Webcafe

Върнете войниците у дома, а след това какво?

Webcafe
03.01.2019, 18:47 (обновена 06.01.2019, 17:22)
Български войници на учение

Снимка: © Getty Images

Слаб НАТО не е в услуга на никого

Когато американският президент Доналд Тръмп обявява изтеглянето на войските си от Сирия и се спекулира, че подобно нещо може да се случи и с контингента на САЩ в Афганистан, реакцията на българския военен министър Красимир Каракачанов да заговори за евентуално прекратяване на българското участие в мисията в Афганистан не е изненадваща. Друг е въпросът каква стойност има тя.

Подобни "мирни" сценарии звучат положително, но зад тях има скрити доста неприятни подводни камъни, които не са непременно в името на мира.

Изтеглянето от Сирия няма как да не доведе до нова вълна от насилие в оставените от натовските войници райони. Насилие спрямо досегашните съюзници кюрдите и спрямо цивилното население. Това е най-явният ефект на всяко едно отдръпване на военна сила от регион, в който войната все още продължава.

Основният момент, който би трябвало да ни интересува обаче, е самата промяна в политиката на САЩ. Президентът Тръмп обяви изтеглянето от Сирия, без реално да има подготовка за това от страна на командния щаб на армията в Пентагона и това само по себе си доведе до спирала от хаос.

За това говори както подадената оставка на ген. Джеймс Матис като Секретар по отбраната, така и настоящата липса на каквато и да е яснота по въпроса кога американските войници реално ще се приберат у дома и в какви условия ще оставят позициите си в Сирия. Все още не може да се каже дали САЩ ще защитят кюрдските си съюзници в района от враговете им, както и как ще се процедира с останките от уж победената (но на практика все още действаща в Сирия) "Ислямска държава".

Издиша и посочената като официална причина за изтеглянето - победата над ИД, чиито войници и до ден днешен продължават да действат, макар и не на толкова голяма територия и без толкова шум и медийно внимание както преди. И все пак тяхната бройка се оценява на 14 хиляди души, готови да възкръснат за ИД 2.0.

В последното си изказване по темата Тръмп реално разкри от какво е продиктувано то - Сирия е "изгубена" отдавна, а сега там е само земя на "пясък и кръв", от която нищо не може да се спечели. Истината е обаче, че изтеглянето на Тръмп ще позволи на други държави да засилят своето влияние в региона - Русия, Иран, Израел и Турция.

Още в кампанията си Тръмп заяви, че не иска САЩ повече да е "световният полицай", определяйки тази роля като ролята на "загубеняка". За него политиката в крайна сметка се свежда до това - отношения, в които или печелиш, или губиш. А всичко между и около тези черно-бели граници е просто загуба на време и излишни усилия, които не си заслужават - най-вече това скъпо удоволствие дипломацията.

Тръмп не го е грижа и, че не е особено одобряван в Европа. За него Европа е просто поредният паразит, качил се на гърба на Америка. Въпросът е, че когато започнеш да разглеждаш партньорите си като паразити, особено в една глобална среда, каквато е сигурността, партньорството престава да тежи на практика.

Тази вглъбеност на американския президент в бизнес победите на страната му, в измъкнатите икономически ползи или изоставените "тежести", отслабва реалната сила на Америка - реномето й и меката й сила - способността да убеждава другите световни играчи да се съобразяват с нея. В политиката обаче няма вакуум и това място бързо бива заето от друг амбициозен играч или коалиция от такива.

А сега да се върнем на българска земя и към позивите на министър Каракачанов за евентуално изтегляне на българските военни сили от Афганистан - най-голямата мисия на страната ни зад граница.

На фона на това, че българската армия сама по себе си не е голяма, а техниката към нея не може да отговори на възможните заплахи от по-големи сили, членството и ролята на страната в НАТО става все по-важна.

Да започнем обаче с основното - официалните власти в Афганистан няма да могат да издържат срещу напредващите талибани без намесата на НАТО. В случая българските войници участват само в охраната на летището край град Кандахар и на самия град, но те са един от гарантите за стабилност в района именно в ролята си на натовски сили.

