Webcafe

А за насилието над лекари ще има ли #MeToo?

Webcafe
15.01.2018, 14:30 (обновена 17.01.2018, 07:25)
Линейка, Спешна помощ

Побоят над медици вече не е новина. И това е тъжно.

Петък вечер. В Центъра за спешна медицинска помощ в София е получен сигнал за дете с грипоподобно състояние и висока температура в квартал „Бенковски“. Към мястото веднага е изпратен екип. Лекарката и шофьорът слизат от линейката, а в двора на къщата ги посреща бесен кучешки лай.

Родителите на болното дете ги няма. Бабата и дядото, повикали линейката, са пияни и се държат агресивно. На молбите да укротят животните, отговарят с... бой с лопата над екипа на Спешна помощ.

Полицията е сигнализирана чрез паник бутона в линейката. Дядото бяга, бабата е арестувана, детето трябва да бъде хоспитализирано по неволя - не защото състоянието му го изисква, просто вече няма кой да го гледа у дома. Добре, че полицаите намират майката и я прибират вкъщи.

Това е история, която не е влязла в новините. Центровете за спешна медицинска помощ продължават да се сблъскват с агресия толкова често, че понякога предпочитат дори да не го обявяват публично.

Ето я новината – побоят над медици вече не е новина. И това е тъжно.

Но дори да се разчуе за подобен случай, какво ще се промени? Непосредствено след всеки подобен инцидент има заявка за предприемане на мерки от различни институции - ефект от обещанията няма.

Вербалните атаки и пороят от обиди вече никой не ги брои. Положението не е такова само за мобилните екипи, но и за работещите в Спешните отделения.

Друг пример, този път видян от първо лице – в спешното отделение в болницата в Пазарджик. Около 2 ч. пристига едър татуиран мъж, който настоява да му се премери кръвното. По нищо не личи да има нужда от спешна медицинска помощ. След като не получава очакваната незабавна услуга, блъска вратата и започва сипе ругатни: "Затова ви бият, да ви изтрепят всичките дано!".

Привлякъл е вниманието на охранителя на болницата – пенсионер, който изправен срещу подобен агресивен пациент не може да направи нищо повече освен да натисне паник бутона. Добре, че не му се налага. Точно на същото място през 2016 г. беше пребита лекарка, опитваща се да реанимира ранен при автомобилна катастрофа.

Това е безумната реалност - медиците спасяват животи, пациентите или близките им ги малтретират.

Статистиката показва, че всяка година се случват по повече от 30 нападения над спешни лекари. През 2016 г., например, само четирима от нападателите са осъдени, при това - условно или с парични глоби. Резултат, който да няма никакъв възпитателен ефект върху останалата част от обществото и трудно ще накара някого да се замисли, преди да посегне.

Още от миналото лято се обсъжда единна система за сигнализиране на МВР (сега сигналите от паник бутоните, например, минават през 112). От времето на министър Петър Москов се говори за нов стандарт за спешната помощ, за чието обсъждане и приемане бяха нужни 2 години. На този етап не е реализирано и предложението паник бутони да има не само в линейките, но и на гривни на ръцете на лекарите, за да могат те да сигнализират веднага щом бъдат нападнати, дори когато са далеч от колата.

Повечето от тези идеи висят някъде из пространството там, където са обявени след поредния публично коментиран случай на насилие над лекар.

А реакция на институциите е нужна, дори тя на пръв поглед да изглежда пресилена. Като това полицаи да ескортират спешните лекарски екипи до т.нар. „рискови адреси“, както се договориха медици и полиция миналата есен в Кърджали. Това ангажира и патрулните автомобили на полицията, под въпрос е и как точно се определят "рисковите адреси". Но какъв е другият вариант? Във всяка линейка да има въоръжен охранител?

Разбира се, проблем има и в културата на пациентите - или в липсата на такава. Заменена е от ругатни и обиди, а понякога и от юмруци.

Възпитаването на уважение към лекарския труд отдавна се е изгубило. Да започне да се набляга на това в училище ще е превантивна мярка, която може и да даде някакъв позитивен резултат, но това ще стане след години.

Дотогава пияните, неосигурените и арогантните ще продължат да посягат и няма кой да ги спре. Лекарите ще бъдат бити, а "керванът" ще продължи да си върви.

