Webcafe

Въпросите за Белене

Светослав ИвановСветослав Иванов
27.05.2018, 17:06 (обновена 28.05.2018, 16:21)
АЕЦ Белене - коментар на Светослав Иванов

Днес това е гьол. Утре е проект. Вдругиден – черна дупка, а в края на седмицата – бъдеща атомна централа.

Публикуваме коментара на Светослав Иванов от предаването "120 минути":

Днес това е гьол. Утре е проект. Вдругиден – черна дупка, а в края на седмицата – бъдеща атомна централа. Надали има друг проект в новата ни история, който да е оцветен с толкова много епитети. Да бяха само думите, да се усмихнеш, но то пък става дума за милиарди.

АЕЦ "Белене" погълна толкова много средства, че гьолът и железата, които не били "краставици и домати" по премиерския цитат на седмицата, приличат на една вечна игра на иде ми - дойде ми за сметка на всички нас.

Но пък е чудесен повод да си зададем следните въпроси:

Планира ли българската икономика да порасне толкова, че да са й необходими още ядрени електрически мощности?

Тоест, ще ни трябва ли тази енергия за нови производства, нови заводи, фабрики, работни места?

Ще се увеличава ли населението, за да консумира още повече електричество?

Ще има ли такава нужда у нашите съседи и колко атомни централи ще заработят в региона, докато ние евентуално построим „Белене”?

Какво ще се случи с тецовете през това време? Колко ще струва енергията, която те ще произвеждат?

Как подобни планове се вписват в реалността на оттегляне на чуждестранни инвеститори като ЧЕЗ и Е.ОН от българския пазар?

В крайна сметка, тези въпроси трябва да получат отговори, а не дали вечната дискусия дали обичаме или мразим Русия.

В крайна сметка така правят сериозните хора и политиците с визия. Макрон говори срещу някои аспекти на политиката на Русия, но в същото време през седмицата отиде и участва в икономическия форум в Санкт Петербург, където заяви, че отношения трябва да се подържат, защото това е в интерес на Франция. Това двулична политика на Европейския съюз ли е? Не. По-скоро е следване на френските интереси.

Нищо в този свят не трябва да се случва по принцип, защото подкрепяме или мразим някого. Така правят хората от миналото. Във време, в което двете Кореи започнаха да си говорят, няма причина да не разговаряме с когото и да било на този свят. Стига от това да произтича нещо добро за България, а не да се кланяме и коленичим сляпо пред един или друг.

Всичко останало са общи приказки в посока на луната. Каквито вероятно ще си говорят Борисов и Путин в края на месеца. Но за "Белене" наистина е нужна много повече информация. Защото несъществуващият проект и железата, които слънцето пече ли пече, ни излязоха прекалено солено.

И ако някой планира да го "рестартира" за пореден път просто, за да раздаде милиони комисионни на консултанти, това вече би било поредното затъване в гьола.

Видеото към коментара ще можете да видите тук.

Oще: аец белене  енергетика  икономика  светослав иванов  ядрена централа 


Още от Кофеин

Webcafe.bg предупреждава, че администраторите на сайта трият коментари, които съдържат нецензурни думи, обиди по расов, етнически, религиозен, полов или сексуален признак, както и коментарите, които са на латиница.

Регистриран на: 09.05.2018, 16:09

6 Дарби | 28.05.201816:15

Аз съм от малко по-възрастното поколение и помня много добре, как се слагахме пред Брежнев. Живков го целуваше по летища и резиденции, беше наистина много смешно. За по-младите, които не знаят кой е този Брежнев - ръководител на СССР от 1964 до 1982. Питал съм се: защо е това коленопреклонение, подмазване, сервилничене и др.? И веднъж един доста по-възрастен от мен, патил и препатил преди 9-ти септември и след 9-ти септември, ми каза: Всичко идва оттам на много ниски цени: газ, въглища, дървесина, полезни изкопаеми и много други. Затова Брежнев стана три пъти герой на НРБ и му поставиха постамент, близо до Паметника на Съветската армия, почти срещу Спортната палата.

Когато дойде Горбачов, последният ръководител на СССР, лека-полека нещата се промениха и май сега всичко си плащаме. Направи ми впечатление, че Путин, когато се срещна с нашия президент, с нетърпение каза: Очакваме Борисов в края на май.

