Webcafe

Равнис, мирно и ходом марш на задължителен лагер!

manuelaМануела Геренова
04.10.2018, 13:17 (обновена 07.10.2018, 17:24)
детски лагер

Снимка: © Facebook @ Да върнем ученическите лагери на децата

Да очакваме ли идеи за връщане и на бригадите?

Време е за нова доза блянове по "едно време", сякаш сегашните не ни стигат. Гражданска инициатива с името "Да върнем ученическите лагери на децата" иска възраждане на детските лагери.

Тъй като явно дори самите инициатори не са убедени, че ще привлекат доброволно учениците, те настояват лагерите да бъдат задължителни и да са два пъти годишно.

И за да не си притесни някой родител, че детето му по цял ден ще бездейства и ще се излежава, гражданите са съставили стегната програма.

Тя включва дейности със съмнителна полза като строяване под българските знамена рано сутрин, уроци по родолюбие, хайдушки игри, физически натоварвания, лагерни огньове...

Цялото описание много напомня на ученическите лагери от близко и не толкова близко минало, които трябваше да са низ от ранно ставане, спорт и лагерни огньове, но вместо това бяха предимно начин да опознаеш по-добре противоположния пол. Е, сега хайдушките игри за учениците над 13 години могат да включат крадене на булката например.

Да очакваме ли подписка и за връщането на трудовите бригади например? Може ли да има детството и юношество, ако не си набрал няколко каруци рози и памук? Ще се научи ли на труд младото поколение, при положение, че е виждало бразди само в учебника по "Околен свят"?

А по-непослушните деца сигурно ще бъдат пращани на лагер в Белене, където физическата активност, хайдушките игри и уроците по родолюбие ще бъдат в по-интензивна форма.

Идеята на гражданската инициатива се усеща като да е от началото на 90-те, че и по-рано. Мисленето е такова, старо, с дъх на нафталин и "Алтай". Доводите на инициаторите и те така звучат - да се учат децата. Да се учат на колективизъм, да се учат да слушат заповеди, да изпълняват послушно и под строй. Да им се втълпи, че всички трябва да са равни, дори и това да означава неколкодневен престой при съмнителни условия.

Всъщност в часовете по физическо възпитание и сега усвояват команди като "Равнис!" и "Мирно", сигурно преподавателите вярват, че ще потрябват.

Вместо да се обърне внимание на проблема с наднорменото тегло при децата и ниската спортна култура, ще пращаме учениците да си играят едновременно на хайдути и на пионерчета за по седмица-две.

Само че нищо от сегашното положение няма да се подобри, ако два пъти годишно децата биват целенасочено третирани като малки войници, които послушно козируват под трибагрениците и се "обучават в родолюбие", за да не навлезе чуждестранна идеологическа диверсия отнякъде.

И в момента текат усилени опити учениците да бъдат превърнати в чукове (по Pink Floyd) като учат наизуст какво е искал да каже авторът.

Кориците на учебниците се менят, съдържанието - никак. Остава да ги принудим и след края на учебната година да продължат да се въртят в тази месомелачка за мозъци и нестандартно мислене. Така няма да е далеч времето, в което просто ще ги препращаме от институция в институция като в измислена от Оруел реалност.

От училището децата ще заминават за лагер, от лагера - обратно на училище, а за зимната ваканция - отново на лагер. От абитуриентския бал - в казармата, която по призива на "Обединените патриоти" и с илюзии как там ще "ковем мъже" ще бъде възобновена.

Какво ще е общото интелектуално състояние на българските младежи след това - можем само да гадаем.

Свободно време за учениците, както сами виждате, не е отредено. Няма време децата да бъдат деца, защото току-виж се разсеят, забравят героичната българска история и решат да играят скрабъл и дженга, вместо "Стражари и апаши".

Всъщност, що се отнася до учениците, най-полезно е родители, граждански инициативи и политици да заживеят в XXI-век. Нека уж славното минало, изпълнено с лагери и масовки, да си остане именно такова - минало.

И без това нито едно съвременно дете не би се включило в нещо подобно доброволно...

