Webcafe

Не така, Ваше светейшество

webcafeМария Панайотова
06.03.2018, 18:16 (обновена 07.03.2018, 19:19)
Президентът Радев, руският и българският патриарх

Снимка: © Webcafe.bg

Не за първи път Кремъл се опитва да ни учи на история- Червената армия бе спасила българските евреи, Кирил и Методий написали руската азбука и други подобни куриози. Не София обаче започна да тропа по масата обидена, а чуждестранните воини се споменават на Трети март още от времето на комунизма.

"Тогава Исус каза: И ще познаете истината, и истината ще ви направи свободни".

Така пише в Евангелието от Йоан. В началото на Великия пост, когато християните са призвани към смирение и прошка, руският патриарх Кирил реши, че един открит урок по "историческа правда" с назидателен тон ще бъде достоен завършек на тридневното му посещение у нас.

Да, и преди това височайшият духовник не остана незабелязан. Започна се с полицейска профилактика по домовете заради "заплахи и обиди" срещу Кирил във Facebook, мина се през забраната да се веят други знамена, освен българското и руското, на тържествата на Шипка, а накрая дойде и кулминацията...

Московският патриарх изля недоволството си в Президентството с тон, който определено не подхожда на гост, камо ли на духовник в независима държава.

Активното мероприятие беше предназначено най-вече за медиите, които трябваше да предадат на широката общественост "недоволството на патриарха".

Явно обаче отразяването не се е сторило задоволително на сценаристите, тъй като Московската патриаршия публикува и видеото от цялото изказване на Кирил при президента в YouTube, без да си прави труда да предупреди българската страна.

В публикувания запис не присъства отговорът на Радев, който напук на демонстративните си усилия да крепи топлата връзка с Москва, този път се оказа забъркан в хубава руска каша.

"Още веднъж искам ясно да ви кажа, че България бе освободена от Русия" - натърти в изказването си патриарх Кирил. Той убедително припомни красивата приказка за безкористното решение на Русия от любов към българския народ да започне една война с единствена цел - освобождението на братята по дух, култура и религия, завоювано с руската и ничия друга кръв.

Би било твърде хубаво, но за съжаление това не е цялата истина.

Героично-романтичният патос, с който години наред Руско-турската война бе представяна в българската история, най-накрая отстъпи място на реалния прочит на събитията. Те съдържат и други нюанси, а именно - хладнокръвните имперски интереси на Русия, проблемите по време на войната с липсата на оръжие и провизии, оставените на произвола на съдбата и времето руски части.

След края на сраженията идват и проблемите с Освободителите, непризнаването на българските територии и трудното "освобождаване от руските генерали".

Всичко това не отменя руските жертви, но заедно с тях - макар и като части от руски гарнизони - са се били и финландци, сърби, черногорци и други. Румънците дори участват със собствена армия. Нима хилядите загинали от други националности не заслужават нашия поклон или засенчват руския подвиг?

Нима 140 години ние не сме благодарни на Русия?

Не носят ли и днес основните символи на българска държава като патриаршеската катедрала, ключови булеварди и улици имената на руския император, руски светци и руски военачалници?

Не беше ли достатъчно 45-годишното функциониране на България като най-лоялен сателит на съветска Русия? Дори днес, 140 години след освобождението, мотивът за "вечната и безкористна дружба" продължава да се експлоатира като оправдание за икономически схеми за милиарди.

Благодарността също има своите граници, дори и в Москва да виждат картината по-различно.

Можем само да гадаем дали патриарх Кирил пристигна като заместител на другия спряган гост за тържествата - Владимир Путин и действаше тук като негов говорител. Или поводът за обидата бе не толкова от споменаването на чуждите воини, а телеграмите, които премиерът Борисов изпрати на Трети март до премиерите на Полша, Румъния, Черна гора, Молдова и Украйна?

Не за първи път Кремъл се опитва да ни учи на история- Червената армия бе спасила българските евреи, Кирил и Методий написали руската азбука и други подобни куриози. Не София обаче започна да тропа по масата обидена, а чуждестранните воини се споменават на Трети март още от времето на комунизма.

