Webcafe

Как ще изглежда България утре?

Светослав ИвановСветослав Иванов
02.12.2018, 18:12 (обновена 02.12.2018, 18:17)
Светослав Иванов

Снимка: © bTV

Публикуваме коментара на Светослав Иванов от предаването "120 минути" по bTV, а видеото можете да видите тук.

 

Как си представяме България? Като страна с намаляващо население, която привидно спазва европравилата, за да усвоява фондове, но така и не може да догони стандарта на западните си съюзници? Или като държава, която в момента има историческия шанс най-накрая да формулира обща стратегия, която да даде нова посока на обществото.

Защото без обща посока и общ път, при липсата на цел, която да гоним заедно, идва общото усещане за несигурност и до голяма степен безпътица. Светът е много различен отпреди 20 години, няма нищо общо с планетата преди 10 години и рязко се различава от този преди пет години.

Как си представяме България? Държава, която загуби над 20 процента от населението си в трудоспособна възраст, които отидоха в чужбина. Недалновидни политици, които така и не създадоха условия да задържат хиляди свои лекари, учени, инженери, архитекти и какви ли още не.

Днес кадри липсват почти във всяка индустрия.

В някои сфери вече тази липса се усеща особено драматично, а в други тепърва ще разбираме какво е да няма квалифицирани работници, които да произвеждат някаква добавена стойност за българската икономика.

Защото когато дойде един голям чуждестранен инвеститор, той се интересува от законодателство, данъчни регламенти, сигурност, но най-вече - от това какви хора може да наеме. Инвеститорът се интересува от учебните програми в университетите, дали те отговарят на реалността днес или са спрели преди десетилетия. Инвеститорът иска да разбере дали тези университети са в състояние да подготвят кадри, които да се влеят в неговото производство. Ако отговорът е отрицателен, сме обречени на производство с ниска стойност, ниско заплащане и слаба перспектива.

Не е за вярване как заради липса на ясен план, ключови български градове опустяха, въпреки стратегическото си местоположение. И Видин, и Русе, и Силистра са градове, в които има толкова голям потенциал, най-малкото защото са на река Дунав.

При правилна политика и ясна стратегия десетки компании биха инвестирали в място, което е на няколко часа по вода от Виена. Но регионът беше разграбен, стана беден. И толкова време беше загубено.

Ако България сега не формулира какво и как иска да произвежда и каква икономика иска да изгради, ако не накара университетите да синхронизират учебните си планове с нуждите на обща стратегия, само след няколко години ще имаме ситуация, при която дори и български фирми ще изнасят производствата си в чужбина поради недостиг на кадри.

Все още не сме видели ясен план - колко лекари ще ни трябват през следващите няколко години, колко инженери, колко програмисти, колко строители, колко учители. Дори и майсторите, които могат да ти оправят колата, стават все по-малко. Голяма част си тръгнаха.

Как говориш например за „Белене", когато в централата няма да има кой да работи? Дори и в АЕЦ „Козлодуй" вече няма кой да замени пенсиониращите се кадри. Просто няма хора. Как да отвориш нови и модерни болници при положение, че специалистите са ограничени до минимум?

Един месец слушахме дебати по бюджета. Според управляващите той е „щедър", „богат", „перспективен". Но няма значение колко милиарда повече ще изливаш в неработещи системи.

Няма кой знае какво значение дали ще повишиш заплатите на администрацията в изборна година, когато тя е все така нереформирана.

Това е загуба на ценно време, основно за нашите деца. С липсата на държавна политика искате да ги превърнете в шепа хора, които ще трябва да работят като за трима срещу заплатата на един, за да плащат данъци, които да се вливат във все същите неработещи системи. Така, както минава животът на нашето поколение, в което дори и не чуваме въпроса - как ще изглежда България утре?

Oще: 120 минути  икономика  как да намеря работа  образование  работа  светослав иванов  търсене на работа 


Още от Кофеин

Webcafe.bg предупреждава, че администраторите на сайта трият коментари, които съдържат нецензурни думи, обиди по расов, етнически, религиозен, полов или сексуален признак, както и коментарите, които са на латиница.

