Webcafe

"За едни павета да попитаме..."

Webcafe
08.05.2019, 17:54 (обновена 12.05.2019, 19:18)
софия

Първоначалният проект на "А.Д.А" и преработената му версия. Открийте 10-те разлики.

Източник: Платформа на Столична община за обществени поръчки
Поръчка No: 69596
Архив: Zona 4 - prerabotka-1.rar (712 MB)
Папка: Аrhitectura
Файл: Podzona_1.pdf

Не, това не е грешка.

Ако искате да разберете как ще изглежда ремонтираната зона около "Св. Александър Невски", но вече не се доверявате на лавината от взаимоизключващи се медийни публикации ("ШОК! Общината обезобразява площада" vs. "Фандъкова: Фалшиви новини!"), отговорът се крие в горепосочения файл.

С него ви спестяваме 1 час досада в търсене на достъпен, прегледен и достоверен източник на информация по внезапно наболелия казус от всенародно значение "Ще има ли павета между "Раковски" и "Ал. Невски", или не".

За всички, които го пожелаха - там е истината. В един от десетките PDF-файлове, в една от десетките папки в един от архивите с преработки, поместен на един сервизен сайт "преди много години в една далечна галактика".

Проблемът с пълното зашеметяване по темата за ремонтите в центъра на София не се дължи на липсата на прессъобщения от Столична община, обилно отразени във всички медии.

Тъкмо обратното: недостатъкът е в огромното хаотично изобилие от противоречащи си статии, проекти, илюстрации и коментари от страна на общинари, главни архитекти, съветници, проектанти, строители, експерти по градоустройство и странични наблюдатели.

Столицата преминава през тотална трансформация на облика си, за която ще се похарчат почти 50 милиона лева. Това усилие отне години в подготовка и кандидатстване за финансова помощ.

Накрая се оказа, че няма кой свърши най-лесната част от задачата - да я обясни и онагледи в разбираем вид за първокласници. Стъпка по стъпка, ден по ден, лев по лев.

А че има нужда от разяснения - има, и още как. Конкурсът за новия външен вид на Зона 4, затворена в четириъгълника около бул. "Цар Освободител", ул. "Раковски", ул. "Московска" и бул. "Васил Левски", приключи преди повече от 5 години, още по време на мандата на Петър Диков като главен архитект на София.

В началото на 2014 г. бяха разпространени проектните графики на победителите "А.Д.А. Архитекти", в които се предлагаше спиране на автомобилния трафик около храма и почти пълна смяна на настилката, преместване на Опълченския монумент от градината зад Военния клуб, замяна на скулптурната група на Любомир Далчев с пейки, създаване на подземен гараж на мястото на депутатския паркинг, изграждане на малко езеро и мост в градината "Кристал" и др.

Три години отне на Столична община да извърши крачката от одобрения принципен проект до възлагането на обществената поръчка за ремонта. Междувременно - значителна част от оригиналната идея на архитектите се оказа видоизменена. Отличителният правоъгълен растер на настилката, познат от ремонта на "Граф Игнатиев", изчезна от проекта за дизайн на "Оборище".

Паветата - "културно наследство" - се запазват в съществуващия си вид, с оригиналната шарка и материали.

Подземните гаражи няма да ги бъде. Гранитните "антипаркинг" блокове се заменят с подвижни колчета. Фигурите на Далчев остават в плана за зеленото пространство. А радикалният проект за "Кристал" се промени, така че да върне вида на градината максимално близък до традиционния.

Каква част от тази ключова информация е достигнала до масовите бъдещи ползватели на ремонтираната централна градска част? Нула и половина.

Единственият меродавен източник на информация са книжата на Столична община по обществената поръчка за строителство (от април 2017 г., с изпълнител ПСТ Груп и цена 17 888 814,55 лв). Ако пристъпите към тях с "невъоръжено око" обаче, сте обречени на бавна и мъчителна агония. Документацията е в размер на стотици, ако не и хиляди страници с решения, актуализации, протоколи, разяснения, технически описания, конкурсни задания, договори, чертежи и преработки.

На теория - всичко е публично. На практика, трябва да сте безкрайно мотивирани и освободени от грижи за странични занимания, за да си причините това приключение.

