Webcafe

Хубава интрига, ама българска

Webcafe
09.03.2018, 11:28 (обновена 11.03.2018, 11:10)
станишева

Ежбите между ГЕРБ и БСП паразитират по темата за ЧЕЗ

Всичко е на ръба и всичко е схема. В последните години сме свикнали да мислим точно това не само за всяка голяма сделка, която се извършва в държавата, но и за всичко, което съпътства въпросните сделки. И не е като да не сме прави.

Да вземем например сделката за ЧЕЗ.

Не че и всичко около темата не ни дава повод да смятаме, че има нещо, което не се вижда. Напротив - цялата торба със съмнителни обстоятелства около избора на купувач, финансирането на сделката, оставката на енергийния министър, която в крайна сметка май няма да я бъде,  и не на последно място -размяната на реплики и реакции между българското правителство, чешкото правителство и ЧЕЗ, съвсем очаквано буди множество въпроси.

Както казва ръководителят на "Прозрачност без граници" в Чехия Давид Ондрачка пред бТВ - още от самото начало процедурата за закупуването на ЕРП-то в България е твърде затворена и непрозрачна. Към това се добавят и множеството спекулации и обвинения и ето ти скандал в скандала в скандала.

Като "новината", че Моника Станишева е писала прессъобщение на фирмата купувач на ЧЕЗ - "Инерком".

Всичко тръгна от материал на в. "Капитал", които се позовават на метаданните на файла от Microsoft Word, който е последното прессъобщения на Интерком - там се вижда автор "Monika Yosifova". Изданието прави връзка с предишното име на собственичката на PR агенцията "Актив груп" Моника Станишева - съпруга на Сергей Станишев - бивш лидер на БСП и настоящ на ПЕС. Самата тя отрича официално, което не пречи на медията да разсъжава за връзката Станишева - Станишев - Позитано 20, и партийната позиция по казуса "Гинка от Пазарджик купува ЧЕЗ".

На следващия ден депутатът от ГЕРБ Спас Гърневски вдигна спекулацията на балон, превръщайки я в конспиративна теория за клатене на държавата от "гадовете".

Идеята е сравнително проста - щом Monika Yosifova е автор на файла на прессъобщението на "Инерком", значи Моника Станишева (по бивш мъж - Йосифова) или поне нейната PR агенция отговаря за публичната комуникация на компанията.

А щом Моника работи за Гинка, значи тук ще да има дълбока соц-интрига: Сергей Станишев покровителства сделката, а Корнелия Нинова лобира за ЕнергоПро. AC/DC версия на раздора в БСП за Истанбулската конвенция. Каква поредна футболна драма...

Наистина ли?

Засега единственият намек за правдоподобност на описаната по-горе схема стъпва върху две думи в "Properties"-секцията на Word - данни, които не са защитени и могат да бъде въвеждани, трити или поправяни от всеки притежател на Windows за минути. Това не е ЕГН, блокчейн-архив, персонален идентификационен код, електронен подпис или друг тип уникална информация за проверка на самоличност.

С прости думи: може би Monika си е Моника, и сама си е виновна за това, че е допуснала издайническа небрежност. Само че със същата сила е възможно Monika да е Иван Иванов, Драган Петканов или Спас Гърневски... Кой знае? In dubio pro reo*, иначе иди доказвай, че нямаш сестра.

Хубава интрига, ама българска.

Иначе свободният пазар на стоки и услуги в България все още е факт, и всяка компания има правото да наема която и да е PR фирма, адвокатска кантора или агенция, стига да реши, че й е нужно и че може да си го позволи - било то финансово или репутационно. И в това няма нищо скандално.

Дори напротив, отвлича темата съвсем далеч от важните въпроси: ще участва ли държавата в закупуването на ЧЕЗ, при какви условия и на каква цена, ще се отрази ли това на арбитражното дело срещу България, изобщо ще има ли сделка с "Инерком", или в крайна сметка ЧЕЗ ще потърси кандидата, дал втората най-добра оферта - индийската компания "Индиън Пауър". И ако това стане, какви ще са последиците за българския енергиен пазар...

Важните моменти в сделката за ЧЕЗ са наистина много, за да се остави двете водещи партии да продължат с обичайното си поведение на маймунки, замерящи се с гуано в опит да привлекат интереса на електората.

Защото на практика това виждаме от тях в последните няколко години - обвинения, нападки и размяна на реплики.

По-лошото - темата никога не е от първостепенно значение. Дали ще е оградата по границата с Турция, денят в памет на жертвите на комунизма, Луковмарш, "Суджукгейт" или който и да е актуален, наболял въпрос, ГЕРБ и БСП са готови с опорните си точки, които да уязвят врага.

И ако вече сме им свикнали на заяжданията на дневна база, проблемът идва тогава, когато тези междупартийни ежби се намесват в наистина важните теми за страната.

Колкото и да е увлекателно, не му е работа на един депутат да търси под вола теле, когато на преден план има достатъчно притеснителни въпроси. Това ниво на политическия разговор е меко казано безотговорно.

 

* In dubio pro reo - римски правен принцип, който гласи, че при съмнения в доказаността на обвинението, съдът решава в полза на обвиняемия.

Oще: всяване на паника  дебат  клатене на лодката  моника йосифова  моника станишева  обвинения  паника  пес  политически дебат  продажбата на чез  сергей станишев  спас гърневски  спекулации  чез 


Още от Кофеин

Webcafe.bg предупреждава, че администраторите на сайта трият коментари, които съдържат нецензурни думи, обиди по расов, етнически, религиозен, полов или сексуален признак, както и коментарите, които са на латиница.