Webcafe

Оцеляване на предела на държавната администрация

АПАлександър Петров
22.02.2019, 12:50 (обновена 24.02.2019, 18:23)
Беър Грилс в Рила

Снимка: © Youtube

Как реагира МОСВ? Както винаги - твърде бавно и при свършен факт

Има един стар лаф, че министър на екологията се избира по два варианта - или наистина да се грижи и да се бори за опазването на околната среда, или просто да не пречи на бизнеса. Това, разбира се, излиза и доста извън министерския пост, а обхваща и администрацията като цяло.

Лошото при избора на втория вариант е, че от време на време трябва да се прави нещо достатъчно видимо, че да не вземе някой да реши, че става въпрос само за съществуваща проформа държавна структура. Съответно трябва да има поне някаква демонстрация на работа, докато процесите си текат спокойно отдолу.

Разбира се, тук няма никаква конкретика, а говорим само в общия случай.

Просто този общ случай изглежда някак познато, когато се замислим за реакцията на МОСВ година и седем месеца след заснемането на епизода на шоуто на Беър Грилс в Рила, в което той пали малък огън, яде жаби и плува в Каракашевото езеро заедно с танцьора Дерек Хю.

Много шум, много шеги и закачки, но министерството и природен парк "Рила" изглеждат твърди и свършили си безкомпромисно работата. Тук няма да има шест-пет. Законът си е закон.

И в това няма нищо лошо. Щом Беър Грилс и екипът му са направили нарушения в природен парк "Рила", значи трябва и да си понесат последствията по закон. Това е и изначалната идея на Закона - да е за всички - от младежи по носии, тропащи хорца в някое от Рилските езера, през идиотите, които изхвърлят боклуците си, където им падне, до едно от най-известните лица на световната телевизия.

За толкова голяма продукция една глоба между 5000 и 10 000 лв. е наистина нищо. Най-много Грилс да остане с неприятни впечатления от администрацията в България - нито ще е първият, нито ще е последният.

И все пак зад цялата тази история има едно голямо "НО". Като например "...но къде са били служителите на природен парк "Рила", за които всички страни се съгласиха, че са били на терен и с тях са били съгласувани всички действия и кадри по епизода, заснет у нас?"

Или също така: "... но защо при все, че има такъв голям проект, заради който туристи са отклонявани от маршрута си, че да не попадат в снимките на епизода, Министерството на околната среда и водите чака над година и половина, за да повдигне този въпрос и да започне да разписва актове?"

Самият епизод е излъчен за пръв път на 26 юни 2018 г. (близо година след заснемането си), а в българския ефир излиза в началото на февруари. През това време съвсем спокойно може да се поиска копие от продуцентската компания, отговорна за шоуто, просто за да се види за какво става въпрос.

На практика излиза, че някой зрител, който е видял епизода в българския ефир, е дал сигнал до МОСВ и те чак сега се задействат по темата. Преди това - никой нищо.

Разбира се, както твърди директорът на парка Красимир Андонов, тези нарушения може да се случили извън времето за снимки, в което по принцип е нужно присъствието на служителите. Напълно е възможно от снимачния екип да са решили да си направят оглушки за правилата и просто да ги заобиколят в името на по-добрата телевизия и по-драматичното шоу.

Най-малкото тези 40 минути ходене, с които Грилс плаши танцьора Дерек Хю, са наистина просто 40 минути (максимум с много бавно темпо) ходене по камънаци около едно много красиво езеро. Далеч по-зрелищно ще е да накараш двамата да се съблекат и да прецапат през ледените му води.

Каквото и да си говорим, там, където Беър Грилс е "оцелявал", много хора просто си правят разходката през уикенда. И някои неща изискват малко "драматизиране". Ясно е, че телевизията е режисирано удоволствие, което отвъд екрана може да изглежда по коренно различен начин. А както казва и Андонов, те може и жабите да са си донесли предварително отвън.

Но от всичките тези "може", "евентуално" и "ако" оправдания, едно нещо остава - закъсняла и леко мудна (макар и достатъчно шумна реакция).

Реакция за един единичен случай, който просто включва известно предаване с лица от телевизията. Какво да кажем за купищата други туристи, част от които също правят редица нарушения? За тях разследване и позиция от МОСВ няма.

Това, което има, е една силно забавена реакция за отминал вече случай с извършено нарушение. Подобна на много други такива реакции като при унищожаването на дюни по морето или покрай множеството случаи на незаконни изсичания на дървета в българските гори. Aко се върнем на идеята за неотменимостта на Закона, нещата малко по малко започват да издишат.

И да, природата у нас е един голям бизнес, на който много хора не искат да се пречи. И се опитват всячески да защитят този си интерес. Работа на това министерство е да следи нещата да се случват по закон. И когато интересите на бизнеса се пресекат със закона, да се намесва, за да пресече нарушаването му.

Горе-долу така както направи и с Беър Грилс, както направи и при онзи злополучен случай с патриотичното хоро. Само че по възможност навреме, а не както обичайно - с голямо закъснение и при вече свършен факт.

А ако се чудите, глобата, наложена за патриотичното хоро в едно от Рилските езера, още не е платена. Това може да послужи и за едно символно обобщение по темата.

Oще: акт  беър грилс  глоба  дискавъри  красимир андонов  министерство на околната среда и водите  оцеляване  предаване  природен парк рила  рила 


Още от Кофеин

Webcafe.bg предупреждава, че администраторите на сайта трият коментари, които съдържат нецензурни думи, обиди по расов, етнически, религиозен, полов или сексуален признак, както и коментарите, които са на латиница.

Регистриран на: 07.07.2011, 12:03

3 Дракон с кисело зеле | 24.02.201904:03

Абе, адекватна е статията. От малкото, което знам за случая, съдя, че това тук изобщо не е реакция от страна на нашите служби, а просто опит за прикриване на собствения им мързел и некомпетентност. Адекватно може би щеше да е да реагират, когато епизодът е бил излъчен в САЩ, а не едва сега, когато го виждат родните телевизионни зрители.
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 11.10.2016, 10:21

2 BaronVino | 23.02.201919:24

Александре,
Написал си един ред глупости, за които не е ясно от къде си намерил време. Яхнал вълната на тази “топ” новина и сътворил поредните умности.
Когато в България една институция не реагира, се изсипват тонове клевети тип “това не е държава”. Когато реагира пък се почва, какво било направено, когат итн. Аман, от псевдо специалисти и драскачи по всяка тема. Угодия няма! Мрънкачи с тонове.
По темата,
Явно, всички институции са длъжни да следят в детайли, всеки клип, филм и идиот по планините! “Как така, толкова късна реакция!!!”
Ние сме първата държава, която глобява някой постфаткум след откриване на дадено нарушение по сигнал, видео итн.?!?
Хайде стига глупости!
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 31.01.2011, 17:20

1 ММ | 23.02.201914:18

Беър Грилс оцеля. Жабата- не.
   

оценка

+0 -0