Webcafe

Няма да се плашите

Webcafe
05.03.2019, 18:52 (обновена 13.03.2019, 09:26)
Цвета Караянчева и Дмитрий Медведев

Снимка: © Webcafe.bg

Коя е най-голямата парламентарна група в 44 Народно събрание? Верният отговор е групата за приятелство между България и Русия - разноцветен букет от 121 народни представители; толкова, колкото са депутатстващите приятели на Германия и САЩ, взети заедно.

В кръга на фантазиите, с малко желание и с абсолютното си мнозинство тази група спокойно може да формира кворум и да приема закони, да ратифицира договори и да предлага референдуми, да променя състава на Министерския съвет или да предизвика нови избори. Бас ловим, че и в 45-тия парламент българо-руската дружба между народите ще си остане първа политическа сила.

Затова когато Дмитрий Медведев пристигна в София - макар и в неприсъствен ден за прочутия с трудолюбието и предприемчивостта си български парламентарист - мнозинството успя да излъчи своята представителна петорка в комитета по посрещането. Волен Сидеров и Веселин Марешки отмениха "Патриотите" и "Воля", Красимир Велчев - ГЕРБ, Цвета Караянчева - народа, а ДПС се пласира стратегически в лицето на бившия началник на ВВС ген. Симеон Симеонов.

Както отбелязаха по-наблюдателните: уж железният бойкот на Корнелия Нинова омекна без обяснение пред високото (образно казано) присъствие; на Антон Кутев беше разрешено по изключение да се върне в Народното събрание, само заради шпалира пред руския премиер.

Верен на школата по жестомимична дипломация, Бойко Борисов създаде пореден паметен момент с дружеско побутване на Медведевото рамо по повод поръчката за изтребителите F-16: "Няма да се плашите, нали, ние сме сила голяма".

Медведев му го върна на следващия ден, като препоръча на БНБ да върже лева за китайския юан вместо за еврото, за да можело Черноморието да си върне руските туристи с обезценени портфейли.

Тази закачка звучи почти безобидно на фона на многозначителния му отговор пред медия от Люксембург, че при евентуална ядрена война между Русия и НАТО нямало опасност от случайни попадeния в земеделските стопанства на Великото херцогство, защото руските хиперзвукови ракети се ползвали с висока точност и надеждност. В кръга на шегата, така да се каже.

В българския обяснителен контекст, визитата на Дмитрий Медведев не успя да надскочи нивото на вътрешнозаводските интриги. Нямаше ги историческите нощни съвещания по сепаретата на пиано-баровете от времето на Първанов, Путин и покойния Кобзон. Нямаше ги размените на ексцентрични подаръци под формата на овчарки, саби и големи шлемове.

Нямаше и дума за прясното разследване на британските и българските служби по повод на трикратния гастрол на агент на ГРУ в близост до отровения оръжеен търговец Гебрев.

Дори "Коммерсант" подмина с прозявка от скука посещението в София, което погрешка обяви за първо по рода си - вярно, гостуването му през 2008 г. като част от делегацията на Владимир Путин изглежда като антична история на фона на политическото му дълголетие. Единствен Румен Радев сякаш имаше вълнуващи очаквания за някакво "материализиране", което очевидно не се сбъдна.

Сбъднаха се, уви, опасенията за поредното блокиране на трафика в столицата след въвеждането на епичен периметър за сигурност между госта и "вечно признателния български народ".

Сякаш всички послания на Медведев бяха адресирани не към София, а към Брюксел и Киев - първо, размаха пръст на Порошенко заради "острата мръсна кампания за президентските избори", а на следващия ден намекна, че Кремъл няма нищо против да продължи преноса на газ през Украйна "при изгодни параметри и стабилна политическа обстановка след изборите".

Последното му изявление, впрочем, постави под въпрос цялата обосновка на Борисов за спешната нужда от подводна връзка с "Турски поток", но и това си остана подробност от пейзажа.

Когато темата на преговорите е "Атом, газ и аз", липсата на новини често е добра новина. А и миналогодишната благословия на руския патриарх Кирил към "неблагодарните" българи по случай 3 март все още пази влага.

Медведев вече замина за Люксембург. Оттук нататък, да му мислят градинарите в херцогството.

Oще: дмитрий медведев  медведев в българия 


Още от Кофеин

Webcafe.bg предупреждава, че администраторите на сайта трият коментари, които съдържат нецензурни думи, обиди по расов, етнически, религиозен, полов или сексуален признак, както и коментарите, които са на латиница.

Регистриран на: 15.03.2019, 19:32

25 Кольо Търнокопа | 15.03.201919:53

Преди ни плашеха с ФАЩ, сега с Русия - и това, защото политиците ни за нищо друго не стават освен да крадат Смее се
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 07.04.2014, 19:50

24 dedo adji | 12.03.201902:02

Фитнес лумче, ти изглежда си от глупавите, щом делиш газа и тока по националност и лагер на доставчика. И най-глупавият негър в джунглата гледа да му е топло о светло, без да гледа откъде.
   

