Webcafe

Съвестта винаги казва истината

Светослав ИвановСветослав Иванов
05.05.2019, 19:44 (обновена 09.05.2019, 12:04)

1 от 2 снимки Назад Напред

Светослав Иванов

Снимка: © bTV

Публикуаме коментара на Светослав Иванов от "120 минути" на bTV. Видеото можете да видите тук.

 

Ватиканските музеи са събрали някои от най-значимите произведения на изкуството на човешката цивилизация.

Ако отидете в Рим, непременно си отделете достатъчно време, за да се разходите из залите. Дъхът ви ще спре пред една картина, която е почти четири метра висока и осем метра широка. Това е картината "Крал Ян Трети Собиески спасява Виена".

На платното е изобразен моментът, в който полският крал, изпраща съобщението за победата над Османската армия, водена от Кара Мустафа. Централна и Западна Европа се спасяват от съдбата на източната част на континента, покорена от османците три века по-рано.

"Дойдох. Видях. Бог победи". Това са думите на Ян Собиески след края на битката.

Анджело Ронкали дошъл в София в драматично време. Атентатът в църквата "Света Неделя" от пролетта на 1925 година, разтърсил България и цяла Европа. Той бил толкова зверски, че целият свят бил потресен.

Ронкали бил военен пастор по време на Първата световна война. Патриот, който след като вижда ужасите на войната си обещава, че ще посвети живота си на стремежа за мир между хората. А София го посреща с кървав терористичен акт, който ще го накара още по-убедено да се бори с тъмната страна у човека до края на живота си.

Мирът е невъзможен без справедливост. Мирът е невъзможен докато съществува неравенството. Мирът е невъзможен, ако няма достатъчно хора с добра воля. Все думи на бъдещия папа Йоан XXIII.

Понтификатът на дипломата се развива в момент, в който света е на ръба на ядрена война. През 1961 г. се издига Берлинската стена. Година по-късно, Съветския съюз планира да изпрати ядрени ракети в Куба.

И папата решава да действа - ражда се призива "Мир на земята", едно неповторимо съчинение, което изиграва и посредническа роля за избягване на глобален сблъсък, който може да погуби милиони. Както пише доцент Кирил Карталов, това е първата синтезирана християнска мисъл по въпроса за мира.

Посещението на папа Франциск в България е белязано именно от труда на живота на Анжело Ронкали "Pacem in Terris".

И двамата са личности, готови да заемат категорична позиция срещу несправедливостта и двамата зоват за разоръжаване. Франциск пристига в толкова скъпата за своя предшественик България, избирайки за мото заглавието на завета на "Българския папа".

И ако се питате защо, причината не е сантиментална. Аналогията с времето на понтификатът на Франциск и драматичните времена, през който Анжело Ронкали се превръща в Йоан XXIII е изключително силна.

Нима днес несправедливостта и неравенството по света, които да тласкат милиони към война? Нима парите и стремежа към придобивки не отдалечават хората от добротата и смирението, заложени във всички световни религии?

Нима само преди няколко дни човек с боядисана брада, за когото се твърди, че е Абу Бакр ал-Багдади не призова за "война срещу кръста"? Нима тези, които протягат едната ръка за мир, не продават оръжие с другата?

"Слушайте съвестта си", призовал "Българският папа" и Кенеди, и Хрушчов.

А какво по-символично място за отправяне на послание за мир по света от центъра на София? Неочаквано, Висшият клир забрани на православни духовници да участват в службите на папата, но съм сигурен, че много от тези хора ще са на площада, заедно с децата си - като човешки същества, които вярват в доброто и мира.

И не признават разделения, които нито са рожба на тяхното време, нито отговарят на техните ценности.

"Слушайте съвестта си" е най-големият подарък, който всеки може да направи за себе си.

Oще: 120 минути  анджело ронкали  българският папа  мир  папа йоан xxiii  папа франциск  светослав иванов 


Още от Кофеин

Webcafe.bg предупреждава, че администраторите на сайта трият коментари, които съдържат нецензурни думи, обиди по расов, етнически, религиозен, полов или сексуален признак, както и коментарите, които са на латиница.

