Webcafe

Каракачанов интегрира роми

webcafeДияна Костова
07.02.2019, 14:52 (обновена 08.02.2019, 16:32)
красимир каракачанов

Снимка: © Webcafe.bg

Каракачанов интегрира роми - тези три думи ни припомнят вица за работника от завода за самовари, който много се надявал да си сглоби чайник с крадени резервни части, обаче накрая все се получавал автомат "Калашников".

Колкото и смешно да звучи, не е. Особено когато стигнете до онази точка в концепцията на "войводата", с която той предлага безплатни аборти за бременни многодетни майки от "маргинални общности". Ромки? Българки? Туркини? Каквото дойде, няма да дискриминираме. Пътят към евгениката от азиатски тип е покрит с добри патриотични намерения.

Няма спор, че това с абортите е смущаващ гаф за партия като ВМРО с претенции за защита на традиционните православно-християнски ценности. Смущаващо е и че под подобно нещо се е подписал вицепремиер на държава, която се е задължила да осигурява особена закрила на жената-майка по силата на конституцията си.

Просто с части за автомат не може да сглобиш самовар, нито дългосрочна държавническа стратегия - с перспективата на човек, школуван в ДС и изградил кариерата си върху експлоатация на националните страхове и носталгия по времето на "окончателните решения" на етнически проблеми.

Красимир Каракачанов заслужава честно признание за едно - не му е работа да пише концепции за ромска интеграция, но го прави. И няма какво да го спре.

Правителството уж има действащ вицепремиер по икономиката и демографията - Марияна Николова (НФСБ) - тя обаче изчезна безследно от хоризонта в деня, в който беше избрана за зам.-министър председател. Има и действаща стратегия за ромска интеграция 2012-2020 г., но срокът й на годност е изтекъл много преди приключването на програмния период, доколкото може да се съди по перманентните криминални ексцесии.

Документът на ВМРО повтаря почти цялата пожелателна част на "декадата на ромското включване" от Станишево време - връщане на ромските деца в училище, продължаващо обучение на пълнолетните роми без диплома за основно образование, обхващането на трудоспособните хора в програми за професионална квалификация, стимулиране на включването им в легалната икономика, ваксинациите и възпитанието за сексуално здраве, всичко това съществува и сега, но само на хартия.

И без ВМРО да си приписва авторски права, държавата е длъжна да контролира изкупуването на метали и вторични суровини с неясен произход, да следи за процесите по радикализация, да не допуска злоупотреби със социални плащания за детски надбавки, безработица или инвалидност, да преследва строго престъпления като продажбите на деца, посегателството срещу лекари и полицаи, телефонните измами, джебчийството, и др.

И сега местните власти са длъжни да не допускат изграждане на незаконни катуни, които се снабдяват с ток и вода по нелегален начин и произвеждат смет, която никой не почиства.

И в момента неправителствените организации (независимо дали са ромски или не) са длъжни да публикуват финансови отчети пред Министерството на правосъдието всяка година.

В концепцията има логични идеи - например, месечните социални помощи да не надвишават месечната минимална работна заплата, защото така се стимулира единствено вечната безработица.

Има и твърде провокативни обещания за "бюджетни подаръци" като безвъзмездно предлагане на еднофамилни жилища по селата по схема за държавна ипотека, ниви за осигуряване на собствена прехрана, гарантирани безплатни места в детските градини - отсега можем да чуем ропота на електората на националистите срещу тях ("народът няма какво да яде, а ще раздават на циганите къщи").

Има и някои наистина нелепи предложения на ръба на правния виц, за които ще трябва да се пишат специални "ромски" АПК, НПК или Закон за гражданската регистрация, за да може да влязат в сила - ако дотогава не са ни изхвърлили от Европейския съюз и не сме се присъединили към по-прогресивни общности с утвърдени практики на трудово-превъзпитателни лагери.

С всичките й предимства и недостатъци, концепцията на Каракачанов има две липси, които я изпразват от съдържание.

В нея не е посочено нито едно грубо обобщено число за оценка на евентуалните разходи, в който би влязла държавата за изпълнението й. Липсва и количествена обективна база данни за състоянието на ромската общност (раждаемост, смъртност, икономическа активност, миграция, заболеваемост, криминална статистика, и т.н.), върху която би трябвало да стъпят отдавна закъснелите решения.

Това не е концепция за справяне с един от най-болезнените социални проблеми в последните десетилетия. Това е политическо решение, а агитационен материал, обнародван от ВМРО по повод поредния изблик на напрежение във Войводиново.

По своята приложимост не се различава особено от "резерватите за цигани" на Валери Симеонов, или от Плана "Сидеров" срещу колониалното робство, който обещаваше 1000 лв. минимална заплата и 500 лв. минимална пенсия.

А докато бившите патриотични кумци са по-заети в спора "суче ли кравата от телето" и кой от двамата се вижда като кравата, кой - като телето, Каракачанов отново тръгна на избори със старата си тактика.