При посещението си в Руската църква, Московският патриарх пропусна да отбележи, че храмът е построен, защото в края на 19 век Московската патриаршия не признава Българската екзархия. Целта е била руските войници да не се черкуват в "схизматична" църква, а да имат своя. Емблематичен знак за любовта между двете Православни църкви.

Патриарх Кирил държеше да подчертае, че за да дойде в България е отложил всички ангажименти и срещи в натоварената си програма.

Но ако целта на посещението му е била да покаже колко неблагодарни са българите - благодарим за такива гости. Следващия път може да не си променя програмата.

Oще: благодарност  кирил  молдова  москва  освобождение  патриарх кирил  полша  румен радев  румъния  русия  руско-турската война  украйна  черна гора 


Още от Кофеин

Webcafe.bg предупреждава, че администраторите на сайта трият коментари, които съдържат нецензурни думи, обиди по расов, етнически, религиозен, полов или сексуален признак, както и коментарите, които са на латиница.

Регистриран на: 17.05.2012, 22:23

19 joro7 | 14.03.201813:18

Какво означава, че сме били "освободени"? Българите сме били съюзници на Русия в тази война, в която тя си е взела Молдова срещу нашата Северна Добруджа, 32 тона злато, плащали сме всичко за окупационните й войски и издигането на паметници през 100 метра.
   

оценка

+1 -0

Регистриран на: 31.10.2012, 14:37

18 TheRock | 07.03.201820:40

Върховната ценност не е националната политическа държава, а българската Държава на Св. Дух. Тя не е престанала да свети през вековете на игото, не е престанала да води към Христа и спасението поколения след поколения българи. В този духовен смисъл вековете на игото не са абсолютно зло, нито са изгубено време за българите. Множество знайни и незнайни светци са просиявали сред нас през времената на игото. Множество праведници са се раждали и живели с блаженството на бедните духом по Христовия път.
Българската Държава на Св. Дух, създадена от светите равноапостоли Борис, Кирил и Методий, нито за миг не е падала и не е преставала да съществува. Именно тя непрестанно извършва истинското Освобождение на българите, което е несравнимо по-важно от всякакво политическо или икономическо иго.
Истинският Цар-Освободител на България е Христос и в Неговата десница и руската, и османската армия са като сламки и прашинки. Към Него е вечният невъзвръщаем дълг на България. Към Него следва да бъде обърната безграничната благодарност на българите, както и към Неговите угодници, които са небесни покровители и на България, и на Русия. Едва след това идва ред на „хоризонталните” исторически събития, благодарността и признателността за извършените безкористни подвизи на любовта в Христа заради ближния.
Ако България имаше истинско християнско отношение към историята, тя нямаше да има никакви исторически комплекси. И всяко нещо щеше да отиде на истинското си място. И паметникът на цар Александър II щеше да украсява някой от хубавите площади на българската столица, но срещу сградата на Народното събрание щеше да има паметник на създателите на българската Държава на Св. Дух — свещената равноапостолска троица: св. княз Борис, св. Кирил и св. Методий.
Впрочем самите руси са знаели по-добре от нашите политици, историци и дори от „народа” ни истинската йерархия на нещата. Неслучайно върху Самарското знаме са изобразени светите Кирил и Методий, а върху „Руския паметник” в София те изписват думите на Псалмопевеца: „Не нам, не нам, а имени Твоему”.
http://petkohinov.com/pravoslavie/20/todorovg_nenam.html
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 31.10.2012, 14:37

17 TheRock | 07.03.201819:36

Сега ми стана ясно защо германците са наричали руснаците "подчовеци"!
Наистина са такива!
Жалко за чистите християнски души жертвали се за нашата свобода!
Комунистите и КГБ-изродите като т.нар. патриарх Гундяев са избили безмилостно руските офицери и войници били се за нашата свобода!
Позор за Путин и Гундяев!
Срам за т.нар. български "президент" и "патриарх"!
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 23.09.2013, 21:48

16 GETI | 07.03.201814:20

не чакам, но трябва ли постоянно да ръчкат с ръжен в огъня?!
със сигурност това няма да ни докара нищо хубаво.
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 07.04.2014, 19:50

15 dedo adji | 07.03.201813:36

гети, ако чакаш руската армия да те опази от турския аскер, по-добре си приготви отсега кофата с вазелина. Важи и за американската.
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 29.04.2015, 16:31

14 rare case | 07.03.201813:20

гети, ама ти да не казваш Йотова?? Толкова готов за св--рки??? Биберон
   

оценка

+1 -1

Регистриран на: 23.09.2013, 21:48

13 GETI | 07.03.201813:18

това е отговора за антируската политика и говорене в България от 1990 насам. под чуждо влияние и с доста пари се култивира откровена русофобия като политкоректност, т.е. "правилност".