И докато Холивуд се тресе от скандалите зад хаштага #МеТоо, у нас лекарите вече не смеят дори да кажат, че са жертви на насилие.

Oще: лекари  медицина  нападения  насилие  полиция  спешна помощ  спешно отделение 


Още от Кофеин

Webcafe.bg предупреждава, че администраторите на сайта трият коментари, които съдържат нецензурни думи, обиди по расов, етнически, религиозен, полов или сексуален признак, както и коментарите, които са на латиница.

Регистриран на: 28.05.2017, 18:45

19 Nenimir | 21.01.201817:20

Ако отидете в Бърза помощ в Щатите, и им кажете да ви премерят кръвното, ще ви разпитат за симптомите и ако решат, че не сте спешен ще ви кажат да си гледате работата,ако буйствате полицията ще дойде и ще ви каже че не сте прав.
Нали всички искате демоккрация като в Щатите, бъдете готови да плащате за нея, тя не е безплатна!
Не, системата не е пазарна, не се самозаблуждавайте, системата е икономически извратена.
Ако беше пазарна некомпетентните болници и лекари трябваше да фалират.
И понеже системата продължава да функционира в този и вид, виновни сме всички ние като избиратели!
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 12.09.2012, 22:25

18 Уточнител | 20.01.201814:33

НЕМА ДА ИМА,

защото нема да е Политкоректно и левичарите немат сметка...
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 25.04.2014, 23:55

17 Dox | 16.01.201822:26

Глупости, глупости, глупости, глупости!!!!
Това може да се прочете от всички преждекоментиращи. Но те в никакъв, ама в никакъв случай не са дебили. Не! Не! Не!
Проблемите с лекарите не са личностни. Проблемите са в системата на здравеопазването. А тя от 30 години е изначално свръх-корумпирана, защото е поставена на т.нар. "пазарен" принцип. Моля, да се обърне подобаващо внимание на понятието "корумпирана". Думата идва от английски и основното и значение е на нещо с вродени дефекти или пък на нещо остаряло и никога неремонтирано. У нас се свързва с рушвети, което също има връзка с корумпираността, но е по-скоро следствие, а не причина.

Кога ще се разбере най-после, че в тоя свят има неща, има дейности, които не могат и никога няма да имат връзка с какъвто и да било "пазар". Има професии, които са, както казват "по призвание" и лекарската е една от тях. Същото може да се каже и за учителите, също и за летците.

Един истински лекар ще изпитва удовлетворение от това, че е спасил човешки живот, че е излекувал някой, считан за безнадежден случай. Такива хора по принцип парите не ги интересуват. У нас, обаче, в последните 40-на години /не е грешка - започна още при соца/ беше положено особено старание, най-вече от медиите, на такъв тип хора да им се внуши, че трябва да получават удовлетворение единствено и само от парите, а не от това, че са излекували някой. Не беше лесно, защото никой от глашатаите на "новото време" не беше предвидил, че този тип хора пари не искат. И се изправиха пред сериозен проблем. Необходими бяха огромни усилия, за да ги накарат да мислят "правилно". Най-накрая успаха - т.нар. "пазар" придоби значението на универсална панацея.

Прибягването до "пазара" е индикация за сериозно заболяване. За дълбоки дисфункции в общественото съзнание и в съзнанието на индивида изобщо. "Пазарът", по принцип, е крайно неестествено състояние на обществото. Съществуването му е оправдано единствено в силно ограничени времеви граници, с цел лечение и, разбира се, с тотален контрол от страна на държавата. Нещо като хапчето. Ако ни заболи корем, пием хапче и той минава. Но това не означава, че след това трябва да поглъщаме само хапчета, а не храна.
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 29.04.2015, 21:11

16 Виктория Пенелопова 07 | 16.01.201819:34

Бобо, извинете, в колко Западни болници сте били, имам предвид не на Запад от Петрич. Това, че има свиждане в интенСивното, пък и през ноЩ/т/а можеш да разказваш на 2 ракии в някоя кръчма.
Демек, човече, като ти е тежко и имаш болен близък, не псувай докторите!! Бесен Демек, това няма да помогне.
   