Oще: вмро  красимир каракачанов  патриоти  ромска интеграция 


Още от Кофеин

Webcafe.bg предупреждава, че администраторите на сайта трият коментари, които съдържат нецензурни думи, обиди по расов, етнически, религиозен, полов или сексуален признак, както и коментарите, които са на латиница.

Регистриран на: 08.05.2014, 22:28

14 iwan_petrow7 | 18.02.201915:49

„Може би в крайна сметка след като почти всички са корумпирани, трябва просто да приемем, че сме калпав народ.”

====

Корупцията (повсеместната, както е отбелязано) е най-естествено следствие от парадигмата за обществения модел и отношения, в която бяхме натикани за изтеклите три десетилетия на „прехода”.

Няма как една такава идейна постановка, като либертарианските утопии, които служеха за основа, на база които бе издигната поменатата парадигма, утопии теоритизаращи върхи съществуващия сам-по-себе-си индивидуум, за противо-естествената същност на държавата и всяка форма на колективна битийност при хората, да доведе до нещо различно от това, човек да е неспособен в понятиен и поведенчески-рационален план, да възприеме и борави с категория, като „обществен интерес”.

Е, след като „обществен интерес” не съществува, как аджеба може да се очаква, някой да се съобразява с него и в частност да не се подава или да се бори с корупцията ... в името на какво??

Естествено, тези процеси на разграждане на обществения организъм бяха предизвикани, поддържани и направлявани от външни и вътрешни фактори. Целта на едните, очевидно е постигане на максимална управляемост и контрол, целта на вторите - трохите и кокалите, които ще им бъдат подхвърлени, за оказаното съдействие.

Уви, обществото не показа вътрешни съпротивителни сили, да се пребори с инжектирания вирус ...
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 18.03.2011, 09:26

13 explorer | 08.02.201916:49

деде, не знам къде живееш и от къде се информираш, на у нас строят палати включително в защитени територии и тока не само го крадат, но и го изнасят в чужбина по далекопроводи, купуват си депутати да им правят и преправят закони, кораби по над 100 хиляди тона, се превземат и преименуват.
Ако кирпичените кокошарници, са ти проблема, халал да са ти, иди на село с пушка да пазиш бабите от набези.
   

оценка

+1 -2

Регистриран на: 07.04.2014, 19:50

12 dedo adji | 08.02.201916:19

Екс, иди ти вдигни една барака на общинска земя, прекарай си кабели за краден ток и много бързо ще видиш колко правова държава сме.
А бе тоя еретически пастор нищо друго ли не ти е казал, освен за идолите и шпиц-командите, бе?
   

оценка

+1 -0

Регистриран на: 18.03.2011, 09:26

11 explorer | 08.02.201915:54

досега не вярвах, че има по-безумни от тримата пишман-патриоти в управлението, но коментарите по-долу ме сразиха.
Не знам дали някой от ратуващите за затвор или за детски домове дали е стъпвал там и дали си има хабер колко струва издръжката на едно лице там. Дали са склонни да заплатят разходите от джоба си, а да ги принудят да плащат?
Това за отрядите и самоорганизирането е доказано, че избива на простотия, в съвремието се вижда от поразиите на агитките след всеки мач, а в историята има писано доста за т.нар. шпиц-команди и доброволните отряди на соца у нас.
Всъщност тази концепция разкрива една тъжна картинка, обезлюдена България в която се размножават вредители от всякакъв вид и етнос. Само с лозунги не става, а да събаряш къщи на съседите, за да имат страх, е всичко друго но не и правова държава.
   

оценка

+1 -2

Регистриран на: 14.09.2012, 17:17

10 Xaoc | 08.02.201914:45

Аз лично съм съгласен с тези мерки, но да се спазват и дори тези мерки са леки. След като много рядко българи имат над 3 деца, а при циганите е масово, нека държавата да сложи праг от максимум 3 деца на семейство. Всяко следващо да се взима в дом, а качеството на живот в домовете да се подобри именно с парите които биха се давали за помощи, както е в момента. А за да работи всичко нормално, трябва да се изкорени корупцията, иначе това ще са поредните мерки проформа, както за всяко нещо у нас.
Осве това всички незаконни постройки да се сринат със земята. Не може да има две Българии - една, която изплаща жилища на кредит с високи лихви и друга, която си строи къщи където и когато пожелае без да плаща за узаконяване, данъци, ток, вода и др. Това обаче трябва да важи и за българи, които се мислят за над закона. И отново се връщаме към проблема с корупцията. Може би в крайна сметка след като почти всички са корумпирани, трябва просто да приемем, че сме калпав народ.
   

оценка

+2 -0

Регистриран на: 29.03.2014, 18:38

9 Al Kl | 08.02.201914:26

Дедо, много добре си го списал, лошото е, че не се чете, от който трябва.
   

оценка

+1 -0

Регистриран на: 29.03.2014, 18:38

8 Al Kl | 08.02.201914:21

Дедо, много добре си го списал, лошото е, че е се чете, от който трябва.
   