Регистриран на: 27.11.2015, 17:55

37 SamVaims | 10.12.201822:20

"Колега, в никнейма ти има идиотска грешка .."
Колега, не допусна ли, че никнйима" Sam Vimes" вече е употребен от друг потребител, писал тук дълго преди аз да се включа?
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 28.01.2014, 19:57

36 sim4o | 10.12.201821:54

SamVaims | 10.12.201817:21 ..
----------------
Колега, в никнейма ти има идиотска грешка ..

.." на английски: Samuel Vimes .."
Хубаво Свинягата Малоумна повдигна една много важна за форума тема - за идиотите ..
Иначе сте здрави, нали?

Поздрави
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 28.01.2014, 19:57

35 sim4o | 10.12.201821:51

deowin | 05.12.2018 18:35 ...Ти май наистина нямаш идея, че говориш несвързано.
Нямаш представа, че звучиш като идиот.
Не осъзнаваш собствената си глупост.
Всичко това, разбира се, би било напълно очаквано под една конкретна и доста проста хипотеза - че си пълен глупак..."
-------------------
.."Отдолу иде Наполеонов влак.
Той ни носи бира и коняк!
Стоп , върни го! Връщай го назад ! В Русия сме в поход , просто няма как!"

Свиняго Малоумна , а знаеш ли, че в Наполеоновите Влакове се возят Президентите на Канада и Швеция?

Поздрави.
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 27.11.2015, 17:55

34 SamVaims | 10.12.201817:21

@Докс "По татово време например, всеки, който искаше, можеше да получи земя за лично ползване и да си я обработва както той намери за добре."

Защото предходния собственик на същата тази земята е бил застрелван или е бил пращан в лагер. Но както всички знаем социализмът се ръководи от човеколюбиви подбуди.

@Докс "Който и да е капиталист действа задвижван от желанието и стремежа към монополизъм."
Естествено, че си прав, обаче помниш ли 2000 година, когато имаше само един мобилен оператор. Месечната такса беше 30лева месечно, а цената на разговора беше 1лв. на минута.
Сега има 4 мобилни оператора, таксата варира от 5 до 15 лева, а разговорите са безплатни.
Какво е твоето заключение, червеноухи Докс?
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 25.04.2014, 23:55

33 Dox | 05.12.201820:59

"...Ти май наистина нямаш идея, че говориш несвързано.
Нямаш представа, че звучиш като идиот.
Не осъзнаваш собствената си глупост."
----------------------------------------------------------
Типична реакция на индивид, който:
- не е способен да мисли свързано;
- няма никаква представа за това, че е идиот;
- не е способен да осъзнае каквото и да било;

По-долу един ти предложи да отидеш на лекар. Аз бих ти предложел друго - иди да се удавиш.
   

оценка

+1 -2

Регистриран на: 14.09.2011, 21:56

32 deowin | 05.12.201818:32

>разтеж

Онзи момент, в който брътвежите ти са толкова тотално несвързани, некохерентни, фантастични и объркани, че най-смислената критика към тях е към също толкова грешния, но поне поправяем, правопис..

Ти май наистина нямаш идея, че говориш несвързано.
Нямаш представа, че звучиш като идиот.
Не осъзнаваш собствената си глупост.
Всичко това, разбира се, би било напълно очаквано под една конкретна и доста проста хипотеза - че си пълен глупак.
   

оценка

+1 -2

Регистриран на: 25.04.2014, 23:55

31 Dox | 05.12.201818:10

Хаос,
Не знам защо си решил, че защитавам комунизма. Просто сравнявам тогава със сега, както и дали да има държавна намеса, колко и в името на какво. Съжалявам, но ще трябва сам да си отговориш на простичките въпроси.

По татово време например, всеки, който искаше, можеше да получи земя за лично ползване и да си я обработва както той намери за добре. Най-често хората си гледаха зеленчуци - основно за лична консумация, но някои и продаваха на пазара. И го правеха, защото нямаше кой да отиде и да им обере доматите през нощта, както масово се случва сега. Нямаше кой да застане "на входа" и " на изхода, и да ти диктува цените, разбирай - да те изнудва, както сега.