оценка

+1 -0

Регистриран на: 31.01.2019, 00:53

23 gymstar | 11.03.201923:59

Благодаря дедо аджи! Винаги съм готов да поема още просвета. Сега ще ще ти сервирам друг цитат искам да видя ретура ти!
"Хората не се делят по цвят на кожата, религия , националност . Хората се делят на умни и глупави. Глупавите се делят по цвят на кожата , религия , националност."
А знаете ли колко вида живот има ?
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 06.03.2016, 11:35

22 deaf | 09.03.201905:43

Ако патриотизмът е последното убежище на негодника,защо не ни казват кои са другите убежища преди патриотизма?! Ще бъде интересно да научим кои са тези други убежища. А и след като патриотизмът бил ПОСЛЕДНОТО убежище,то значи другите убежища много лесно са давали подслон на негодника. Та накрая той от немай къде се е заврял в патриотизма.
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 07.04.2014, 19:50

21 dedo adji | 09.03.201901:20

... Самуел Джаксън , английски философ и хуманист ...

Фитнес лумпенче, имаш нужда от още просвета. Д-р Джонсън не е бил никакъв философ. Той е известен като съставител на речници и биографии и литературен критик. Без последеното, полезно и достойно за уважение дело, което обаче не прави мнението му по никой въпрос извън речниците и биографиите меродавно. Не повече от мнението на циганина Иван Костов, че българският национализъм е погребан. 50 години го погребват, пък той взе, че възкръсна.
Чети, говедарче.
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 23.09.2013, 21:48

20 GETI | 08.03.201915:43

Либерализмът и либерастията е само пример, бе Джимстаре. Може да се обясни и даде пример и с комунизъм и фашизъм и др., както ти направи с патриотизъм. Комунизма е последното убежище на негодника!
Ти съгласен ли си, че в комунизма има негодници? Или има само в патриотизма?!!
Много щастлив Много щастлив
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 31.01.2019, 00:53

19 gymstar | 08.03.201915:12

Да, господин Гети. Това пояснение , че не патриотизма създава идиоти , а идиотите се нареждат в патриотарските редици защото там е най-лесно да блеснат с викове и крясъци вече съм хо направил. Благодаря за подкрепата. Но когато започнеш да лепиш етикети , недей да казваш , че либерастите се занимавали с лепене на етикети.
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 31.01.2019, 00:53

18 gymstar | 08.03.201915:12

Да, господин Гети. Това пояснение , че не патриотизма създава идиоти , а идиотите се нареждат в патриотарските редици защото там е най-лесно да блеснат с викове и крясъци вече съм хо направил. Благодаря за подкрепата. Но когато започнеш да лепиш етикети , недей да казваш , че либерастите се занимавали с лепене на етикети.
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 23.09.2013, 21:48

17 GETI | 08.03.201910:12

gymstar | 08.03.201906:54

Самуел Джаксън , английски философ и хуманист беше казал : Патриотизмът е последното убежище на негодника!

****

Само че, дали патриотизмът е виновен, дето зад него се крият негодници?
Форумният ни виден корифей - deowin, може да ти каже, че Либерализмът е последното убежище на негодника! Усмивка
Защо да не е вярно? Един негодник злоупотребява с това което носи най-голяма изгода!

И понеже е възможно криво да го разбереш ще ти обясня значението на фразата - Либерализма не създава негодници , негодниците от които нищо друго не става и нямат друго поприще за изява се вливат под знамената на "либеризма" разбирай либерастията. Там за да се изявят и да блеснат не им трябва много повече от това да се бият в гърдите , да раздават присъди и да лепят етикети на всеки когото не харесват. Много ще се радвам внуците ти да живеят добре и щастливо в БГ. Защото каквото е бъдещето на твоите внуци в нашата държава такова ще е бъдещето и на моите.
Много щастлив
   

оценка

+0 -1

Регистриран на: 31.01.2019, 00:53

16 gymstar | 08.03.201906:54

ОК деди. Стискам палци за твоите внуци и за внуците на всички хора по Земята. Все пак тя е наш общ дом. Но въпросът ми е , ще покажеш ли на внуците си какви ги пише дедо им тук? Ще се почувстваш ли горд дядо като се запознаят с каруцарския ти език. Патриотарското ти биене в гърдите не те прави по-добър от никой от пишещите тук. Мисля , че Самуел Джаксън , английски философ и хуманист беше казал : Патриотизмът е последното убежище на негодника! И понеже е възможно криво да го разбереш ще ти обясня значението на фразата - патриотизмът не създава негодници , негодниците от които нищо друго не става и нямат друго поприще за изява се вливат под знамената на "патритизма" разбирай патриотарщината. Там за да се изявят и да блеснат не им трябва много повече от това да се бият в гърдите , да раздават присъди и да лепят етикети на всеки когото не харесват. Много ще се радвам внуците ти да живеят добре и щастливо в БГ. Защото каквото е бъдещето на твоите внуци в нашата държава такова ще е бъдещето и на моите.
   

оценка

+1 -0