оценка

+0 -1

Регистриран на: 07.04.2014, 19:50

7 dedo adji | 08.02.201912:07

Каракачанов не интегрира роми. Може само да интегрира ром в търбуха си, ако пие ром. А циганите никой не може да ги интегрира, докато те сами не пожелаят, за което няма изгледи.
С всичките си недостатъци, включително и неоригиналността, концепцията може само да сведе циганските безчинства до приемливи размери, каквито бяха през мрачното минало на монархо-фашизма и тоталитаризма. Като за целта ще е нужно да се впрегне целият български народ, вкл. Диянка и НПО-то й. Но тя само маркира ропота на електората на националистите, че народът е гладен, а те ще подаряват къщи на циганите. А електоратът на БКП, ДПС, СДС и тути кванти ще аплодира ли идеята? А Диянка ще откъсне ли от залъка на децата си (ако има) за да подпомогне тази човеколюбива идея?
Връщането на циганетата в училищата няма да помогне. По време на соца бяха там, без особена файда. Още преди кампанията за всеобщо средно образование съм срещал много цигани със свидетелства за 4-ти или даже 6-ти клас, напълно неграмотни. Когато акълът на чавето е другаде, можеш да го държиш в класната стая с години, без да му влезе нещо в главата, и което влезе изфирясва скоростно.
Абортите за циганки, даже и безплатни, не могат да се наложат без драконовски мерки, а известно е, че тръгнат ли веднъж такива мерки, не се ограничават само за контингента, за който са предвидени.
Добра идея е социалните помощи да се ограничат до размер, който не стимулира професионалната безработност. Може да се почерпи и опит от запад, като се ограничат и по време и се дават не в пари а в натура, защото е известно къде отиват много от парите.
Няма нужда да се прокарват специални анти цигански АПК, НПК и др., което особено тревожи Диянка с изхвърляне от ЕС. Достатъчно е да се втвърдят съществуващите и да се прилагат безкомпромисно за всички. Разхождането на свобода на хора, цигани или бели, с по няколко условни присъди и висящи дела е признак за крайния упадък на съдебно-полицейската система. Ако се приеме рецидивът като утежняващо вината и присъдата обстоятелство за няколко години могат да се приберат зад бодлив тел всички престъпници без белите якички. И никакъв бонус за добро държане. И принудителен труд. Понеже повечето от тях не ги бива за нищо, да чукат камъни. Белки начукат достатъчно чакъл за магистрала Хемус. А който покаже способност и желание да научи занаят, добре дошъл и бонус.
Идеята за доброволните отряди също не е нова, само че по селата и малките градчета са останали старци. В по-големите, с активно население, ако правителството продължава да спи, гражданите ще се организират сами. То само да не пречи.
Не съм чувал за идеята на Симеонов за "резервати за цигани", но изглежда черпи от челния опит на големия брат. Според уикито в САЩ живеят в резервации 700 000 индианци. Проблемът е в мащабите. Там първо са ги изтребили до съвременната мизерна бройка, и имат огромна територия от която да им заделят. У нас не можем да ги изтребим и територията ни е миниатюрна.
   

оценка

+4 -1

Регистриран на: 31.01.2018, 07:45

6 Kenny McCоrmick | 08.02.201911:26

14 е долната граница в България. Тука идва един деликатен проблем обаче - ако се приложи нещо подобно, то трябва да важи за всички без оглед на расата. Тоест ако някоя българска тийнейджърка е хукнала да ражда под 18, то и тя няма да може да получава социални помощи. Мога да се обзаложа, че до седмица ще има някое "Бичиви репортерите" или "Темата на Нова" как не дават на горката бяла българка помощи да умножава клетия български народ на KLETA MAJKA BALGARIA, нищо, че е непълнолетна.
И само не почвайте с "Ама няма такива българки, само циганките го правят", защото има маса момичета, забременяват в гимназията и такива като Дедо ги прикоткват - ние сме против аборта, ти го роди, ние ще го гледаме. Та подобни движения трябва или да са за всички, или да не се предприемат.

П.П.: Дедо, абортите вече се правят с хапчета. Болезнено е да сме 2019-а и да си толкова назад...
   

оценка

+1 -3

Регистриран на: 17.09.2011, 15:49

5 Klient | 08.02.201911:14

Изобщо всяка идея за справяне с ромския проблем е нещо хубаво,
но всички виждаме едни празни предизборни приказки в случая!

Иначе казано повече ромки май раждат преди 18 годишната си възраст !
Не съм запознат точно преди каква възраст беше наказуемо ако правиш секс, 16г. ли, 18г. ли или 14г. ? Но ако например на родилите преди 18г. възраст не им се дават никакви социални помощи, майчинство и т.н. и то не само до навършване на 18г. а изобщо, вероятно ще се получи някаква саморегулация на този процес !!!
   

оценка

+1 -0