Webcafe

В началото беше петолъчката

webcafeДияна Костова
27.12.2018, 14:09 (обновена 30.12.2018, 17:30)
анатолий макаров

Снимка: © Facebook / Посолство на Русия в България

Какъв по-весел празник за Външно министерство? Какъв по-мил подарък за "новым годом"? Каква по-благодатна тема на разговор в промеждутъка между сармите и тиквеника?

Традицията вече повелява: да не мине официален празник в България без скандал по руско направление.

Първа беше Путиновата похвала за македонската кирилица навръх 24 май. После - киселата реакция на патриарх Кирил заради "несправедливото" отчитане на приноса на чужди (разбирай - не само руски) воини за освобождението на България.

Е, не минаха и два дни след Рождество Христово, преди да се озовем в поредната сапунена драма по модела "Сделано в СССР" - фалшификат по чужд чертеж, сглобен с евтини подръчни материали и предназначен за масово ползване в дефицитни времена.

В началото беше петолъчката: внушителна украса под формата на елха с червени звезди, златни топки и гирлянди, беше поставена на площад "Св. Неделя" като дар от Москва за София "с новым годом".

В град, посивял от мъгла, ламаринени прегради и предизборни кахъри, 13-метровата московска елха постигна ефект. Постигна и още нещо - превърна се в сборен пункт за протест срещу обстрела на 3 украински кораба и ареста на екипажите им от руските военни в Черно море. Върху петолъчките се появиха хартиени кораби с имената на арестуваните украинци, сред които има и един бесарабски българин.

Малокалибрено и слабо отразено в отпускарския сезон, това събитие си остана единственият глух сигнал за обществено недоволство срещу все по-шумното дрънкане на оръжие на километри от териториалните води на България. "Обезчестяването" на червената звезда обаче не остана незабелязана.

Пръв се самосезира Костадин Костадинов, председател на ПП "Възраждане" - варненска партия вляво на борд от "Атака", която вече месеци наред осигурява мускули и FB-опълчение за акциите на БСП срещу "системата".

"По-големи олигофрени и малоумници от платените жълтопаветни русофоби няма", обобщава Костадинов и се възмущава от "бруталната американска цензура", която е забранила на световните медии да обнародват благата вест за наличието на руска елха в София.

Вълнението от извънредната щедрост на метрополията към губернията е оставила Костадинов с още една заблуда - че на площада се е състоял протест срещу полиетиленовата украса, срещу Снегурочка и срещу Дед Мороз.

Вероятно дърветата му пречат да види гората, както се казва в един виц. А и не за първи път най-яростните поборници за българщината се възпаляват остро, ако техен сънародник оспори широчината на широката руска душа, необятността на необятния руски пазар или величието на великия стратег Путин.

Традицията го повелява. Свикнали сме, с две думи. Майтапът загрубя тогава, когато руското посолство включи на шеста тролска скорост и повтори 1:1 всички вътрешнозаводски ругатни на Костадин Костадинов под формата на споделено "мнение".

Какъв по-весел празник за Външно министерство? Какъв по-мил подарък за "новым годом"? Каква по-благодатна тема на разговор в промеждутъка между сармите и тиквеника?

Не знаем само за кое следва да бъде по-благодарен "вечно благодарният" български народ: за нахалството на обидния тон или за нарушаването на всяко правило на дипломацията в чужда държава?

За това, че посланик Анатолий Макаров си позволява да говори през устата на български политически функционер (който скоро може да се окаже патриотичният коз на БСП)? Или за това, че България се третира като бивш сателит, докато се готви да рестартира две енергийни мегасделки за милиарди с доставчици - руски монополисти?

Традицията повелява да не минава празник без нова евтина провокация към здравия разум, без вбиване на клин във всяка пукнатина с потенциал за разрушително действие и разкопаване на съществуващите пропасти по всички разделителни линии - наши и чужди, фили и фоби, европейци и евразийци, правоверни и неверници, петолъчкови патриоти и неблагодарници.

В навечерието на поредния уж "дружески" юбилей - 140 години от установяването на дипломатически отношения между двете страни - официална Москва продължава да дава недвусмислени сигнали, че не разпознава София като уважаван, суверенен, политически равноправен субект.

