Webcafe

Владика, милиционер, ходжа, милиционер

webcafeДияна Костова
11.03.2019, 17:20 (обновена 12.03.2019, 15:02)
джамия

Снимка: © Webcafe

Дебатът за религиозното финансиране не е дебат за счетоводни баланси или за полицейщина. Не е дебат за "галенето по главата" от три папи. Това е дебат за причините, поради които доверието към религиозните ръководители от страна на онези 5 милиона вярващи българи е увредено или окончателно прекъснато.

Рекет, шантаж, сделка, паразитизъм, предизборно купуване на гласове - ако огледате коментарите около идеята за опрощаване на 8 млн. лв. дългове на Главното мюфтийство, със сигурност ще попаднете на поне една от тези присъди.

Новината не можеше да дойде в по-неподходящ момент. От месеци НАП опъва нервите на целия бизнес с поредния административен батак около касовите апарати. През това време партийно-обвързан началник на НОИ в Силистра беше арестуван заради издаването на фалшиви пенсионни документи под гриф "Силно Мой Човек". Накрая Владислав Горанов ("агентът на НАП, който седма година живее под прикритие в апартамента на кръстника си", както гласи най-новият виц) с усмивка защитава "всеки способ" за прибиране на държавни вземания - от внедряване на данъчни в селско хоро до командировката им на нудистки круиз.

И понеже чувството за хумор на финансовия министър не е сред най-атрактивните му таланти, сам Бойко Борисов запретна ръкави и реши да сложи точка на дебата със добрата стара тактика: страх.

Оказа се, че данъчно-осигурителната амнистия на Мюфтийството се прави в името на борбата с тероризма и в подкрепа на контраразузнаването, а идеалната цел е да не се допуска "етнически ужас", втори Възродителен процес, югославска касапница и други вариации по темата.

Държавата, чиято прокуратура и съд не наказаха виновниците за тормоза над стотици хиляди мюсюлмани, сега имитира справедливост през кръпка в бюджета, с 30 години закъснение.

Без да си дават сметка за щетите, които нанасят, и управляващите, и опозицията вкараха проблема за религиозното финансиране в най-мрачния възможен коловоз - на милиционерските похвати.

Милиционерски похват е да приравниш функциите на една религиозна организация към функциите на идеологически филиал на ДАНС, каквото се опитват да направят ГЕРБ и ДПС, включително главният мюфтия Мустафа Хаджи.

Милиционерски похват е и популисткото оплакване на Корнелия Нинова "А защо не опростим и дълговете на болниците" - сякаш партията-наследник на БКП, която вкара Държавна сигурност в храмовете и третираше религията като "опиум за народа", има право да противопоставя болните срещу вярващите.

Напълно обяснимо е защо реакцията на данъкоплатците е толкова остра - политическият елит си позволява да загражда вероизповеданията с цинизъм и дебелоочие, сякаш става дума за вносни, потенциално враждебни структури, чиято лоялност към обществения интерес едва ли не трябва да се откупува с такса "Спокойствие".

Преди да бъде вкарана в ченгеджийския оборот, религията (която и да е религия) е доброволно самоопределение на свободни хора; тя е духовна идентичност, към която 5 милиона български граждани са обявили съпричастността си по своя лична воля (според данни на последното национално преброяване).

Редовите свещенослужители не са "търговците в храма", а в много случаи извършват по-полезна социална дейност за хората в криза, отколкото цялата държавна администрация, взета заедно. Те не са рентиерите и лихварите. Не са тези, които продаваха църковните титли, издигаха собствени кандидати за кметове, изографисваха мустакати банкери по стените на манастирите и утопяваха блажните чинии по предизборни трапези. Не са тези, които парадират с накити, лимузини и необясним имуществен стандарт. Не са кресливите телевизионни "апостоли" на правата вяра, онзи отбор юнаци от картотеката на тоталитарните служби, които продължават и до днес да облъчват и отблъскват с езика на омразата.

Дебатът за религиозното финансиране не е дебат за счетоводни баланси или за полицейщина. Не е дебат за "галенето по главата" от три папи.

Това е дебат за причините, поради които доверието към религиозните ръководители от страна на онези 5 милиона вярващи българи е увредено или окончателно прекъснато. Обсъждането на едно или друго вероизповедание през призмата на външни зависимости, радикализъм и партийно напрежение, само разкъсва още повече тази нишка на взаимно доверие.

