Webcafe

Шоуто на Мая

webcafeДияна Костова
05.11.2018, 20:19 (обновена 07.11.2018, 16:57)
Мая Манолова

Снимка: © Webcafe.bg

Влак 2601, първи вагон, купе No. 2, втора класа: добре дошли в хвърковатата приемна на Мая Манолова в експреса "Златни пясъци".

В продължение на 7 часа и 33 минути - толкова трае "бързото" пътуване с БДЖ между София и Варна - Манолова ще приема лично жалбите на граждани срещу правителството, чиновниците, монополите, търговските вериги, работодателите, живота, вселената и всичко останало.

Това, което я качи на влака, се оказа необяснимият инат на финансовия министър Владислав Горанов. С проекта за Бюджет 2019 ще се направи промяна в Закона за НСО, която вади омбудсмана от списъка на лицата с право на специализиран транспорт от държавната охрана "в мирно време".

За справка: шофьор и кола от НСО се полагат и на всички членове на Министерския съвет (20 души, без да броим министър-председателя, който се охранява по специален ред), всички конституционни съдии (12 души), зам.-председателите на Народното събрание (трима, след отстраняването на Валери Жаблянов), председателите на ВКС и ВАС, и кмета на София. Същото се полага и на бившите председатели на Народното събрание и бившите премиери в продължение на 4 години след освобождаването им от длъжност.

Димитър Главчев, например, има пълно право да се вози на луксозно такси до 2021 г. благодарение на факта, че оглавяваше парламента в продължение на 7 месеца без два дни. Разбира се, има право и да се откаже от услугите на НСО - като Лозан Панов след оня случай с разхлабените болтове на служебната S-класа.

Единствената фигура, която ще бъде лишена нарочно от вече съществуващата привилегия, е омбудсманът. Мотивът: Функциите на Мая Манолова като обществен защитник "не следва да предполагат използването на специализиран транспорт от НСО".

За да е ясно: не става дума за пестене на "народната парА".

Разрешените разходи както на НСО, така и на омбудсмана не намаляват, а се увеличават през 2019 г. (заради ръста на минималната работна заплата).

Толкова ли е скъпа издръжката на канцеларията на Манолова? Зависи от гледната точка. Бюджетът й е с размера на държавната субсидия за училищата и пътното почистване в община от типа на Георги Дамяново, Монтанско. Но на фона на общото преразпределение, служебният шофьор на омбудсмана е абсолютно пренебрежим, та чак дребнав разход. Особено на фона на охраната на "почетни председатели", "успели млади мъже", станали милионери на държавна служба, и други застрашени биологични видове.

Тогава защо изобщо промяната минава през Бюджет 2019? Някой би казал - наказателна акция заради активността на омбудсмана около протеста на майките. Нo недодяланият маниер с вдигането на слаба топка за забивка от "противника" говори за по-различен замисъл.

Отлъчването й от клуба на служебния автопарк е толкова елементарно за отиграване заяждане, че честно казано, започва да изглежда като любезна услуга, преливане на политически капитал и превръщането й във "великомъченица" на скъперниците от МФ.

Епизодът с пътуващото шоу на Мая Манолова се разиграва като по учебник за хитър PR (по щастлива случайност дори шофьорът на автобуса, с който пътувала до Стара Загора в понеделник, се оказа бивш кадър на НСО).

Това вероятно идва да компенсира сравнително безславните опити на самата Манолова да си върши работата в ограничените рамки на законовите правомощия на омбудсмана. От жалбите й пред Конституционния съд само една е приета за основателна: въвеждането на наказанието "отписване от избирателния списък" за хората, които не гласуват задължително. Останалите й протести - от високия данък за домашната ракия до искането й всеки гражданин да може да обжалва решенията на КЕВР - не оправдават нито очакванията, нито шумните анонси.

За сметка на това, мнозинството в Народното събрание (най-често за да поправя собствените си недоразумения) активно я легитимира във функция, която не й се полага по конституция - на законотворец. От 3 години Манолова внася не просто идеи и бележки, а готови законопроекти за гласуване, къде по-качествени, къде не съвсем удачни (Огнян Герджиков я беше оприличил на "луд с картечница" заради една от инициативите й по Търговския закон). Поне не може да бъде обвинена в лентяйство и обезличаване на синекурния пост, който очевидно й е тесен.

Във всички случаи - кампаниите на омбудсмана са винаги обилно рекламирани, социално-прицелени и подкрепяни от разнообразен брой граждански организации. Ако се доверим на изследванията, рейтингът й доближава до този на Румен Радев, което я прави потенциален опасен противник и за десницата, и за левицата, и за популистката менажерия.

Вече никой не си спомня участието й в скандала около Костинбродската афера, нито миналото й на тъмночервено "острие" на БСП.

Сега всички чакат да разберат дали Мая Манолова ще прекъсне 5-годишния си мандат, за да играе за кмет на София, или ще пази сили, за да атакува президентството през 2021.

През това време турнето й ще продължава с пълна пара (макар и повечето да отива в свирката). Вече е показала, че може да води хорото, а ако пропее, ще надмине Слави Трифонов по продадени места.

Цена на редовния билет София-Варна в едната посока: 24,10 лв. Цена за пенсионери и студенти - 12,30 лв. PR-ефектът в рубриката "И те са хора като нас": безценен.


