Webcafe

Изборът е ваш

Светослав ИвановСветослав Иванов
12.05.2019, 17:12 (обновена 13.05.2019, 18:26)
Светослав Иванов

Снимка: © bTV

Нека веднъж останем с усещането, че се е случило нещо хубаво, нещо човешко, нещо достъпно

Публикуваме коментара на Светослав Иванов от предаването "120 минути" на bTV. Видеото можете да видите тук.

Миналата неделя за мен и за нашия екип беше едно от най-незабравимите и емоционални предавания в шестгодишната история на "120 минути".

Благодарим ви за писмата, за съобщенията, които получихме oт цялата страна и от чужбина с оценка за нашия труд.

В рамките на три часа имахме възможността да проследим на живо литургията на папа Франциск от центъра на София, което за нас беше и професионално предизвикателство и чисто човешка радост, която се случва веднъж в живота.

На следващия ден пък бяхме в Раковски. Оттогава цяла седмица си мисля за една част от проповедта на папата, която силно ме разтърси.

Става дума за психологията на гроба, която "оцветява всичко с примирение и ни кара да се отдадем на утешителното чувство на самосъжалението, което, като молец, разяжда нашата надежда". Всъщност тези думи описват как когато вярата в една общност се изпарява, хората потъват в дребнавост.

А нашата дребнавост често се изразява в страх от контакта със света около нас.

Ние не разбираме света, а на света не му пука особено затова. Наред с всички забавни конспиративни теории, с недоумение наблюдавах как бяха подстрекавани страховете на хората, че папата "идвал, за да ни накара да приемаме бежанци".

Доста странен момент за подобна мисъл. Защото се намираме във време, в което бежанският натиск към Европа намаля над 10 пъти в сравнение със ситуацията преди три години.

През последната година, бежанците влизаха предимно през Испания. Но както каза Франциск в Скопие: "Ние свикнахме да ядем твърдия хляб на дезинформацията и се превръщаме в затворници на отхвърлянето, на етикетите и презрението".

Истинският християнин не мрази. Добрият човек не мрази.

Вярата в Господ не е равна на вярата в Светия синод или в една или друга личност. Вярата е нещо доста по-лично. Между другото, много обвинения се изсипаха срещу българските митрополити, но никога не трябва да забравяме, че и Светият синод е колективен орган на хора с различно мнение. През седмицата чухме и двама митрополити, чийто думи също прозвучаха обединяващо и смирено.

Те намекнаха, че са имали различна позиция за посещението на папата, но в крайна сметка са се съобразили с мнозинството. Всеки може да направи своите изводи, но ако сме истински вярващи, можем ли да ги съдим? И изобщо трябва ли да съдим и назидаваме някого?

Замислете се, в България прозвучаха толкова човешки и хубави думи, че на мен лично много ми се иска да запомним тях. Думите на папа Франциск към децата в Раковски, призива му към съпрузите никога да не завършват деня с война. Призива му към младите да си говорят по-често с възрастните хора, които са пазителите на нашите корени и нашата вяра.

Чухме и видяхме толкова много хубави неща.

Получихме толкова много храна за размисъл, примирение и помирение. И като се замислим, колко рядко ни се случва това, спомените и доброто усещане стават още по-силни. Как на този фон да съдиш, да заклеймяваш, да се ядосваш? Не е нужно.

Нека веднъж останем с усещането, че се е случило нещо хубаво, нещо човешко, нещо достъпно. Да, случи се и се случи пред очите ни. Важно е чрез тези преживявания да си направим изводите за нашия собствен живот. Без конспирации, разделения, фили, фоби и спорове, в които да си "мерим" вярата.

Понякога има чисто човешки емоции и радости, които трябва да изживеем без песимизъм и подозрителност. Като нормални хора.

Oще: папата  папа франциск  посещение на папата  религия  светослав иванов  християнство 


Още от Кофеин

Webcafe.bg предупреждава, че администраторите на сайта трият коментари, които съдържат нецензурни думи, обиди по расов, етнически, религиозен, полов или сексуален признак, както и коментарите, които са на латиница.

Регистриран на: 25.04.2014, 23:55

2 Dox | 13.05.201923:15

Абе какво току само ми го навират в носа тоя мамин лигльо с неговите 120 минути, бе? Не че го чета или гледам, но толкова ли няма на кого друг да се спрете, ами точно пък на тоя. Пълно е с високоерудирани, интелигентни и образовани хора, при това със собствено мнение, от които човек може да научи нещо, да се обогати.

Дълбоко се съмнявам, че "журналисти" като тоя лигав глезльо ги интересува особено вярата. И едва ли са наясно, че това е нещо дълбоко интимно и като такова, никой не би желал да го излага на показ. Ако е обратното, то тогава едва ли става дума за вяра. Но журналистическия ни комсомолски актив направо орева света и буквално се разчекна с тоя папа. И за какво? Ама призовавал към добро. Така ли, че само той ли го иска? Ама бил непринуден и общувал с хората. И как общува - заобиколен от многобройна, свирепо гледаща охрана и с накацали по покривите снайперисти. Мерси! Аз така не общувам, братовчед ми също и такъв начин на "общуване" не разбирам. За това и не ме впечатлява.

Естествено, че дойде тук с политическа цел и призовавайки към добро всъщност ни предложи да приемем мигранти /не бежанци/. Ама така ... повече. За да сме добри, нали се сещате. А затъпялата до безнадеждност наша журналистика се подмокри от раболепие, без въобще да и дойде на ум какви ги върши. Оля се до там, че дори и не разбра, че подобна персона не е поп-звезда и подходът в отразяването и трябва да е различен.

Най-достойно се държа нашият клир. Само с едно изречение постави нещата на място - просто като обърна внимание, че ние нямаме наместници и нямаме нужда от такива /сиреч - като папата/, а наш учител е Исус Христос. Съвсем малко трябва още, за да се каже, че човек по принцип няма нужда от посредници при общуването и единението му с Бога. Но, това значи да се демонстрира съгласие с богомилската философия, обявена и от двете църкви за ерес. Въпреки това, личи влиянието и отпечатъка на тази философия върху нашата православна църква. А това може да е само хубаво.
   

оценка

+1 -0

Регистриран на: 29.04.2015, 16:31

1 rare case | 13.05.201909:38

Не като "нормални", а като добри хора. Добротата е в дефицит. И най-вече при тези, чието призвание е да са добри и състрадателни.
Който може да припознае Николай като добър, милосърден и състрадателен човек - да каже. Сега си спомням как анатемоса и прокле хората, които отидоха на концерта на Мадона. След това анатемоса тези, които излязоха по пловдивските тепета да се радват на Персеидите.....и кой ли не още!
Хората не се интересуват от буквата и точката на канона / дълбоко се съмнявам, че висшият клир се интересува също/. Те са жадни за доброта. И папата им я даде. Хората ще се радват и ще обичат всеки, който раздава доброта и смирение. Време е бг-поповете да го разберат!
   

оценка

+1 -1