Webcafe

Бомбички

Светослав ИвановСветослав Иванов
22.04.2018, 17:13 (обновена 23.04.2018, 18:24)
Светослав Иванов

Снимка: © bTV

Светослав Иванoв: "Животът ни в много отношения върви на сляпо. Пипнешком, с раздаване на присъди и етикети на всеки и всичко. А всъщност, ако сме равни пред закона, ще е много по-различно. И по-справедливо"

Публикуваме коментара на Светослав Иванов от предаването "120 минути", а видеото можете да видите по-късно тук.


Млад мъж излиза от полицейска кола. Ръцете му са оковани с белезници, а по краката му има вериги. Той е арестуван отдавна, но сега властите го принуждават да пресъздаде престъплението си публично - пред стотици хора и десетки камери.

„Престъпник", крещят хората, „Съжалявам...", шепти арестантът и се разплаква.

Да, Южна Корея има доста интересна съдебна практика за публично назидание.

Когато вината на някого се докаже, независимо дали той е убиец, изнасилвач или крадец, той се принуждава да пресъздаде престъплението си по начина, по който го е извършил.

Във вестниците се обявява деня и часа на възстановката и всички желаещи са поканени да присъстват.

Така, освен присъда, често престъпниците са обект на обществено унижение. Гледката е смайваща и доста противоречива. Но в Корея вярват, че „публичните чувства" са по-важни от индивидуалните права на тези, нарушили законите.

Сега да се пренесем в България. Питам се - това ли целеше арества на кметицата на „Младост" тази седмица? Да подхрани публичните чувства? Да демонстрира волята на органите на реда да се борят с корупцията? Ако отговорът е „да" - целта е постигната.

Реакциите са истерични - от светица, която била единствената независима и неподкупна сред кметове и кметици, до престъпница, поискала половин милион от строител.

Но какво е правила кметицата на тази среща? Защо е била там? Защо е закопчана след тази среща? Защото явно е била следена. Но дали тя е виновна или невинна, може да прецени само съдът. Нито тези, които я подкрепят, нито онези, които я сочат за виновна, могат да кажат това в момента.

Защото никой няма пълната картина, а и това е работа на съда.

Не сме съдии. Не го забравяйте. Но е разбираемо - от години борбата с корупцията е толкова мнима, толкова отсъстваща, че в момента се държим като цяло общество адвокати и прокурори, които не вярват, че някой е способен да води честна и независима борба с корупцията, в синхрон със законите на България. В основата на всичко е недоверието, но хайде да не си служим с етикети - невинна или виновна, без да имаме цялата информация. Защото ако кметицата на „Младост" се окаже подкупна, надали някой ще жали, че седяла на крак край тротоара като в Корея. Но ако се окаже невинна - последствията ще са за органите, извършили този арест.

През седмицата, вътрешният министър и други висши полицаи се появиха с превръзки на очите, заради почти ослепената млада служителка на реда, в чието лице избухна бомбичка. Какво искаха да покажат, нямам представа.

С превръзки на двете очи се прояви БФС, които изненадващо наложиха доста лека санкция на публиката на „Левски", аргументирайки позицията си с думите „Ние така сме счели, защото така сме преценили".

Истинска слепота, но временна. Гледаш с едното око, но леко, пинизчийската, с намигане. Какво сте счели, уважаеми господа? Какво сте счели, какво сте чели? Като една жена едва не загуби зрението си?

Поне собствените си правилници да бяхте приложили. И тук не става дума за агитката на един или друг отбор, а за закона, който трябва да се прилага неутрално. Но вместо ръководството на МВР да се появява публично в стил „Карибски пирати", може много по сериозно да постави този въпрос, защото ако полицаите не могат да се опазят от законите, как ще опазят нас?

Като цяло, животът ни в много отношения върви на сляпо. Пипнешком, с раздаване на присъди и етикети на всеки и всичко. А всъщност, ако сме равни пред закона, ще е много по-различно. И по-справедливо. Но недоверието изпепелява всяка трезва мисъл.

До следващия статус.

Oще: 120 минути  арестът на кметицата на младост  бомбички  десислава иванчева  корупция  младост  превръзка на окото  светослав иванов  хулигани 


Още от Кофеин

Webcafe.bg предупреждава, че администраторите на сайта трият коментари, които съдържат нецензурни думи, обиди по расов, етнически, религиозен, полов или сексуален признак, както и коментарите, които са на латиница.