Видимо е от само себе си: връзката между граждани <-> медии <-> местна власт в София е критично нарушена от години, и сякаш вече никой не прави смислени опити да я поправи.

Достатъчно е да си припомним шума и недоволството след всички скандали около цената и качеството на ремонта на "Граф Игнатиев" (съседната Зона 2), забавянето на строителните дейности и протестите на търговците, прокурорското разследване за съмнителни промени на материалите за трамвайното трасе, неугледната настилка пред "Св. Седмочисленици", последвалата оставка на зам.-кмета по транспорта Евгени Крусев, многострадалните "перки на акули",  водната стена на пл. "Гарибалди" и т.н.

Всяка от тези индивидуални кризи намираше администрацията на Столична община все по-неподготвена; дори когато смогне да затвори някоя от проблемните теми, се отварят три нови пробойни.

Стигна се до ситуация, в която единственият "говорител" по въпросите на паветата, чешмите и зидарията в София се оказа кметът Йорданка Фандъкова.

Нито заместниците й, нито ръководителите на Направление "Архитектура и градоустройство", нито експертите в СО, които са ги одобрявали, нито общинските съветници (още по-малко - проектантът и изпълнителите) не желаят да се превръщат в гръмоотводи на високо напрежение.

Влезе ли се веднъж в обяснителен режим, всяка следваща реакция изглежда като закъсняло  гузно оправдание.

Бъдете сигурни, че оттук нататък проблемът само ще се задълбочава. В момента тече конкурсът за идеен проект за обновяване на пространството около площад "Света Неделя". Единствено за него СО се погрижи да създаде специално посветен сайт, в който са описани целите, графика и журито на заданието.

Напред във времето остава големият ремонт на бул. "Евлоги Георгиев", зелените площи покрай Перловската река и площада при "Орлов мост". Евентуалното блокиране на транспортния трафик по тази артерия ще накара столичани да си спомнят разкопките по "Граф Игнатиев" с умиление.

Ще последва и отдавна закъснялата реконструкция на Борисовата градина. Само че нито един от тези планове не може да се осъществи в нормален вид, ако администрацията не се постарае да си върне общественото доверие.

От това усилие ще зависи и с какво ще се запомни наследството от трите мандата на Йорданка Фандъкова - дали с мащабното обновяване на града и многомилионните инвестиции от ЕС, или с гафове като паветата на "Дондуков", плочките пред НДК, перките на "Графа" и фонтана на "Витоша"...

Иначе, изходът е еднопосочен. Аматьорските комуникационни грешки са напът да "самосвалят" управляващите след 12 години власт в Столична община. Репутация се гради с десетилетия. Руши се за минути.


Още от Кофеин

Webcafe.bg предупреждава, че администраторите на сайта трият коментари, които съдържат нецензурни думи, обиди по расов, етнически, религиозен, полов или сексуален признак, както и коментарите, които са на латиница.

Регистриран на: 20.03.2014, 09:33

3 mick | 10.05.201917:32

Проблемът е, че парите отиват отиват за правилните хора, а подизпълнителите, т.е. майсторите взимат трохи.
   

оценка

+1 -0

Регистриран на: 20.03.2014, 09:33

2 mick | 10.05.201917:30

27 милиона .. направо без пари. Как ще намери човек майстори за тия пари.
   

оценка

+1 -0

Регистриран на: 18.01.2015, 20:48

1 MarkModel13 | 09.05.201918:42

Аз се замислих за друго. Да оставим проектите и това как за комуникирани, поне за малко. Да - важно е, когато се троши народна пара, но да ги оставим. Погледнете "Графа". Всичките тия павенца и плочици са поставени така, сякаш някой тепърва се учи да слага павета. Всичко е на вълни, фугите варират от 0,1 до 100 милиметра. Мръсно и мърляво. Ами, може би, просто няма кой да я свърши тая работа ? Няма и толкова ? Кой ще се хване да бачка за фирма, която работи за общината ? За стотинки явно. Добрите майстори правят добри неща срещу добро заплащане, има ги, но за тях се чака на опашка. Кой ви прави банята последния път ? - хванахте някой от борсата, че по-еФтинко ли ? Или разпитвахте за добър майстор ? А Фандъкова нека си разправя, че щели да правят и развалят по 10 пъти, докато "стане".
   

оценка

+1 -0