Със собственото си поведение Русия потвърждава всички аргументи на критиците си - арогантност, злонамерена намеса във вътрешните политически отношения, а напоследък и леко комплексирана, карикатурна раздразнителност към всяко проява на противоречие с правата линия. Ето така нахалството се превърна от неприемлив рецидив в традиция, с която всеки свиква по навик.

Затова и единственият протест срещу "правата линия" беше опакован като маргинална самоцелна проява, подлежаща на дебелашка руска подигравка.

* 16:50 ч. В ранния следобед на 27 декември, Министерството на външните работи излезе с официална позиция заради публикацията на Руското посолство, в която се изразява "разочарование по повод публикуването на мнение, съдържащо обидни за българския народ квалификации".


Още от Кофеин

Webcafe.bg предупреждава, че администраторите на сайта трият коментари, които съдържат нецензурни думи, обиди по расов, етнически, религиозен, полов или сексуален признак, както и коментарите, които са на латиница.

Регистриран на: 28.01.2014, 19:57

41 sim4o | 01.01.201921:42

Specifier | 01.01.2019 17:13
_______________________________________
*най-много реват форумните потомци на АБПФК (също и на Слугите на АБпФК) - ще ги разпознаете по извънмерната злоба
--------------------

Вярно вие ревете най-много..
Щото и в Русия е капитализъм ..

Путин ви отвя кандидатите на изборите ..

И всичките ви мечти, да дойдат от североизток червени конници и и вие пак да вземате народни пенсии се провалиха ..
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 20.11.2017, 21:22

40 Specifier | 01.01.201917:13

ФОРУМНАТА РУСКА ДРУЖИНКА

вкупом се втурна на барикадата, за да защитава "честта" на Северния Каганат и правото на русоробите да хулят България*.

Нема по-голем неприятел на България от Руската империя/СССР!

През 1833 г., Русия откъсва от Османската империя Тимошка област, населена с българи, за да я предаде на новосъздаденото (1830) Сръбско васално княжество. Пак тя фактически предоставя на Сърбия Нишки и Пиротски санджаци в 1878, а Северна Добруджа, също тогава, на Румъния.
Русия се бори най-последователно против движението за самостоятелна българска църква, издейства заточението на българските владици и съдейства за издигане на схизмата. Пак Русия се бореше с всички средства срещу българското националноосвободително движение и де факто качи Левски на въжето, чрез посланика си, зловещия ген. граф Игнатиев и с помощта на агентурата си сред българските първенци.
Русия провали Цариградската конференция (23 декември 1876 – 20 януари 1877) и попречи да се създадат, съгласно проекта на британския посланик, двете български автономни области, обхващащи почти цялото Българско национално пространство (което е юридически регламентирано със Султанският ферман за създаването на Българската екзархия от 28 февруари 1870 г., утвърден въпреки съпротивата на Русия). Защото й трябва война, за да се легитимира отново сред Великите сили след Кримското поражение, а също да използва удобния момент, за примъкване към Проливите. А пък „Цариградска България“ не би била изгодна за Русия, защото няма никаква сигурност, че ще може да бъде приобщена към руското политическо пространство. Затова още на 8 юли 1876 г, руският император Александър II и министърът на външните работи княз Александър Горчаков, се срещат с австро-унгарския император Франц Йосиф и министъра на външните работи граф Андраши. Срещата се провежда в замъка „Райхщад“, откъдето произлиза и наименованието на постигнатото между тях секретно Райхщадско споразумение.
Там черно на бяло е написано, че няма да се създава „голяма славянска държава“ на полуострова....
Кой тогава хвърли прах в очите на наивните българи с фантастичния проект "Санстефанска България"!?
Естествено Освободителката Русия.
_______________________________________
*най-много реват форумните потомци на АБПФК (също и на Слугите на АБпФК) - ще ги разпознаете по извънмерната злоба
   

оценка

+1 -3

Регистриран на: 25.04.2014, 23:55

39 Dox | 01.01.201915:18

О, моля те, в никакъв случай недей да ми четеш лекции. Още повече, като виждам колко ти е лесно да разнообразяваш доставчици на газ, сякаш става дума не за доставка на природен газ, а на кока-кола, картофи или слънчогледови семки.