оценка

+0 -1

Регистриран на: 10.01.2011, 02:29

15 straight | 16.01.201818:47

Значи, за повечето българи, решението на проблемите в здравеопазването в БГ е във физическото насилие и саморазправа. Точно както правят мангалите. А уж сте учени хора, културни даже. Истината винаги е една, но често има две страни. Едно е сигурно - десетилетия неглижиране на здравеопазването от страна на държавата, дава своите резултати. Пълен хаос и анархия цари в здравеопазването в БГ. Затова има некадърни, нагли и корумпирани лекари - просто начин да оцелеят в тази джунгла. Хората мислят, че щом плащат 30-40 лв/месец осигуровки, трябва да получат първокласно обслужване. Но това струва 100 пъти повече! При това държавата пренасочва част от тези осигуровки за други цели. И простата сметка не излиза. Решението? Ами, гневни хора, набийте държавата (или тези, които я управляват). Тези, които дойдат след тях, ще въведат регулации за лекарската професия и проблема ще изчезне изведнъж. Ама за това не ви стиска, нали, защото сте главно патриоти на маса. Ха наздраве!
   

оценка

+2 -0

Регистриран на: 07.04.2017, 21:16

14 Mitglied 555 | 16.01.201817:50

Ето това е едно добро начало:

http://www.webcafe.bg/newscafe/bulgaria/id_1762825325_Lekar_ot_Varna_beshe_osaden_na_3_godini_zatvor_zashtoto_prichinil_smartta_na_nerodeno_bebe
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 23.07.2011, 20:43

13 Бобо | 16.01.201817:30

В БГ в трета градска болница- София и във повечето други заключват вратите пред умиращия пациент и го разделят с близките му денем и нощем( в интенсивното) . Демек го оставят да умре в МРЪСОТИЯ И САМОТА- демек в пълна мизерия! А на сутринта отварят вратата в 8.30 пред интензивното и по списък казват кой е починал! Свижданията са в МОРГАТА! РЪКОВОДИТЕЛИТЕ ЛЕКАРИ НА ТЕЗИ БОЛНИЦИ СА ПРЕСТЪПНИЦИ - ментални и морални!

Във всяка болница в цивилизована ЗАПАДНА страна можеш да посетиш болния по всяко време през деня и в ИНТЕНЗИВНОТО и В СПЕШНОТО без проблем. ПРЕЗ НОЩА ако пациента може да почине близките се оставят в стаята му- 1,2,3 дена колкото е необходимо. Така че лекарите в БГ са си едни подлоги с комунистическо възпитание и корумпирано мислене фром секаде! Бесен Бесен Бесен

ПЛЯВА! Отегчен Тъжен

Не ме учудва че често ядат бой.... Чуди се Идея Стрелка
   

оценка

+3 -1

Регистриран на: 08.08.2012, 09:17

12 pixie | 16.01.201816:03

Каквото почукало, такова се обадило. Един млад лекар го каза преди време много хубаво по телевизията: "Никой никога не е скачал да ме бие, защото винаги съм посрещал пациентите вежливо и съм се отнасял човешки с тях, опитвайки се да помогна". Цитатът е по памет, но смисълът е ясен. Няма как да се отнесеш човешки и отсреща да те наритат. Дим без огън няма. Така че, Виктория и rare case, ясно е, че по тези въпроси без вашата защита не може, но изводът е, че и лекарите имат до голяма степен вина за положението.
   

оценка

+3 -1

Регистриран на: 07.07.2011, 12:03

11 Дракон с кисело зеле | 16.01.201815:49

Цитат (крив):
driverx4 | 15.01.201821:02

Никакво насилие над лекари няма...
ПОВЕЧЕ БОЙ ЗА ТАКИВА...
   

оценка

+0 -1

Регистриран на: 27.02.2015, 15:00

10 Mako | 16.01.201815:39

lulu | 16.01.201815:16

Проблемът с насилието над пациенти е ПРЯКО свързан с насилието над пациенти
================================

Кефиш, интелектуалецо, кефиш - как само си го казал: умната, характерната, творческата и работническо-селската!
Смее се Смее се Смее се Смее се Смее се Смее се Смее се Смее се Смее се
   

оценка

+1 -2