Още от Кофеин

Webcafe.bg предупреждава, че администраторите на сайта трият коментари, които съдържат нецензурни думи, обиди по расов, етнически, религиозен, полов или сексуален признак, както и коментарите, които са на латиница.

Регистриран на: 26.07.2011, 17:30

8 Люба6а | 06.11.201823:13

мда... проста,жалка,червена свиня Отегчен
   

оценка

+3 -0

Регистриран на: 10.12.2010, 06:25

7 Bichkiiata | 06.11.201819:25

Т'ва по-долу е малко инфо за бившия президент на Уругвай ( от 2010 до 2015) Хосе Муихсика , несвикнал да яде депутатски кифтета
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 10.12.2010, 06:25

6 Bichkiiata | 06.11.201819:23

§¦ §б§С §Ц §У§Ъ §Ю§С§Э§Ь§а §ж§С§Ь§д§Ъ §Щ§С §Т§Ъ§У§к§Ъ§с §е§в§е§Ф§У§С§Ы§г§Ь§Ъ§с §б§в§Ц§Щ§Ъ§Х§Ц§Я§д §·§а§г§Ц §®§е§Ъ§з§г§Ъ§Ь§С §г§Э§е§Ш§Ъ§Э §а§д 2010 §Х§а 2015:

Personal life[edit]

Mujica and his wife
In 2005, Mujica married LucЁЄa Topolansky, a fellow former Tupamaros member, senator and current vice-president, after many years living together. They have no children and live on a farm owned by LucЁЄa in the outskirts of Montevideo, where they cultivate chrysanthemums for sale, having declined to live in the presidential palace or to use its staff.[39] Also living at his farm is his three-legged dog, Manuela.[40] He has drawn worldwide attention for his unique lifestyle.[1][41][42][43][44][45]

He has used a 1987 Volkswagen Beetle as a means of transportation.[46] In 2010, the value of the car was $1,800 and represented the entirety of the mandatory annual personal wealth declaration filed by Mujica for that year. In November 2014, the Uruguayan newspaper BЁІsqueda reported that he had been offered 1 million dollars for the car; he said that if he did get 1 million dollars for the car it would be donated to house the homeless through a programme that he supports.[47]

Mujica is an atheist.[48]


§Я§а §Я§Ц§в§Х§Ц §і§д§С§Ю§Т§а§Э §Я§Ц§в§Х§Ц §Б§Ю§Т§а§Э §г§д§С§Я§Ц §Э§Ъ §У§м§б§в§а§г §Щ§С §Т§м§Э§Ф§С§в§г§Ь§Ъ §б§а§Э§Ъ§д§Ъ§и§Ъ §Ъ §Х§Ц§б§е§д§С§д§г§Ь§Ъ §Ь§р§ж§д§С§и§Ъ
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 11.05.2010, 18:26

5 Крив Макарон | 06.11.201819:06

раре цасе, опитвам да се осмисля това, което каза, но не успявам. Случайни думи ли поставяш една след друга, или си копирал някое мнение и от английски си го превел чрез гугул преводач?
От всичко казано само ми стана ясно, че твърдиш за някакви "батки с черни тениски". В НСО ползват костюми по принцип... Освен ако заради спестявания не са въвели черни тениски като задължителен дрескод... Не знам, освен един и-мейл със запитване по този повод да пратя, друго не се сещам.
   

оценка

+0 -3

Регистриран на: 29.04.2015, 16:31

4 rare case | 06.11.201814:50

Макароне, да приемаш желаното за реалност е диагноза.
Какъв разпад, кви 5 лева?!?! Хибридки на "майки" и "горива" - едни и същи батки с черни тениски. Никой нормален българин не иска предсрочни избори на прага на зимата. Защото и този филм сме го гледали. За тока, дано си спомняш. Същата постановка със същите сценаристи. И промени ли се нещо??
Мая-ма, ако си продаде 5 от костюмчетата ще стигне за рехабилитация на 1 дете увреждане. Не казвам, че трябва да го прави, но тя тръгна по тази линия, която води до никъде. Да ти припомня, че когато тя самата се разболя, се излекува в Германия, а не в България.
   

оценка

+2 -1

Регистриран на: 11.05.2010, 18:26

3 Крив Макарон | 06.11.201811:01

Според мен напрежението около кабинета "Борисов 3" достигна такива нива, че вече не могат да бъдат коригирани разни съмнителни самоинциативи. По по-прост начин казано - всеки прави каквото си иска. И в този смисъл някой е решил да търси сметка на Мая Манолова по лични причини, и хоп - институцията Омбудсман на Републка България е извадена от списъка на НСО.
Това е просто нагледен пример как потъващия кораб на правителството позволява всичко, за да не среща вътрешна съпротива. Донякъде отнемането на привилегията омбудсманът да бъде охраняван от НСО има връзка с подкрепата на Манолова за майски на деца с увреждания, и съответно искането от тяхна страна за оставка на Валери Симеонов, но този аргумент може да е валиден само в светлината на по-горния (разпада на правителството).
   

оценка

+1 -3

Регистриран на: 04.11.2013, 11:46

2 opetkov | 06.11.201809:21

Жалка картинка на сиромахомилство. Има пари да плаща за огромен щаб, а няма пари за собствен транспорт. Винаги ще си остане проста, жалка, червена пача. Но и реакцията на Горанов е автогол.
   

оценка

+1 -0

Регистриран на: 29.04.2015, 16:31

1 rare case | 06.11.201808:59

Патологична популистка!
   

оценка

+4 -0