Webcafe

От ареста до Брюксел (и обратно)

webcafeДияна Костова
04.02.2019, 15:02 (обновена 05.02.2019, 18:45)
Евгения и Николай Баневи

Снимка: © Стопкадър: bTV

Как Евгения Банева се кандидатира за евродепутат

В ареста на "Майор Векилски" не влизат слънчеви лъчи, но нищо не може да спре достъпа до Facebook - ето че и Николай Банев използва платформата (задочно), за да обяви старта на предизборната кампания на съпругата си Евгения.

А ние се питахме какво ли може да липсва в коалицията на Марешки...

Очаквано, благата вест предизвика всенародно вълнение. Върнаха се трепетните спомени за безследно изчезналите Братя Галеви, които навремето излязоха в приятен градски отпуск от ареста след мъдрото си управленско решение да се кандидатират за депутати през 2009 г.

Други си припомниха по-пресните опити за политическа кариера на многострадалната двойка, приключили с почетните 0,276% за Евгения Банева на Евроизбори'14 и 0,11% за Николай Банев на президентския вот през 2016 (малко повече от съдения за закана за убийство "авторитет" Бисер Миланов - Петното).

Скромно, но от сърце като за платформа, стъпила върху комсомолска закалка, няколко фалирани предприятия, шепа офшорки, плюс носталгия по необятния съветски пазар и евразийския държавен капитализъм с човешко лице.

Ако теглим чертата: и тогава, и сега нищо не спира Евгения Банева да се кандидатира за европейски депутат - позиция, която не изисква никакъв професионален опит, доказан обществен принос, чиста репутация или високи нравствени качества.

Формално жената отговаря на всички законови условия: навършила 21 години, не е поставена под запрещение (т.е. психически годна е), не изтърпява наказание лишаване от свобода (не е осъдена за каквото и да е престъпление), и е живяла на територията на ЕС през последната половин година (със сигурност ще й се съберат 6 месеца престой по френско-българските арести от Димитровден до Гергьовден).

Достатъчни са й само 2500 подписа и 100 лв. депозит за участие в изборите. Оттам нататък - шанс. Какво повече имат да губят новите строители на 16-тата република, след като изгубиха "Майбах"-а си в пожар?

За утеха - това, което отличава Баневи от Галеви, е промяната в закона, която вече не допуска автоматична пауза на делото и пълен имунитет срещу наказателно преследване за времето на кампанията. Единственият начин съпрузите да водят агитация извън физическите предели на следствения арест, е да получат разрешение от съда за облекчаване на мярката за неотклонение. По този начин Октай Енимехмедов беше пуснат да проповядва на воля предимствата си като кандидат-депутат преди 4,5 години за зла беда на ДПС и почетния му председател.

След епизода с телефона, пратен до Николай Банев в кутия "хибриден" натурален сок зад решетките, вероятността за подобно снизхождение вече относително миниатюрна.

Във всеки случай, участието на обвиняемо лице на избори изобщо няма да е прецендент в България: лица с висящи дела и прокурорски проверки са се кандидатирали (и са печелили), независимо от всички публични разкрития, скандали, обвинения и разгонени фамилии.

В един напълно възможен сценарий, през май може да гледаме предизборен дебат за бъдещето на Европа между Веселин Марешки, Елена Йончева, Волен Сидеров и Евгения Банева, докато Николай-иф-ю-би-янг-политишан-Бареков превежда в ефир на своя английски език. Всичко това ще бъде надлежно заплатено от ЦИК с бюджетно-гарантираните пакети в размер на 40 000 лв.

Ако прокуратурата можеше да регистрира собствена листа, гарантирано щеше да събере по-щедър и сърдечен протестен вот от ръчно дописвания Козмин Моци в бюлетината на парламентарните избори през 2014-а.

Навремето Царя не успя, но Цацаров може да взриви избирателната активност с лотарията "Vox Populi" - прекратяване на делото срещу онзи, който спечели най-висок брой лични преференции във великомъченическата си предизборна кампания. Помислете: рано или късно делата сами ще катастрофират в съда, поне да си спестим срама и обезщетенията в Страсбург.

Предизборният имунитет, замислен с цел да пази правата на легитимни политически фигури от злонамерена репресия, отдавна се използва за оправдание на частни, съдебни или финансови недостатъци. Справедливост и възмездие рядко виреят по върховете на властта, но поне всеки може да се надява на своите 15 минути слава.

За остатъка от електората не остава нищо друго, освен да затаи дъх пред реалността на поредния изборен сеир в стил "Пази, Боже, сляпо да прогледа", и да регистрира новината за кампанията на Евгения Банева с една единствена дума: "Есе".

Oще: арест  евгения банева  евразийски клуб  николай банев 


Още от Кофеин

Webcafe.bg предупреждава, че администраторите на сайта трият коментари, които съдържат нецензурни думи, обиди по расов, етнически, религиозен, полов или сексуален признак, както и коментарите, които са на латиница.