Както разбирам, работиш много, включително и по празниците. Надявам се, че това си е твой избор и си доволен от него. Според мнозина частното е единственият правилен път и това, че си избрал да вървиш по него, би следвало да те прави щастлив.

Радвам се за теб.
   

оценка

+1 -1

Регистриран на: 19.06.2018, 23:15

38 Онуфрий | 01.01.201910:57

Виж какво, нямам намерение да ти чета лекции по история на прехода, кой какъв е бил и защо нещата у нас са такива каквито са, а не някакви други. Който разбрал, разбрал. Който вижда само повърхността и не по-далеч от носа си, това си е негов проблем. Който пък твърди, че нямало значение кой какъв е бил едно време, а какъв е сега и да сме гледали напред, подобни безмозъчни твърдения пък въобще няма да коментирам.

Не само Германия, а и цяла Европа внася газ от Русия - това не само е факт, но и няма как да бъде избегнато. Никъде не съм казал, че трябва да се откажем 100% от руски газ, просто казах, че трябва да се разнообразят доставчиците ако това е възможно. И щом споменаваш Германия, да, тя има нужда от евтин руски газ и това Меркел го заяви в прав текст, обаче има един съществен детайл - руският газ съставлява около 35-40% от вноса на газ в Германия, за разлика от нас (и не само), където е почти 100%. Надявам се, че схващаш разликата.
За втечнен газ, особено за американски, който естествено е по-скъп, въобще не съм споменавал, макар че подобно както се формира миксът на електроенергията, няма да е лошо да имаме достъп и до такава опция за спешни случаи (доколкото знам има планове да се включим в строежа на терминал в Гърция).

Ако обичаш избягвай да ми правиш забележки какво е БНП, БНД и БВП, защото явно въобще не си в час за какво става въпрос, което може лесно да се поправи ако се поразровиш малко в сайта на НСИ (или и те сигурно лъжат).

Били българските предприятияа по соца, а сега не са, и затова сигурно ще трябва да не им смятаме какво са произвели и изнесли... Като си толкова отворен по икономика дай статистически данни колко процента от предприятията са "чужди" и какъв е размерът на произведенто и изнесеното от тях, защото нямам да намерение да коментирам празните приказки.

В края на 80-те съм водил войници на бригади във всички заводи в Русе и съм видял с очите си как се работи и какво се произвежда, така че се въздържай да ми обясняваш какво е било тогава.

Относно кой и каква работа имал, за теб не знам, но аз не съм спирал да работя по празниците. С частното е така - като има работа няма работен и неработен ден, няма празник и уикенд. Понеже част от нея е свързана с висене пред компа с целия си акъл реших малко да ви подхвърля теми за размисъл, обаче то е все едно да светиш с фенерче в центъра на черна дупка.
   

оценка

+1 -1

Регистриран на: 25.04.2014, 23:55

37 Dox | 31.12.201815:28

Сори, грешка - не БВБ, а БВП.
   

оценка

+0 -1

Регистриран на: 25.04.2014, 23:55

36 Dox | 31.12.201815:18

Онуфрий,
Ама ти си яко заблуден, яко индоктриниран мозък или дълго време си бил без работа и отскоро си кандисал на някаква работа тук.

Какви ченгета и какви руснаци те гонят тебе? Не виждаш ли, че цяла Европа, начело с Германия се чуди как да се снабди с газ от Русия? От други източници просто им е недостатъчно. Та Северен поток едно, та две, но едни задокеански плейбои правят всичко възможно, за да попречат. Нещо повече, превърнаха Европа в тяхно прокси - та санкции, та провокации, та НАТО, та чудесии. И всичко това за какво - за да не си сътрудничи Европа с Русия. И защо? Какво ще стане? Европа ще стане комунистическа ли? Или може би щатската втечнена газ, която насила се опитват да ни натрапят да купуваме, е може би най-демократичната газ? Е, ще струва двойно и тройно по-скъпо, но безценният евроатлантизъм си има цена, нали така. А я си задай въпроса - всички тези грозни изпълнения, с употреба на сила от страна на прехвалената и вече "уж" велика Америка - това пазар ли е? Нали ореваха света за повече пазар и демокрация.

Онзи ден Вучич отсече - "Аз няма да плащам двойна цена за втечнен газ, за да се хареса това на някого на Запад. Аз купувам евтин газ, за да може гражданите да живеят, а промишлеността да се развива. Това не са мои пари, това са пари на гражданите, държавни пари".