В идеалния случай, основната издръжка на религиите трябва да става чрез доброволно, осъзнато финансиране от самите вярващи. В други европейски страни то се случва чрез процент от подоходното облагане и отива в полза на конкретната църковна общност - не се прави поголовно и централизирано.

Разрешаването на проблема за финансирането на религиозните организации не трябва да ги вкарва в още по-силна зависимост от "кесаря", а напротив - то трябва да върне отговорността за избора в ръцете на самите вярващи, както и задължително да направи отчетите за издръжката на вероизповеданията публични и ясни за всички, не само за нуждите на ДАНС.

Току-виж хората си върнат вярата в доброто, семействата започнат да се връщат в храмовете по-често от веднъж в годината, а издигането на възмутителни мутри в религиозното водачество и църковните настоятелства повече не се допуска.

Oще: борба с тероризма  вероизповедания  герб  главното мюфтийство  данс  дпс  мюфтийство  религия  църква 


Още от Кофеин

Webcafe.bg предупреждава, че администраторите на сайта трият коментари, които съдържат нецензурни думи, обиди по расов, етнически, религиозен, полов или сексуален признак, както и коментарите, които са на латиница.

Регистриран на: 14.09.2011, 21:56

22 deowin | 14.03.201919:08

>Едно е да разглеждаш хипотези, друго е да ги вземаш за ръководни в живота си.

Напълно съгласен.
Но ми изглежда, че ти на практика не можеш да разбереш как някой може да разглежда хипотези без необходимо да ги взима за верни - "да ги взима за ръководни в живота си". Откъдето и объркването ти - предполагаш, че правя второто, защото това е единственото, което можеш да проумееш. Проблемът е изцяло следствие на твоята собствена ограниченост, заради която от теб никога не би станал човек от науката - тотална неспособност да разглеждаш напълно жизнени иначе хипотези, които са различни от едната единствена предпочитана от теб заради някакви твои си субективни критерии.

>В наше време хората се горят и разстрелват във фейсбук, интернет и други подобни клади. И изгарянията могат да бъдат жестоки.

Изненадващо бързо разви дълбоко страхопочитание към социалните мрежи, които досега тотално осмиваше и пренебрегваше. Явно позициите ти са доста гъвкави - обръщането на 180 градуса от вчерашната ти позиция става мигновено, стига да служи на някаква днешна цел. FB е смешен точно докато не ти се наложи да използваш могъщата му сила като аргумент. Апропо, дори тогава някак си се пънеш да се изкараш изключение, щото не може така ти да си подвластен на FB. Ти си различен, а не като масата.

>За исляма не обелваш дума

Не е било нужно - не си спомням някой тук да е защитавал исляма като "миролюбива" религия, тъй щото да стане необходимо да му се напомни, че изобщо не е. Защитавате своята си религия - християнството - заради личните си наклонности.
Ако все още не можеш да събереш две и две, ето ти го в пряк текст - моето мнение е, че всички по-популярни религии призовават към насилие и са били или пряка причина, или извинение за достатъчно зверства, тъй щото практическата полза от тях да е отрицателна.

>Защитаваш само някои мюсюлмани като "бежанци", носители на бурки

Citation needed.
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 07.04.2014, 19:50

21 dedo adji | 14.03.201900:24

....20 deowin | 13.03.201917:39
човек със способност да разглежда неотхвърлени хипотези, отколкото да съм...

Едно е да разглеждаш хипотези, друго е да ги вземаш за ръководни в живота си.
_ _ _ _ _ _ _ _
>И качвали на клади тия, които ги хващали в крачка

Несъгласен.
Не виждам да призовавам да бъдат горени или разстрелвани ... аз не съм от тях.

Много елементарно тълкуване за индивид, ползващ тънки литературни похвати като метафори, тропи, синекдохи и пр. При това, аз съм уточнил, че в наше време клади не горят, все пак не сме в средните векове. В наше време хората се горят и разстрелват във фейсбук, интернет и други подобни клади. И изгарянията могат да бъдат жестоки. Аз съм недосегаем за подобни изгаряния, но много публични личности не са. Последният беше един преподавател от Харвард. И ти прибавяш своята съчка на тия клади.
_ _ _ _ _ _ _ _
>нападаш само христианството, и главно православното, в защита на мюсюлманите?

