Webcafe

Пуснаха ли Волен на воля

Webcafe
10.07.2019, 13:29 (обновена 12.07.2019, 19:28)
Разединени патриоти

Снимка: © Webcafe.bg

Математиката ги събра, математиката ще ги раздели.

Волен Сидеров без съмнение е майстор в смяната на посоката из коридорите на властта. Въпреки затихващите функции на "Атака" от години насам, той успяваше да вземе всеки по-остър завой, който би гарантирал продължаване на политическия живот на партията му.

Този път обаче собствените му коалиционни партньори го обърнаха към вратата. Течението вече не работи в полза на Сидеров и ако нещата продължат в тази насока, ще му е нужен по-солиден клон, за който да се хване, за да не се стигне до удавянето на "Атака".

Позицията на председател на парламентарната група (ПГ) на "Обединени патриоти" (ОП) - утешителната награда за Сидеров, който единствен от лидерите на малката коалиция не получи вицепремиерски пост, му беше отнета след месеци на търкания с НФСБ и ВМРО. При това по начин, който оставя възможно най-горчив вкус в устата - без присъствието на нито един от собствените му депутати в гласуването.

Да оставим настрани официално обявената причина, че така се "оздравява" ПГ на "Обединени патриоти" и че от месеци тя нямала "реален организационен живот".

Отстраняването на Сидеров от поста е проява на сила от неговите партньори и препотвърждаване на това, което знаем още от самото създаване на "Обединени патриоти" – "Атака" е просто третото колело. А Красимир Каракачанов (ВМРО) и Валери Симеонов (НФСБ) вече са по-уверени, че могат и на две колела.

Факторите да се стигне до този шамар са много. Поведението на Сидеров в медиите; премерените, но постоянни "захапвания" с партньорите му в малката коалиция на "Обединени патриоти" (ОП); нежеланието на Каракачанов вече да играе ролята на "звероукротител" и да помирява Сидеров и Симеонов всеки път, когато техните отношения преминат от фазата на трудна поносимост към оголването на зъби и ръмженето…

Немалка роля изиграха и Европейските избори в края на май. Противостоящите си цели в различните партийни централи в ОП доведоха до това трите партии да се явят самостоятелно на изборите. Случи се това, което Сидеров вероятно искаше да избегне - евровотът, една ориентировъчна картина за нагласите в обществото, оголи жестоката истина, че подкрепата за "Атака" в момента е най-малка (1,07%, 20 906 гласа).

Партията на Сидеров получи по-малко гласове от бившия районен кмет Десислава Иванчева, "Път на младите" и дори от независимия Минчо Куминев (всеки четящ, задал си въпроса "кой е този?", е още по-силен аргумент за тежкото поражение на партията на Сидеров).

От своя страна ВМРО на Красимир Каракачанов със своите 7,36% (143 830 гласа) се сдоби с нова увереност, която да й позволи претенциите за "първа сред равни" в малката коалиция. Валери Симеонов (НФСБ) тихо и кротко се примири със своя собствен неуспех (1,15%, 22 421 гласа).

Сидеров обаче не успя да задържи устата си затворена. След месеци на пререкания с НФСБ, той реши да изостри тона и срещу ВМРО, определяйки резултата им на евроизборите за измама. А това се оказа грешка.

Математиката ги събра, математиката ще ги раздели.

Сега Сидеров се представя като разочарования родител, а според него Каракачанов и Симеонов са бунтуващите се тийнейджъри. Бунтуващи се срещу това, което по думите му той е създал. Отношение, което едва ли ще му спечели обратно симпатиите на коалиционните му партньори.

Не е изключено "Атака" да напуснат "Обединени патриоти". Във вариант 1 те ще продължат да подкрепят кабинета "Борисов 3". Все пак, колкото и абсурдно да звучи, Сидеров по-често има критики към партньорите си в малката коалиция, с които заедно се е явил на избори, отколкото към партньора ГЕРБ в голямата, към когото през годините неколкократно е променял своите нагласи - от явни обиди до размяна на усмивки и прегръдки.

Вариант 2 е "Атака" да мине в опозиция. В момента мнозинството на управляващите (ГЕРБ с 95 депутати, ОП с 27) се крепи и на седемте депутати на Сидеров, но това не е проблем, който подкрепата на "Воля" да не може да реши.

Волен Сидеров и преди (2013 г.) е обвинявал ГЕРБ в опити за купуване на депутати от "Атака". Най-много да се стигне дотам, че отново да прибегне до тези обвинения...

По-големият въпрос е какво ще се случи по-нататък със Сидеров, след като най-накрая успя да отблъсне и обедини срещу себе си Симеонов и Каракачанов. "Атака" отдавна разчита на системи, за да не предаде партията богу дух с оглед на всички трусове - от "златния пръст" през 180-градусовото завъртане спрямо Борисов.

Партията, която даде началото на националистическата вълна в българската политика, продължава да се слива с периферията на нишата, която сама разкри. Гласовете намаляват, призивите за минимални европейски заплати и пенсии не работят, липсват и възможности за нови коалиционни партньори с потенциал, които да дадат надежда за влизане в следващия парламент.

Спасението като че ли се крие в изостряне на тона и връщането на доверието на по-крайните избиратели с изказвания и мероприятия по техен вкус.

Сидеров вече започна да опипва почвата в тази насока с предложената от него дискусия "за" или "против" абортите – една взривоопасна тема, която предизвиква ожесточени обществени спорове в няколко държави по света. Острото противопоставяне в обществото е това, от което "Атака" може да спечели. А какво по-разделящо от позицията спрямо Русия?

Вариант е партията дори по-открито да се опита да спечели от русофилските настроения в страната, заемайки още по-явни про-Кремълски позиции.

Едно е сигурно - решението не се крие в барабанния акомпанимент на Гери-Никол. Извън ОП (и евентуално голямата коалиция) "Атака" вече няма нужда да пази поведение. Волен ще е пуснат на воля, а историята ни учи, че това е ситуация с непредвидими последици.

Не е изключено скоро да видим онази по-агресивна страна на "Атака", при която преди се е стигало дори до физически сблъсъци, в търсене на тъй цененото ефирно време.

Oще: атака  валери симеонов  вмро  волен сидеров  воля  герб  евроизбори  коментар  красимир каракачанов  нфсб  обединени патриоти 


Още от Кофеин

Webcafe.bg предупреждава, че администраторите на сайта трият коментари, които съдържат нецензурни думи, обиди по расов, етнически, религиозен, полов или сексуален признак, както и коментарите, които са на латиница.