Преди два дни видях, че ми спрягаше някакви цифри за износа. Я се позаинтересувай, разбирачо - кой и какво изнася. При соца всички предприятия бяха български. Сега повечето предприятия не са. Те са чужди и са ситуирани тук заради по-евтината раб.ръка. Кой е този, който изнася в този случай, България ли? Също така се постарай да разбереш и най-важното да осмислиш, каква е разликата между БВБ и БНП.
И вземи и си намери някаква по-сносна работа.
   

оценка

+4 -2

Регистриран на: 19.06.2018, 23:15

35 Онуфрий | 31.12.201813:09

На теб не ти ли е ясно, че всички партии в парламента (и повечето извън него) са фракции на БКП? Каквото и да е най-точно го беше казала Татяна Дончева: Герб са фракцията на Тодор Живкое, БСП на Луканов, патреотете 1-во и 2-ро ГУ на ДС, ДПС и те са в този кюп и т.н. Най-лесно се познават когато стане дума за руски енергийни проекти - там единодушието е пълно, може би с изключение на НФСБ, така че въобще не става въпрос само за БСП. А ченгесарницата си е налице и то с пълна сила, въпреки че формално отдавна не съществува.
Имало много газ в Русия - това е така и никой не е казал, че трябва да спрем вноса на газ от Русия, но има много газ и в Черно море, и то в нашата акватория. Според различни оценки в Черно море има газови хидрати за 16 трилиона долара, от които около 30% в нашата акватория. Китай и Япония разработиха технология и започнаха добив. Ние какво правим? Румънците пуснаха немския кораб да проучва на тяхна територия, ние бюрократично им забатачихме молбата, вместо да се натискаме да ги каним...
Имаме договор за 1 млрд към м азерски газ, който ще дойде по тръбите ТАП и ТАНАП (вече налице), обаче интерконектора с Турция още е наникъде. Какво са чакали досега?
Онова мизерно находище в Галата осигуряваше 10% от потреблнието. В момента правят 3-ти сондаж в блока Хан Аспарух. В румънската част на блока има доказано находище от 82 млрд кубически метра. Това е потреблението на България за 25 години. Наскоро Нетеняху дойде да предлага израелски газ от находището Левиатан. Има огромно находище до Кипър. Значи има алтернативни източници. Защо не сме първа писта да се натискаме да се включим където може, а отново се говори само за руски тръби? Те пак ще си вървят, но не е ли по-добре да имаме няколко алтернативни източника?
   

оценка

+1 -3

Регистриран на: 11.10.2016, 10:21

34 BaronVino | 30.12.201823:55

Онуфрий,

Какво БСП, човече? Къде е това БСП? Това е политически труп! Електората им измря, генералите тоже! Да, естествено че е русофилско, но къде е питам? И какво зависи от тях? Стига със това ДС, кремълски партии итн. То не останаха живи от тези редици. Йотова ли е най-голямата заплаха? Или Ламбо?
АЕЦ Белене, газ, хубаво убихме ги. Въпрос? Какво има на кантара от другата страна? Какво спечелихме питам? Говори ми капиталистически в цифри, кеш, и ръст енергийни проекти от посока ЕС/САЩ? Какви гемии за газ в Черно море човече? Имаш ли идея дори на Путя в “задния двор”, само колко газ има? Имаш ли идея как се разработва находище и колко струва на една държава?
ЕС е хубаво нещо, но не значи загърбване на националния интерес! Докато това не го разберем, до никъде няма да стигнем! В България отдавна няма суверен а още за Цар Путя и льотчици говорите....
Голяма армия сме имали в миналото! Да! Тя не беше наша а чужда. На рашките! Геостратегически разположена и спонсорирана със техника, обслужвана от наша кръв. По тази логика сега трябва да е американска. Само че каубоите и от л*йната на кравите печалба правят. Ще си платим летящите бангии и ще си чешем после голия тумбак. И прокси ще го играем ако се наложи, като Разрушенко в Украйна (недай Бог!). Там бленуваното снабдяване със модерна техника още го чакат. Още ми е пред очите, как украински объркани войничета крещяха на зелените човечета в Крим, “Америка с нами!” Тъжно е да разбереш че си пушечно месо на каубоите хвърлено с/у рашките.
https://m.youtube.com/watch?v=vHRf4DLSiO4
   