Oще: бригада  военно обучение  гражданска инициатива  детски лагер  детски лагери  казарма  обучение  ученически лагер  ученически лагери  физическо възпитание 


Още от Кофеин

Webcafe.bg предупреждава, че администраторите на сайта трият коментари, които съдържат нецензурни думи, обиди по расов, етнически, религиозен, полов или сексуален признак, както и коментарите, които са на латиница.

Регистриран на: 28.01.2014, 19:57

28 sim4o | 07.10.201819:14

22 Smith | 06.10.2018 23:20

Светът върви напред,България-назад..."
--------------------
Соросоидите се опитват да ни тласкат назад!

Ей как е по света - Кафенцето вече ни е информирало :

.."Добра идея ли са полските военни лагери за деца? Webcafe по Worldcrunch
20.08.2018, 17:29 (обновена 23.08.2018, 09:1Кул .."

Че и дискусиите там - звучат познато! Много щастлив
--------------
... " Мненията относно лагерите в Полша са на двата полюса. Според едните е опасно да се подтикват децата .. . Според други обаче това е левичарска пропаганда

Както в повечето актуални дебати, тук се намесват и идеите за това какво е патриотично и какво не, дали Джордж Сорос не стои зад част от мненията и т.н. .."

Кафенцето навреме информира, но определени хора не искат Истината , за това какво става в съвременния свят да се чуе и малоумно трият мнения!

Да, ама Истината не могат да затворят! Бесен Бесен
Вдигни очи, виж този свят, светът върви напред, а не назад!
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 28.01.2014, 19:57

27 sim4o | 07.10.201818:41

explorer | 07.10.2018 17:24

Така че нека да оставим фашизма, соца и практиките им в ХХ-и век и да не обременяваме младежите с нашите фобии..."
--------------
Има едно късане на рубашки, щом се чуе "народни традиции" и "възпитаване на деца" ..

Да оставим и левичарския либерализъм в XX век , където му е мястото !
Светът върви напред, а не назад!
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 07.04.2014, 19:50

26 dedo adji | 07.10.201818:33

... 25 explorer | 07.10.201817:24
За дедо и ко, изповядващи модерните форми на патриотизъм...

Няма модерни и демодирани форми на патриотизма. Има патриотизъм и национален нихилизъм. Модерната форма на последния е глобализъм, старата - интернационализъм.
Аз съм възпитаван от държавата в интернационализъм, по време, когато патриотизмът се наричаше великобългарски шовинизъм и беше опасно да се проявява на висок глас, и успях да се отърся. Ти си расъл по време, когато и болшевиките разбраха, че голият интернационализъм не е достатъчен. И тогава Лукавият ти е подал примамката на глобализма. Еретическият пастор ти е казал, че Господ не одобрява родолюбието и националното знаме е идол и че следва да отдаваш чест само на НПО-то, финансирано, като пастора, от чужди правителства. И си пропуснал следващата Божа заповед "Почитай баща си и майка си", т. е. рода си. Ми стой си без род и въди безродници, никой няма да ги води насила пред знамето.
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 28.01.2014, 19:57

25 sim4o | 07.10.201817:49

explorer | 07.10.2018 17:24

За дедо и ко, изповядващи модерните форми на патриотизъм, ще отбележа, че родолюбието не се възпитава в лагери, строени на плаца, изпълняващи команда "мирно" на вдигането на флага...
------------------------
Родолюбието се възпитава всякак!

И подобен спор има не само в България .. светът върви напред, а не назад - левичарите явно губят май .. Много щастлив

Както Кафенцето вече ни информира , ей го спорът и в Полша:

.. "Мненията относно лагерите в Полша са на двата полюса. Според едните е опасно да се подтикват децата ...Според други обаче това е левичарска пропаганда ...

Както в повечето актуални дебати, тук се намесват и идеите за това какво е патриотично и какво не , дали Джордж Сорос не стои зад част от мненията и т.н..."