Регистриран на: 28.05.2017, 18:45

49 Nenimir | 10.05.201921:29

Статията е за зовът за справедливост и мир във свят, който отново върви към ескалация на напрежението и задълбочаваща се несправедливост.
И това няма никакво отношение към всякакви религиозни или атеистки брътвежи.
Фактът, че отново и отново търсим различия във времена когато трябва да търсим сближаване показва, че имаме нужда от война.
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 27.02.2015, 15:00

48 Mako | 08.05.201920:50

deowin | 08.05.201916:46

достойните не се тупат в гърдите за богопомазани, за носещи някакви висши идеали, за стожери на всичко, що е добро и стойностно, а просто приемат и признават грешките и провиненията си, и ги срещат лице в лице
====================

Стандартното ти митологично самоописание, самонашепвано в собственото ухо, Майкъл.
Поредната смехотворна ситуация в която сам се вкарваш
   

оценка

+0 -2

Регистриран на: 23.09.2013, 21:48

47 GETI | 08.05.201919:01

Дедото, възхвалявал съм много неща, но никога болшевизма на Ленин и комунизма като идеология. И да, възхвалявал съм социализма, но като период в България, не и идеологията му... то не бе и социализъм това при нас.
Много историци без да са комунисти(включително и аз) например, са на мнение, че без болшевизма Съветският съюз нямаше да издържи на удара на Вермахта през ВСВ. Червената армия го победи с цената на 28 милиона жертви от общо 60. Никоя друга страна нямаше да издържи - нито Великобритания, нито Франция, нито САЩ. Това важи и за днешните либерални общества.
Някой ако възхвалява Вермахта или икономиката на Германия през онзи период, трябва ли до го определим като изтъкнат нацист?

А за лидер на каквото и да било, ако исках, до сега да съм те признал, не да ме питаш.
   

оценка

+0 -1

Регистриран на: 14.09.2011, 21:56

46 deowin | 08.05.201916:46

>Никой не е перфектен и идеален.

Точно така.
Разликата между достойните хора и недостойните е, че достойните не се тупат в гърдите за богопомазани, за носещи някакви висши идеали, за стожери на всичко, що е добро и стойностно, а просто приемат и признават грешките и провиненията си, и ги срещат лице в лице, вместо да си измислят някое божество, чрез чието мнимо санктифициране да ги рационализират.
Религиозните хора, от друга страна, скатават.
Религиозните хора казват "нашият бог каза да обичаме ближния си", но открито мразят много от тези ближни.
Казват "той каза 'бъди смирен'", но реват и псуват като каруцари.
Казват "християните отричат материалното", но носят лъскави часовници и карат лъскави коли, докато сираци, на които уж се предполага да помагат, мизерстват.
Казват "бог е мир", но охотно призовават към насилие.
И не признават нито една от тези грешки, нито едно от тези провинения и нарушения на съзнателно и доброволно приетата от тях морална система.

Това е проблемът - не че не си перфектен и идеален, никой не е, а че нямаш нужното достойнство да го признаеш, защото си комплексирана отрепка, и затова се криеш под полите на измислените си божества, с които оправдаваш всяка своя грешка, всяко свое провинение, всяка своя мерзост, всяко свое престъпление.
А това е проблем, защото те лишава от необходимостта да се стремиш да бъдеш по-добър човек - когато бог санктифицира всички твои дела по дефиниция, няма никаква нужда да си даваш зор. Все пак, точно това е и основната причина да си измисляш божества - че достойното поведение изисква сериозни усилия, усилия, които всячески искаш да си спестиш. И си ги спестяваш. Затова си такава отрепка.
   

оценка

+2 -0

Регистриран на: 07.04.2014, 19:50

45 dedo adji | 08.05.201911:12

Гети, аз ти задавам прост въпрос, а ти търсиш под вола теле и се отмяташ от десетките постове, които си пускал с години във възхвала на червената армия и социализъма. И Свети Петър се е отричал от Христа, но само 3 пъти.
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 23.09.2013, 21:48

44 GETI | 08.05.201910:51

Какъв е тоя 'изтъкнат болшевик', когато не укорява или зослови срещу БПЦ... или пак ме намесваш и пляскаш едни, без да мислиш?!
   

оценка

+0 -1

Регистриран на: 07.04.2014, 19:50

43 dedo adji | 08.05.201910:19

Бре! Някои се хванали на последния виц на джимито, че скромният дядо хаджия бил неформален лидер на путинистите. Путинист ме изкарваше и умнокрасивата ми приятелка Победка, без да ме величае като лидер. Приемам упрека на деосвин, че се обърнах неуважително към момчето, точно, когато се опитваше да бъде уважително и безпристрастно, но след толкова глупости, изтърсени в сайта, последната ме хвърли в тъч.
Приеми извиненията ми, джими. А ти, гети, като изтъкнат болшевик и русофил, признаваш ли ме за лидер на каквото и да било?
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 07.04.2014, 19:50

