Webcafe

Политически рап-батъл

АПАлександър Петров
13.07.2018, 13:32 (обновена 15.07.2018, 17:34)
марешки, веселин марешки

Снимка: © Стопкадър Нова ТВ

Приказките за лобизъм са само част от шоуто

Когато лидерът на най-малката партия в парламента се появи в сутрешния блок на една от най-големите национални телевизии и започне открито да говори за лобизъм и да обвинява конкретни парти и хора за прокарването на един или друг закон, това спокойно може да се тълкува като знак, че ново действие започва на политическата сцена.

Ясно е, че Веслеин Марешки е започнал подготовка за следващите избори - били те европейски, местни или парламентарни (макар за последните индикации към момента да няма) - и да си избереш враг, някой с когото да се съизмеряваш и срещу когото да точиш зъби, е основна стъпка, за да те разпознае електоратът.

Очевидно Марешки си е избрал ВМРО и Каракачанов за свой нов немезис, чрез който да придава значение на собствената си партия.

И все пак интересен ход от страна лидера на "Воля" да напада така ВМРО и в частност Красимир Каракачанов, обвинявайки ги в лансиране на лобистки закони и служба в интересите на ДПС. Нещо, което прави вече няколко пъти.

Че в НС се прокарват угодни на дадени бизнеси поправки и че на моменти и една дума в закон може да има цена от милиони левове, спор няма. За това обаче у нас рядко се говори сериозно. Тук не броим подхвърлянето на обвинения между ГЕРБ и БСП, което обаче отдавна се е превърнало в тяхна си вътрешна игра.

Сега Марешки се е заел с лобизма в опита си да изгради публична вражда с ВМРО, наподобяваща повече на рап-батъл, отколкото на политически дебат.

Но факт - лобизмът е проблем. У нас той умишлено не е регулиран, макар в този си вид той опасно много прилича на корупция.

Случва се от време на време, все някой да извади от скрина с идеите за някакво намерение за закон за лобизма в България, но след малко пушилка обикновено всичко се прибира за някой друг случай на нужда.

Темата е удобна, има принципно съгласие в обществото, че става дума за нещо лошо, което няма как да бъде премахнато и затова е добре да бъде регулирано. В същото време самата дума "лобизъм" звучи някак твърде далечно, чуждоземно и неясно, за да бъде пусната за масова употреба пред избирателите.

За НФСБ например прокарването на интересите на бизнеса дори е политика. Валери Симеонов никога не е криел, че неговата партия е ориентирана към собствениците на бизнеси, представяйки го като типична дясна консервативна политика.

Междувременно обаче всичкитете му акции срещу шума по завденията, заканите срещу медиите и ограничаването на рекламата на хазарта за момента изглеждат повече като роля - тази на черната овца в кабинета, която говори това, което иската да чуят хората. Превантивна мярка, за да не се напомпа опозицията и да застраши властта.

Всяка партия си има заигравки с бизнеса, а някои бизнеси си имат и партии. Законите по поръчка у нас за никого не са новина. Новина би била някой да прескочи обикновените обвинения в лобизъм и да започне да предлага реални решения.

А ако очакваме от политическите шутове да дадат такива, значи просто не следим внимателно постановката.

Oще: веселин марешки  вмро  воля  дпс  закон за горивата  красимир каракачанов  лобизъм  лобистки закони  политически шут  политически шутове  султанка петрова 


Още от Кофеин

Webcafe.bg предупреждава, че администраторите на сайта трият коментари, които съдържат нецензурни думи, обиди по расов, етнически, религиозен, полов или сексуален признак, както и коментарите, които са на латиница.

Регистриран на: 06.03.2015, 16:28

3 Solmyr | 14.07.201810:14

Всяка една дума има своето място и смисъл. Всяка дума с свързана със събитие, която тя бележи. Когато думите не описват вярно събитията, тогава те не се съвместяват с Универсума, и мястото им е извън него.
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 01.06.2015, 13:27

2 ashkadarma | 13.07.201821:54

Тази статийка да не е писана за времето между спирките на Лесото и УНСС в автобус 280 ?
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 02.06.2011, 15:36

1 k_koev | 13.07.201815:44

Валентин Марешки? Да не е събирателен образ между Валентин Златев и Веселин Марешки?
   

оценка

+0 -0