Факт е, че вече близо 20 години в страната не може да бъде наложен мир и пред нея предстоят (евентуално и при добър късмет) важни преговори с талибаните за постигане на някакво компромисно решение, което да спре военните действия, раздиращи страната.

Тук обаче ще разгледаме самата роля на българската мисия за България. А в случая тя е важна и то не само от гледната точка на повечето пари, които всеки един войник на мисия получава (които са наистина повече, сравнени с обикновената заплата на български военен).

На практика участието на наши войници в охраната на летището на Кандахар служи за трупане на опит от реален военен конфликт. Нещо повече - спокойно може да се каже, че именно заради натовските мисии на армията ни, тя е подготвена за действителни сражения, а не просто за учения.

Другият важен момент е и реалната сила на България като съюзник - мащабната разузнавателна мрежа, в която Афганистан е ключова брънка. След терористичната атака в квартала на посолствата в Кабул българското посолство там вече не работи (ремонтът на сградата очевидно ще струва твърде много на държавата) и така мисията на страната ни в Кандахар, която се грижи за охраната на летището край града и за сигурността в района, остава единственото официално българско представителство в страната.

У нас идеята за НАТО може и да не е особено привлекателна за част от населението с мозъци, промити от години наред разпространявана пропаганда, но истината е, че именно членството ни в Алианса е най-голямата защита, която страната ни има.

Така че, когато се заговори за изтегляне на войски и прекратяване на мисии зад граница, е добре да се замислим доколко в един наистина глобално свързан свят отмятането от ангажименти е добра идея, колкото може да звучи на пръв поглед. А и Каракачанов забрави да отговори дали българските войници ще се радват да се върнат в България на заплатите, които дава ведомството му.

Oще: американската армия  американски войници  армия  афтанистан  българска армия  български войници  вашингтон  войници  доналд тръмп  изтегляне от сирия  мисия в афганистан  сирия  тръмп 


Още от Кофеин

Webcafe.bg предупреждава, че администраторите на сайта трият коментари, които съдържат нецензурни думи, обиди по расов, етнически, религиозен, полов или сексуален признак, както и коментарите, които са на латиница.

Регистриран на: 28.01.2014, 19:57

26 sim4o | 12.01.201919:04

Specifier | 07.01.201921:57

МНОГО БИЛИ ДОКАЧЛИВИ,

това внуците на АБпФК-то (и на слугите на АБпФК-то)..
------------------------
Душко, а ти като внуче на АБПФК с нежна душа ли си?

Гейче?? сподели ..
Вашият Станишев, да не вие поставил поръчение за % джендъри в първичните организации?

Че си русофилче си ясен !
ПОД ВСЯКАКВА СТАТИЯ НАМИРАШ КАК ДА СПОМЕНЕШ "РУСИЯ", 'МАТУШКА"..

Абе , сган тъпа, нямате ли си Родина бе, мекерета?

Що си не гледате нашето, ами подскачате и бистрите руските проблеми и успехи?

Като ви засягат - я къш от българските форуми и България - и айде в Москва, да направите там да е по вашему!
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 20.11.2017, 21:22

25 Specifier | 07.01.201921:57

МНОГО БИЛИ ДОКАЧЛИВИ,

това внуците на АБпФК-то (и на слугите на АБпФК-то), по-доле.
Нежните им души веднага възроптаха срещу несправедливите нападки срещу копчето на Матушката им (Северната кочина, де)...
Мъка!
   

оценка

+1 -3

Регистриран на: 11.10.2016, 10:21

24 BaronVino | 07.01.201900:17

“Не обиждай боцманите, Бароне“
Дедо,
лош планински и морски човек, нЕма! Но и идиот и курва, паспорт и професия нЕмат!
   