Citation needed.
Кога съм защитавал която и да било религия?

За христианството има многобройни цитати от твоята evil bible. За исляма не обелваш дума. Защитаваш само някои мюсюлмани като "бежанци", носители на бурки и всякакви подривни за европейската култура елементи. С изключение на "лошите" мюсюлмани, като последователите на Асад или аятолаха.
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 14.09.2011, 21:56

20 deowin | 13.03.201917:39

>А аналогичните на теб преди 7-8 века организирали диспути колко дявола се събират на върха на игла

Съгласен.
Все още предпочитам да съм човек със способност да разглежда неотхвърлени хипотези, отколкото да съм задръстен едновариантчик, който настоява, че едничкото обяснение, достъпно за ограничения му и предубеден мозък, е единственото възможно, защото му е удобно и му позволява да запази непокътнат статичния си опростенчески модел на света, който или е твърде комплексиран да променя, или му липсват нужните когнитивни умения да го прави.

>И качвали на клади тия, които ги хващали в крачка

Несъгласен.
Не виждам да призовавам да бъдат горени или разстрелвани допотопни консервативни динозаври като теб. Има и такива хора наоколо, но аз не съм от тях.

>нападаш само христианството, и главно православното, в защита на мюсюлманите?

Citation needed.
Кога съм защитавал която и да било религия?
Изглежда сякаш в ограничения ти мозък критикуването на любимата ти религия - християнството - е еквивалентно на защитаване на всички други. А съвсем не е еквивалентно. Конкретно, никога не би ми хрумнало да правя такова нещо.
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 07.04.2014, 19:50

19 dedo adji | 13.03.201916:43

....Аналогичните на теб хора преди 2 века са твърдяли също толкова убедено...

А аналогичните на теб преди 7-8 века организирали диспути колко дявола се събират на върха на игла. И качвали на клади тия, които ги хващали в крачка. Разликата е, че сега кладите се заместват от фейсбук. Но и той може зле да опари някои хора, аз не съм от тях.
По изпитаната свинска тактика измести дискусията. Тя не е за религията. Между другото, как се получава, че се пишеш атеист, а нападаш само христианството, и главно православното, в защита на мюсюлманите? Статията и дискусията по нея е за нечиста политическа сделка а не за възродителния процес. За нея мълчиш, като комунист на разпит. Комунист от стихотворението, де.
И една добра новина. ГЕРБ се отмята от сделката. Явно някой е сметнал, че тя ще им загуби повече гласове, от съмнителната помощ на ДПС. За втори път правителството отстъпва. И то много скоро. За истанбулската мръсна бомба с дистанционно управление държаха фронта близо 2 месеца. Да чакаме следващия материал на Диянка. Може да не харесвам идеите й, но стила й определено го харесвам.
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 27.02.2015, 15:00

18 Mako | 13.03.201911:31

deowin | 12.03.201923:36

>не може да не си отнесъл няколко шамара в детството

Да, всъщност съм. Съвсем не много, но и тях не ги оправдавам. Мога само да ги простя, защото родителите ми не са се погрижили да прочетат наличните научни изследвания и популярни книги, които ги обобщават, за да се образоват какво е полезно и какво не е полезно в детското възпитание.
==========================


Смее се Смее се Смее се Смее се Смее се Смее се Смее се Смее се Смее се Смее се Смее се Смее се Смее се Смее се
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 27.02.2015, 15:00

17 Mako | 13.03.201911:30

deowin | 12.03.201917:57


Кой "налага" атеизъм с насилие?
Чакам да чуя примери за насилие на атеисти над теисти.
Да не говорим, че няма как да "налагаш" липсата на вяра в нещо, няма как да накараш човек да няма сляпа вяра към голям човек в небето, но определено има как да го накараш да признае вяра в такъв, и особено има начин да го направиш чрез насилие, което всъщност представлява практически цялата човешка история.
========================

Смее се Смее се Смее се Смее се Смее се Смее се Смее се Смее се Смее се Смее се Смее се Смее се Смее се Смее се Смее се
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 11.10.2016, 10:21

16 BaronVino | 13.03.201909:04

“Да, всъщност съм. Съвсем не много, но и тях не ги оправдавам. Мога само да ги простя, защото родителите ми не са се погрижили да прочетат наличните научни изследвания и популярни книги, които ги обобщават, за да се образоват какво е полезно и какво не е полезно в детското възпитание.

