Webcafe

Както дяволът чете евангелието

АПАлександър Петров
03.01.2018, 19:26 (обновена 17.01.2018, 12:24)
Протест за права на жените

Снимка: © Getty Images

Ти четеш за права на жените, те ги говорят за трети пол

Последният актуален повик на национализма у нас - на оръжие срещу Истанбулската конвенция, която ще накара България да приеме трети пол, хомосексуалните бракове и транссексуални бежанци и ще натрапи на страната поредната порция чужди ценности, заличавайки нашите си собствени.

За същността на самата конвенция и за това дали въобще кара България да признава такива неща, може да се изпише много и вече се е изписало. Дори само от това, че далеч по-консервативни държави като Турция и Полша са я ратифицирали, значи можем да си правим изводите доколко такива "смели" тълкувания на текстовете й са възможни.

В българския език си имаме един много хубав израз за точно такива моменти - "Както дяволът чете евангелието" - да четеш нещо и да го разбираш така, както ти е угодно.

По този начин Истанбулската конвенция се превърна в поредното знаме, което националистите да веят в защита на българските традиции и ценности, заплашени от упадъчни влияния. За какво в нея става дума всъщност и какви са реалните й цели, далеч не е важно.

И именно там е проблемът. Защото освен всичко друго роля на политиците е да образоват населението за важни социални и политически въпроси и да разясняват определени събития като например ратифицирането на голяма международна конвенция на Съвета на Европа. Какво се случва, когато част от политиците решат да бият една голяма аларма за потенциално нашествие на транссексуални бежанци, заложено в документ, който няма нищо общо с това.

Реално скандалът идва от английската дума "gender", преведена на български като "социално изградени роли, поведения, дейности и характеристики, които определено общество смята за подходящи за жените и за мъжете", поради липса на по-точно определение. Именно този превод създаде паника дали случайно България няма да признае трети пол или поне да положи основите на бъдещото му признаванe.

В интерес на истината тук идеята е доста по-различна и засяга по-скоро социалната роля на жените в някои общества и на места, където на тях се гледа по-скоро като на полезен предмет вкъщи. Като тези жени не е задължително да се намират някъде в Близкия изток или Африка. Напротив, съвсем спокойно може да са онези българки, които са подложени на домашно насилие, просто защото все още някой смята, че няма абсолютно нищо лошо в това след вечерната ракия да хвърлиш на жената един пердах - ей така, да си знае.

И конвенцията не споменава абсолютно нищо нито за трети полове, нито за гей бракове. Но е важното да има борба срещу "заплахата".

В такива моменти проблемът става съвсем друг - цялата идея на тази конвенция се подменя, защото част от хората, които са отговорни за това да обясняват политиката на хората, тълкуват по свой си начин нейния текст.

Ясно е, че политкоректността дразни много хора и някои дори виждат в нея тъмни планове за разбиването на обществения морал и подмяната му с друг - чужд. Но опитите да се изкара цялата тази ситуация сякаш още малко ще дойде някой нов, трансджендър еничарин Караибрахим, който (или по-добре която) да въвежда "в правата вяра" всички онези, бранещи българщината люде, са малко прекалени.

Въпросът е, че този национализъм се храни с подобни скандали. Защото ако я няма заплахата от "загубава на традициите", от "войнстващата политкоректност" или от "ордата безродници вътре в държавата", той ще се изпразни от съдържание.

Защото той не залага на любовта към българските ценности, не залага на позитивното в културата, нравите и обичаите. Този национализъм се оповава на враговете, които си създава. А в подобен подход има толкова сила, колкото силен и страшен е врагът. И именно антагонистът обединява и в крайна сметка - носи гласове.

И докато това е така, документи като Истнабулската конвенция ще се четат така, както дяволът чете евангелието.

Oще: истанбулската конвенция  както дяволът чете евангелието  национализъм  националисти  права на жените  трансджендър  трети пол 


Още от Кофеин

Webcafe.bg предупреждава, че администраторите на сайта трият коментари, които съдържат нецензурни думи, обиди по расов, етнически, религиозен, полов или сексуален признак, както и коментарите, които са на латиница.

Регистриран на: 07.04.2014, 19:50

54 dedo adji | 06.01.201810:08

Павето постигна невъзможното. Подлъга деосвин да се изходи в защита на руснаци. Е, не чак в защита, но все пак допусна, че не са дърва за огрев.
Молодец, булъижник, еще рубль заработал. Не отставай, блядь.
   

оценка

+0 -1

Регистриран на: 31.10.2012, 14:37

53 TheRock | 06.01.201808:46

deowin | 05.01.201818:48
Днес е Богоявление!
Голям празник за християните.
Бъди жив и здрав!
Търси Истината и не съди за да не бъдеш съден!
Искай и ще ти се даде!
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 14.09.2011, 21:56

52 deowin | 05.01.201818:48

TheRock, колкото повече затъваш в блатото в християнската апологетика, толкова по-лицемерен звучиш.
В края на краищата, твоето решение на бруталните вътрешни противоречия на този конкретен религиозен канон е точно същото както на всеки друг апологет - креативната му интерпретация.
Пишело ближния, ама не всеки ближен е ближен - когато имало конфликт между ближни можело да убиеш единия ближен за да опазиш другия ближен (удобно оставяш избора на себе си) и прочие лицемерие.

