой му пука за тях - да сте чули по новините да се говори за друг въздух, освен софийския?
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 08.08.2012, 09:17

1 pixie | 17.01.201809:11

Да, вярно е, че София е най-големият град в България и е логично там въздухът да е най-замърсен, предвид най-големия брой коли и другите изброени причини. Но този проблем, за който са продънени ушите на цяла България, не е проблем само и единствено на София. Ясно, че останалите българи не са важни или поне не толкова, но много се съмнявам, че причините, като например отопляването на твърдо гориво, не са същите и в останалите селища в страната, най-вече по-малките, където живеят достатъчно бедни хора. Защото, да, мерилото за стандарт на живота е как се отопляваш и колко стара кола караш. При доходи, които не ти позволяват да се отопляваш с електричество или газ, и да си купиш поне 5 годишна кола (за чисто нова изобщо не може да става дума), въздухът ти няма как да не е мръсен.
Всичко опира до пари. Едва ли баба ми ще иска да мъкне дърва до 6-тия етаж примерно, и да чисти печки, ако можеше да си натисне копчето на климатика и да си реши проблема с топлото. Но тя не може да си го позволи. И страшно много хора не могат да си го позволят. Затова ще се горят гуми и дограми и за каквото още се сетите.
А за колите е ясно. Пак опира до пари, на всички е ясно, няма нужда да обяснявам нататък.
   

оценка

+5 -0