Вдигни очи! Виж този свят !
Светът върви напред, а не назад!
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 18.03.2011, 09:26

24 explorer | 07.10.201817:24

За дедо и ко, изповядващи модерните форми на патриотизъм, ще отбележа, че родолюбието не се възпитава в лагери, строени на плаца, изпълняващи команда "мирно" на вдигането на флага. Това си е чиста форма на идолопоклонство, за което Господ в писанията е рекъл: "да не си правиш кумири, за да им се кланяш".
Сега на въпроса, на първо място родолюбието се възпитава в семейството, на базата на поминъка, след това в училище, в часовете по български език, литература и история. Младите хора са достатъчно интелигентни да разберат кое колко струва и да направят съзнателен информиран избор, без някой да им втълпява, в какво трябва да вярват и на кого да отдават чест и слава.
Второ идеята за задължение, е недопустима, по няколко причини, първо що касае децата, не познавам никой който да се е научил на родолюбие или какъвто и да било идеализъм в подобен вид лагери, там всички идеали биват потъпкани от най-тъпите, ограничените и бруталните, които задават нивото и общия тон. Виждал съм го в спортното училище където учих до 8-и клас, соц. казармата и продължавам да го наблюдавам в сегашните училища.
Що касае икономиката - ще се изроди в корупция още преди да се е случила на практика, щом ще се дават пари от общия кюп на неконкурентно начало.
Така че нека да оставим фашизма, соца и практиките им в ХХ-и век и да не обременяваме младежите с нашите фобии.
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 10.12.2010, 06:25

23 Bichkiiata | 07.10.201815:58

Вижте какво, сгрешили са наименованието, проекта ще мине без проблем, ако го пуснат по линия на скаут лагерите, тука в Монреал познавам евреи, които пък имат техните си полумилитаризирани лагери ходят и момчета и момичета при доста екстремни за възрастта им условия. Всичко естественно е по желание. Ако не сте гледали е ви един от любимите ми филми по темата: Moonrise Kingdom
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 09.10.2015, 23:08

22 Smith | 06.10.201823:20

Светът върви напред,България-назад.
   

оценка

+0 -1

Регистриран на: 06.03.2016, 11:35

21 deaf | 06.10.201816:20

Кени,

безочлив цинизъм е държавата да краде,(това е точната дума),0,60ст. от всеки 1лв. изработен от българина и после да твърди,че няма пари за детски лагери! И за здравеопазване,и за образование...
   

оценка

+2 -0

Регистриран на: 31.01.2018, 07:45

20 Kenny McCоrmick | 06.10.201813:06

Абсолютно съм против държавата да издържа ученически лагери. Това е цинизъм на фона на майките пред парламента, които се молят за малко пари отгоре, за да си изгледат децата с увреждания. Намирам за перверзия да искаш от държавата пари да си пратиш някъде детето си на, хайде да бъдем честни, ваканция с елементи на някакви активности, на фона на липсите по пера като здравеопазване, социална помощ и образование.
Тези лагери или трябва да се плащат изцяло от родителите и по-богатите от тях да бъдат дарители, или по-добре да ги няма. Как така държавата (демек всички ние) ще плаща детето ти да си вее г*за?!
   

оценка

+1 -1

Регистриран на: 07.04.2014, 19:50

19 dedo adji | 06.10.201811:26

Правилно, кенче, 2018 сме. А ти ми плачеш за премеждия от 1998. Аз пък, имам хубави спомени от 1958. А идеята за детските лагери е възникнала някъде около 1908. Значи можем да възродим добрата идея, като избегнем, или поне сведем до минимум, политизацията на комунизъма и корупцията на демокрацията.
Между другото, точно по твоето време и дъщеря ми ходи на лагери, и не се оплаква. Но майка й е проверила къде си праща детето. Аз съм пас, защото мене ме нямаше по 7-8-9 мес/год.
На държавна издръжка, даже и непълна, лукс е невъзможен. Възможен е един минимален за времето стандарт, и то с участието на родителите и децата. През 60-те ние сами поддържахме чистотата в помещенията и лагерния периметър, естествено, под ръководството на даскалите.
Както и да е, изборът е твой.
   

оценка

+0 -0