Както вече споменах, лицемерието е в самата основа на практически всяка религия. Необходимо за всеки неин пламенен последовател, какъвто ти, например, изглеждаш, е да си затвори очите и да се прави, че не я разпознава, в противен случай щеше сам да осъзнаеш чудовищните вътрешни противоречия, в които доброволно си се набутал, при което щеше да се наложи сам да си прережеш вените. Наблюдаемо не си си прерязал вените, щом все още коментираш, следователно очевидно си успял да си затвориш очите. Гуд фор ю, дет' се вика.
   

оценка

+0 -1

Регистриран на: 31.10.2012, 14:37

51 TheRock | 05.01.201818:20

Между другото, по повод "обичай ближния си".
СвСв Кирил и Методий са били изпратени на диспут с мюсюлмански проповедници, които също са ги запитали защо християните убиват след като е казано "Обичай блийният си, така както обичаш себе си".
Та светите братя са им отговорили, че след като друг застрашава живота на ближен, то поради горната разпоредба християнинът трябва да защити ближният си, дори да се случи така застрашаващият да погине.
Сложна работа, трудно ще я разберете, но аз ще си направя труда.
Дано да разберете.
   

оценка

+1 -0

Регистриран на: 31.10.2012, 14:37

50 TheRock | 05.01.201818:15

Какви сте ми логически-последователни.
1 Това са хора тръгнали да убиват православни християни.
2 Тези хора вече са мъртви. т.е. са в ръцете на Всевишния Бог за осъждане.
3 Не проектирайте върху моите слова собствената си некомпетентна атеистична помия, която е в главите ви.
Сега стана ли ясно?
   

оценка

+0 -1

Регистриран на: 14.09.2011, 21:56

49 deowin | 05.01.201817:58

>Това е руска измет

Не мисля, че в библията ти пише кой се класифицира като "руска измет" и че те не са хора, тъй щото за тях да не важи "обичай ближния си", например (плюс десетки други призиви да се отнасяш добре към другите хора).
Вероятно сега ще ми кажеш, че те са "дърва, които не раждат плод", но не са - нито са дърва, нито са безплодни.
Ако пък си склонен да тълкуваш дума като "дърва" в доста нестандартното й значение на "руснаци", но не и "ближния", то говорим за лична и доста богата на въображение (когато и както е удобно) интерпретация на християнския канон, плюс пълно игнориране на прякото значение на думи (отново когато и както е удобно).
Тоест, нищо повече от допълнително лицемерие.
Надали има изненадани.
   

оценка

+0 -1

Регистриран на: 31.10.2012, 14:37

48 TheRock | 05.01.201813:26

Даже ще ти отбележа и един +!
   

оценка

+1 -0

Регистриран на: 31.10.2012, 14:37

47 TheRock | 05.01.201813:26

Оби Уан | 05.01.201812:40

Много хубаво ми "вдигаш топката".
Сега ще я "отиграя".
Това е руска измет, която се пише "православна", но отива в Украйна да избива братята си православни християни и съответно намира смъртта си.
Затова е руска и затова е измет.
Защото казано е: "Дърво, което не ражда плод отсича се и се изгаря"
Благодаря ти че ми даде възможност да разясня тънкостите на дълбоката и много мръсна руска душа.
   

оценка

+1 -1

Регистриран на: 22.11.2011, 16:48

46 Оби Уан | 05.01.201812:40

TheRock | 04.01.201820:10
Мрази греха, обичай грешника!
Това е основна ценност на нас - християните.
Възпитание-морал-ценности.

............................
TheRock | 04.01.201815:32
Виж снимката.
Вляво, под купола се вижда разкъсаното тяло на руската отрепка
..............................
TheRock | 03.01.201821:48
Руска измет!
Плюй и бягай
...............................

може да се продължава до безкрай с примери на възпитаното, ценностно и морално "обичане на грешниците" от страна на него - християнина Павето УсмивкаУсмивкаУсмивка
   

оценка

+1 -1

Регистриран на: 31.10.2012, 14:37

45 TheRock | 05.01.201811:20

Още една интересна гледна точка по въпроса:
Човеци или личности. Коментар към дебата между митрополитите Йеротей (Влахос) и Йоан (Зизиулас)
Нараства множеството на текстовете, посветени на дебата между митрополит Йеротей (Влахос) и митрополит Йоан (Зизиулас) относно една употреба на понятия в документите на събора в Крит. Статията на Пол Ладусьор е един от тях.[1] Дебатът в никакъв случай не може да бъде тълкуван като вътрешногръцки филологически спор, нито пък да се ограничи до ситуативно уточнение на термини, ползвани между другото в съборните документи. Дискусията очертава фигури от най-високите нива на спекулативната теология, упражнявана от висшия клир на православните църкви, които дават поводи за притеснение.
https://dveri.bg/component/com_content/Itemid,100521/catid,280/id,24742/view,article/
   

оценка

+0 -0