За разлика от теб, не съм комплексар“

А ние във форума да ги простиме ли? Според нас, е трябвало да изядеш много повече шамари от родителите ти.
Не си комплексар, ти си тотален идиот. Занимаваш със дългите си полюции, целия форум.
   

оценка

+3 -0

Регистриран на: 14.09.2011, 21:56

15 deowin | 13.03.201902:13

>Купищата изследвания не доказват нищо, защото НЯМА НЕшамаросано дете, което да се вземе като база за сравнение.

Което твърдение щеше да звучи различно от смехотворно ако разбираше поне бъкел от статистика. Но тогава пък не би го изказал. Няма дори да споменавам causal inference, защото все пак е сравнително нова област, която се разви сериозно едва в последните 10-20 години, и естествено, че дори не си чувал за нея. Но всеки запознат с causal модели и do calculus би се разсмял искрено на горната глупост, защото хората още преди 20 години доказаха формално, че можеш смислено да отговаряш както на причинно-следствени въпроси, така и на въпроси на хипотетична намеса единствено с данни от неконтролирани наблюдения. Тоест, в редица случаи не е нужно дори да правиш RCT.

Аналогичните на теб хора преди 2 века са твърдяли също толкова убедено, че нищо по-тежко от въздуха не може да лети.
Разликата е единствено във конкретните научни знания, които ви липсват - физика на тях, статистика/causal inference на теб.
   

оценка

+0 -2

Регистриран на: 07.04.2014, 19:50

14 dedo adji | 13.03.201901:39

Купищата изследвания не доказват нищо, защото НЯМА НЕшамаросано дете, което да се вземе като база за сравнение. И ти, в рядък изблик на честност си признаваш, че и ти не си бил такова. Дали шамарите на баща ти са се оказали продуктивни или контра продуктивни, не се наемам да твърдя, защото не знам какви са били целите на му.
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 14.09.2011, 21:56

13 deowin | 12.03.201923:36

>баща ти да те шамароса, за да те вкара в пътя

Първо, аз очаквам баща ми да не ме шамаросва по каквато и да било причина, защото купища изследвания доказват отново и отново, че шамаросването не е изобщо продуктивно, а точно обратното.
Второ, може да очаквам да ме вкарва в пътя, но насилственото принуждаване да вярвам в голям човек в небето не го считам точно за вкарване в пътя, а за интелектуална кастрация. Насила. Без право на избор. При това от собствения ми баща. Такъв баща спокойно бих нарекъл пълен изверг.

>не може да не си отнесъл няколко шамара в детството

Да, всъщност съм. Съвсем не много, но и тях не ги оправдавам. Мога само да ги простя, защото родителите ми не са се погрижили да прочетат наличните научни изследвания и популярни книги, които ги обобщават, за да се образоват какво е полезно и какво не е полезно в детското възпитание.

За разлика от теб, не съм комплексар, който с лека ръка напълно оправдава възпитателните мерки на родителите си с думите "е какво, да не би да не съм станал човек?". Трябва доста да малтретираш едно дете за да го увредиш сериозно. Това съвсем не означава, че няколкото пошляпвания са били полезни - статистиката недвусмислено сочи, че очакваната стойност от ползата им е била отрицателна, което трябва да е напълно достатъчна причина да не си го позволяваш. Да, това означава, че изобщо не изключвам възможността да съм бил увреден до някаква степен, ако ще и нищожна.

Ако си удрял детето си, но то все пак е станало свестен човек, то не е защото си го удрял, а въпреки това. А ти си насилник на беззащитни деца, при това собствените си. Набий си го в главата.

>насилственото налагане на атеизма в омразната ти Русия (СССР)

Разрушените църкви са разрушени църкви. Не само бъркаш вярата с организираната религия, но я бъркаш с материалните й аспекти като църкви и библии.
Никой не може да накара хората да спрат да вярват в големия човек в небето, което прави израза "насилствено налагане на атеизъм" пълен нонсенс.
   

оценка

+0 -2