Webcafe

Калташки ми ти работи

Светослав ИвановСветослав Иванов
01.07.2018, 17:22 (обновена 02.07.2018, 18:19)
Светослав Иванов

Снимка: © bTV

"Така работят новите репресии – разделяй на "наши" и "ваши" и владей."

Публикуваме коментара на Светослав Иванов от предаването "120 минути", а видеото можете да видите тук.

В този коментар няма да нарека никого "долен мръсник". Защото няма да е правилно.

Но спонтанният изблик на премиера по адрес на някакъв съмнителен гръцки сайт, написал, че Борисов си купил остров в Гърция, е доста показателен за чувствителността на всеки човек към клеветите и фалшивите новини.

Крайно време е тези, на които даваме власт, да разберат следното: Когато медиите започнат да линеят, идва времето на калташките битки.

Ако една медийна група за саморазправя с определени личности или социално-политически групи, е нормално да се използват същите мръсни методи срещу тези, които смятат за поръчители. Това е затворен кръг, мръсна битка, която лепне по всички.

Но темата е много по-дълбока. Благодаря ви, че всяка неделя гледате "120 минути", ние наистина се стараем да работим почтено и професионално. Но ще ви споделя нещо. Много често, когато в студиото седне някой, който в момента е неудобен за силните на деня, моментално нашата "Фейсбук" страница се наводнява с еднотипни коментари от тролове, които целят да наложат определено внушение, основно у хората, които не гледат интервюто. Това няма голямо значение, това е част от "технологичния прогрес" на блатото.

Но в следващите дни координирано и масирано в цяла група вестници и сайтове следва саморазправа с гнусни клевети и обидни квалификации към журналиста, дори неговото семейство, приятели или роднини, защото е дръзнал да има неудобен гост, да зададе остър въпрос или да направи остър анализ. Той трябва да бъде назидан публично, да поеме клевети, помия, за да знае, че следващия път трябва да следва "правилната линия".

Това се случва отдавна и на много колеги. Някои се отказват, други започват да се съобразяват. Така работят новите репресии – разделяй на "наши" и "ваши" и владей.

Каним политик от една партия и продуцентът ми чува: "Водещият не е от нашите". Какви ваши, бе! Един журналист не трябва да е ничий. Един журналист трябва да е приятел със съвестта си, а не с вас. Дори не е нужно някой да е срещу теб, те просто може да си вършат работата. Това ги прави още по-неудобни, защото те са непредсказуеми. Но няма да чуете никого от колегите да казва: "Мръсници". Поне не и в ефир.

Защото коментираш ли фалшиви новини, директно ги правиш истински. Споделям ви това, защото отдавна трябваше да го направим. Всички заедно. Защото трябва да го знаете.

Калташките битки пръскат по цялото общество. То губи своите медии. То губи своите рефлекси. А няма ли хора, които да питат, се появявaт тези, които да калят. Във всички посоки, в зависимост от поръчителя. Сенки на безчестието и приятели на упадъка. Калящите са по-удобни от питащите. Докато не се обърнат срещу теб, а това винаги се случва. Сигурен съм, че го усещате. Сигурен съм, че и вие се чувствате неудобно и омърсени, когато се докоснете до поредната саморазправа с някого. Или до поредната манипулация.

И какво правите – просто преставате да вярвате. Зачерквате всички. И сте прави. Това е защитен механизъм, така съхранявате себе си и собственото си усещане за реалността. Никой не обича да го правят на балък или да го подценяват. Затова ще ви кажа за пореден път – останете верни на себе си. Защото много хора искат да ни вкарат в калта. Там е най-сигурно.

Колкото до нас, когато ни окалят, се къпем. До следващото оцапване. И до следващото измиване. И прочее, калташки ми ти работи.

Oще: 120 минути  светослав иванов 


Още от Кофеин

Webcafe.bg предупреждава, че администраторите на сайта трият коментари, които съдържат нецензурни думи, обиди по расов, етнически, религиозен, полов или сексуален признак, както и коментарите, които са на латиница.

Регистриран на: 25.01.2012, 18:03

4 паяка | 03.07.201817:58

" Един журналист не трябва да е ничий. "
Неволна ли е грешката?
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 11.05.2010, 18:26

3 Крив Макарон | 03.07.201815:18

От едно известно време си мисля, че на Министрески съвет трябва да сложат надпис:
"Вчерашните истини са днешните най-големи лъжи"
Вчерашния ден винаги е безвъзвратно отминал, и трябва да се забрави, а днешния никога няма намери продължение в утрешния.
Вече почти не минава ден без да се чуе как журналисти са изпращани след като са взели интервю с думите:
- И внимавай какво ще напишеш за мен!
Както и че повреме на интервщ те са били прекъсвани, и принуждавани да не задават въпроси на определени теми и за определени хора.
Борбата със свободната журналистика преминава много граници, и вече се движим с ускорени темпове към дъното в класацията за свобода на словото. Ако в последната класация на репортери без граница сме били на 111то място, в средата на тази година вече ще сме на 133, а до края ще стигнем 163 (примерно).
Да не говорим, че според демографски прогнози България вече е населявана от по-малко от 7 милиона души. Според преброяването от 2011 страната е населявана от 7 364 570. Това са - 364 570 жители в период от седем години, а до следващото преброяване отчитайки темпа на депопулация може да предположим, че броя ще е около 6.84 милиона.
Това на практика означава, че живеем в диктатура, която екплоатира и унищожава човешкия и интелектуалния ресурс. И вече много защитни механизми са унищожени, затова съпротивата е все по-незначителна. Просто може да си кажам "чал" като на държава, и продължим да слушаме за успехите на правителството, които Екатерина Захариева така възторжено оповестява.
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 05.06.2017, 21:26

2 Писна ми от псевдоинтелектуалци | 02.07.201816:54

За съжаление всички сте маскари и дори когато критикувате съответната власт с причина или без както се случва напоследък се целите в аудиторията от 65%,която не харесва дадено правителството или иначе казано по-широка публика,по-високи рейтинги,повече рекламодатели!
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 26.07.2014, 23:30

1 Дени Милушева.100007152002214 | 01.07.201818:32

Сайта с фалшивата новина за острова, който уж си бил купил Бойко, не е гръцки, а български, със свучното име "информиран.нет" Такива сайтове, които бълват фалшиви новини, колкото щеш...стига да има кой да им се върже.
   

оценка

+0 -0