оценка

+1 -1

Регистриран на: 19.06.2018, 23:15

33 Онуфрий | 30.12.201823:20

Както и мислех, нищо конкретно. Старата плоча Белене е “пресен” пример, някакви “ежедневни” примери без примери имало...
===================================================

Ако искаш съвсем пресен пример това е онзидншното изстъпление на варненския дебил Костадинов, който в комплект с офицер Енчев е кандидат шеф на бъдещото патриотично крило БСП. Да, той все още е никой и най-вероятно такъв ще си остане, но преклонението му е показателно - чак и руското посолство го цитира.
Белене може да не е пресен пример, но е най-брутален и най-показателен. Човекът на Р. Овч. в министерството подписва, без да има инвестиционен и технически проект, обаче поръчва обородуването. След като ни осъдиха вместо да обжалваме до откат Тиквата се спусна да плаща експресно, че даже накара НС да приеме изричен закон (!!). Според различни експерти по международни арбитражни дела плащането е може да се избегне и по други начини, само че смее ли някой да се озъби на джуджето.
Също пример от тази година как се ослушаха и единствени от всички засегнати страни само ние не си поискахме надплатените по газовите доставки суми от Газпром. Изчакаха да изтекат всички срокове и тогава се сетиха да пратят хора за разговори и то на доста ниско ниво.
Мълчаливият отказ германския кораб, който искаше да проучи (не да добива) за газови хидрати (не шистов газ), това е между другото само.
Метаните които хвърляха на ченегто Гундяев също са под черта, така да се каже. Йотова даже на колене падна да му целува ръцете, а той за благодарност издърпа публично ушите на льотчика (щом споменаваш за дърпане на уши).
За Белен ще ви напомням при всеки удобен случай, защото това беше (и все още е) най-голямата заплаха за националната сигурност на страната поне в следващи един век. Ако някой си мисли, че преувеличавам да отиде на сайта на Росатом, където има черно на бяло, че всяка руска АЕЦ в чужбина е 100 години приход в руския бюджет. Добре, че от Брюксел го отрязаха, като казаха, че ще го считат за нов проект, т.е. може да минат 5 години докато се стигне до някакво решение. Теменужка естествено демонстрира ентусиазъм и дръзновеност и постоянно говори колко инвеститори имало (дето никой не ги е виждал), но няма как, след като толкова пъти ходи на инструктаж в Москва да й набиват обръчите.


Но спокойно! Скоро ще имаме “удоволствието” да плащаме от джоба си чизтребители за 1млрд. евро. Дойде тук един заместник от САЩ, издърпа ушите на всичките ни уж “руски подлоги” и “О, чудо”! От соц-пепеляшка в западна принцеса!
=================================================

Абе вие тука повечето нали постоянно се жалвате каква армия сме имали едно време, а сега като трябва да се плаща и да се оборудва армията надавате вой до небесата. Каква е тази шизофрения? Я да се уточните какво точно искате, че ми омръзна да ви обяснявам всеки ден едно и също!
И не се притеснявайте, рашките също си взеха своето - Каракачанов им хариза 200 млн за ремонти на дърата соц техника и това е само за тази година. Няма ли да ни излезе по-изгодно вместо да ремонтираме дъртите морги да се купи нова техника?
Аз не съм спец по самолети, но при предишната оферта за Ф16 четвърта ръка и нов Грипен работата беше горе долу ясна. Между нов Ф16 и нов Грипен обаче не знам кое е по-добре. Знам също, че и Грипените не ги държат готови на склад, така че към днешна дата и те не съществуват в наличност. Другото, което знам е, че срокът им на доставка е 2 години, а на Ф16 е след 5 години.
   

оценка

+1 -1

Регистриран на: 20.11.2017, 21:22

32 Specifier | 30.12.201816:41

ВЕРНО!

Ей го, така е.
Русоробската АБпФК-гнус с чугунените глави лае срещу България и възхвалява Северния каганат.
И те, като дядовците* си, нищо ново не са научили и нищо старо не са забравили...
_______________________________
*доказани убийци, грабители и лъжци
   

оценка

+2 -1