42 dedo adji | 08.05.201909:58

Никой не е перфектен и идеален.
Запитан директно, ти, прасчо, не можа да посочиш нито един такъв. Нито можеш да посочиш с какво българският духовен водач е по-лош от твоите духовни водачи, които даже не смееш да обявиш.
Аз също не мога. И не смятам, че има перфект ни и идеални хора. Само личности, нужни и годни, кой повече, кой по-малко, за определени цели в определено време. БПЦ е такава институция. А целта е, след като сме загубили политическа и икономическа независимост, да запазим поне малко духовна.
Не е моя работа да рова кирливите ризи на папата. Може и да няма такива. Едно петънце върху иконата е, че е започнал духовната си кариера в йезуитския орден, който 400г преди КГБ е приел за водещо правило, че целта оправдава средствата. Но и между тях, както и в КГБ, е имало и има достойни мъже. Да приемем, че папата е един от тях.
А рядкото се разтревожило за посещаемостта на църквите. Обърши крокодилските сълзи, рядко. Вярно е, че БПЦ изостава от новото време. Тя беше изтикана от него насила и обикновеният народ беше отдалечен от вярата, не толкова чрез вербуване на попове и владици, колкото чрез бариерите, видими и невидими, издигнати от болшевиците. Не може да се възроди за нула време. Духовното възраждане отнема десетилетия. Но веднъж започнало, трудно спира.
   

оценка

+0 -1

Регистриран на: 23.09.2013, 21:48

41 GETI | 08.05.201909:01

rare case | 07.05.201916:08

Висшият клир на БПЦ направи решителна крачка за окончателно отблъскване на малцината, които все още ходят на църква. Не на Великден и на Коледа, а редовно. Не казвам "вярващи", а "посещаващи църква". Скрити за схизми и канони, те забравиха човечността и за какво Бог ги епризовал да служат. Те забравиха и Бог, защото Бог е любов, а от бг-килимявките се излъчва само негативизъм и отрицание.

****
Брей, вече има и по католици от папата...ти да видиш...
Защо ли човечността и любовта на Папчето не стигна до Северозападния район в България - най-бедният регион в ЕС със страдащите пенсионери и пенсия шест пъти по-малка от издръжката на един мигрант?
Има ли бежански центрове в богатата държава Ватикан? За един Бог питам...
   

оценка

+0 -1

Регистриран на: 23.09.2013, 21:48

40 GETI | 08.05.201908:59

gymstar | 07.05.201912:07

Деди извинявай че те набедих за критик на папата. Обърнах се персонално към теб защото ми се струва , че се оформяш като неформален лидер на путинистите тук в този форум. Някои от путинистите наистина много остро се изказват против папата и го обвиняват в задкулисие и прокарване на интересите на най-тъмните и грозни явни и скрити организации които тласкат света към разруха.

****
Не само 'путинистите', ами и самите католици обвиняват Папчето в задкулисие и прокарване на интересите на скрити организации които тласкат света към разруха.
Много обсъждания има на начина, по който Франциск тълкува вековните католически канони.Например на Великден, вместо да измие краката на кардиналите, предпочете да посети затворници и да измие техните крака.Под предлог, че не е хигиенично, отказа да му целуват ръка. Обаче целуна краката на лидери на Южен Судан. Сигурно това е по-хигиенично. Все неща, от които на крайните католици им се изправя косата.
Този папа реши да се държи повече като истински баща за нуждаещите се, били те католици, мюсюлмани или други, отколкото като ръждясал църковен водач на милиард и кусур католици. Но Ватикана е традиции, канони, политики, които са устояли през вековете и там чугунените глави не са по-малко от тукашните.
Някой консервативни издания дори наричат Светия отец "социалист", заради силно социалната му политика и грижата за бедните и онеправданите.


>Добре , разбрах , канонът забранявал евхаристично общение с католиците. Но не може ли нашите владици да направят нов прочит на канона и да поемат протегната ръка в името на миряните. Или и ти мислиш , че папата идва тук да поквари хората , да служи на глобалисти , либерасти и джендъри?
****
Естествено че може, българите нямат нищо против католиците и са готови да ги приемат обратно в лоното на Православната църква. Разбира се, католиците първо трябва да се покаят за миналото си и за многобройните си грехове срещу човечеството, да се откажат от своята ерес, от педофилията и от ламтенето за върховна власт на папата. Усмивка


>Папата говори за обединение и общение което ще намали причините за конфронтация и конфликти. Религиозните конфликти са едни от най-кървавите и общението между лидерите на отделните религии може да тушира много напрежения и да допринесе за мир в конфликтни региони.
****
В посланието за мир на папа Франциск няма нищо лошо, но някак си не върви и звучи лицемерно в миролюбива, невоюваща страна като България. Би било по удачно посланието за мир, да е за / или във/ воюващи страни като САЩ и Израел.


> Умният път е да се слушаме едни други и да приемаме компромиси в името на бъдещето на нашите деца.
****
В името на моите деца аз компромиси с католиците-педофили няма да правя а, не не не!!, ти като искаш си прави за твоите.
   

оценка

+0 -1