Едва ли Борисов ще подарява отново куче на Путин. Вероятно нещо друго ще се случи.
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 07.04.2014, 19:50

5 dedo adji | 27.05.201822:32

Светльо правилно отбелязва, че въпросът не е дали обичаме или мразим Русия, но някои са толкова заслепени от пещерната си омраза, че не се замислят за собственото си окаяно дередже. Дали с Путин или Куров начело, Русия си е Русия. Няма го вече СССР, който плащаше за послушание, колкото и мизерно да беше. Новият голям брат иска послушание гратис. И о петков и глухчо са винаги готови, като добри пионерчета. Плюс някои други, които няма да закъснеят да рапортуват.
Макарон може да се пеняви срещу Путин, но се прави на ни чул, ни видял, че френски фирми въртят далавери с Русия. Меркел, хептен, лапа руски газ без да се смущава от зелените човечета в Крим. Същите тия ще накажат жестоко България, ако бай Ганчо от Долно нанагорнище изнесе вагон домати натам. И ако случайно пропуснат, о петков и глухчо ще им донесат.
ЧЕЗ и Е.Он били големи инвеститори. Не знам какво са инвестирали, но не съм забелязал някаква промяна в електроснабдяването, освен сметката за ток. Който е забелязал, моля да просвети бедния народ.
България НЯМА енергийни източници. След 10-на години демократична Европа ще закрие и Козлудуй и Мариците, които бълват сажди и смучат преференциални цени за тока. Подходът, поне по заявените намерения е правилен - без държавни гаранции и обвързва не за ток по преференциални цени. Белене е НУЖНО, ако ще да го строи Путин, чинчипин, емирът на Катар или първият братовчед на Тръмп.
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 04.11.2013, 11:46

4 opetkov | 27.05.201820:16

Заради такива като Макрон и Меркел, всички поддържащи санкциите срещу кохортата на Путин се оказаха в небрано лозе. Макрон може да отиде където си иска и да говори с когото си иска, но това не се отнася за българските президент и премиер, които са показали и доказали робския си манталитет спрямо всичко руско. Русия, с Путин начело е една непредсказуема, опасна и отровна взривоопасна смес. Когато управлението е еднолично и безконтролно както е в Русия, всяка държава в непосредствена близост, особено България трябва да се чувства застрашена след акцията на "зелените човечета в " в Крим. След като един управник лъже в очите целия свят, че няма нищо общо с инвазията, а след това се гаври с потърпевшите не може да му се има доверие дори като ти каже "добър ден".
   

оценка

+1 -0

Регистриран на: 08.08.2012, 09:17

3 pixie | 27.05.201819:47

А, и въпросът за Русия изобщо не ми хрумна, докато излагах мислите си. Няма приятели или врагове, когато става дума за бизнес, както и любов и омраза. Има интереси.
   

оценка

+1 -1

Регистриран на: 08.08.2012, 09:17

2 pixie | 27.05.201819:44

"Но за "Белене" наистина е нужна много повече информация." - Да, това е най-важното. Притеснителното е, че по медиите канят разни хора, които са уж експерти, но които звучат услужливо на властта и трябва да ни убедят, че Белене трябва да се построи, дори и това да не е точно така.
Другото, което е притеснително е, че правителството беше против, пък сега изведнъж стана много за. Като се знаят разните потенциални схеми за комисионни и облажване на шепа хора от големи проекти, няма как да не звучат като банките, които като ти предлагат нов продукт, ползата от него е само за тях.
Въпросите, които вълнуват повечето хора са простички, като се започне от най-важният - ще плащаме ли по-малко за ток, ако имаме още една централа? И няма ли някакви алтернативни варианти на един съмнителен по отношение на много аспекти проект? Дали пък да изслушаме повече и различни експерти, включително и учените от БАН, които предупреждават, че зоната е сеизмична?
Все пак в много държави, като Италия например, където живеят доста повече хора и демографският проблем едва ли е толкова наболял, не искат да имат нито една атомна централа. Защо ли?
   

оценка

+2 -0

Регистриран на: 06.03.2016, 11:35

1 deaf | 27.05.201819:27

1. В България няма "вечна дискусия дали обичаме или мразим Русия". На 90% от българите изобщо не им пука за Русия.
2. Макрон отиде,срещна се с Путин и си поговориха общи приказки. Срещата всъщност имаше за цел да покаже на руският народ,че Франция не е изгорила мостовете след себе си и ще чака по-добри времена за възстановяване на френско-руските отношения. Тоест,след като Путин по един или друг начин си отиде от власт.
3. Борисов и Путин няма да си говорят общи приказки,както се опитва да внуши автора. Ще има инструктаж очи в очи на Путин към своя слуга Борисов.
   

оценка

+2 -0