Но, да се върнем на т.нар. "пазар", Хаосе. Предполагам, че си един от многото, които са на мнение, че капитализмът и пазара вървят ръка за ръка. Че едното предполага другото и обратно. На пръв поглед изглежда така, но не знам дали ти е хрумвало, че между двете съществува дълбок антагонизъм. Капитализмът е базиран на непрекъснатото разширяване и разтеж. За това и капиталът се стреми да завладее все по-голям пазарен дял, а това се постига най-лесно, като започне да играе с държавата и с нейните институции. Държавата, естествено, може да го отсвири, но може и да заиграе по свирката му, какъвто е масовият случай днес. Но, така или иначе, с помощта на държавата или чрез други способи, в един момент се стига до монопол или най-малкото - картел. А стигне ли се до монопол, това означава край с пазара. Който и да е капиталист действа задвижван от желанието и стремежа към монополизъм. Никой капиталист не се чувства комфортно в условията на конкуренция /а ние, българите пък, съвсем/. Иначе казано - колкото по-малко конкуренция, толкова по-малко пазар и обратно.

Условия на конкуренция обаче, може да установи единствено и само държавата. Чрез силови мерки - няма как иначе. В днешно време всички държави, както и нашата, имат някакви комисии или подобни институции за защита на конкуренцията. Но, както виждаме, в повечето случаи те са шменти-капели и "уж" защитават конкуренцията.

Надявам се, вече да е ясно, защо е глупаво да се сравнява държава с частник, още повече пък, кой бил по-добър стопанин. Пак повтарям - все едно да сравняваш къща с черпак.
   

оценка

+0 -1

Регистриран на: 14.09.2011, 21:56

30 deowin | 05.12.201818:05

>ще нахвърлям няколко неща

Твоите "неща" нямат абсолютно никакво отношение към факта, че Северна и Южна Корея започват от абсолютно едно и също равнище с абсолютно едни и същи хора, тръгват по коренно различни пътища, и стигат до коренно различни крайни резултати - например споменатите 11 години повече средна продължителност на живота, или пък над 20 пъти по-добро БВП/човек (20 пъти при паритет на покупателна способност, без него е над 40 пъти).
Ако не си съгласен с моето наблюдение, очаквам да ми посочиш поне една смислена метрика, свързана с обществения живот, според която Северна Корея да е постигнала повече от Южна, което да поставя под поне минимално съмнение предимствата на капитализма над комунизма, на пазарната икономика над планираната, на частната собственост над държавното управление.
Една.
Или, разбира се, скатай отново и продължавай да "нахвърляш" някои "неща". Без съмнение читателят копнее да разбере какво правят с негрите в САЩ, защо херингата има остра миризма и как Германия губи ВСВ защото северното сияние е много красиво и ти даже си го виждал.
   

оценка

+1 -0

Регистриран на: 25.04.2014, 23:55

29 Dox | 05.12.201817:41

Паяк,
Така е. Явлението съществува още от началото на миналия век, а може и по-рано. Но, става дума за името на това явление. Стив Джобс е този, който му измисли име. Едно такова .... невинно, даже културно, та да не се задълбочаваш много като го чуеш. Някъде го четох това, но вече не помня в книга ли беше или в някое списание.
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 02.12.2010, 19:25

28 Palma Kaktusova | 05.12.201816:31

Ц, Бодливке,
Баш-голямото, същинското крадене, беше след Живков. Става въпрос за активи на стойност над сто милиарда. Ти, естествено, още не си го забелязала. Или се правиш?
----
М-да, може , но ти коментираш някакво крадене на ниво недостъпно за обикновеният живял добре/ крал/ през социализма индивид.
А те са били мноооооооого. Кой,откъдето може. Пък ти си разказвай за самосъзнание.

Колкото до зеУето - напиняй си опинците и си го претаквай сам. Идея
   

оценка

+0 -0