Webcafe

Професия: Уволнен чрез повишение

webcafeДияна Костова
01.02.2018, 16:20 (обновена 14.02.2018, 21:24)
ген. ангел антонов, директор на националната служба за охрана

Снимка: © nso.bg

Уволнението чрез повишение на началника на НСО Ангел Антонов

"Другарят Х премина на по-отговорна длъжност" - тази формула маркираше безвъзвратното възнасяне на поредния функционер отвъд доверения кръг на Тодор Живков.

Уволнението чрез повишение беше начинът за деликатно обезвреждане на онзи тип "наши другари", които се провалят твърде видимо и шумно, за да бъдат прикривани, но и знаят твърде много, за да бъдат наказани. Или са стигнали твърде близо до ядрото на властта, за да бъдат толерирани от Вожда, а изпускането им извън контрол не е желателно.

В коя хипотеза попадна началникът на НСО ген. Ангел Антонов, за да заслужи уволнение чрез повишение, историята засега мълчи.

Но дори от оскъдната публична информация се вижда, че нито предсрочната му оставка му е била доброволна, нито оставането му в НСО е било приемлив сценарий, а офицерската му чест не е проблем, заради който Бойко Борисов ще влезе в нов челен сблъсък с Румен Радев.

Ангел Антонов ще поеме по утъпканите генерал-консулски стъпки на бившите директори на ДАНС Петко Сертов и Владимир Писанчев - само че не в посока слънчев Солун, а към братски Санкт Петербург. Бившият икономически полицай, някогашен отговорник по сигурността в ДЗИ на Емил Кюлев, ще бъде  устроен на тих пристан в руска юрисдикция. Без изненади.

Все пак по-добре мисия "Бели нощи", отколкото заточение в безкрайната казахска степ подобно на бившия главен прокурор Никола Филчев, който издържа като посланик в Астана само 2 години.

Преминаването на Антонов в "по-отговорна длъжност" се случва въпреки текущата проверка за злоупотреби в НСО и независимо от резултата й. Без анализ на заслугите или провалите му начело на ключова служба с над 1000 души щат, но с предварителна гаранция за задграничен пост и дипломатически имунитет.

Случва се по модела, по който бе намерена нова ръководна работа и на предшественика му Тодор Коджейков начело на Авиоотряд 28.

И ако мандатът на Коджейков ще влезе в историята на НСО с проспаното нападение срещу Ахмед Доган, този на Антонов ще запомни със скандала около внезапно отзованата (и върната след 16 часа) физическа охрана на Лютви Местан в разгара на войната в ДПС.

Зад формалните принципи на дълг, професионализъм и задължителна политическа неутралност, НСО следи всеки дребен детайл от личния живот на държавния елит. Знае всяка грешна стъпка и неудобна тема, наблюдава всяка конфиденциална среща.

А най-добре пази тайна онзи, който не я знае.

Трудоустроен "за да забрави тайните", например, беше и екс-началникът на НРС ген. Кирчо Киров. Само че амбициите му да прави политика от разузнаването доста бързо катастрофираха в две дела за безотчетни разходи от 10-годишния му мандат.

Да послужи за назидание на всички "злопаметни".

Всеки държавен апарат рано или късно създава кадри, които знаят прекалено чувствителна информация за прекалено чувствителни интереси. Тези хора не бива да бъдат оставени без закрила, не може и да се очаква, че ще стоят безработни заради политическа коректност.

Но серийните "уволнения чрез повишения" на спорни фигури и понижаването на дипломацията до клуб на младия пенсионер-милиционер не е политика. Не е и държавна закрила.

Просто е поредният лош спомен от времето на вечните "другари", с които не можеше да се разделиш безболезнено, а те не искаха да си намерят друга работа. Да се готви следващият.

Oще: ангел антонов  кирчо киров  национална служба за охрана  никола филчев  нрс  нсо 


Още от Кофеин

Webcafe.bg предупреждава, че администраторите на сайта трият коментари, които съдържат нецензурни думи, обиди по расов, етнически, религиозен, полов или сексуален признак, както и коментарите, които са на латиница.

Регистриран на: 11.05.2010, 18:26

4 Крив Макарон | 02.02.201818:20

След толкова години работа в системата има два начина да я напусне;
1. Като се "самоубие". В Столичният квартал "Изток", където са дипломатическите блокове има такива примери. Нещо станало, напуснала го жена му, или децата му отишли в чужбина, и завалията "паднал" от n-ти етаж. После намират "сидетелства" за тревожното му състояние, за неудачите в живота и т.н.
2. "Сърдечна недостатъчност". Пие едно кафе, вземе да се олюлява, и накрая патоанатома установява, че човекът е имал деформации на сърдечната камера, сърдечния мускул бил увеличен, той не е взел мерки, и за зла съдба в един даден момент е попаднал в моргата.
Системата е такава, че извън нея той не може нищо. Не бил могъл да е конкурентен за позиция "шофьор" дори, и да си намери работа. Такива хора са шлифовани само как да взимат без да дават нищо. Как ден по ден да натрапват своето превъзходство, но без да оставят продукт. И ако го оставят извън контрол такъв човек освен да продаде информацията събирана с години надали ще измисли друго.
А за да го държат под контрол пак ще използват нашите данъци, и пак ние ще си мизеруваме у нищета, а Санкт Петербург ще можем да видим през... Крив макарон.
   

оценка

+1 -0

Регистриран на: 29.03.2014, 18:38

3 Al Kl | 01.02.201820:14

Аман от генерали, бе! То не би военни, полицейски, пожарникарски, разузнавателни и контра разузнавателни.
   

оценка

+1 -0

Регистриран на: 31.10.2012, 14:37

2 TheRock | 01.02.201818:23

Е ясно чия вербовка е тоя "другар"!
Деба червените боклуци деба!
   

оценка

+2 -0

Регистриран на: 03.02.2011, 17:46

1 iii_krv | 01.02.201817:27

Другари и другарки! Живеем във велики времена на велика демокрация...
Колкото демокрацията по времето на др. Тошо!!!
   

оценка

+1 -0