да де, ама бъдещето на Европейския съюз е под въпрос,нямаме газ и нефт та Америка да ни дои и "защитава", а на южната граница е ислямизирана и агресивна Турция, която скоро ще стане 100 млн. души. кой ще ни пази? Иван Рилски се видя каква работа свърши за 500 години. Българската армия? други кандидати има ли?

на това драги списвачи му се вика - подвластна дипломация
   

оценка

+1 -2

Регистриран на: 23.09.2013, 21:48

12 GETI | 07.03.201813:14

и защо е съкратено изказването?!

"Още веднъж искам ясно да ви кажа, че Русия е освободила България. Не Полша, нито Литва, нито други страни. Русия. Искам откровено да кажа, че ми бе трудно да слушам всички тези позовавания на участия на други страни в Освобождението. Нито полският Сейм, нито литовският Сейм са вземали решение за започване на война с Османска Турция. Много се надявам, че медиите ни чуват и ще предадат някои разочарования на патриарха, който чу неправилна историческа интерпретация на събитията. Ние сме за историческата истина, г-н президент. Тази историческа истина ние я завоювахме със своята кръв. И не може да има никакви политически и прагматични причини, поради които тази историческа истина днес трябва да бъде премълчавана или лъжливо интерпретирана. Откровено ще ви кажа, че имам двойствено впечатление от този юбилей", заявява патриархът.
*
да не би да е нормално да се изтъква някаква заслуга за освобождението на народи и държави, които не са съществували тогава.
по тая логика защо да не се каже,че на страната на Отоманската империя като турски аскери са се били кюрди, араби, арменци, поляци, немци, французи, евреи, помаци, татари, черкези и дори англичани!! да обвиним за зверствата през турското робство и тях,м?!

но,Българина толкова е свикнал със соростутска пропаганда от медиите, че като му каже някой нещо различно и се шокира.
..Патриарха наби канчетата на българските политически шушумиги..
даже, такъв божи служител не издържа гендерското,еврогейско подлизурство на българската политическа класа.
то ,бива политкоректност,ама тия посерковци минаха всякакви граници.
   

оценка

+1 -2

Регистриран на: 07.04.2014, 19:50

11 dedo adji | 07.03.201812:45

Арогантността на Кирил беше справедливо порицана. Както и интересната поза на Йотова, навяла на приятелката ми Победка асоциация за духов инструмент. Високият гост се държа не като духовно лице а като агент на империя.
Съгласен, подписвам с две ръце. Това, обаче не оправдава еврогейските изцепки на президента и премиера с признателност към несъществували тогава елементи. Приносът на Румъния беше признат още от комунистите. За което им е платено, за сметка на България със Северна Добруджа.За две-трите роти сърби, произвели няколко сяатбарски залпа се чува за пръв път, в духа на присъединяването на западните балкани.. А поляци, литванци и фини, и ако щете башкири, арменци и грузинци, са се сражавали като поданици на руската империя, под знамето с двуглавия орел, след положена клетва пред руския цар. Защо бате Бойко не е телефонирал благодарност и на президентите на Армения и Грузия? Поклон пред подвига на войниците, но не и пред знамената им.
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 29.04.2015, 16:31

10 rare case | 07.03.201811:42

"Този човек не е слязъл от небесата и не е пратеник на Бога. Той е известен като цигарения митрополит на Русия. Той има 14 млрд. долара от безакцизни цигари и 4 млрд. от безакцизно вино. Има частен самолет, има вила в Швейцария и часовник за 30 хил. Какъв е тоя? Това не е източноправославен духовник. Това е агент Михайлов, второразрядно ченге от КГБ. Същият този каза, че човешките права са новата ерес", заяви от своя страна Симеонов пред БНТ.
   

оценка

+0 -0