оценка

+1 -1

Регистриран на: 27.02.2015, 15:00

23 Mako | 06.01.201920:51

straight | 05.01.201918:52

Не разбирам, защо този материал, който представя доста персонално и категорично мнение, не е подписан от автора си.
============================

Време разделно е, друже, утре ако се обърне палачинката и пак дойдат на власт шумкарите - как ще я обърне и списувачът, като му знаят името, а? По-добре си е така: хем смело, хем безопасно Намига
   

оценка

+2 -1

Регистриран на: 07.04.2014, 19:50

22 dedo adji | 06.01.201905:46

Не обиждай боцманите, Бароне. Баща ми беше боцман в соц БМФ. Не дочака пенсия, но такъв изрод не би търпял в къщи. Самчо е по-скоро продукт на бивш цехов партиен секретар. Те вдигнаха най-гласовития вой като се обърна палачинката. Хем обявява руснаците за пълни некадърници във всичко, хем се стряска насън от нахлуване на зелени човечета. Чиста проба шизофрения. Той не е виновен.
   

оценка

+2 -1

Регистриран на: 11.10.2016, 10:21

21 BaronVino | 06.01.201901:46

“Най- вероятно копчето няма да сработи, защото е произведено в русия. Произведените в русия неща имат навика да не работят така, както се очаква от тях.“

Е нЕма как да не реагирам! Малко са варненците, русофоби-идиоти тук с такива мозъчни п*ъдни. Продължавам да си мисля, че С’мчо е продукт на укропче и пенсиониран афектиран боцман от соц-бмф. Толкова да се пъне, на всяка статия за “враго”.... Жалко е! Руската салата победи ли я, шамандуроо?
П.с.

Обявявам форумна Война на всеки тъп, Фоб и Фил с елементарна политическа реторика! Чакам Рашките да ми платят в биткойни!
Сметка: ссср1945тралалаТръмп.цом
   

оценка

+3 -1

Регистриран на: 28.01.2014, 19:57

20 sim4o | 05.01.201922:12

Specifier | 05.01.2019 16:00
МЪКО,
мъко моя русофилска...
---------------------
Русофилче, ЗАЩО под всякаква тема неадекватно вееш руското знаме и се мъчиш да отвориш приказка за любимите ти руски неща?

Щото си АБПФК?
Или щото си клиничен случай и в момента си в активно лечение?

Иначе темата е за поредния опит на левичарчетата да оплюят Тръмп ..
При това с явно налудни аргументи.
Щяло било да има зони в Сирия без натовски войници ..

Ама вие верно ли бе?
Ми ей ги турските, натовски танкове как влизат в Сирия и ще са баш в североизточните райони ..
Да си тъп, понякога е голямо бреме, а?

В случая освен Тръмп те са решили пътьом да идиотски бръщолевят и срещу Краси Каракачанов (кой знае защо наричан Иван)..

Левичарчетата са му набрали заради изказванията му за джендърите, ромите и Истанбулската конвенция ..

Та това е.
Хубаво е, че левичарчетата разчитат само на такива идиоти.

Нормално мислещите хора се смеят на такива бълнувания ..

Поздрави
   

оценка

+0 -1

Регистриран на: 10.01.2011, 02:29

19 straight | 05.01.201918:52

Не разбирам, защо този материал, който представя доста персонално и категорично мнение, не е подписан от автора си. Или е дело на целия екип на кафето? Или изразява колективното мнение на всички в екипа на кафето? Поради що, авторе, се срамиш да си напишеш името?
   

оценка

+1 -1

Регистриран на: 20.11.2017, 21:22

18 Specifier | 05.01.201916:00

МЪКО,

мъко моя русофилска...
Никой не им обръща внимание, а при това Матушката-кочина потъва ли потъва. Ужас!
   

оценка

+1 -1

Регистриран на: 28.01.2014, 19:57

17 sim4o | 05.01.201909:36

Червенушките искате да пращате нашите войничета да умират.
И Краси Каракачанов ви крив?

Ами идете доброволци , сражавайте се в Сирия , взривявайте турски танкове.
Айде Уточнителче/Спецификаторче..

То само със злоба из форуми не става.
   

оценка

+0 -2